Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, przemak napisał:

Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest "niewykonywalne". Na obu zdjęciach widać wejścia i wyjścia audio i video, na górnym również w wersji scart. "Żółtym" cinchem przesyłany był sygnał kompozytowy, stąd takie wejścia i wyjścia są w magnetowidach "normalnych" (nie super), s-video jest przekazywane tymi okrągłymi czteropinowymi albo scartem. Magnetowidy z dźwiękiem hifi nie muszą być s-vhs, zwykłe vhs też takie bywały.

Bo wybierając jako input np. wejście nr.3 (audio) podajesz na to wejście tylko sygnał audio. Np. u mnie w Blaupunkt-cie tylko na wejściu audio działa regulacja poziomu nagrywania, podobnie było w Sanyo i Panasonicu. 

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Firma Casio wpadła na pomysł - i już mnie kupili!!!!

Jutro lecę do sklepu i se nabende.

(choć nie lubię zegarków)

🤭😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 10.03.2025 o 21:19, Pseudodrummer napisał:

Tu jest wątek o winylach

No, właśnie 🤪.

Ukryta Zawartość

N

7 godzin temu, Marcinus napisał:

Nawet ja to pamiętam.

Scart był najfajniejszy bo działał w obie strony. Bodajże jeden rządek pinów wejście, a drugi wyjście.

Nagrywanie dżwięku mono i stereo (nie Hi-Fi) odbywa się inaczej, sygnał audio odczytują głowice stacjonarne umieszczone za bębnem wirującym. W hi-FI dźwiek jest nagrywany tylko głowicami wirującymi - takich taśm nie odtworzy zwykły magnetowuid mono, czy stereo. Dlatego po podłączeniu dźwieku na wejście kompozytowe (L-R +video) przełącza się suwak/przycisk na pilocie na pozycje Hi-Fi i wtedy sygnał audio podawany jest na głowice wirujące, a nie stacjonarne.

Znalazłem tez informacje o prędkości przesuwu taśmy jest to 4,9 m/s 🙂

11 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Firma Casio wpadła na pomysł - i już mnie kupili!!!!

A gdzie to można kupić?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

To w większości wypadków jest niewykonywalne, bo magnetowidy Hi-Fi posiadaja osobne wejście na audio składające sie tylko z sygnału AUDIO L i R. W zasadzie ja spotkałem się tylko w Sony z wejście video na 3xRCA który służy do podpięcia sygnału audio. W większości to wygląda tak:

Ukryta Zawartość

2723ad804e85ad73709ae28c41b5

Mój Panasonic - ma zadek taki:

(i nie pragnę niczego innego!🤪)

IMG_20250313_213408.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jakas firma ando ando a nie casio?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Mój Panasonic - ma zadek taki:

(i nie pragnę niczego innego!🤪)

Ukryta Zawartość

Bo do hi-fi wysraczy 🙂

Jeśli będziesz archiwizować słuchowiska to prędkość LP wystarczy w zupełności.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Cena 2100 + wysyłka...taniej wyjdzie prawdziwy drapak 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Jacchusia napisał:

Bo do hi-fi wysraczy 🙂

Jeśli będziesz archiwizować słuchowiska to prędkość LP wystarczy w zupełności.

No - niezupełnie...

Na tym modelu, który (pisałem? może nie pisałem?) - gdzieś mi się zapodział podczas permanentnych przeprowadzek w Paryżu, a który to egzemplarz był jeszcze kupiony w krakowskim Pewexie - na LP pojawiały się czasem (nie wiem, czy to odpowiednie słowo) - tak zwane "drop outy". Mikrosekundowa przerwa w nagraniu, co wqrwjało wybitnie. Na SP - grało wyśmienicie.

....

Kupiłem ten "magnetoskop" - język francuski jest poyebanny 🤭😀, tylko dlatego, że tęskniłem do linii i wyglądu.

.....

Nie mam czasu na pierdoły (Kolega, z którym współpracuję, rękę przypadkowo sobie prawie wyrwał z zawiasów), kilka spraw muszę samotnie zakończyć do końca miesiąca, zatem nagrałem tylko jedną płytę. Na SP i LP.

Gra fajnie na obu prędkościach.

....

Pozdro, Jachurku.

19 minut temu, Jacchusia napisał:

Cena 2100 + wysyłka...taniej wyjdzie prawdziwy drapak 🙂

Noszony na nodze!🤪🤣

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Owszem. Pomyrdało mi się.

