Skocz do zawartości
IGNORED

smartfon -- tymczasowo dobrowolne urządzenie do obserwowania(GPS), podsłuchiwania i czytania korespondencji właściciela

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nic nie kupuje, to stary model, przy BlackBerry jest mi dobrze. Tylko mowie ze nietaktem jest porownywac kultowy model HD2 z seria Galaxy. ;)

Co do iOS, pakiet danych odpowiada za mmsy wszedzie. Wiec nie wiem skad ta irytacja.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Panowie tak zachwalacie tego Blackberry i mam pytanie:

szukam telefonu raczej małego, o dobrej baterii i prostym menu z podstawową obsługa internetu (FB poczta zdjecia).

Czy BB ma cos takiego w ofercie?

Nie ma i nie bedzie mial. (nie zachwalalismy tylko staralismy sie obiektywnie podejsc do telefonow tej firmy bez uprzedzen). Teraz to nie ma znaczenia tak czy tak.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to juz wysluzony Q10. Email zapewni Ci jedyny w swoim rodzaju HUB. Baterie zawsze mozesz zmienic. Internet ciagle jest tam na niezlym poziomie. Sprawdz, telefon nie jest obecnie drogi.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

brak wlacznika danych na pasku,trzeba grzebac w ustawieniach zeby wylaczyc to idiotyzm, ale poza tym ok

Ja to sie dziwię jak ludzie te iphony mogą kupować ten nieintuicyjny system mnie tak wq..a ze nie dałem rady jak moja miala srajfona i jeszcze chciała zebym jej to zrobil tamto zrobił. Całe szczęście sie go pozbyla i teraz na androidzie 6 działa. I od razu wszystko fajnie i telefon większy lepszy technicznie i tańszy i zadnych utrudnien. O to chodzi

Rozumie ze tzw. Nietechniczni i inne lanserzy i niekumaci kupują ale żeby to chociaż było fajne i funkcjonalne.

chwilowy brak działalności w audio.

nie znasz sie malkontent,nie plec glupot,telefon jest ok poza jednym malym drobiazgiem,nie przystosowany na polski rynek,ale polski rynek jest olewany przez wiekszosc duzych firm,system dziala bardzo dobrze,rakieta,mysle ze lepiej niz android ale trzeba sie przyzwyczaic jak sie przechodzi z andka,sa rzeczy ktore wkurzaja jak itunes ale idzie zyc z tym,telefon dostalem bo mi przyslugiwal nowy wiec nie ma co sie podniecac

Android to generalnie syf. Od wersji 6.0 mniejszy syf. Wersja 7.0 wprowadza szczepionke I zmiany ktore w innych OS byly juz dawno - zmiany na plus. BlackBerry takze wprowadza dobre zmiany w ten OS.

Jedyny niezlamany OS to ten od BlackBerry.

Jedyny niezlamany OS to ten od BlackBerry.

Może i nie złamany, ale BlackBerry przekazywało wszystkie dane służbom na masową skalę - pełna współpraca i poddańczość. No i już zrezygnowało z własnego systemu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie zrezgynowalo. To raz.

Dwa, prosze o zrodlo tych (klamliwych) rewelacji, gdyz chocby ten news temu przeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Po 30 listopada, BlackBerry nie będzie już działać w Pakistanie. Choć żałujemy tej decyzji, zostaliśmy zmuszeni do zaprzestania wspierania naszych klientów, ze względu na perspektywę narażenia prywatności użytkowników BES i innych usług od BlackBerry. A na taki kompromis nie możemy sobie pozwolić. (…)

Prawda jest taka, że pakistański rząd chciał monitorować wszelki przesył danych w usłudze BES, włącznie z każdym e-mailem oraz każdą wysłaną wiadomością BBM. BlackBerry nie mogło się zgodzić na takie żądania. Jak firma wielokrotnie podkreślała- nasze rozwiązania nie wspierają „back doorów”, które pozwoliłyby na wgląd do przesyłanych informacji przez naszych klientów.

