Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za dobre słowo :)

Muszę przyznać, że kilkakrotnie myślałem o zmianie głośników na coś innego, szukałem, słuchałem i kombinowałem... i jakoś zawsze wracałem do konkluzji, że te moje stareńkie Focale są najlepsze, albo przynajmniej najlepsze w swojej kategorii wagowej :)

Zwykle porównuję głośniki do steków: lubię krwiste, soczyste, pachnące mięsem i chrupiące w zębach - i takie są właśnie te głośniki :D Inne jawią mi się jako takie steki przesmażone, wyschnięte i twarde, albo surowe i bez smaku. Nawet ostatnio słuchałem kilku fajnych głośników, no i zatrzymałem się na Electrach 1028 - mój ideał :)

Pozdrawiam Wszystkich Słyszących!!!

Czy ktoś może słuchał modelu Aria konkretnie 926 na Roksanie K2? Czy będzie to dobre połączenie?

W jakich gatunkach muzycznych ten model najlepiej się sprawdza?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Czy ktoś może słuchał modelu Aria konkretnie 926 na Roksanie K2? Czy będzie to dobre połączenie?

W jakich gatunkach muzycznych ten model najlepiej się sprawdza?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jest to kolumna uniwersalna. Sprawdza się w każdym gatunku od punk rocka po klasykę. Bardzo fajne równo i muzykalnie grające kolumny.

Gość

(Konto usunięte)

Jest to kolumna uniwersalna. Sprawdza się w każdym gatunku od punk rocka po klasykę. Bardzo fajne równo i muzykalnie grające kolumny.

Dodaj...że równo oznacza nie! dla "przegłośnionych", sp..nych realizacji...bo potem będzie miał człowiek pretensje, że kolumny są do 4d...i mu mięcha w rocku i metalu brakuje...

Dodaj...że równo oznacza nie! dla "przegłośnionych", sp..nych realizacji...bo potem będzie miał człowiek pretensje, że kolumny są do 4d...i mu mięcha w rocku i metalu brakuje...

Coś w tym jest. Nie słucham metalu , ale rocka dużo i głośno i nic mi nie przeszkadza jest wykop i jest muzykalnie....

Słuchałem niedawno, lecz nie na Roksanie, lecz na Ayonie z lampami KT88. Bardziej z ciekawości, jako że sam posiadam wzmacniacz na tych lampach. Muszę powiedzieć, że podobało mi się, aczkolwiek... nie zamieniłbym się :) Dźwięk bezsprzecznie większy, lepiej wypełniony - i to tyle zalet. Dynamika raczej średnia (to był Dire Straits / Money 4 Nothing, więc czad!), rozciągnięcie pasma, zwłaszcza w dół, też szału nie robiło.

Ale porównywałem do swojego systemu, który jest jak petarda, i może to moje upodobanie każe wszystko o ton cieplejsze i spokojniejsze negować? Focal rulez, w każdym wypadku :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam wstępną akceptację żony (a to najważniejsze) jeśli chodzi o wygląd, musi być tylko walnut.

Pytanie niedyskretne w takim razie. Czy ktoś może akurat zmienia podłogówki na wyższy/inny model i pozbywa się swoich? Najbardziej byłbym zainteresowany modelami Aria 926 lub 936, ewentualnie Chorus 726. Jak coś proszę uderzać na priv.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam wstępną akceptację żony (a to najważniejsze) jeśli chodzi o wygląd, musi być tylko walnut.

Pytanie niedyskretne w takim razie. Czy ktoś może akurat zmienia podłogówki na wyższy/inny model i pozbywa się swoich? Najbardziej byłbym zainteresowany modelami Aria 926 lub 936, ewentualnie Chorus 726. Jak coś proszę uderzać na priv.

