Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Firma SpaceX po raz pierwszy wysłała w przestrzeń kosmiczną amerykańskiego satelitę wojskowego. Rakieta Falcon 9 wystartowała w poniedziałek z Kennedy Space Center na Florydzie. Pierwszy stopień rakiety powrócił na Ziemię po dziewięciu minutach. SpaceX zamierza wykorzystać go ponownie, co ma znacznie obniżyć koszty. Pierwsza rakieta "z odzysku" została wystrzelona w zeszłym miesiącu.

Przez ostatnie 10 lat monopol na umieszczanie na orbicie amerykańskich satelitów wojskowych miała firma United Launch Alliance - partnerstwo Boeinga i Lckheed Martina."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Przez ostatnie 10 lat monopol na umieszczanie na orbicie amerykańskich satelitów wojskowych miała firma United Launch Alliance -

''RD-180 (ros. РД-180) – dwukomorowy silnik rakietowy zaprojektowany i produkowany przez rosyjskie przedsiębiorstwo NPO Energomasz,...Silnik ten jest dostarczany do United Launch Alliance (ULA), gdzie został dostosowany do wymagań amerykańskich rakiet nośnych Atlas III i Atlas V.''

''Koncern United Launch Alliance (ULA) zamówił 20 kolejnych rosyjskich silników rakietowych RD-180, które mają zostać wykorzystane do cywilnych i komercyjnych startów rakiet Atlas V. Rosyjskie silniki będą używane przez joint venture firm Lockheed Martin i Boeing do czasu opracowania amerykańskich silników rakietowych''

''Od kilkunastu lat rosyjskie silniki RD-180 napędzają amerykańskie rakiety Atlas V.''

To akurat wiedzą wszyscy. Właśnie ten monopol został przełamany, jak widać z sukcesem, bo rakiety Falcon 9 napędzane są amerykańskimi silnikami Merlin.

Jestem Europejczykiem.

Właśnie ten monopol został przełamany, jak widać z sukcesem, bo rakiety Falcon 9 napędzane są amerykańskimi silnikami Merlin.

A jak myślisz czy Amerykanom jest smutno z tego powody że my nie mamy takich własnych i czy odczuwaliby wielką radość i dumę gdybyśmy skonstruowali równie dobre swoje oraz inne zabawki kosmiczne i ogłosilibyśmy plan rywalizacji w podboju kosmosu ?.

Edytowane przez Krak_oN

Nie rozumiem tego twojego wpisu. Dobra rada - najpierw pomyśl, później napisz krótszymi zdaniami.

Jedno pytanie - my to kto?

Jestem Europejczykiem.

Jedno pytanie - my to kto?

"We The People" , tak będzie bardziej zrozumiale dla pytających. Czy np Amerykanie wypowiadając te słowa mają na myśli przede wszystkim nasze interesy i osiągnięcia, czy też przede wszystkim swoje ?

Edytowane przez Krak_oN

Nie dowiedziałem się. Niby proste pytanie, a jakiś dziwny problem.

Może Szanowny Kolega zapomniał się i cokolwiek zagalopował ;-).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

W tej sprawie nie można już nic lepiej powiedzieć niż to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

No właśnie - SpaceX robi swoje. W tym roku było już 5 startów, a ma być jeszcze 15. Loty przy pomocy odzyskanych rakiet pierwszego stopnia już się odbyły. Wkrótce lot w konfiguracji Falcon Heavy z możliwością wyniesienia na niską orbitę ponad 63 tony ładunku (w tej chwili Falcon 9FT 22 tony).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

No właśnie - SpaceX robi swoje.

Nie SpaceX robi swoje tylko Amerykanie, a my dalej nic nie róbmy...inni to zrobią za nas ale przede wszystkim dla siebie...

Edytowane przez Krak_oN

My jako Polska nie mamy powodu produkowania rakiet tego typu, byłoby to kompletnie bez sensu. Natomiast jeżeli chodzi o satelity, czy ogólnie o technologie kosmiczne ma to sens i robimy różne ciekawe rzeczy w tym zakresie. Wystarczy poszukać.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Spostrzeżenie - zakładając, że Jurij miał rację twierdząc, że Polacy, a w szczególności uczestnicy forum są rusofobami, od momentu jego zniknięcia powinno pojawić się mnóstwo antyrosyjskich wpisów. A tu zero, null, nic.

Potwierdza to moją tezę, że tego rodzaju wpisy wywołane są celową działalnością rosyjskiej agentury, lub głupotą tzw. "pożytecznych idiotów".

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Ja niby jestem barierą na wpisy rusofobskie? Nie jestem moderatorem, ale kto wie... )))

Z tym zero-nullem-nicem jesteś nieuważny.

Nie zniknąłem - pereł mi stało szkoda. ))) Czasu też.

PS. Bezsenność da się leczyć. Z fobiami i urojeniami (typu celową działalnością rosyjskiej agentury) jest znacznie gorzej.

Z fobiami i urojeniami (typu celową działalnością rosyjskiej agentury) jest znacznie gorzej.

dostałeś chwilę temu bana za wypisywanie bzdur (urojeń?), więc ja bym się zastanowił...

Skoro wrócił Juri mogę już też pisać ...,

A nazbierało się tego sporo zwłaszcza zbrodnie amerykańskiego lotnictwa w Mosulu..z ostatnich kilku dni...

Zdjęcia i film są wyjątkowo brutalne tak więc zaleca się aby oglądały je osoby +18!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

C_XpYvtXkAASlbD.jpg

VS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiemy, że agentura jest za przejęciem przywództwa w Europie przez Putina, ale na razie ta wizja to jedynie fantazje.

Jestem Europejczykiem.

Dzień zwycięstwa również w Kosmosie...rosyjski kosmonauta Oleg Nowicki uroczyście obchodzi Dzień zwycięstwa na pokładzie IISS , upamiętniając swoich dziadków

C_Xxs87WAAAWppt.jpg

Kazachstan pozbywa się resztek sowieckiego jarzma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oleg Nowicki uroczyście obchodzi Dzień zwycięstwa na pokładzie IISS , upamiętniając swoich dziadków

Oni toże kosmonawty? ;-)))

W.

Toczno. Byli z Ciołkowskim na księżycu.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.