Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Przetestowałem Darbee na plaźmie Panasonic TX-P50G20E. Efekt jest widoczny choć faktycznie dupy nie urywa. Oczywiście na filmie DVD widać większą różnicę. Na ekranie 100' efekt jest znacznie bardziej spektakularny. Próbowałem zrobić zdjęcia ale wyszła kaszana. Materiał to BD.

Zdjęcie z drogą jest bardzo kiepskie ale widać delikatny efekt działania Darbee. np. mur z prawej strony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11639-0-10021400-1395959214_thumb.jpg

post-11639-0-81744700-1395959217_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przetestowałem Darbee na plaźmie Panasonic TX-P50G20E. Efekt jest widoczny choć faktycznie dupy nie urywa. Oczywiście na filmie DVD widać większą różnicę. Na ekranie 100' efekt jest znacznie bardziej spektakularny. .

Chyba tu mamy całe sedno sprawy. Praca darbee jest najbardziej widoczna przy słabej jakości materiału źródłowego.

Dzięki za fotki, ale myślałem, że zapodasz fotkę z plazmy i projektora coby sobie porównać :)

Spróbuję coś pstryknąć w weekend. Może zdjęcia wyjdą lepsze ... choć z lampą błyskową ze względu na ciemności w "kinie" ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja z kolei zauważyłem, że to nie do końca jest zasada ze jak słaby materiał to lepiej widać działanie. Często wręcz na lepszym BD lepiej widać różnice niż na słabym. Jeśli dużo jest szczegółów np. sierść, skóra, zbliżenie, włosy itp. to na dobrym materiale widać jeszcze więcej detali. Także ja bym nie do końca obstawiał że sens ma na słabym materiale, bo często na dobrym materiale było widać większe różnice niż na średnim. Dobrym przykładem jest Batman na BD - tam widać spore różnice na wielu scenach, chociaż film wydany znakomicie. Nie wiem od czego to zależy, ale na pewno nie do końca od jakości materiału w sensie rozdzielczości, a raczej tego jaki on jest - wiem, dziwnie brzmi...

Zdjęcie z drogą jest bardzo kiepskie ale widać delikatny efekt działania Darbee. np. mur z prawej strony.

Zdjęcia chyba nigdy nie są w stanie oddać obrazu który widzimy. Za dużo "pośredników" (aparat fotograficzny, monitor, karta graficzna), ale do porównania może być wystarczający.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Najgorsze, że oko widzi świetny obraz na plaźmie a aparat "widzi" komórki plazmy i wychodzi kiszka ze zdjęcia ...

Zrobiłem dużo zdjęć ale zamiast "referencyjnego" obrazu powychodziła siatka na zdjęciach ... ciekawe ...

Być może powinienem robić zdjecia z lampą bo bez był zbyt długi czas migawki ...

Najgorsze, że oko widzi świetny obraz na plaźmie a aparat "widzi" komórki plazmy i wychodzi kiszka ze zdjęcia ...

Zrobiłem dużo zdjęć ale zamiast "referencyjnego" obrazu powychodziła siatka na zdjęciach ... ciekawe ...

Być może powinienem robić zdjecia z lampą bo bez był zbyt długi czas migawki ...

Z lampą będzie też bardzo niedobrze. Najlepiej wychodzą te z oświetleniem zewnętrznym naturalnym, ale niezbyt intensywnym. Oczywiście ekspertem od zdjęć nie jestem. To co napisałem to takie moje prywatne obserwacje. Najlepiej spytać Maćka K. on może na ten temat najwięcej wiedzieć. Na pewno oddać na zdjęciu to co widzimy jest bardzo trudno a nawet niemożliwe (chyba).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Spróbuję coś pstryknąć w weekend. Może zdjęcia wyjdą lepsze ... choć z lampą błyskową ze względu na ciemności w "kinie" ;-)

Z lampą nie wyjdą dobre :) Trzeba cyknąć fotki z długim czasem naświetlania tak jak się robi zdjęcia nocne, ale to aparat musi być nieruchomo przez dłuższy czas, wiadomo statyw lub coś stabilnego pod aparat :) czułość nawet można wtedy zmniejszyć i wyjdą Ci mniejsze szumy.

czułość nawet można wtedy zmniejszyć i wyjdą Ci mniejsze szumy.