Dyrektywa przedstawicieli rządowych w Pakistanie nie była kwestią bezpieczeństwa publicznego- BlackBerry od dawna współpracuje z organami ścigania z różnych państw i pomaga przy rozpracowywaniu organizacji przestępczych. Żądania Pakistanu miały na celu tylko i wyłącznie pełną kontrolę organizacji podłączonych pod BES.”

W związku z powyższą sytuacją firma nie miała za bardzo wyjścia. Jeśli bowiem w takim stopniu władze mogłyby kontrolować przepływ informacji w BES, to sens „zabezpieczonych” rozwiązań od BlackBerry zostałby mocno narażony. Nie mniej tego typu konflikty są tylko potwierdzeniem, że usługi dla przedsiębiorstw od Kanadyjczyków póki co nie mają sobie równych i zapewniają najwyższy poziom enkrypcji danych.

Ukryta Zawartość

android jest ok jak sie umie z niego korzystac,jak sie nasciaga syfu z reklamami to potem takie opinie,sciagnij se platne aplikacje nie bedziesz mial syfu,antek 6.0 to taka sama poprawa jak ios 10 wersji beta ale ios wypuszcza poprawki a anet nie bardzo, lipa jak ..uj,to samo co bylo kit katem ktoryms juz nie pamietam,ale telefon rozladowywal sie dwa razy szybciej

Ten system nie jest bezpieczny, inaczej Google nie poprosilo by Blackberry o to by zrobili zalatali im w miare mozliwosci ten system (chodzili im glownie o rynek enterprise), wydajac na niego swoje sluchawki z ich poprawkami, dokladnie takimi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie nie jest to poziom BB10OS od BB, ale i tak znacznie nowa jakosc jesli porowna sie do innych producentow ktorzy tego nie stosuja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

osobiscie nie znam nikogo kto mialby jakiekolwiek problemy z bezpieczenstwem na androidzie,nie slyszalem zeby komus sie wlamali na telefon,nie slyszalem zeby kogos okradli spowodu androida,blackbarry nie dla mnie ,zwlaszcza seria k**we mi nie podchodzi,zle sie kojarzy,przewinal mi sie przez rece z 30 ,dla mine to totalna porazka

Polska jest bardzo daleko. Tu swiety spokoj.

Tu pewna mapa, zobacz co sie dzieje chocby UK.

Ukryta Zawartość

Ps. Zgadzam sie ze dla mas lepszym wyborem jest iOS czy Android. Jednak jesli ktos wybiera swiadomie pod siebie, ma wybor. :)

Ukryta Zawartość

Blackbarry nie jest tak popularny jak android czy ios stąd małe zainteresowanie hakerów,po prostu narazie nie warto ruszać

Dobre zarty.

zte axon 7 to ponoc telefon dla audiofili (ów) ma audiofilskie przetworniki c/a na pokladzie,nie slyszalem jeszcze jak gra ale wkrotce bede mial okazje ,podobno lampowe brzmienie

Nie zrezgynowalo. To raz.

Dwa, prosze o zrodlo tych (klamliwych) rewelacji, gdyz chocby ten news temu przeczy:

Ukryta Zawartość

Prosze bardzo:

Blackberry liefert User-Daten an Behörden in aller Welt

Ukryta Zawartość

"Blackberry entschlüsselt BBM- und PIN-Nachrichten und liefert zahlreiche weitere User-Daten an ausländische Behörden in aller Welt. Der kanadischen Polizei dürfte Blackberry sogar einen Generalschlüssel gegeben haben."

oraz:

BlackBerry setzt voll auf Android

Ukryta Zawartość

"Drei neue Android-Geräte wollen die Kanadier in den nächsten drei Quartalen auf den Markt bringen. Das Betriebssystem BlackBerry 10 dagegen läuft aus."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A cos chocby po angielsku? Ja niestety nie "szprecham".

