Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Dawaj. Gdzieś był wtedy?

Byłem w pracy - po technikum studiowałem wieczorowo pracując na tej że uczelni. Pamiętam ulgę (bo ten biorobot był już kompletnym pośmiewiskiem) ale był i duży niepokój - co teraz będzie. Najgorszym w tym była kilkudniowa żałoba - po wielu trudach udało się załatwić na jeden dzień zakazany film Tarkowskiego Stałker do zaprzyjaźnionego klubu filmowego ale w związku z żałobą wszystko musiało być zamknięte. A Stałkera zobaczyłem dopiero w czasach pieriestrojki.

Jakość życia IMHO nie mierzy się częstotliwością i wielkością kupy.

A może by tak ludziom zostawić tą kwestię do własnego uznania, nie próbować decydować za nich? Do tej pory, nawet i w tej uduchowionej i nie zaprzątającej sobie głowy tą przyziemną wielkością kupy Rosji, ludzie jednak głosują nogami i wielokroć więcej z nich emigruje do Stanów, niż ze Stanów do Rosji. 20% Rosjan chce opuścić raj batiuszki Władimira i udać się do tego ohydnego konsumpcyjnego bagna czyli Europy zachodniej i Stanów. Ilu obywateli "starej" Unii i Ameryki chce je opuścić, odrzucić konsumpcjonizm i żyć np. w Rosji?

• Redaktorzy

No no widzisz nieznany mi z imienia user, w jednej z moich ulubionych powieści braci Strugackich "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" jest taki obiekt do badań - konsument uniwersalny. Wszystko chciał i wszystko mógł. Ale kiepsko skończył - konsumował i konsumował, wszystko jak leci dopóki w końcu nie wybuchł. Ale morał z tego jest dla Amerykanów bezwartościowy bo ma ujemną wartość w $

Los modelu niezaspokojonego żołądkowo był wynikiem fatalnych założeń teoretycznych eksperymentu (błędnej hipotezy), a następnie chybionej realizacji praktycznej. Takie są skutki, gdy do laboratorium wpuści się kogoś w typie Trofima Łysenki. Chociaż po stronie plusów była zdaje się skrzynka żyguliewskiego piwa.

Gość

(Konto usunięte)

Tyle tylko, ze oni napisali to z przekonania, Strugaccy nie mogli inaczej.

Wniosek - Strugackich nie rozumiesz (jeżeli czytałeś cokolwiek oczywiście). Schematy myślowe wymagają rewizji czas od czasu.

Ja wiem że to sie nie mieści w Twoim sovieckoruskim pojmowaniu, ale to jednak rzeczywistość Jurku :-)

Żenada Włodku. :(

• Redaktorzy

Tyle tylko, ze oni napisali to z przekonania, Strugaccy nie mogli inaczej.

Zapewne nie mogli, jednak jest to książka z wczesnego okresu twórczości, gdy Strugaccy ponad wszelką wątpliwość byli przekonani do podstaw teoretycznych ustroju. Choć narzekali na praktykę, w której mieścił się zarówno Ambrosij Ambruazowicz Wybiegałło, jak i negatywny bohater kontynuacji tej książki, niejaki Ławr Fiedotowicz Winiukow.

Żenada Włodku. :(

Nie Jurku. To jedynie efekt Twojej niezręczności. Przypisanie Polakowi, że posiada swego właściciela od którego oceny zalezy jest tak kuriozalne, że wytłumaczalne wyłącznie właśnie różnicami ukształtowanej samoświadomości :-)

Zatem moja odpowiedź z założenia nie mogła przypaść ci do gustu :-)))

Gość

(Konto usunięte)

Zapewne nie mogli, jednak jest to książka z wczesnego okresu twórczości, gdy Strugaccy ponad wszelką wątpliwość byli przekonani do podstaw teoretycznych ustroju. Choć narzekali na praktykę, w której mieścił się zarówno Ambrosij Ambruazowicz Wybiegałło, jak i negatywny bohater kontynuacji tej książki, niejaki Ławr Fiedotowicz Winiukow.

Muszę odświeżyć pamięć - słabo już pamiętam, milion lat temu ostatni raz czytałem.

Czyli według tego kryterium, sraczka to najwyższa jakość. :)

Nie. Zarówno sraczka jak i zatwardzenie nie świadczą o najwyższej jakości organizmu. Najlepiej coś pomiędzy.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Przypisanie Polakowi, że posiada swego właściciela

Reakcja pieska Pawłowa - miałem na uwadze właściciela biznesu/forum. Ale po reakcji widać za jakiego kompletnego kretyna mnie uważasz i nie odróżniasz wypowiedzi dot. zbiorowości od dot. konkretnych użytkowników. Nie żeby mi zależało ale jest to ciekawa obserwacja - część bezrefleksyjnych reakcji warunkowych wynika z braku precyzji językowej w krótkiej odpowiedzi pisemnej oraz stereotypowego (w większości błędnego) modelu wirtualnego rozmówcy.