🧐

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Bo wybierając jako input np. wejście nr.3 (audio) podajesz na to wejście tylko sygnał audio. Np. u mnie w Blaupunkt-cie tylko na wejściu audio działa regulacja poziomu nagrywania, podobnie było w Sanyo i Panasonicu. 

Zasadniczo to na wejście audio podaję sygnał audio a na wejście wideo sygnał wideo. Ale ja truskawki cukrem... 

nagrywamy.com

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Marcinus napisał:

Scart był najfajniejszy

Stary już jestem, nie bardzo pamiętam, co robiłem przedwczoraj...

Aliści!😀! - wciąż gdzieś mi się w głowie telepie tekst sprzed lat, zjakiejsik gazety:

"Dvd na rynek weszło? Wzmacniacze, kable...? Przecież i tak se typ wyrzuci magnetowid, kupi tani odtwarzacz DVD, podłączy skartem i dupy nikomu nie zawracając, będzie oglądał wciąż te same filmy".

Koniec cytatu.

🥳

44 minuty temu, przemak napisał:

truskawki cukrem... 

I śmietaną 🥰 

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
2 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

na LP pojawiały się czasem (nie wiem, czy to odpowiednie słowo) - tak zwane "drop outy".

Niestety, ślady są węższe i to powoduje, że tracking nie działa już tak dobrze. Najlepsze magnetowidy miały głowice na piezo i one tracking miały bardzo dobry i niezależny od ścieżki synchronizacyjnej, ale to była rzadkość. Trzeba też pamiętać, że VHS był wymyślony nie dla nas tylko Amerykanów i Japończyków i wiąże się to z większą prędkością przesuwu taśmy za oceanem (bo mają więcej ramek) czyli szerszym śladem video. U nich na lp to jeszcze nieźle działało, a mieli jeszcze trzecią wolniejszą prędkość ep i na niej nie działało hifi. Przeniesienie na pal tego bałaganu spowodowało, że u nas prędkość jest prawie 1,5 raza niższa, co powoduje, że na lp dźwięk hifi niekoniecznie musi dobrze działać. 

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

1 godzinę temu, przemak napisał:

truskawki cukrem... 

I śmietaną 🥰 

W kawale nie ma nic o śmietanie... 

nagrywamy.com

6 godzin temu, przemak napisał:

Ale ja truskawki cukrem...

Przypomniałeś kawał sprzed lat 😉 dzięki.

A scarta, zwanego również eurozłączem mam do dzisiaj w nagrywarce DVD i do niedawna jeszcze używałem 🙂

11 godzin temu, przemak napisał:

Zasadniczo to na wejście audio podaję sygnał audio a na wejście wideo sygnał wideo. Ale ja truskawki cukrem... 

Pisałem cii zamieściłem zdjęcie magnetowidu z wejściem tylko audio, tam nie podłączysz video.  A przy podłączeniu przez wejście kompozytowe używasz przełącznika do ustalenia jak chcesz nagrywać czy normal czy Hi-Fi i prawdopodobnie sygnał video choćbyś go podłączył i tak do głowicy nie dochodzi.

P.S

Tylko się nie pomyl i tych truskawek solą...

Edytowane przez Jacchusia

• Moderatorzy
2 minuty temu, Jacchusia napisał:

Pisałem cii zamieściłem zdjęcie magnetowidu z wejściem tylko audio, tam nie podłączysz video.

Jak dla mnie, to na obu fotografiach widać zarówno wejścia/wyjścia audio, jak i video.

7 minut temu, Marcinus napisał:

Jak dla mnie, to na obu fotografiach widać zarówno wejścia/wyjścia audio, jak i video.

Są wyraźnie oddzielone, a gdzie one mają być? Po bokach? A we wzmacniaczu jak wyglądają?

21 godzin temu, przemak napisał:

Magnetowidy z dźwiękiem hifi nie muszą być s-vhs, zwykłe vhs też takie bywały.

Nigdy inaczej nie twierdziłem, sam mam jeden S-VHS a Soniaka VHS oba oczywiście Hi-Fi.

Sam pomysł ,aby do nagrywania np. dźwięku z CD podłączać kamerę aby podać sygnał video jest kuriozalny, a do tego sie odnosiłem.

Mam, nagrywam i żadnych problemów nie ma. Jak dla mnie to koniec rozmowy.

Ukryta Zawartość

I do kompletu

Magnetowidy.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieczorne kręcenie...

Lorenzo Feliciati - nietuzinkowy fiuszynowy progersywny, czy jakoś tak - super.

Ukryta Zawartość

Gordon Haskell - przepiękna muza.