Albo zrobić dobrym aparatem. Sądzę że czułość ISO1600 lub 3200 wystarczy do poprawnego zdjęcia, ale nie ma się co łudzić że odda ono to co widzimy. Największym problemem jest balans bieli, który jest trudno ustalić na obraz z TV.

Czy Nikon D90 i ISO 1600 było złe ? Takim to sprzętem robiłem i słabo wyszło ... Ale pokombinuję ...

Czy Nikon D90 i ISO 1600 było złe ? Takim to sprzętem robiłem i słabo wyszło ... Ale pokombinuję ...

Powinien być dobry. Ja też robiłem kiedyś przyzwoitym Sony-m i nic dobrego nie wyszło a później robiłem komórką i było dużo lepiej, ale też było daleko o tego co widziałem. Pytałem się ludzi robiących bardzo dużo zdjęć, ale odpowiedź brzmiała że nigdy nie fotografowali TV bo po co. Mieli chyba dużo racji :-).

Balans bieli jest chyba kluczem do sukcesu choć ten sukces nie będzie nigdy całkowity. Trzeba aparat "nauczyć" bieli TV, ale nie wiem czy to jest takie proste. Przy świetle odbitym (tak robimy większość zdjęć) to działa a przy emisyjnym może być gorzej. Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale w pracy miałem po sąsiedzku osobę od lat zajmującą się fotografią więc trochę się przyuczyłem.

Fajny przykład jak działa Darbee:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Szanowni,

Posiadam Oppo 103D i rzeczywiście pomimo telewizora, który ma już kilka lat zdecydowanie widać poprawę obrazu. Derbee daje radę. Natomiast jeśli chodzi o muzykę stereo, której słucham głównie strumieniowo, to szału nie ma. Marantz NA7004 kładzie na łopatki Oppo 103D. Zupełnie inna liga. Być może 105D jest lepszym rozwiązaniem, tylko jego cena już trochę hamuje mój entuzjazm ;-)

Aha i jeszcze jeden minus. Niestety niektóre formaty są nie odtwarzalne - np. iso płyty. Wydaje mi się że mov też nie działają. No i co najdziwniejsze filmiki z iPhone są do góry nogami i nie da się ich obrócić (oczywiście odwrotnie nagrane iPhonem, ale nawet Windows potrafi je obrócić, więc dziwi, że amerykański Oppo nie daje sobie z tym rady. Że nie wspomnę o Airplay.... którego nie ma... a japoński Marantz go ma :-)

Nie można porównywać dźwiękowo Oppo 105D i 103D. To inna liga ;-) 105D ma specjalny tor audio. Praktycznie jest to osobny DAC.

Nie można porównywać dźwiękowo Oppo 105D i 103D. To inna liga ;-) 105D ma specjalny tor audio. Praktycznie jest to osobny DAC.

Oppo 103 też ma specjalny tor do audio (tylko wielokanałowy). Oppo 105 (95) różni się między innymi tym, że ma dodatkowo dedykowany oddzielny tor do stereo audio.

OPPO 105 ma przetworniki SABRE 32 firmy ESS. Podobno najlepiej brzmiące przetworniki z obecnie produkowanych. OPPO 105 ma dwie kości. Jedna na wyjścia 7.1 a druga oddzielna na wyjście stereo.

Słabo ,taki Octave Hex ,stereo ma po 4 na kanał :-)

Ale chyba nie Sabre 32? Najlepszy przetwornik (sam chip) firmy ESS kosztuje w detalu ponad 100$

Ukryta Zawartość

Faktycznie to jest to przetwornik ośmiokanałowy który może pracować w trybie stereo a więc cztery przetworniki na kanał. Czyli że można powiedzieć że na wyjściu stereo masz cztery przetworniki na kanał.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podsumowując wątek:

Darbee ma pozytywny wpływ na obraz. Jeśli komuś zależy na jak najlepszej jakości obrazu - warto się w Darbee zaopatrzyć. Nawet w połączeniu z dobrym projektorem np. Sony VPL-HW55ES efekt działania Darbee jest widoczny i zdecydowanie pozytywny bez efektów ubocznych.

Jakoże Darbee występuje na razie tylko w Oppo (ewntualnie jako osobny procesor) to odtwarzacze Oppo są obecnie najlepsze na świecie. Absolutny high-end jeśli chodzi o źródło obrazu.

Drodzy znawcy tematyki av. Powiedzcie mi, czy mogę podłączyć subwoofer aktywny bezpośrednio do Oppo 103D pod wyjście sub (SW)?