Tutaj masz za 6400 zl warto sprawdzic

http://allegro.pl/focal-aria-926-walnut-stan-fabryczny-okazja-i6097523026.html

Ktoś słuchał i może napisać jak wypadają Electry 915.1 w konfrontacji z 920.1? Zastanawiam się nad zamianą z moją dopłatą do 920, ktoś potrzebuje mniejszych Electr stąd możliwość zamiany. Problem, że kolumny są ode mnie ponad 500km. I jeszcze jedno. Moje monobloki Phast dobrze napędzają 915 w sensie wydajności to ciekawe czy dadzą radę 920?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dzięki za dobre słowo :)

Muszę przyznać, że kilkakrotnie myślałem o zmianie głośników na coś innego, szukałem, słuchałem i kombinowałem... i jakoś zawsze wracałem do konkluzji, że te moje stareńkie Focale są najlepsze, albo przynajmniej najlepsze w swojej kategorii wagowej :)

Zwykle porównuję głośniki do steków: lubię krwiste, soczyste, pachnące mięsem i chrupiące w zębach - i takie są właśnie te głośniki :D Inne jawią mi się jako takie steki przesmażone, wyschnięte i twarde, albo surowe i bez smaku. Nawet ostatnio słuchałem kilku fajnych głośników, no i zatrzymałem się na Electrach 1028 - mój ideał :)

Pozdrawiam Wszystkich Słyszących!!!

Nie sluchales w takim razie starych mini utopii to dopiero jest ideal w odpowiednim zestawieniu, wiem co mowie bo mam dwa systemy na focalach.

Electry 1027 graly super z jolida 502, teraz zmienilem na hybryde jolidy bo po drodze zbladzilem w kierunku phasta jednak 502 byla najlepsza.

Mezzo utopie graja bajecznie z monoblokami na 211 lub asr emitterem 2 zamiennie.

Ostatnio troche sluchalem i rozgladalem sie za innymi kolumnami zamiast mezzo i nie bardzo znalazlem cos lepszego do powiedzmy 30 tys w uzywce. Nie mialem okazji posluchac jeszcze cabasse adriatis, te mi mocno chodza po glowie.

Jak nie cabasse to jedynie pozostaje zmiana na scala utopia ale te wydaje mi sie, ze wcale nie graja lepiej tylko sa o niebo ladniejsze i duuuzo drozsze.

Nie sluchales w takim razie starych mini utopii to dopiero jest ideal w odpowiednim zestawieniu, wiem co mowie bo mam dwa systemy na focalach.

Electry 1027 graly super z jolida 502, teraz zmienilem na hybryde jolidy bo po drodze zbladzilem w kierunku phasta jednak 502 byla najlepsza.

Mezzo utopie graja bajecznie z monoblokami na 211 lub asr emitterem 2 zamiennie.

Ostatnio troche sluchalem i rozgladalem sie za innymi kolumnami zamiast mezzo i nie bardzo znalazlem cos lepszego do powiedzmy 30 tys w uzywce. Nie mialem okazji posluchac jeszcze cabasse adriatis, te mi mocno chodza po glowie.

Jak nie cabasse to jedynie pozostaje zmiana na scala utopia ale te wydaje mi sie, ze wcale nie graja lepiej tylko sa o niebo ladniejsze i duuuzo drozsze.

Na OLX'ie ktoś sprzedaje kolumny ESA PROFI za niecałe 25kzł. Zestawienie ich z Twoimi Focalami to mogłoby być ciekawe starcie.

Tak dolu jest sporo w tym zestawieniu ale po zmianie lamp na tung sole gold jest bardziej konturowo, uwazam jednak, ze 502 byla lepsza od hybrydy w tym zestawieniu. Esy moga byc fajne ale czy lepsze od utopii ? Szczerze watpie.

Nie no niezle te esy tymbardziej, ze atc to moja druga ulubiona marka...

Witam Focal-istow.

Słuchałem takich podstawkowych Focali na ostatnim AS. Musze przyznać ze byłem pod wrazeniem ile można było wydobyć z tak drobnych kolumienek. Ten berylowy wysokotonowiec zrobił na mnie największe wrażenie. Po czym zastanawiam jakie starsze wersje Utopii z berylowym wysokotonowcem są godne uwagi z rynku wtórnego do salonu 50m2 ? Gdzie można Utopi posłuchać w PL ?