Strugackich nie rozumiesz (jeżeli czytałeś cokolwiek oczywiście)

Czytałeś, czytałeś, z tym tylko, że wbrew panującej za komuny, a i jak widzę i u Ciebie jeszcze pokutującej, praktyce, wnioski wyciągam sam i zupełnie nie interesuje mnie co władza chce bym sądził.

Nie dość, że masz interlokutorów za głupców to jeszcze i nieuków z podstawowymi brakami w kanonie literatury światowej. Bo Strugaccy takim kanonem (w mojej opinii nieco na wyrost) są. Zdecydowanie do szkoleń się nie przykładałeś. Zdecydowanie...

Nie. Zarówno sraczka jak i zatwardzenie nie świadczą o najwyższej jakości organizmu. Najlepiej coś pomiędzy.

Jak to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia dobrze w ten materii odwzorowuje ten kawał:

Facet dostał sraczki w centrum handlowym i szuka kibla. Trochę mu to zajęło, bo centrum duże a on cały czas musi walczyć ze sobą. W końcu dopada do drzwi ubikacji, już czuje zbliżającą się ulgę, pociąga z klamkę kabiny...

A tu zamknięte. Nie mogąc już prawie wytrzymać, woła:

"Panie, pospiesz się Pan, bo mam rozwolnienie!"

Po chwili usłyszał dobiegający głos umęczonego człowieka:

"Uuuuuuuuuuuu, taaaaki too ma szczęście...."

Nie żeby mi zależało ale jest to ciekawa obserwacja - część bezrefleksyjnych reakcji warunkowych wynika z braku precyzji językowej w krótkiej odpowiedzi pisemnej oraz stereotypowego (w większości błędnego) modelu wirtualnego rozmówcy.

No widzisz :-) A kiedy ja Tobie o tym napisałem w którymś wątku merytorycznym to sie na mnie obraziłeś :-)) Jak zwykle inaczej wychodzi kiedy ja mierze a inaczej kiedy po mnie mierzą? :-)

Wniosek z tego prosty - wyrażaj się precyzyjniej. Ty napisałeś ze ja mam właściciela a to zrodziło odpowiedź jaką uzyskałeś, a i ta była jedynie jedną z całości odpowiedzi na Twój wpis. Nie jak sugerujesz odruch Pawłowa na ten Twój konkretny lapsus :-)

Błędny obraz rozmówcy jest jednak budowany na przekazie werbalnym jego wypowiedzi. Czemu wnosisz pretensje do mnie? Jak siebie lansujesz takim cię kupujemy :-)

Gość

(Konto usunięte)

Czytałeś, czytałeś, z tym tylko, że wbrew panującej za komuny, a i jak widzę i u Ciebie jeszcze pokutującej, praktyce, wnioski wyciągam sam i zupełnie nie interesuje mnie co władza chce bym sądził.

Jaka znów władza?!

masz interlokutorów za głupców to jeszcze i nieuków z podstawowymi brakami w kanonie literatury światowej

Miej byś pisał o szkoleniach mniej by było docinek zwrotnych.

Również jako dzieciak czytałem powieść SF braci Strugackich. Jednak już nie pamiętam tytułu ani fabuły. Gdzieś w kosmosie na jakiejś planecie, kosmonauci odkryli pozostałości starej cywilizacji w postaci jak dobrze pamiętam obrazów na ścianach? I choć nie pamiętam treści tej powieści, to wciąż pamiętam jak mistrzowsko budowany i przekazywany był nastrój w owej powieści. Ciekawe jak dzisiaj odebrałbym tę powieść czytając ponownie? Tylko nie znam tytułu :-(

Zdecydowanie do szkoleń się nie przykładałeś. Zdecydowanie..

mysle ze to samouk z lat PZPR.Zolnierzem nie był bo takich nie puszczali w Polske.Raczej oficerstwo np Legnica .Pare lat i polski pojał.Mogla to byc rowniez placowka przy ambasadzie jak sie to ladnie nazywa.Jak zwał tak zwał.Jak to mowi vład i to i to rosjanin.Tyle ze rosjan nie ma jak mowi jureczek tylko mniejszosci.Jak na moj gust o czym pisał na samym poczatku a do czego potem nie chciał sie przyznac ..czesto jezdzi do Rosji.Tak wiec sluzba przy ambasadzie rosyjskiej ..ale jak pisze vlad i to i tamto to rosjanin taki jak ty i ja.A jesli po wojsku to to sluzba dla pokoju jak to mowi putin.Takiego w kazdym sklepie dostaniesz. Edytowane przez muls

Jak to mowi vład i to i to rosjanin.