Chciałbym żeby mój zestaw stereo zagrał dodatkowo z subem w kinie domowym i tak sobie kombinuję, że fronty z Oppo do wzmacniacza stereo, a suba bezpośrednio do Oppo. Czy dobrze kombinuję?

PS. Oppo ma system kalibracji zbliżony do takiego jak mają Amplitunery

Drodzy znawcy tematyki av. Powiedzcie mi, czy mogę podłączyć subwoofer aktywny bezpośrednio do Oppo 103D pod wyjście sub (SW)?

Możesz, tylko trzeba pamiętać żeby regulować głośność tylko w Oppo. Oppo musi robić za "przedwzmacniacz".

PS. Oppo ma system kalibracji zbliżony do takiego jak mają Amplitunery

Mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Oglądałem zdjęcia Oppo ale wejścia mikrofonowego nie zauważyłem. Przez chwilę nawet zastanawiałem się czy nie kupić Oppo zamiast amplitunera ale zniechęcił mnie brak korekcji akustyki pomieszczenia.

Kalibracja jest ręczna. Ale można podłączyć głośniki aktywne (albo końcówki mocy) i sterować głośnością za pomocą Oppo.

A więc przejrzałem instrukcję do Oppo 105 i nie znalazłem żadnej funkcji korekcji akustyki. Ustawia się zaledwie odległość, głośność, i podział między satelitami a subwooferem. Czyli jednym słowem dobrego amplitunera się nie obejdzie. A żeby kupić amplituner z tak dobrymi przetwornikami to trzeba chyba wydać z osiem tysięcy.

Moim zdaniem niepotrzebne dublowanie przetworników i niepotrzebne pchanie się w koszty. Chyba lepiej kupić tańsze Oppo ze słabszym dźwiękiem i do tego dobry amplituner.

Innymi słowy dla mnie Oppo zupełnie odpada bo na moim 40 calowym telewizorze różnicy w jakości obrazu i tak nie zobaczę a porządnego dźwięku kinowego bez korekcji akustyki pomieszczenia i tak nie da się zrobić.

Przez chwilę nawet zastanawiałem się czy nie kupić Oppo zamiast amplitunera ale zniechęcił mnie brak korekcji akustyki pomieszczenia.

Jak robisz kolumny DIY to rozważ wykonanie układu aktywnego ze zwrotnicą DCX2496 Behringera. W tej zwrotnicy jak będziesz potrzebował jest dostęp do korekcji charakterystyki teoretycznie nawet w 36 punktach (dla kolumn 3 drożnych o ile nie wyczerpie się wcześniej możliwości procesora). W jednym moim systemie stosuje takie rozwiązanie i zebrałem już mnóstwo ciekawych spostrzeżeń na temat wpływu niektórych teorii na słyszalne efekty akustyczne. Nie mam tego jeszcze uporządkowanego, ale zabawa jest odjazdowa.

P.S. Korektora w Behringerze nie używam bo nie jest potrzebny.

Miałoby to sens gdyby można było z Oppo wypuścić sygnał cyfrowo i gdyby Oppo mógł go przyjąć z powrotem cyfrowo po obróbce. Podejrzewam że przetworniki w Oppo więcej kosztują niż cały DCX2496.

A tak swoją drogą to mam miniDSP i właśnie walczę żeby uzyskać z niego przyzwoity dźwięk.

Podejrzewam że przetworniki w Oppo więcej kosztują niż cały DCX2496

Schemat tego DCX-a jest na "elektrotanya". Przetworniki są firmy AKM np. AK4393.

W Oppo siedzą dwie sztuki Sabre es9018. Jedna obsługuje stereo i ma wyjścia symetryczne i asymetryczne i taki konwerter jakbyś chciał kupić jako konwerter to musiałbyś zapłacić około trzech tysięcy. Najtańszy jaki znalazłem tylko z wyjściem asymetrycznym kosztuje 1500zł co przekracza już cenę DCX2496. Druga kość służy do obsługi kanałów 7.1. Można kupić DACki DIY do własnego montażu i tu ceny zaczynają się od około 600zł oczywiście bez zasilania i bez obudowy. Powiem tylko że są warte swojej ceny. Jeżeli już kupować Oppo bdp105 dla dźwięku to zdecydowanie nić więcej przy tym nie chachmęcić żadnymi procesorami dźwięku bo jedynie można więcej popsuć niż polepszyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.