Skocz do zawartości
IGNORED

Krell SBP-64X

Marek.S

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy warto interesować się ww. DACkiem?

Mam w tej chwili PS Audio NWD który już mi się kompletnie znudził i chciałbym sprawdzić co potrafi taki wiekowy Krell czy Wadia.

Ze starych daczków to warto się interesować jedynie konstrukcjami lampowymi. W przypadku pozostałych postęp jest tak olbrzymi, że kupno takich staruszków mija się z celem. Jako absolutne minimum polecam daczki DCSa, za Elgara czy Elgara Plusa w ładnym stanie warto dać 10-15kzł. Przy okazji mamy wyśmienity przedwzmacniacz i obsługę 24bit 96kHz, w gratisie komplet wejść w tym świetne ST GLASS i BNC. Jak boisz się starszych urządzeń to za 14kzł jest ultra nowoczesny Auralic Vega, który przy podanej cenie jest wyjątkowo udanym urządzeniem do tego z wejściem USB. Ważne czy wykorzystasz nowinki i wsparcie najnowszych formatów czy pozostajesz przy SPDIF? W przypadku Vegi można zaoszczędzić na kablu bo nowy Jcat USB za 1200zł gra jak kabelki SPDIF za kilka lub więcej kzł.

Hmm, czyli taki Sonic Frontiers SFD-2 na kosci Ultra Analog i lampowym wyjsciu bylby dobrym rozwiazaniem?

dCS to wiadomo klasa hi end ale niestety zabawki typu Elgar/Purcell kosztuja trzykrotnosc SF, Krella, Thety czy ML-a.

Do polaczenia DACa uzywam S/PDIF, mam MITa Digital Reference.

Mialem juz nowe DACi, Octave i NWD ale chcialbym z ciekawosci sprobowac co potrafi taki "czolg" sprzed lat absolutnie nie robiac kroku w tyl jesli chodzi o jakosc dzwieku.

To będzie szary, szorstki i twardy dźwięk. To nigdy nie grało super, a jak jeszcze elektrolity podeschły ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hmm, czyli taki Sonic Frontiers SFD-2 na kosci Ultra Analog i lampowym wyjsciu bylby dobrym rozwiazaniem?

dCS to wiadomo klasa hi end ale niestety zabawki typu Elgar/Purcell kosztuja trzykrotnosc SF, Krella, Thety czy ML-a.

Do polaczenia DACa uzywam S/PDIF, mam MITa Digital Reference.

Mialem juz nowe DACi, Octave i NWD ale chcialbym z ciekawosci sprobowac co potrafi taki "czolg" sprzed lat absolutnie nie robiac kroku w tyl jesli chodzi o jakosc dzwieku.

Po pierwsze musisz się zdecydować czy zostajesz przy SPDIF i formacie CD (44.1KHz 16bit) czy chcesz korzystać z gęstych formatów i transmisji USB.

Jeżeli chcesz wydać kilka kzł i mieć porządne granie w wielu aspektach to wybierz daczek lampowy np Phasta, Abraxasa na AD1865 + wstaw porządne lampki i kondensatory wyjściowe. Taniej i lepiej za te pieniądze się nie da.

Oczywiście każdy typ konstrukcji jest obarczony swoimi wadami i zaletami. Odnośnie Sonica to miałem styczność z jednym świetnym daczkiem tej firmy i był to processor 3. Jego cena jednak mocno przekracza założony budżet.

Rozważ czy obecnie dac jest najsłabszym ogniwem w Twoim systemie bo często niedomagają inne ważniejsze elementy. Jeśli możesz to napisz jakiego obecnie systemu używasz.

To będzie szary, szorstki i twardy dźwięk. To nigdy nie grało super, a jak jeszcze elektrolity podeschły ...

Szary i twardy to może być stolec po zjedzeniu zbyt dużej ilości czekolady i/lub orzeszków :)

Czy kolega ma doświadczenia z przetwornikami lampowymi i posiada dopracowany system?

PS. Polecam recenzje ze Stereophile z początku lat 90-tych (jeszcze w tych małych książeczkach formatu A5) - jest tam bardzo dużo porównań tych DACów miedzy sobą (w tamtych czasach w recenzjach były jeszcze porównania do konkurencyjnych urządzeń). Dużo można z tego wywnioskować na temat brzmienia poszczególnych urządzeń.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Reszta systemu to Krell KRC-HRMk2, KSA50Mk2 (Nie S), SBT po modyfikacjach softu i z oddzelnym zasilaczem. Kolumny to JBL hybryda JBL4343/4355.

Kabelki MIT Shotgun/Magnum

Gestych plików jest jak na lekarstwo, 16/44.1 wystarcza mi w zupełności a i USB również nie mam w planach.

Na upartego mógłbym kupić Metruma HEX ale....

Reszta systemu to Krell KRC-HRMk2, KSA50Mk2 (Nie S), SBT po modyfikacjach softu i z oddzelnym zasilaczem. Kolumny to JBL hybryda JBL4343/4355.

Kabelki MIT Shotgun/Magnum

Gestych plików jest jak na lekarstwo, 16/44.1 wystarcza mi w zupełności a i USB również nie mam w planach.

Na upartego mógłbym kupić Metruma HEX ale....

I tutaj docieramy do sedna. Zamiast poszukiwać daczka lepiej wywal tego SBT, sprzedaj obecnego daczka i zakup porządną integrę cd np. AA Capitole, TACD01, Krella 280 lub mało popularny a zatem tani Accustic Arts. Będzie to krok we właściwym kierunku.

Powrotu do CD na 100% nie będzie, więc jeśli już to coś w stylu Linna DS.

Obecny daczek już sprzedany.

To właściwy kierunek, jeszcze tyłka nie urwie ale będziesz miał przyszłościowy transport z NAS. Na razie możesz grać z niezbyt wyrafinowanego ale jednak wbudowanego daczka Linna. Można jeszcze nabyć nowszy daczek z dobrym wejściem USB i grać z lapka. Jest to jakaś alternatywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.