Jesli to taka duza afera byla, to przeciez musi byc chocby w NY Times czy Verge. Dostane takie zrodlo?

Z tego co wiem to jedyny kraj ktory ma dostep z strony sluzb to Kanada. Choc wiadomo ze BB w niektorych sprawach wspolpracuje z slubami. Jednak sa to wyjatki.

Wyraziłem opinie o srajfonie.

A teraz o BlackBerry. Tego g...a nie chcę za darmo. Może i bardziej bezpieczny (ale przy tej ilości użytkowników komu się opłaca przy tym grzebać) ale co z tym robić. Jak ktoś potrzebuje tego typu telefonu to można po prostu nokie wziąść.

chwilowy brak działalności w audio.

Ty sie lepiej 'kabelkami' i tymi podobnymi teoriami zajmij. Poczytaj o historii BB i jak dominowal rynek (ten prawdziwy do pracy a nie do zabawy).

Spodobał mi sie BB Q20

Ukryta Zawartość

cena akceptowalna pytanie tylko czy ktos uzywal. wg mnie tel MUSI miec przycisk do odbierania połaczenia a nie tylko dotyk ekranu...zawsze cholery dostawalem ja musialem na szybko

Ukryta Zawartość

A cos chocby po angielsku? Ja niestety nie "szprecham".

Jesli to taka duza afera byla, to przeciez musi byc chocby w NY Times czy Verge. Dostane takie zrodlo?

Z tego co wiem to jedyny kraj ktory ma dostep z strony sluzb to Kanada. Choc wiadomo ze BB w niektorych sprawach wspolpracuje z slubami. Jednak sa to wyjatki.

Tłumaczenie w skrócie: Blackberry dostarcza dane użytkowników urzędom na całym świecie. Policji kanadyjskiej miała przekazać nawet główny klucz deszyfrujący.

Oraz:

Balckberry stawia w pełni na Androida. Mają wyjść 3 urządzenia. Własny system 10 za to wychodzi z użycia.

A co do amerykańskich mediów to ich nie czytam choć znam angielski, bo USA to taka "demokracja inaczej".

Czyli brednie. BlackBerry postawilo na Androida, ale z zupelnie innych powodow, plus wiekszosc najwyzszych komorek w Panstwach i najwiekszych organizacji na swiecie korzystaja z BB10OS.

Jutro Ci rozwine moj mysl, popre ja linkami I cytatami.

Dla mnie Niemcy to demokracja inaczej. ;)

DTEK 50 i DTEK60 juz wyszly. BB daje tylko imie i czesciowo soft do androida. Jesli chodzi o telephony z tego zakresu cenowego rynek jest tak nasycony ze nie maja szans na jakes przebicie tutaj. BB na androidzie wg mnie nie ma szans. Taka wegetacja niestety.

Nie daje tylko softu, z tego co wiem to seria DTEK ma min. takie same zabezpieczenia jak Priv czyli pierwsza sluchawka na Androida. Powyzej dalem linki jak BB zabezpiecza swoje sluchawki na przykladzie PRIV.

Jeszcze raz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej, jesli chodzi o strategie to BlackBerry bedzie platforma bezpiecznej komunikacji, bez wzgledu na to jakiego rodzaju wybierzemy platforme docelowa (smartfony, laptopy, tablety, samochody itp.) Kanadyjska korporacja chce zarabiac zarowno na uslugach jak i oprogramowaniu. Duza role beda pelnily zakupione firmy w ciagu ostatnich dwoch lat: SECUsmart, Morvitu, AtHoc, WatchDox, Encription i Good Technology – pojedynczo to losowe rozwiazania, ale polaczone maja stanowic kompletne bezpieczne rozwiazania, glownie dla biznesu.