1.thumb.jpg.036bd39570244403ccce07316c220f80.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

13 godzin temu, Jacchusia napisał:

Pisałem cii zamieściłem zdjęcie magnetowidu z wejściem tylko audio, tam nie podłączysz video. 

Na oby zdjęciach pokazujesz wejście i wyjście s-video. Ponieważ pokazujesz mognetowidy s-VHS, takie wejścia i wyjścia są w nim podstawowe. 

prawdopodobnie sygnał video choćbyś go podłączył i tak do głowicy nie dochodzi.

Prawdopodobnie?

Sam pomysł ,aby do nagrywania np. dźwięku z CD podłączać kamerę aby podać sygnał video jest kuriozalny

Nie musi to być kamera, to jest Twój pomysł. Myślałem raczej o generatorze pasów albo choćby drugim magnetowidzie. Magnetowidy amatorskie czasem mają generator, który jest wykorzystywany do nagrywania śladu synchronizacji ramki przy braku lub zaniku zegara na wejściu, ale nie wszystkie. Nawet te, co mają wewnętrzny zegar, wolą dostawać ramkę z zewnątrz. 

Mam, nagrywam i żadnych problemów nie ma. Jak dla mnie to koniec rozmowy.

Ok. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, xniwax napisał:

Wieczorne kręcenie...

Lorenzo Feliciati - nietuzinkowy fiuszynowy progersywny, czy jakoś tak - super.

Ukryta Zawartość

Gordon Haskell - przepiękna muza.

1.thumb.jpg.036bd39570244403ccce07316c220f80.jpg

zapraszam do wątka o tym,co na talerzu....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie musi to być kamera, to jest Twój pomysł. Myślałem raczej o generatorze pasów albo choćby drugim magnetowidzie. Magnetowidy amatorskie czasem mają generator, który jest wykorzystywany do nagrywania śladu synchronizacji ramki przy braku lub zaniku zegara na wejściu, ale nie wszystkie. Nawet te, co mają wewnętrzny zegar, wolą dostawać ramkę z zewnątrz. 

Bzdury wypisujesz. Pooglądaj sobie filmiki na YT tam widać jak podłączają takie magnetowidy. Sam masz taki? Nagrywasz, masz jakąś praktykę w tym zakresie czy "kumpel" Chat ci wszystko opowiada?

wolą dostawać ramkę z zewnątrz. 

...a  to mają wolną wolę...a ja myślałem, ze takie sprawy wie lepiej i projektuje projektant sprzętu...

Bo kolejna dziwna sytuacja, one wolą, a inżynier, który go zaprojektował  o tym nie wie bo nic w tej sprawie nie zrobił chociażby projektując taki generator w urządzeniu. no chyba że to ty wiesz lepiej od niego że magnetowid go potrzebuje, albo ona tam jest ?

Magnetowidy to dla mnie sprzęt z którym miałem styczność na co dzień, za czasów mojej młodości _każdy_ miał go w domu, był powszechnie używany i nkt takich komedii jak sugerujesz nie odstawiał.

Na oby zdjęciach pokazujesz wejście i wyjście s-video. Ponieważ pokazujesz mognetowidy s-VHS, takie wejścia i wyjścia są w nim podstawowe. 

Poszukaj sobie zdjęcia kompozytowego (3xRCA)o nim również pisałem a poza tym co to zmienia? 

A ty wiesz że magnetowid nawet bez podłączenia sygnału sygnał na taśmie nagrywa? Nie? Zapytaj kumpla Chat-a...

Ok. 

Przyjmujesz do wiadomości, a jakiś wniosek?

Jeszcze chwila i będziesz uczył Muska jak się rakietami w kosmos strzela bo ci Chat o tym naopowiadał...

W dniu 10.03.2025 o 21:15, przemak napisał:

Tyle chat na szybko. 

Skarbnica wiedzy.

35 minut temu, Jacchusia napisał:

poza tym co to zmienia? 

Zmienia tylko tyle, że pokazujesz na zdjęciu wejścia video i piszesz, że tych wejść nie ma. A tak to ok. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Nie musi to być kamera, to jest Twój pomysł.

i jeszcze jedno a propos tego stwierdzenia.

To jedyny, najtańszy, jeszcze  dostępny sposób/rada na twoje obawy, bo kamerę video kupisz za parę groszy na Allegro i możesz podłączyć sygnał video do magnetowidu podaczs nagrywania dzwięku Hi-Fi i ludzie by tak to robili, gdyby to było potrzebne.

