Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór amplitunera do Klipsch RF 82 II

Mateusz Żyrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szanowne Grono :)

od ponad roku posiadam kolumny Klipsch RF 82II oraz dodatkowe głośniki również z firmy Klipsch (centralny oraz surround)

Zestaw ten napędza HK AVR 360

do którego podpięty jest Mac Mini za pomocą HDMI

oraz Bluray Yamaha.

Moje pytanie dotyczy zmiany amplitunera który zagra dobrze w Kinie jak i w Stereo.

budżet….. ciężko określić, najpierw chciałem się skupić na propozycjach sprzętu który napędzi powyższe kolumny… a następnym kryterium była by cena...

A czego konkretnie szukasz? Jakiej zmiany? Co w dźwięku, barwie Tobie nie odpowiada? Oczywiście pytanie również, czy masz jakieś wymagania co do funkcjonalności amplitunera.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Żaden amplituner nie zagra dobrze w stereo , a co do twoich kolumn to nie wiem . Proponuję wzmacniacz stereo zintegrowany ( najlepiej " przystosowany do współpracy z KD " ) podłączyć do amplitunera , wcześniej dokonać odsłuchów różnych wzmacniaczy na tych kolumnach , ustawienia wzmacniacza zerowe .

Twój ampli ma wyjście wielokanałowe analogowe potrzebne do takiego połączenia , jakieś współdzielone z wejściem ? Poczytaj instrukcję .

" - wejście 7.1 do podłączenia zewnętrznego dekodera lub odtwarzacza DVD-Audio

- wyjście 7.1 do podłączenia zewnętrznych końcówek mocy "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35801-0-24352600-1393865000_thumb.jpg

Post nr . 5

Ukryta Zawartość

Edytuję : HK 360 nie ma wyjścia pre-out 7.1 , ma HK 460

To instrukcja do 360 / 460

Ukryta Zawartość

Preamp

Outputs

(

AVR 460

only

Edytuję : więc możesz zastosować do takiego połączenia dzielnik napięcia ( jeśli chcesz to wkleję zdjęcia ) , lub mieć oddzielny wzmacniacz stereo niepołączony z amplitunerem lecz bezwzględnie jest potrzebny przełącznik " głośnikowy " .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega z forum zaproponował że ma do sprzedania Arcam AV 400 co o tym myślicie ?

Moje pytanie jest raczej z ciekawości, chciałbym zobaczyć co mogę zmienić i w jakiej cenie.

Oraz jak poprawnie dobrać amplituner do kolumn.

Nie jestem jakoś bardzo osłuchany żeby określić czego mi brakuje w obecnym brzmieniu.

Zmienić możesz bardzo dużo, ale dobrze byłoby jakbyś ukierunkował nas z budżetem wówczas wszyscy doradzimy czy jest sens coś zmieniać. AVR360 to świetna jednostka.

Wówczas zdecydowanie decydowałbym się na Onkyo TX-NR929. Rewelacyjna jednostka w torze stereo oraz kinie domowym. Szczerze polecam.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Funkcjonalnie i wizualnie rewelacja.

Tylko że, ja podałem propozycję Onkyo z tymi samymi dekoderami nawet HD w cenie 1600zł a Ty za ponad 5tzł.

A Onkyo 905 jest solidniej zbudowany i ośmielę się sądzić że w stereo będzie dużo lepszy.

929 ma 18,5kg i dużo niszą moc niż prawie 30kg elektroniki w silniejszej 905-ce.

Tu potrzebna by była konfrontacja z modelem 5010 a to już spora kasa.

Mam teraz HK Avr 370 z Klipsch RF 62II , ale wcześniej miałem Avr 360 .

Sądzę , że 360 bije na łeb 370 w stereo :(

Taka jest prawda , po za dodanymi gadżetami jakość dźwięku spadła i to znacznie .

Jeżeli myślisz o zmianach to tylko osobny wzmacniacz , np. HK HD 990 i przełącznik , który polecił kolega czester15.30

Żaden amplituner nie da satysfakcji w stereo , nawet Arcam .

Nie pozbywaj się 360 !

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli myślisz o zmianach to tylko osobny wzmacniacz , np. HK HD 990 i przełącznik , który polecił kolega czester15.30

Dobry trop ale HK990( HD to odtwarzacz CD:-)) nie potrzebuje żadnych przełączników.

Ma wejście processor, ma wejścia cyfrowe i analogowe po RCA i XLR. Wszystko włączane z pilota. Do tego system aukorekcji i wyjście na dwa suby.

Troszke nie na temat, teraz mam onkyo tx nr 1007 i pytanie moje, jak sie ma onkyo 3010,929 do 1007?

kiedyś te najwyższe modele 30 i np 905 różniły się konstrukcyjnie. miały lepsze procesory wizyjne oraz inny tor audio. mogły grać w mostkowaniu kanałów przednich. miały pozłacane gniazda itp. Teraz ta różnica się zatarła. I mimo że ich nie testowałem w ciemno szczelam że róznica jakosciowa jest nieprzecietna do ceny. Nie ma jak stara 905

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.