Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

Goky, Szatan:

Mam Mini Utopie, a chcialbym sobie "powiększyć", np. do Mezzo. Co jakis czas zerkalem na allegro, dzisiaj widze, ze sa. Poczta pantoflowa dowiedzialem sie, ze na AS prawdopodobnie znajde obecnego posiadacza...

Wchodze, patrze, a tu taka rozmowa... to może sie dogadamy? ;-)

Z ktorego roku te Mezzo?

Moje Mini dosc nowe jak na ten model, sprawdze jeszcze w papierach, ale jesli mnie skleroza nie myli, to z 2006.

Edytowane przez wrobldob

Mezzo nie sprzedam, wiem, ze troche idiotycznie to wyglada wystawiac na allegro i nie sprzedawac...

Jak wstawialem do domu c2 to mialem co do nich wieksze nadzieje bardzo podoba mi sie ich wyglad a moja zona nienawidzi mezzo bo sa szkaradne. Odsluch c2 przy focalach jednak nie pozostawia zludzen, zostaja focale.

Mini z 2006 to juz z berylem bo pierwsza seria byla do 2003.

Slyszalem natomiast ostatnio u kolegi, ktory przedaje dynaudio stojące u mnie kolumny lepsze od utopii mianowicie kharma crm 3.2 kosmiczne kolumny.

Chyba nigdy, w kazdym razie moje sa bez berylu i nie jest to przypadek. Jestem nieuleczalnym fanem tioxidu ;-).

No to na przyszlosc sie deklaruje, jakby ktos... cos... w miare powaznie mysle o wymianie Mini na Mezzo, jesli beda zadbane i cena bedzie rozsadna.

Edytowane przez wrobldob

Wystawilem kontrolnie czy bedzie zainteresowanie, focale zostaja.

Dynki maja swoje zalety ale sa zbyt malo konturowe i rozdzielcze brakuje im szybkosci i otwartosci.

Korci mnie by kliknąć na aledrogo...hehe

Mini zdaje się nigdy nie było z berylem. A początek produkcji to 1998r.

Wiesz moze, do kiedy produkowano Mezzo z tioxidem?

wrobldob

Jak będziesz miał ochotę na sprzedaż .

To uprzejmie prosze o kontakt

Spoko, postaram sie pamietac ;-).

Tylko najpierw chce kupic Mezzo, zeby miec czego sluchac ;-).

(z gory przy tym uprzedzam, ze jestem typem flegmatycznym i mi moze z tym troche czasu zejsc ;-))

Edytowane przez wrobldob

Stary Tioxid jest bardzo fajnym gwizdkiem, bardzo rozdzielczym, ale..., w kontekście np. Esotara brakuje mu troche ogłady. Esotar jest bardziej płynny, bardziej wysublimowany, gładszy. Mysle, że preferowanie określonego tweetera zależeć może od słuchanego repertuaru - przy klasyce, akustyce, wokalach, Esotar jest imho lepszy. Z kolei przy mocniejszym, elektrycznym graniu Tioxid fajnie sie sprawdza i jego większa szorstkość nie przeszkadza.

>>szatan

Rozumiem, dlaczego masz takie odczucia porównując JMLaba z Dynkami. Ja mam i PS5.1 i Dynki C1 Platinum i to są bardzo różne konstrukcje, obie uważam za znakomite aczkolwiek C1 są obiektywnie lepsze. Jedynym aspektem, w którym PS'y są nieco do przodu to selektywność na średnicy - polikewlar jest po prostu szybszy od plastiku w Dynkach, z kolei Dynki mają lepiej nasycona barwę, coś za coś :-). Myślę, że gdybyś posłuchał ostatniej wersji C2 - Platinum, różnica by się zmniejszyła, one są bardziej otwarte i rozdzielcze.

Nie znam ps5.1 ale przypuszczam, ze aplikacja glosnika wysokotonowego w utopii jest jednak bardziej dopracowana i jak to nazywasz szorstkosci nigdy nie zaznalem z utopii ale muszą miec naprawde dobre towarzystwo aby ich szybkosc, selektywnosc i rozdzielczość staly sie atutami a nie ranily uszy. Nie nam dynaudio platinum wiec sie nie wypowiem ale nie sadze, ze zmiany sa jakies diametralne.