Bo mulsieńku Rosjanin to stan umysłu, a nie genetyka :-) Tak jak Prawdziwi Polacy, czyli PiSowscy Patrioci. To stan umysłu a nie wypadkowa genów rodziców.

Gość

(Konto usunięte)

A może artykuł jest stronniczy...?

80% propagandy, zaczynając od pierwszego zdania Czerwony jak flaga Związku Radzieckiego Kamaz. Pomyśleć tylko, że kiedyś dawno temu to była przyzwoita gazeta. Mam do niej sentyment - uczyłem się polskiego ją czytając, ale od lat nie czytam.

Jutro odbywa się na tym stadionie w Samarze pierwszy mecz testowy - gotów jest prawie na 100%. Oczywiście, że do ostatniej chwili będą coś tam poprawiać, ale i w Polsce było tak samo.

Zaczyna się taka sama obrzydliwa kompania rusofobska jak przed olimpiadą w Soczy. Debilne artykuły z debilnymi tendencyjnymi zdjęciami i selekcją najgorszych rzeczy. Zero pozytywu. Ale tak samo jak Olimpiada odbyła się be żadnych problemów tak i Mundial się odbędzie z sukcesem. Może za wyjątkiem sukcesu drużyny rosyjskiej. Ale polskiej raczej też.

Tak wygląda nowy stadion i park dookoła w Krasnodarze - wszystko gotowe od ponad roku. Ciekawie dlaczego o tym stadionie GW nie napisała? Pytanie retoryczne - o Rosji w Polsce i na Zachodzie można pisać tylko g.no.

00s.jpg

full.jpg

PS. Przypomnę ceremonię otwarcia Olimpiady w Soczy. Piękna ale zbyt inteligentna jak na standardy zachodnie IMHO.

https://www.youtube.com/watch?v=iRlCcOdmuHg

Jutro odbywa się na tym stadionie w Samarze pierwszy mecz testowy - gotów jest prawie na 100%. O

to jutro przedstawisz nam ten mecz testowy w samarze na zdjeciach i w fonii.

ama obrzydliwa kompania rusofobska jak przed olimpiadą w Soczy.

no wlasnie a jak tam w soczu .wiatr hula jak hulał i liscie wieje?
Gość

(Konto usunięte)

Miej byś pisał o szkoleniach mniej by było docinek zwrotnych.

A wyobraź sobie nie mam najmniejszej ochoty. Co więcej, tego, że nie docinki, a ordynarne i prostackie ataki ad personam dowodzą jedynie słabości trolla, też z cała pewnością uczyli na szkoleniach, ale na tych zajęciach też najwidoczniej bumelowałeś.

• Redaktorzy

Juriju Gienadijewiczu, czy nie jest pewną przesadą pokazywać ukończony stadion w Krasnodarze jako dowód w dyskusji na temat nieukończonego stadionu w Samarze? A potem jeszcze z rozpędu podtykać stare zdjęcia z Soczi? Przecież zdajecie sobie sprawę, że to nie dowodzi niczego, a raczej sugeruje, że ten stadion w Samarze faktycznie leży i kwiczy, skoro trzeba aż zmieniać temat. Po co?

Gość

(Konto usunięte)

2015 - półtora roku po olimpiadzie

Jak po każdej olimpiadzie - coś się przydaje, coś nie. Soczy to najdłuższe miasto Rosji - 150 km wybrzeża Morza Czarnego. Rocznie przyjmuje ok. 5-6 mln. turystów. 100 lat tam nie byłem, ale znajomi (byli rok temu na wyścigach Formuły 1) mówią że zmiany infrastrukturalne po olimpiadzie są olbrzymie. Ale nie wszystkie inwestycję są trafione. Nie jest też tanio ale jest to najlepszy i najciekawszy kurort Rosji - na dole się kąpiesz w morzu, w górach zjeżdżasz na nartach.

Po co?

Józefie Marynarowiczu Leśny, do mistrzostw jeszcze 1,5 miesiąca. Stadiony przyjmuje FIFA - zobaczymy czy się wszystko będzie OK. A kolor flagi ZSRR z tym nie ma nic wspólnego. Nie śledzę budowę stadionów w Rosji ale jestem przekonany, że wpadek nie będzie. Przykład Soczy jest jak na bardziej na miejscu - też był smród w polskich mediach a olimpiada była całkiem udana organizacyjnie. Uczciwe dziennikarstwo wymagałoby opisu stanu budowy innych stadionów też, ale to nie przypadek GW.

Rosyjski chyba znasz: http://tass.ru/sport/4977687

https://www.kommersant.ru/doc/3612633

Stadion w Krasnodarze zaczęli budować rok przed tym w Samarze - w 2013. Zbudowali w 3 lata.