Google poprosilo BlackBerry o stworzenie bezpiecznego telefonu z Androidem. Jasne jest ze w dlugiej perspektywie na rynku bedzie dominowac iOS i Android, niestety BB10 nie bylo wspierane dostatecznie przez deweloperow i umiera smiercia naturalna (choc tu BB ma jeszcze pomysl na to by ich system licencjonowac, glownie dla federacji rzadowych i takich tez organizacji, to jedyny system ktory jest certyfikowany przez FBI, NATO etc).

BlackBerry od zawsze bylo kojarzone z rynkiem biznesowym i bezpieczenstwa, a Google z sektorem konsumenckim. Firma z Mountain View chciała dostac się na rynku B2B i oferowac bezpieczenstwo, dlatego byla to jedyna droga do wspołpracy i osiagnięcia poziomu zabezpieczen zblizonych do systemu BB10.

Tu polecam zapoznac sie z raportem Gartnera:

Ukryta Zawartość

Co do samego hardware'u od BB:

- Badania i rozwoj w celu projektowania sprzetu i wlasnego sprzętu zostanie przeniesiony w przyszlosci do partnerow licencyjnych.

- W przyszlosci nadal będą produkowane smartfony BlackBerry zawierajace bezpieczne oprogramowanie Android oraz zaszyfrowany hardware (jak w przypadku DTEK oraz Priv)

- Kontrola nad procesem produkcji oraz oprogramowania na telefonach.

Ostatnim telefonem wyprodukowanym przez BB ma byc DTEK 70 "BlackBerry Mercury will be the latest smartphone with QWERTY physical keyboard designed, created and produced by this hardware industry in Canada", jego premiera ma byc w lutym i czekam bardzo co pokaze ta sluchawka, byc moze godnie zastapi mi Classica (DTEK 50 i 60 zostaly zrobione przez koncern TCL).

BB-Portfolio-2016-632x352.png

Generalnie fajnie ze bedzie wybor. Pewna epoka sie konczy, ale byc moze zaczyna sie kolejna. Generalnie dla mnie jesli Android to tylko ten ktory sygnuje BB lub ew. Pixel od Google czy Moto X Force. Poza tym jest jeszcze wybor w iOS od Appla. BB10, jesli w nadchodzacej aktualizacji dostanie od runtime od Androida to jeszcze przed BB Passport dlugie zycie (znacznie ulepszone uruchamianie APK z Androida + wlasny sklep).

Jesli mialbym teraz cos wybrac z BB10 to bylby to wlasnie Passport, ew. cos tanszego jak Leap czy Q10. Classic ktorego mam choc fajny, to jednak ma podobna specyfikacje jak Q10 (plus brak wymienialnej baterii), a kosztuje prawie tyle cp Passport. Kwestia tego, czego oczekujemy. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BlackBerry od zawsze bylo kojarzone z rynkiem biznesowym i bezpieczenstwa, a Google z sektorem konsumenckim. Firma z Mountain View chciała dostac się na rynku B2B i oferowac bezpieczenstwo, dlatego byla to jedyna droga do wspołpracy i osiagnięcia poziomu zabezpieczen zblizonych do systemu BB10.

BlackBerry ma z pewnością odpowiednie kompetencje do tego, żeby robić bezpieczne systemy. Wyciągasz z tego jednak błędne wnioski, że służby nie maja dostępu do Twoich danych. BlackBerry współpracuje ze służbami w tej kwestii i tu się nic nie zmieni. Patrząc więc na temat wątku, BlackBerry jest bardzo złym wyborem.

W Kanadzie jest tak, że jak wjeżdżasz z laptopem lub smartfonem to Ci go mogą przeszukać na granicy. Jak masz hasło albo na przykład zaszyfrowane dyski i powiesz im, żeby się odpieprzyli to zatrzymują urządzenie do sprawdzenia w laboratorium, na bliżej nieokreślony czas. Masz więc wybór: albo pokazujesz zawartość dobrowolnie, albo się żegnasz na jakiś okres z urządzeniem. Piszę to, żeby pokazać do czego już doszło i z kim mamy do czynienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.