Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Jest jeszcze biała herbata o tej nazwie. 
Do białej herbaty, warto odpowiedni czajnik kupić.

Breville Temperature Select Electric Kettle | 1.7 L | 3kW Fast Boil | Smart Digital Controls | Brushed Nickel (Silver/Grey), [VKT159] https://amzn.eu/d/f368f8C

Wciągnęła. Czy to drogi biznes? Dobra herbata sporo kosztuje (średnio 80 zł za 100 gram) ale to i tak o wiele taniej wychodzi niż flaszka czy nawet przysłowiowa lampka wina. I co by nie mówić, jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. 

Takie cudo sobie kupiłem. Rok 1988. Stan idealny. Ani jednej ryski. Tak więc wieczór mam już zaplanowany 😃

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Takie cudo sobie kupiłem. Rok 1988. Stan idealny. Ani jednej ryski. Tak więc wieczór mam już zaplanowany 😃

Mam identyczną! Kto jeszcze taką posiada?! Palec do budki! 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Też mam taką. Rosyjska Melodia wtedy wydała dosyć sporo płyt zachodnich wykonawców. Led Zeppelin, Elton John, The Moody Blues i pewnie jeszcze coś bym znalazł ;)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość

(Konto usunięte)
Radziecka.
Sowiecka

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/;3265

uwagi:
przymiotnik "sowiecki" bywa używany jako słowo o zabarwieniu pejoratywnym (dla podkreślenia antykomunizmu autora czy mówcy, obcości ustroju komunistycznego) w opozycji do lansowanego w czasach PRL polskiego odpowiednika "radziecki" (wymyślonego w 1934 r. przez polskiego sowietologa Wiktora Sukiennickiego).

https://pl.m.wiktionary.org/wiki/sowiecki

Mam identyczną! Kto jeszcze taką posiada?! Palec do budki!

Mnie się skojarzyło z zupełnie czym innym

5ae5b88c153169b129621d7974c06fbc.jpg
  • Moderatorzy

No dobra. Słucham sobie i trzeba przyznać, że sowieci potrafili tłoczyć płyty. To, co od razu rzuca się w uszy, bardzo dużo słychać. Może dzięki temu, że ta płyta nie stara się być bardziej analogowa od analogu. Nie ma sztucznego podbicia średnicy i basu, które ograniczają dynamikę muzyki i ostrość. Jest za to lekko schizofrenicznie czyli tak, jak powinien brzmieć The Doors. Brzmienie nie jest tak ładne jak na współczesnych wydaniach na 180 gramowych płytach ale jest jak dla mnie ciekawsze. Jaki z tego wniosek? Szykują się następne wydatki 

Gość

(Konto usunięte)
Moi dziadkowie i pradziadkowie, o Ruskich i Rosji, mówili "Sowiety".

Mnie się skojarzyło z zupełnie czym innym

5ae5b88c153169b129621d7974c06fbc.jpg
Ok. Rozpal/wypal - taka gra słów.
6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Jaki z tego wniosek? Szykują się następne wydatki 

Naprawdę?

Lubisz zbierać takie śmietnikowe "ciekawostki"?

Wiem, są kolekcjonerzy różnych "egzotycznych" wydań klasycznych płyt, ale te ruskie wydania nie stoją zbyt wysoko w ich rankingach.

To nawet nie jest dyskograficzna płyta Doors, tylko składanka raczej i do tego ułożona przez ruskich. Brzmi jak brzmi, być może nawet nieźle, ale okładka i "poligrafia" - po prostu ochyda. 

• Redaktorzy
4 minuty temu, iro III napisał:

ale okładka i "poligrafia" - po prostu ochyda. 

To fakt.

Tę "Ohydę" pewnie znacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

22 godziny temu, fozzie napisał:

Też mam taką. Rosyjska Melodia wtedy wydała dosyć sporo płyt zachodnich wykonawców. Led Zeppelin, Elton John, The Moody Blues i pewnie jeszcze coś bym znalazł 😉

Rzetrotal 😀.

Moje Okudżawy, Biczewskie i inny mąż pewnej Francuzki 🤔🤣 - wciąż grają nieźle.

20 godzin temu, piotrek7 napisał:

sowieci potrafili tłoczyć płyty. To, co

Potrafili, zwłaszcza że mieli niezłe, "niekomunistyczne" maszyny do tłoczenia. Gdyby mieli swoje, ruskiej produkcji...

Cóż, kraj, który dopiero od dwóch lat opanował sztukę i tajemnicę robienia frytek... Dajcie spokój 🤣...

.....

Jeśli zaś idzie o poligrafię - fatalną dla winyli... Na wszystko nie starczało; przecież to mały, ubogi kraik 🤪.

......

Była w Krakowie, na Rynku - kacapska księgarnia, a w niej stosy "knig", w większości - niesłychanej świętości i powabu dzieł bandyty Lenina i takich innych poyebów. Dzieł Stalina, za moich czasów już nie było; ciekawe czemu? Pszeca taki był mundry i dobrotliwy, jak to o nim do dziś kacapska swołocz mówi i - tęskni.

......

Aliści - był w tejże księgarni kącik - daleko, za winklem, potem w lewo, zaś w lewo i później trochę prosto - z albumami o malarstwie.

Wydane TAK!, że już nigdy później, w żadnym kraju - tak przepięknych i wspaniale wydanych - nie spotkałem. Na kredowym papierze, reprodukcje (wspaniała kolorystyka!) delikatnie przyklejone jednym brzeżkiem, strony oddzielone od siebie...(zapomniałem, jak ten rodzaj papieru się nazywa; taki półprzezroczysty)...

Cena, wówczas - paczka "Sportów".

I mam tego mnóstwo.

😘

PS - malarstwo z całego świata.

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Cóż, kraj, który dopiero od dwóch lat opanował sztukę i tajemnicę robienia frytek...

Akurat tą sztukę opanowali do perfekcji dawno temu. Tylko dla zmylenia imperialistycznego zachodu robili je w postaci płynnej i rozlewali do butelek a nie tak jak reszta świata sprzedając w papierowych torebkach czy na tackach. 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

dla zmylenia imperialistycznego

Pacz, kurde...

Przeoczyłem!

😀

8 minut temu, piotrek7 napisał:

dla zmylenia imperialistycznego

Pacz, kurde...

Przeoczyłem!

😀....

.....

Tak na marginesie.

Przez moje łapska przeszły setki, tysiące, dziesiątki tysięcy płyt. 

I okładek 😀.

Ta - jest w pierwszej piątce. A może i pierwsza?...🤔

Pozdrawiam muzycznych Wariatów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
A potem Cię Tykotek zeżre z zawiści...😘
11 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Cena, wówczas - paczka "Sportów".

I mam tego mnóstwo.

Ło matko...śporty 😁

images.jpg.febd678a9ba5c27e86020bd1a628e6a0.jpg

I w dodatku masz tego mnustfo?🤔🤪

Oj , paliło się za gówniarza w stodole😁.To były czasy.😉

10 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Pacz, kurde...

Przeoczyłem!

Wcale nie przeoczyłeś.Tylko nie byłeś świadomy ,że akurat "konsumujesz" radziecką ,płynną wersję frytek.😉

A w kontekście zawartości, brak świadomości ,który następował dość szybko wcale nie dziwi.😁

Gość

(Konto usunięte)

Cóż, kraj, który dopiero od dwóch lat opanował sztukę i tajemnicę robienia frytek...

Gwoli ścisłości, fabrykę mrożonych frytek wybudowali im Amerykanie z Holendrami sześć lat temu. Czyli przez cztery lata, opanowywali sztukę i tajemnicę
19 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

strony oddzielone od siebie...(zapomniałem, jak ten rodzaj papieru się nazywa; taki półprzezroczysty)...

Pergamin.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W dniu 2.05.2024 o 16:08, xniwax napisał:

Pergamin.

Igzaktly😀. To po angielsku było...

......

Na marginesie - dziś wywiozłem na wysypisko sześć ton ziemi pomieszanej z kamorami z pomieszczenia, gdzie mi się komin na łeb zwalił. Musiałem je pogłębić o 30 centymetrów.

......

Ludziom jest za dobrze... To, co na śmietnik wyrzucają - przechodzi ludzkie pojęcie. Nowe, nieczytane, nieśmierdzące piwnicą, ni żadnym strychem. Autor - Jan Stanisławski.

......

Pogadałem z "szefuńciem". Przedtem mu dyskretnie wręczyłem 50 euro, bo można tylko raz w tygodniu gratis, ja zaś byłem z tym syfem - trzykrotnie.

No i gadu gadu, na winyle zeszło, żem srodze walnięty... A on mówi - "Paaanie, co tu płyt czarnych na przemiał poszło"...

- Klasyka i Nana Móskóri? - pytam z lekką ironią...

- I zepeliny, i dorsy, i zizitopy. Masa. Japonckje, hamerykancje... Świetne wydania, niektóre wciąż w foliach. Co się dało - uratowałem. Bo, wiesz pan, panie Żaku? Ja też jestem walnięty"

😀 Ot! Rozmowa z typem.

🤪😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Bezlitosna Niusia

Jacuś, jakby Ci w łapska wpadło takie coś, to Ty weź dla mnie to, może być na CD.

Co z tego, że muzycznie jeszcze słabawe, ale za to najpierwsze Rudzielki i równie słabo dostępne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze Jacuś, ale tu tylko winyl, taką wersję okładki pierwszej Kasieńki. 

😭Miałem kiedyś taką, Canada printed 😭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
2 godziny temu, iro III napisał:

Rudzielki

A co to jest, Irku, Przyjacielu?

Kasia, czy Tori?

Pytam nieśmiało, bo (nie wiedzieć, czemu) - lekko "słabuję"...

Ale mnie wszystko boli, ja pierdykam...

😀🤕

1 godzinę temu, iro III napisał:

Canada printed 

Takie - to znajdę.

Co to je, to pirsze?🙃🤪

10 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Co to je, to pirsze?

Tori Amos 🙂

Z zespołem własnym, jeszcze nim wydała pierwszą solo płytę swą.

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

Tori Amos 🙂

Tak właśnie myślałem...

😀.

Dobra. Ogarnę się letko i jade na poszukiwania.😘

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tycinek.

Ty nie słabuj, Ty zdrowiej, poniedziałek blisko i robota czeka 😁

Jak ja kocham poniedziałki!

Dlaczegóż to? Zapyta ktoś.

Bo następny poniedziałek dopiero za tydzień !🥳!

33 minuty temu, iro III napisał:

poniedziałek blisko i robota

W poniedziałek muszę wywieźć resztę syfiorstwa, wracając zaś z wysypiska - nabędę dwie (?) tony piasku z kamyczkami i te gówniane cementy na wstępne ułożenie podłogi...

......

Jak ja Cię aktualnie nie cierpię..., choć płyt, których łaknie Twój organizm, będę szukał do skutku.

😘😀😂

• Pokaż nowe odpowiedzi