Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do Historyków na Forum czy to prawda?

Tommiashi

Rekomendowane odpowiedzi

Wyczytane na necie.

Czy to prawda?

"W 1989 r. Michaił Gorbaczow zaproponował na spotkaniu w Moskwie gen. Wojciechowi Jaruzelskiemu zwrot Ziem Wschodnich w dwóch wersjach. Pierwsza: zwrot Wilna, Lwowa i Krzemieńca; Druga - okręg grodzieński z puszczą białowieską i dawne woj. Lwowskie z zagłębiem naftowym. Powodem tej propozycji było unieważnienie umów jałtańskich i chęć wzajemnego zrzeczenia się roszczeń o odszkodowania. Wkrótce gen. Jaruzelski przyjął propozycje Gorbaczowa w imieniu Polski. Kiedy sprawa dotarła do Warszawy, panowie Geremek, Michnik, Kuroń i Mazowiecki pojechali w pośpiechu do Moskwy i prawie na klęczkach wybłagali Gorbaczowa, aby tego nie czynił. Jakich wpływów użyli nikt nie wie, w końcu Gorbaczow przystal na ich prośby. Konsul generalny ZSRR w Krakowie p. Serdaczuk mówił o tym w obecności prof. Edwarda Prusa. Również potwierdził to poseł z Litwy do sejmu ZSRR Jan Ciechanowicz w rozmowie ze Stanisławem Sadowskim z Toronto. Podała to również prasa nowojorska. Opublikowano to w Podstawach Narodowych Nr 4 (2) 2006 r."

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Tak to prawda.

Rosja zawsze chciała nam wcisnąć duże połacie swojego terytorium. Tylko że OBCY którzy nami rządzą - różnego rodzaju ubecy, Żydzi i kapitaliści - nie chcieli od Rosji tego podarunku, aby tym bardziej wbić nóż w plecy narodu Polskiego.

Każdy Prawdziwy Polak powinien oczekiwać od polskiego rządu starań o unieważnienie postanowień traktatu w Jałcie. Bo to traktat ruski, który zawarli ruscy z kapitalistami żeby udręczyć Polaków, żeby musieli pracować na jałowej ziemi dla lepszego losu swoich nowych panów i dręczycieli.

Oddać faszystom zachodnie nieużytki a przejąć Litwę, Białoruś i Ukrainę które to są ziemią mlekiem i miodem płynącą a ich mieszkańcy to niczego innego nie czekają jak tylko powrotu umiłowanego Polskiego Pana !

Precz z Jałtą !!! Niech żyje naród Polski !

Bo my jesteśmy po to aby zaprowadzić Kulturę na ziemiach wschodnich !!! To jest nasza historyczna powinność - cywilizować ruską dzicz. Proponuję zacząć szczytną misję od tej piosenki :

Wyczytane na necie.

...

Pierwsze słyszę o czymś takim.

Pamiętam natomiast jak rozpadał się ZSRR i w naszym kraju gruchnęła pogłoska o zwrocie Królewca. Przecież Rosja nie może być w kilku miejscach przedzielonych suwerennymi krajami. A jednak może :)

Kiedy się tak te wszystkie dawne republiki radzieckie "waliły", to też mówiono u nas o powrocie Lwowa. Ale to przy okazji robienia zakupów na targu :)

A czy to prawda, że Szwecja chciała nam oddać Niderlandy? ;-)

Sprawa w toku. Jeden nasz prawnik właśnie toczy ze Szwecją boje odnośnie ich "potopu" :)

Putin już dawno chciał wcisnąć Tuskowi rdzennie polski Królewiec. Ale żądał za to licencji na produkcję Poloneza.

Tusk nie uległ szantażowi i powiedział mu że Królewiec Polska sama podbije. Za pomocą Lidla i Biedronki !!!

Pamiętam natomiast jak rozpadał się ZSRR i w naszym kraju gruchnęła pogłoska o zwrocie Królewca

Co za bzdury, Królewiec był polski tylko przez chwilkę, podobnie jak Budziszyn. To właściwie Königsberg, stolica Prus Wschodnich.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wbrew zawodowym prześmiewcom na Bocznicy temat rzeczywiście jest. Wystarczy posłużyć się wyszukiwarką jak wiele linków odnoszących się do niego można znaleźć. Podawane są tam konkretne nazwiska osób mogących mieć wiedzę na ten temat, przytaczane są tez inne odniesienia -wokół których toczy się dyskusja. Do tej pory nie spotkałem się z żadną wypowiedzią najważniejszych osób dla całej sprawy - czyli Gorbaczowa i Jaruzelskiego, a także żadnego z liczących się historyków, etc. Zmowa milczenia czy political fiction? Raczej skłaniałbym się ku temu drugiemu.

Chociaż w kategorii żartu do dzisiaj funkcjonuje powiedzenie o polskich koloniach na Madagaskarze - a rozmowy w tej sprawie i to zaawansowane były prowadzone w latach 1930 między Polską i Francją. Można jeszcze wspomnieć o Lepperze i Talibach w Klewkach.

Dlaczego nie? Ale z tym to już do Artona55, są stosowne wątki i zdaje się Federacja Światła się to nazywa:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Widzę że coraz więcej historyków włącza się do wątku. Polacy to jednak mają bardzo szeroką wiedzę.