Kopulka w dynaudio wg mnie jest super bo gora pokazuje wszystkie smaczki w wlasnie wysublimowany i gladki sposob i jest przy tym dzwieczna i otwarta ale w srednich tonach zabraklo mi zdecydowanie zroznicowania i szybkosci i piekna choc troche przekoloryzowana barwa tego nie zrekompensuja.

Edytowane przez szatan

Znam dobrze Mini Utopię i tam jest podobna sprawa z górą jak w 5.1. Mysle, że to taki charakter tego przetwornika. Swoją drogą te nowsze beryle do mnie nie trafiają, wolę Tioxid. A już szczególnie mi szkoda starego, żótłego polikewlara - ten miał swoje fochy, ale szybkość i przejrzystość... mniam.

A czym napedziłeś Dynki? Jak im się podłączy uczciwy amperaż to przestają być nieco ospałe na średnicy i basie, chociaż JMLaba i tak z nich nie zrobisz ;-)

Znam dobrze Mini Utopię i tam jest podobna sprawa z górą jak w 5.1.

Nie znam 5.1, ale bezposrednio porownywalem tioxid w Utopii i Electrach 9x6. Byla wyrazna roznica na korzysc Utopii. Bardziej neutralna i nasycona barwa, wiecej szczegolow a mimo to gladziej.

Nie wiem, jaki glosnik gral w 5.1, ale wydaje mi sie, ze do Utopii pakowano nieco inna konstrukcje. Electry byly w katalogu nastepca 5.1, ale czy wykorzystywaly ten sam glosnik, tego nie wiem.

W kazdym razie glosniki w Utopiach i Electrach 9x6 byly inne, mimo, ze tu i tam tioxid.

Edytowane przez wrobldob

Stary Tioxid jest bardzo fajnym gwizdkiem, bardzo rozdzielczym, ale..., w kontekście np. Esotara brakuje mu troche ogłady. Esotar jest bardziej płynny, bardziej wysublimowany, gładszy. Mysle, że preferowanie określonego tweetera zależeć może od słuchanego repertuaru - przy klasyce, akustyce, wokalach, Esotar jest imho lepszy. Z kolei przy mocniejszym, elektrycznym graniu Tioxid fajnie sie sprawdza i jego większa szorstkość nie przeszkadza

Dlatego poszukuję czegoś żeby trochę toxoid nabrał ogłady w moich Electrach 915.1. Podobno warto zmienić rezystor w jego torze na Pathaudio tylko, że Pathaudio robią 0.5Ohma a w zwrotce siedzą 0.6Ohm. Można wsadzić?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Żeby była jasność - góra w Mini Utopiach jest oczywiście lepsza niż w PS czy Electrach, ale mimo nieco odmiennych przetworników to nadal Tioxid i ma swoją sygnaturę.

Starsze JMLaby dobrze grają np. z Accuphase'em. Trzeba im, z pewnością nasyconego i gładkiego toru. Z kolei Dynki potrzebują wydajnej elektroniki i raczej barwowo na "0".

Electry 9x5 ladnie graly z jakims Electrocompanietem. ECI-2, czy jakos tak.

Do moich Mini dobieralem wzmacniacz chyba z rok ;-). Nie bylo latwo. Ostatecznie graja z TacTem S2150X i to jest bardzo udane polaczenie, w kazdym razie trafiajace w moj gust.

To co to jest w taki razie?

To jest JmLab Utopia Center Be do kina, ten model ma wysokie na berylu;).

focal-center-utopia-be_117456.jpg

...a tak wygląda JmLab Utopia Center bez Be ;)

758932-jm_lab_focal_utopia_center.jpg

Mini z 2006 to juz z berylem bo pierwsza seria byla do 2003.

Mini i Mezzo produkowano do 2003 r,

Nigdy nie miały berylowego głośnika.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A to musze wreszcie znalezc i zerknac w te papiery, skad ja wzialem to 2006... moze to byla data kupna moich Mini przez pierwszego wlasciciela.

Edytowane przez wrobldob
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.