Edytowane przez SlowikPL

Melduję się z Ariami 926, które nabyłem od innego forumowicza. Ogólnie jestem zadowolony i żałuję, że wcześniej nie zainteresowałem się tym producentem, dźwięk łączy dobre cechy kolumn, które posiadałem wcześniej.

Czuję natomiast, że może być jeszcze lepiej. Powiedźcie mi proszę czym napędzacie swoje kolumny, szczególnie Arie? Mam wrażenie, że mój roksan jest trochę leniwy jeśli chodzi o reprodukcję niskich tonów, mimo swojej dużej mocy. Gra w tej kwestii podobnie mimo różnych kolumn.

Edytowane przez remal

Ja napędzam monoblokami Phast ale mam Electry. Spróbuj podłączyć MF A5 choć wydaje mi się, że z Roksanem, pod warunkiem że chodzi o Caspiana a nie o Kandy, powinno być ok.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Witam Focal-istow.

Słuchałem takich podstawkowych Focali na ostatnim AS. Musze przyznać ze byłem pod wrazeniem ile można było wydobyć z tak drobnych kolumienek. Ten berylowy

wysokotonowiec zrobił na mnie największe wrażenie. Po czym zastanawiam jakie starsze wersje Utopii z berylowym wysokotonowcem są godne uwagi z rynku wtórnego do salonu 50m2 ? Gdzie można Utopi posłuchać w PL ?

Slucham mezzo utopii w 50m i jest bardzo dobrze ale basu nie jest zbyt wiele jak ktos lubi obfity bas to wtedy wiekszy model ale koszty juz ogromne.

Sluchalem kilka razy scala utopia i posiadam w drugim systemie electry 1027 be i napisze z pelna swiadomoscia ,ze wole stara kopulke mezzo utopii od berylu w electrach i scalach wydaje mi sie ona blizsza prawdy...

Zapraszam do siebie na odsluch mezzo ale nie sa do sprzedania

Popatrz a u mnie Phast napędza rewelacyjnie. Szybko, kontur jest, wielowarstwowy bas. Nawet jest go trochę za mało więc o "przewaleniu" nie ma mowy.

Moze moj phast wymagal dopieszczenia lampami bo nie kombinowalem zbyt wiele uwazam, ze brakowalo mu pary przy cichym odluchu spiewal " dobijcie mnie " tak podsumowal to moj kolega na odsluchach.:)

Pozniej stwierdzilem, ze to glownie preamp phasta degraduje brzmienie jak podlaczylem monosy pod lektora prime bez preampu.

Teraz spojrzalem w Twoje o mnie i widze, ze masz monitory starszej serii ja mam podlogowe 1027 be a to robi roznice.

Przypuszczam, ze z monitorami phast daje rade.

Preamp Phasta leży w szufladzie, używam innego. A monobloki bardzo wrażliwe na lampy, zwłaszcza sterujące. I metal gra z wykopem ale selektywnie a jazz z niezłą sceną. Brakuje trochę powietrza ale to wina mojej starej komody, na której sprzęt stoi.

Nie mam monitorów. Mam podłogówki trzy drogi.

A skąd jesteś? Nie mów, że z Helu :)

Dlaczego w Domu Kultury?

Jak by się zebrało kilka osób z Warszawy to można by się zorganizować na taki wyjazd. Jest to co prawda 1000km w obie strony ale koszt wyszedł by mniejszy niż jednoosobowy wypad.

Kiedyś się do Ciebie już wybierałem ale samochodem ta przyjemność to blisko 300zł czyli nie mało. Planowałem to połączyć z odsłuchem kolumn Yamahy ale sprzedawca tak kręcił, że się wycofałem i obecnie gram na AP Tempo 3i.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.