Ćwiczenie domowe: policz pozytywne informacje o Rosji w polskich mediach za np. ostatni rok? Podpowiedź: liczba ta będzie bliska 0 i bynajmniej nie z powodu braku pozytywu w Rosji.

Edytowane przez JuG

no i mamy rosyjski bełkocik jak zwykle.Tak wiec czekamy na dzisiejsza transmisje z samary.Co to jest ale nie calkiem a jak bedzie to bedzie najwieksza chiba ze wiatr zawieje i zrobi to co w soczi czyli liscie.

jak na funkcjonariusza starego wyge w czapce to zenada.Tak wiec to pryszczyk mlodziezowy jest dopiero na studiach w FIRMIE.

.............................................................................

a tu rosjaninie masz kawaleczek i zapamiataj sobie zeby mnie nie wku..iac.GW nie klamie tak samo jak TVN 24 jesli porownac je do waszych standartow.Jak tak porownac to sa lepsze niz BBC .

: - Zróbcie coś, bo wszystko tu zostanie ukradzione czy zniszczone. Dajcie te mieszkania ludziom. Mieszkańcy Soczi dziwią się poolimpijskiemu marnotrawstwu: - Zarządcy wioski tłumaczą się, że te apartamenty mają swoich właścicieli. Gdzie zatem oni są? Gdyby tacy byli, na pewno by już tu coś robili, coś naprawiali. W czarnomorskim kurorcie faktycznie po igrzyskach rozpoczęła się sprzedaż olimpijskich kwater, ale w pewnym momencie utknęła w martwym punkcie. Okazało się, że nie każdy mógł taki lokal kupić. Specjalne, preferencyjne oferty przygotowano najpierw dla wojskowych i pracowników służb specjalnych, dla których miały być to wakacyjne rezydencje. Igrzyska w Soczi były najdroższą olimpijską imprezą. Pochłonęły ponad 50 mld dolarów.

Edytowane przez muls

Właśnie wchodzi u nas do kin komedia "Śmierć Stalina".W Rosji film ten jest zakazany.Podobno obraża uczucia narodowe.

Czyli jednak Józef S. wiecznie żywy?

Gość

(Konto usunięte)

GW nie klamie tak samo jak TVN 24

Tak samo nie - każdy z nich kłamie inaczej. )))

Poważnie dziennikarstwo (a nie manipulacyjna propaganda) powinno pokazywać problem z rożnych punktów widzenia, dawać głos wszystkim stronom. Np. właścicielowi Olimpijskiej Wioski. A w tym artykule jest migawka zniszczeń po wandalach i epokowe odkrycie: nie każdy mógł taki lokal kupić. Jest to przykład migawkowego dziennikarstwa dla półgłówków (jest to wada wszystkich stacji nadających 24h/dobę). Do oglądania na TVN24 nadają się tylko filmy z serii Ewa Ewart poleca.

Miejska firma, właścicielka i zarządca Wioski (w tym toru F1), jest zadłużona na ok. 300 mln. $. Obecnie są wystawione do sprzedaży mieszkania w kilku budynkach mieszkalnych - możesz kupić. Jak Cię stać. :) http://www.realty-omega.ru/

Igrzyska w Soczi były najdroższą olimpijską imprezą.

Prawie każda Olimpiada jest droższa od poprzedniej.

Tak samo nie - każdy z nich kłamie inaczej. )))

mozesz to porownac do rosyjkich i twoich klamstw?Inaczej.

wyraznie nie doczytales do konca ......................... jesli porownac je do waszych standartow

Gość

(Konto usunięte)

Czyli jednak Józef S. wiecznie żywy?

Nie o Stalina chodzi a o całokształt filmu. Ze słów działaczy kultury, którzy wystąpili o zakaz, jest to paszkwil pseudohistoryczny. I że poniża określoną grupę i powoduje nienawiść. Prokuratura zbadała film i nic niezgodnego z prawem (co uzasadniałoby zakaz) nie znalazła. Ale zakaz (odezwanie licencji na pokaz) nie cofnięto na razie.

Cenzura w czasach dzisiejszych nie ma sensu - i tak chętni film znajdą w sieci. Z propagandą, elementy której w kinie są, trzeba wałczyć inaczej.

mozesz to porownac do rosyjkich i twoich klamstw?

A możesz wskazać chociażby na jedno moje kłamstwo? Ty słyszysz jedną stronę/półprawdę - je daję głos drugiej. Obraz/dźwięk stereo uzyskasz tylko z parą oczu/uszu.

Edytowane przez JuG

Zakaz jest zakazem.To znaczy,że nadal nie potraficie uwolnić się od stalinizmu.Zadra tkwi głęboko.Macie kompleks związany z faktem,że daliście się tak omamić i upodlić przez system.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.