A zawdzięczają ją komunistycznemu wykształceniu. ( ogólnokształcącemu )

Bravo czekam nadal na info czy to prawda ? czy fałsz ?

Zapytam jeszcze prowokacyjnie jak dziś mogłaby wyglądać Polska gdyby nie Panowie Geremek, Michnik, Kuroń i Mazowiecki?

Widzę że coraz więcej historyków włącza się do wątku. Polacy to jednak mają bardzo szeroką wiedzę.

A zawdzięczają ją komunistycznemu wykształceniu. ( ogólnokształcącemu )

Lepsze to niż wykształcenie internetowe

Pan Profesor na portalu Dziwy wszechświata

Zapytam jeszcze prowokacyjnie jak dziś mogłaby wyglądać Polska gdyby nie Panowie Geremek, Michnik, Kuroń i Mazowiec

A żarł byś brukiew z PGR-u ... Słuchał wzmacniacza Kasprzaka i Altusów. A FSO wypuściło by Poloneza Caro Super Plus.

Użytkownik Tommiashi dnia 27.02.2014 - 19:31 napisał

Zapytam jeszcze prowokacyjnie jak dziś mogłaby wyglądać Polska gdyby nie Panowie Geremek, Michnik, Kuroń i Mazowiec

A żarł byś brukiew z PGR-u ... Słuchał wzmacniacza Kasprzaka i Altusów. A FSO wypuściło by Poloneza Caro Super Plus.

A ja Wyczytałem Na Necie że jednak byłoby cud malina zycie

Dlatego tak chętnie włączają się do dyskusji choć nie mają podstawowych informacji o jej przedmiocie.

Nie jestem tu po to żeby tego zabraniać.

Ja tylko pytam ?

Sam nie jestem historykiem a wykształcenie też mam bardziej komunistyczne niż to "internetowe".

Brukiew ponoć zdrowa.

Kasprzaka miałem :) Mam sentyment. Pierwszy przenośny sprzęt na baterie.

Co do Altusów to jakieś 2 lata temu dopiero sprzedałem. ( i to za 500 zł )

Co do Poloneza to też mam sentyment bo robiłem na nim prawko.

Robi się ciekawie za niedługo dowiemy się że "Wolność i Demokrację zawdzięczamy" Panom Geremkowi, Michnikowi, Kuroniowi i Mazowieckiemu.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Odnośnie głównego tematu: wprawdzie dr Jan Ciechanowicz wysuwa takie twierdzenia http://www.trybunalscy.pl/node/2272, ale nie jest uznanym historykiem specjalizującym się w historii najnowszej - w dodatku osoby, na które się powołuje już nie żyją (Dora Kacnelson, Anatolij Sobczak). Sami chyba nic nie publikowali na ten temat. Jest to raczej zamysł samego Ciechanowicza, gdyż w wikipedii można znaleźć taką notkę:

"Wschodniopolska Socjalistyczna Republika Radziecka - postulowana republika radziecka, która miała być utworzona na zachodnich terenach Związku Radzieckiego

Idea stworzenia polskiej republiki pojawiła się wśród działaczy mniejszości polskiej w Litewskiej SRR na początku 1990 roku, kiedy Litwini ogłosili deklarację niepodległości. Polacy, obawiając się marginalizacji oraz lituanizacji, zaproponowali utworzenie polskich obwodów autonomicznych, które w przeszłości miały utworzyć osobną republikę radziecką o polskim charakterze. Nie wskazano dokładnych granic republiki, ale założenia były takie, aby obejmowała Wileńszczyznę (bez precyzowania, czy samo Wilno również) oraz rejony zamieszkałe przez Polaków w okolicach Grodna. Pomysł popierała Polska Partia Praw Człowieka z przewodniczącym Janem Ciechanowiczem.

O utworzeniu polskiej republiki radzieckiej Ciechanowicz miał rozmawiać z Michaiłem Gorbaczowem - rezultaty tych rozmów nie są znane, ale przywódca KPZR, zainteresowany osłabieniem Litwy, przekazał tę propozycję ówczesnemu prezydentowi RP, Wojciechowi Jaruzelskiemu, który tę opcję miał popierać.

Protest przeciwko takim działaniom wyrazili liderzy Solidarności oraz polskie media emigracyjne. Również szybki rozwój wypadków na Litwie sprawił, że koncepcja Wschodniopolskiej SRR pozostała tylko jednym z planów. Nie doszło również do urzeczywistnienia innego projektu - autonomii Wileńszczyzny, natomiast jednostronnie utworzony w 1991 roku przez litewskich Polaków Polski Kraj Narodowo-Terytorialny istniał tylko kilka miesięcy." http://pl.wikipedia.org/wiki/Wschodniopolska_Socjalistyczna_Republika_Radziecka

Nawet w tym fragmencie nie ma mowy o przyłączeniu tych ziem ponownie do Polski.

Bart - gdyby nie w/w Panowie to nie wyczytałbyś niczego w internecie. Chyba że w polskim, papierowym ...

Każdy idiota to wie :) Bez nich byłby internet wersja chińska

Robi się ciekawie za niedługo dowiemy się że "Wolność i Demokrację zawdzięczamy" Panom Geremkowi, Michnikowi, Kuroniowi i Mazowieckiemu.

A komu? Kaczynskiemu?

Wikipedia. Skarbnica mądrosci i Prawdy Ostatecznej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.