Skocz do zawartości
IGNORED

Uciążliwe odgłosy z głośników (Genius SW-HF 5.1 5005)

tooomooo1992

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Od paru dni mam problem z moimi głośnikami:) Mianowicie chodzi o to że jeśli pogłośnimy głośniki ok 60-70% to słychać dziwne odgłosy. Szukałem wyjaśnienia i rozwiązania problemu w googlach i dowiedziałem się że kable głośnikowe mogą działać jak antena i czasem można usłyszeć jakąś audycje radiową, piosenkę lub rozmowy z CB radia. Jednak te odgłosy które wydobywają się ode mnie z głośników nie przypominają nic takiego. Czy ktoś miałby pomysł co to może być i jak rozwiązać ten problem gdyż jest on uciążliwy przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmów i po prostu tez ciekawi mnie co to może być. Dodam że komputer czy telewizor nie mają wpływu na pojawianie się tych odgłosów. Bylem o poradę w sklepie elektronicznym jednak Pan nie wiedział co to może być. Wrzucam filmik i dźwięk z dyktafonu nagrany telefonem (Galaxy S2). Za wszelkie rady serdecznie dziękuję i mam nadzieje że pisze w dobrym dziale a jeśli nie to proszę admina o przeniesienie:)

Link do nagrania z dyktafonu:

http://www72.zippyshare.com/v/42407355/file.html

A tu link do filmiku na youtube:

Witam:)

Od paru dni mam problem z moimi głośnikami:) Mianowicie chodzi o to że jeśli pogłośnimy głośniki ok 60-70% to słychać dziwne odgłosy. Szukałem wyjaśnienia i rozwiązania problemu w googlach i dowiedziałem się że kable głośnikowe mogą działać jak antena i czasem można usłyszeć jakąś audycje radiową, piosenkę lub rozmowy z CB radia. Jednak te odgłosy które wydobywają się ode mnie z głośników nie przypominają nic takiego. Czy ktoś miałby pomysł co to może być i jak rozwiązać ten problem gdyż jest on uciążliwy przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmów i po prostu tez ciekawi mnie co to może być. Dodam że komputer czy telewizor nie mają wpływu na pojawianie się tych odgłosów. Bylem o poradę w sklepie elektronicznym jednak Pan nie wiedział co to może być. Wrzucam filmik i dźwięk z dyktafonu nagrany telefonem (Galaxy S2). Za wszelkie rady serdecznie dziękuję i mam nadzieje że pisze w dobrym dziale a jeśli nie to proszę admina o przeniesienie:)

Link do nagrania z dyktafonu:

http://www72.zippyshare.com/v/42407355/file.html

A tu link do filmiku na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=IWS6eN-bPr4&feature=youtu.be

Rozumiem, że chodzi o przypadek, gdy nie puszcza się muzyki, tylko kręci gałką potencjometru.

Najprostsze wyjaśnienie tego zjawiska, to zwykłe przesłuchy pomiędzy źródłami dźwięku. Podam przykład:

do wzmacniacza podpinamy odtwarzacz pod gniazdo CD, ale selektor źródeł ustawiamy na powiedzmy "tuner". Po rozkręceniu głośności, powinno być słychać odtwarzacz. Bardzo cicho, ale będzie słyszalny, mimo wyboru innego źródła.

A ksiądz po kolędzie był ?

Na to wygląda że nie.

Może wraca z Sylwestra ? Jak ja 5 lat temu :D Wróciłem dopiero w kwietniu :D
  • 3 lata później...

Dobre. Masz nawiedzony sprzęt. Głośniki same gadają.....A tak na serio to przydźwięk z innego źródła. Odłącz wszystkie źródła dźwięku od wzmacniacza i powinno być ok.

Ale u mnie jest inny przypadek. Denon AVR1306 po podłączeniu zewnętrznej radiowej anteny dookólnej kablem koncentrycznym przy ustawieniu na np. AUX szumi brumi wydaje dźwięki typowe dla składowej stałej 100 i więcej Hz i jeszcze ciekawsza kwestia. Mam AVRa spiętego z PC do oglądania filmów ale tylko torem audio. Przy podpiętej antenie monitor od PC delikatnie mruga/pulsuje. Odpinam antenę wszystko jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.