2 minuty temu, przemak napisał:

Zmienia tylko tyle, że pokazujesz na zdjęciu wejścia video i piszesz, że tych wejść nie ma.

? To nowość dla mnie, w magnetowidzie nie ma wejść video? łał.

W dniu 14.03.2025 o 10:48, Jacchusia napisał:

zamieściłem zdjęcie magnetowidu z wejściem tylko audio, tam nie podłączysz video

43 minuty temu, Jacchusia napisał:

To nowość dla mnie, w magnetowidzie nie ma wejść video? łał.

nagrywamy.com

W dniu 14.03.2025 o 11:01, Jacchusia napisał:

Są wyraźnie oddzielone, a gdzie one mają być? Po bokach? A we wzmacniaczu jak wyglądają?

Skończ już, bo nie masz o tym zielonego pojęcia i łapiesz się słówek.

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

To jedyny, najtańszy, jeszcze  dostępny sposób/rada na twoje obawy, bo kamerę video kupisz za parę groszy na Allegro i możesz podłączyć sygnał video do magnetowidu podaczs nagrywania dzwięku Hi-Fi i ludzie by tak to robili, gdyby to było potrzebne.

To definitywnie rozwiązuje _twój_ problem i pokazuje że jest wyimaginowany.

Gdyby jakies urządzenie było potrzebne do nagrywania z zewnętrznych źródeł Hi-Fi to by było ono na stanie, lub mówiłaby o tym instrukcja obsługi.

Lata temu miałem magnetowid VHS Hi-Fi Panasonic, amatorski ale z pokrętłem Jog/Shuttle i nie potrzebował sygnału video żeby nagrywać audio hi-fi. Nagrywałem w ten sposob audycje radiowe bo pod koniec lat 90-tych był to jedyny sposób aby nagrać dzwiek hi-fi 4h bez zmiany taśmy.

W dniu 13.03.2025 o 23:42, Bezlitosna Niusia napisał:

Stary już jestem, nie bardzo pamiętam, co robiłem przedwczoraj...

Aliści!😀! - wciąż gdzieś mi się w głowie telepie tekst sprzed lat, zjakiejsik gazety:

"Dvd na rynek weszło? Wzmacniacze, kable...? Przecież i tak se typ wyrzuci magnetowid, kupi tani odtwarzacz DVD, podłączy skartem i dupy nikomu nie zawracając, będzie oglądał wciąż te same filmy".

Koniec cytatu.

🥳

I śmietaną 🥰 

Ja pamiętam jeszcze twardodyskowe nagrywarki dvd , gdzie zamiat kieszeni na taśmę vhs był naped dvd , a zamiat na kasetę vhs nagrywalo się na wewnętrzny dysk twardy zanim wypaliło się na tym   płytkę dvd. Bardzo wygodne ustrojstwo. Wtedy magnetowidy zaczęły pomału odchodzić do lamusa. Z tego co wiem to były to na początku dość drogie urządzenia.

---------------

W dniu 13.03.2025 o 14:02, Marcinus napisał:

Nawet ja to pamiętam.

Scart był najfajniejszy bo działał w obie strony. Bodajże jeden rządek pinów wejście, a drugi wyjście.

Teraz mamy za to HDMI , które trzeba oglądać pod mikroskopem, żeby coś zobaczyć (stan techniczny złącza itp.) 

---------------

W dniu 18.03.2025 o 18:57, wsteczna świnka napisał:

Ja pamiętam jeszcze twardodyskowe nagrywarki dvd , gdzie zamiat kieszeni na taśmę vhs był naped dvd , a zamiat na kasetę vhs nagrywalo się na wewnętrzny dysk twardy zanim wypaliło się na tym   płytkę dvd. Bardzo wygodne ustrojstwo. Wtedy magnetowidy zaczęły pomału odchodzić do lamusa. Z tego co wiem to były to na początku dość drogie urządzenia.

Ha!😀

Przecież nie tak dawno... (ależ ten czas szybko leci) - kupiłem takie coś za zupełnie wyjątkowo i haniebnie wygórowaną kwotę 350 euro.

Postało, postało, satysfakcję dało.

....

Gdzieś zostawiłem, jako niepotrzebne.

...

Lat temu dwa - na jarmarku, od pewnej Pani - kupiłem inny model LG.

Działający, z pilotem, bateriami, pudłem i ruską siatą, obdarowany na do widzenia ślicznym uśmiechem starszej Pani.

Za dwa euro...

Słowo!!!!

No i jak w Samych Swoich - "At! stoi dziad bez pożytku"...

😀🥰

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi