Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam nic przeciwko "polepszaczom" - byleby naprawdę coś polepszały. Dziewczyny też wolę wydepilowane i z leciutkim makijażem. ;-)

Pełna zgoda. 10/10. Inaczej mówiąc 1:0 dla Ciebie.

A wracajac do tematu, to może do taniego BD za parę funtów dokup sobie zewnętrzny processor Darbee? Przy zmianie klocków też się przyda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinno wyjść taniej niż Oppo 103D

Akurat zakup przyzwoitego odtwarzacza Blu-Ray w sklepie nie jest dla mnie problemem.

Z przyzwoitym stereo ze sklepu mam finansowy problem i jestem skazany na używki. ;)

Muszę stwierdzić, że KD jest obecnie tańsze niż stereo! :)

Może wynika to ze skali produkcji?

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Muszę stwierdzić, że KD jest obecnie tańsze! :)

Może wynika to ze skali produkcji?

Nieprawda. Wynika to z tego, że do stereo kupiłeś fajne klocki a do kina najtańsze.

Tej samej jakości kino, co Twoje stereo, to wydatek cena stereo x 3. Minimum.

Nieprawda. Wynika to z tego, że do stereo kupiłeś fajne klocki a do kina najtańsze.

Tej samej jakości kino, co Twoje stereo, to wydatek cena stereo x 3. Minimum.

A pewnie!

Hajendy i tu i tu są drogie.

Ale gdy rozpakowałem mój komplet 5.1 Moviestar od Wafla, gdy zobaczyłem jego wykonanie, wykończenie i BIAŁE RĘKAWICZKI dołączone przez producenta, a wszystko za psi grosz, to mi szczęka z wrażenia zadzwoniła o podłogę.

W stereo nie ma takich okazji.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Darbee nie jest "polepszaczem" jak w zdjęciach to zupełnie co innego. Obraz na BD jest tak skompresowany stratnie że gdyby to chodziło o muzykę to może w stosunku do oryginału miało by się tak jak 32kbps do dźwięku orginalnego!!.

Darbee powstał pryz okazji zabawy autora z kodowaniem obrazu 3D. I dotyczy tylko obrazów ruchomych, bo polega na obrabianiu kolejnych klatek dlatego może uzyskać dobre efekty nie polegające wcale na "wyostrzaniu".

Po raz kolejny nieprawda.

Kto Ci broni użyć tych głośniczków do stereo?

Będziesz miał taniutko i z rękawiczkami.

No - fajne stereo, co nie chce zejść nawet do 100Hz! :)

Chyba lepsze głośniki mam przy komputerze. :)

A może nie, nie chcę być niesprawiedliwy, bo jeszcze Wafli nie odpalałem, czekam na amplituner, będzie dopiero na początku stycznia.

No i o tym mówię.

Budujesz kino domowe na byle czym, stąd Twoje wnioski.

Świadomie.

Tyle mam miejsca że wejdą mi tylko takie maluchy.

Przecież mogłem użyć moich aktualnych kolumn na przody, Sonus Faber Concertino które się teraz kurzą dać na tyły, dokupić tylko centralny od PMC i jakiś dobry sub... ale ni ma jak! :(

@HQ150

A ja od kilkunastu postów odnoszę odwrotne wrażenie :-)

...że starasz się odmówić sensu zakupu przez il Dottore tego klocka; łącznie z argumentem niekonsekwencji.

Ja też nie jestem zwolennikiem sztucznych ulepszaczy i nie tylko systemem Darbee "Oppo stoi".

Miałem obydwa modele (103D i 105D) i zawiedziony kiszkowatym dźwiękiem w stereo tego drugiego modelu sprzedałem. Choć mogłem się spodziewać...cudów nie ma, nawet jeśli o nich piszą w recenzjach.

Kiedy "awaryjnie/na przeczekanie" kupiłem sobie najwyższy BD Sonego, byłem zdruzgotany; przeciętnym obrazem i fatalnym dźwiękiem (nawet przez zewnętrzny DAC).

Po kilku miesiącach "przerwy" znowu sobie kupiłem Oppo 103D, bo jego funkcjonalności i sprawności działania nie przebija na rynku na razie nic.

I różnicę w jakości obrazu (nawet bez Darbee) widać doskonale na moim nie największym ekranie (65")

...tylko pytanie czy ta różnica jest warta 2 czy 3 tysięcy...... ale to już zależy od portfela i stopnia zaawansowania audio i video filstwa ;) .... w dobrym tego słowa znaczeniu oczywiście :)

Tez mam 103D i uwazam ze za te kasę jest to bardzo dobry wybor. Zgadzam sie z Mrb duże możliwości za rozsądne pieniadze.

... przy projektorze ..... pełna zgoda.... jak dla mnie w tym przypadku różnica warta swojej ceny.... przy tv bym się zastanawiał, mam zbyt cienki portfelik.... ;) :)

... przy projektorze ..... pełna zgoda.... jak dla mnie w tym przypadku różnica warta swojej ceny.... przy tv bym się zastanawiał, mam zbyt cienki portfelik.... ;) :)

Nie no zgoda:) mowa tylko o tym jak dobry moze byc Oppo, a kupuje to na co mnie stać. Raczej kredytu nie brałbym, bo wartość klocka po roku-dwóch to porazka

• 1 miesiąc później...

Widzę że przycichło w temacie, ale muszę coś dodać. Na początek mówię że w akcji takiego darbee nie widziałem oprócz tych filmów i zdjęć reklamowych na stronie i tu. Moim zdaniem prezentuje się to co-najmniej źle.

Czy zgodzilibyście się żeby Wam Takie Darbee wmontowali w oczy, żeby np dwa takie podobne kamienie obrysowały się obwódką, bo się układ uznał że są zbyt podobne i się zlewają, czy żeby liście na drzewie się oddzielały kontrastowo jeden od drugiego, czy żeby układ manipulował wam rzeczywistą krzywą tonalną, bo uznał że można to pokazać w lepszej rozpiętości? A może uzna że płytki chodnikowe za mało się od siebie odznaczają i wprowadzi ciemną fugę?

Tak to niestety wygląda na filmie. Tam gdzie jest futro kota z bliska to nawet pozornie poprawia, bo sugeruje ze bardziej widzę jego proste pojedyncze włoski. Tam gdzie jest las, drzewa, kamienie, niebo Darbee robi głupoty, daje brzydko przerysowany, dziwaczny efekt.

Czy nie lepiej zadbać o jakość obrazu, jakość źródeł niż decydować się na fałszowanie obrazów przez jakiś proces komputerowy? Natura jest jedna, nie ma innych dróg. Wiadomo wszędzie pieniądze, ale za darmo się nie da.

Oppo to akurat odtwarzacze dobrze zrobione, dobre zasilanie, dobre komponenty, wysoka klasa i jakość obrazu, dlatego Oppo tak, Darbee nie.

Jak możesz wypowiadać się na temat czegoś czego nie widziałeś w akcji ? To jest śmieszne po prostu i żenujące. Lepiej byś wybrał się do jakiegoś salonu audio/video i poprosił o prezentację. Albo poprosił kolegów z forum o możliwość przetestowania u nich.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

(...)

Trochę kuriozalna jest twoja wypowiedź. To tak jakbyś napisał, że widziałeś i "słyszałeś" na YouTube, że jakiś klocek audio słabo gra.....

Z każdym efektem trzeba uważać, żeby nie przesadzić; tylko tyle i aż tyle.

Nie przypadkowo wspomniałem że nie widziałem tego w rzeczywistej akcji.

Zwróćcie jednak uwagę że skoro producent tego rozwiązania ma czelność demonstrować efekty działania tego na próbkach obrazu, skoro rzekomo to nie oddaje efektu, to jam uzasadnioną podstawę żeby te próbki ocenić.

Druga sprawa że nie neguję faktu że w pewnym sensie fałszowany obraz może się komuś podobać. Powiem więcej, może to nawet ktoś se nazwać artyzmem technologicznym, ale to z założenie jest sprzeczne z kierowaniem się takimi wzorcami jak natura.

Ale po co krytykujesz coś z czym nie miałeś do czynienia ? Warto się wypowiadać o czymś co się poznało. Przekazać innym swoje doświadczenia. Teoretyzować to sobie można w polityce.

Darbee sprawia, że obraz wydaje się bardziej realistyczny. Nadaje obrazowi głębi. Na dużym ekranie daje świetny efekt.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie przypadkowo wspomniałem że nie widziałem tego w rzeczywistej akcji.

Zwróćcie jednak uwagę że skoro producent tego rozwiązania ma czelność demonstrować efekty działania tego na próbkach obrazu, skoro rzekomo to nie oddaje efektu, to jam uzasadnioną podstawę żeby te próbki ocenić.

Druga sprawa że nie neguję faktu że w pewnym sensie fałszowany obraz może się komuś podobać. Powiem więcej, może to nawet ktoś se nazwać artyzmem technologicznym, ale to z założenie jest sprzeczne z kierowaniem się takimi wzorcami jak natura.

Ale tak jest z całym audio i wideo. Żaden sprzęt nie odda dźwięku, jaki mamy na żywo i żaden sprzęt nie odda tego, co widzimy w rzeczywistości.

Ale, z drugiej strony, o jakiej rzeczywistości możemy mówić np. w przypadku Matrix'a itp.

W tych dziedzinach działa stara zasada - nie to jest dobre, co jest dobre, ale to, co się komu podoba.

Na dużym ekranie daje świetny efekt.

Na małym też jest fajnie (mam 65"); byle tylko nie przesadzić.

Nie umiem pojąć dlaczego duży obraz ma być. Jest pojęcie rozmiaru kątowego. Wobec tego monitor 22' z 25 cm odległości mam ogromny, bo pół świata mi zasłania. Mniejsza z tym.

Zastanawiam się nad istotą zjawiska. Jak to jest że na mim monitorze te próbki foto i filmy wyglądają tak że można by przypuszczać że źle oznakowano stronę poprawioną. Czy to może dlatego że tu na tym moim monitorze mam perfekcyjny obraz i każda ingerencja będzie odstępstwem. Pewnie każdy może powiedzieć że ma perfekcyjny obraz dopóki na lepszy nie trafi, ale mimo tego przekonany jestem o wysokiej jakości wyświetlania. To przypadek, bo komputer pod którym to chodzi to w miarę audiofilskie HTCP i od razu ma to przełożenie na obraz.

Nie chcę sugerować że coś macie źle ze źródłem, czy coś. Zakładając że macie dobre źródła obrazu, to dlaczego Darbee go poprawia, jak to możliwe. Podajcie warunki jakie musi spełnić źródło i wyświetlacz aby było poprawialne przez Darbee. Ciekawe to będzie tym bardziej że kumpel się zastanawia czy w to nie wejść. Ja mu odradzam, mówię ze to się kupy nie trzyma, że to nie idzie takim torem jakim jakość iść powinna, że to w bok skręca. Potraficie mnie przekonać?

A może możliwe żebyście nakręcili kawałek obrazu prawdziwego, to byłby materiał bardziej realny niż próbki producenta.

Mam pomysł. Mam jeszcze notebooka, matrycę ma kijową i obraz denny jak nie wiem co, zobaczę jak tam prezentują się próbki.

Zależy jaki twój kolega ma ekran. Jak 65" to warto kupić Oppo z Darbee.

Przy mniejszych ekranach nie ma tego efektu.

Oczywiście przy filmach BR efekt działania Darbee jest subtelny. Za to dużo poprawia przy DVD. Po prostu dodaje realizmu.

Najlepiej sprawdzić samemu w salonie.

Spróbowałem na laptopie. Cyknąłem tez zdjęcie. Mimo że obraz kiepski to film o Darbee wciąż się nie obronił i nie ma praktycznie żadnej zmiany. Na zdjęciu zaznaczyłem dwa obszary liściastych drzew. Oba obrazy są podłe, ale ten z lewej nie jest łagodnie zielony, tylko przemieszany z białymi plamami. Nie ma takich liści, no może jakieś specjalne lśniące liście ustawiłyby się pod odpowiednim kątem do słońca i może hipotetycznie taki efekt białych wypalonych plam by wystąpił. Oczywiście to lewej to efekt działania Darbee. To wygląda jak odbicie, jak zezowaty obraz. Niedawno miałem taki problem z tunerem UPC, na szczęście się zepsuł i dostałem nowy, tuner ten robił mi takie wypalone krawędzie na każdym kanale HD, odkryłem że to jakieś wyostrzenie było, no to ściągam, minąłem połowę a brzydkie krawędzie jeszcze w dużym stopniu są, ale problem kolejny po połowie cofania tuner zaczął wygładzać obraz, po zjechaniu do zera karykaturalne krawędzie wreszcie znikły, ale co z tego jak wszystko się rozmyło, bo już wygładzanie weszło (z deszczu pod rynnę). Dlatego nie cierpię takich dopalaczy. Nowy tuner tego nie i ma dobry obraz.

Na słabym obrazie laptopie zmieniła się sytuacja z fotografią kwiatów na stronie pierwszej tego tematu. Na dobrym monitorze trzeci obraz jest najlepszy, a to orginalne foto. Na podłym laptopie drugie zdjęcie wygrywa, a to grafika z Photoshop, niestety próbka po Darbee, znowu wypada najsłabiej.

No cóż to może zobaczę na żywo jeśli kolega kupi. Puki co filmy i zdjęcia straszą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręce opadają ...

Rozumiem, że samochody też testujesz na Forza Motorsport ... Gratuluję ....

Ręce opadają ...

Rozumiem, że samochody też testujesz na Forza Motorsport ... Gratuluję ....

Moje opadają.

Po coś jest to forum, jakbyś napisał co doskwiera Twojemu sprzętowi że Darbee poprawia to nim coś bym wiedział. Póki co ledwie wycisnąłem że chodzi o DVD i stosunkowo duży wymiar rzeczywisty wyświetlacza. Już pominę kwestię wyświetlacza.

DVD... Co to jest o czym piszesz. Masz urządzenie DVD i drugie urządzenie BR jeden ma gorszą, drugi wyższą jakość obrazu? Masz wspólne urządzenia do odtwarzania DVD i BR? Zupełnie nic nie mówisz o jakości tych urządzeń, jakości sygnału. Zrozumieć okoliczności że u Ciebie Darbee poprawia nie sposób, jeśli nie napiszesz co doskwiera Twojemu sprzętowi.

Dla przykładu miałem odtwarzacz BR, on odtwarzał dyski DVD, ale i wszelakie DivX i mkv. Był modyfikowany w sensie zasilania, bo od nowości obraz wyświetlał stosunkowo słaby, każdy obraz wyświetlał słabo niezależnie od formatu, nośnika, rozdzielczości. Finalnie wyświetlał potem świetnie, również obrazy pochodzące z DVD. Jako BR miał wbudowany upscaling i robił idealnie. Co ważne niczego nie uwydatniał, nie budował nowych klimatów, nie generował linii tam gdzie ich nie ma i tak dalej. Scaler pracował w mojej ocenie znakomicie. Więc może tu problem, może nie masz dobrego scalera, albo w ogóle nie masz.

Wracając do samego DVD, bo może o to chodzi, to kto widzi wady w jakości samego DVD? Ja nie. Jest format divx i odpowiednio przy spadającym bitrate zaczyna się robić piekło, ale na dvd tego nie ma. Czy może rozdzielczość - jakość? A może faktycznie chodzi Wam o rozdzielczość, można w uproszczeniu interpretować (tak zresztą reklama wtłacza) że niższa rozdzielczość to zła jakość, wyższa wysoka jakość. A może chodzi Ci o to że na DVD zapisano starsze filmy, z gorszych kamer, o gorszej np optyce. Na DVD mam np zapisy oper z lat 70, tam ewidentnie kamery były gorsze, obraz jest za mgłą, balans tonalny żółty, nasycenie kolorów za niskie i inne usterki.

Skąd mam zgadnąć co jest nie tak z Waszym DVD, a może macie byle jaki kabel Scart/HDMI?

Po prosu się pytam o okoliczności kiedy dostarczanie temu Darbee obraz który jest słaby i który on poprawia.

Wracając do Twojej aluzji "Forza Motorsport ... Gratuluję ..."

Powszechnie radzi się jak że jak chcesz kupić słuchawki to idź do sklepu i testuj, bo recenzja nigdy Ci nic nie powie. Kiedyś jak byłem młody to faktycznie się wybrałem do sklepu. Okoliczności prób w sklepie były tak niejasne i wprowadzające w błąd, że powiedziałem, więcej takiej głupoty nie powtórzę. A może zabrać do domu? Tu już lepiej, ale także tu nie zdobędę pełnej informacji o sprzęcie, bo brak mi np odpowiedniej klasy wzmacniacza do tego modelu.

W tym tygodniu kupiłem AKGk701 wyłącznie na podstawie kilku recenzji. Recenzje mogą głupie typu: fajnie grają i wyglądają, a mogą być normalne:

Ukryta Zawartość

Przyjeżdżają słuchawki wsadzam na głowę i co? Grają dokładnie tak jak w recenzji ze wszystkimi zaletami i wadami jakie w niech są, dokładne w takiej ilości w takich okolicznościach jakie opisał to recenzent, więc można sprzęt i odczuci opisać stosunkowo precyzyjnie i jednoznacznie. Dopiero bym na głupiego wyszedł gdybym zaczął na chatę ściągać wszystkie słuchawki w przedziale cenowym, na które mnie stać i testował godzinami i może jeszcze 300 godzin wygrzewał każde :-)

Napisz proszę coś konkretnego o okolicznościach działanie tego Darbee z naciskiem na jakość sygnału i nagrania, bo inaczej się w ogóle nie dogadamy. I faktycznie pozostanie mi tylko jedna informacja o tym Darbee ta z ich próbek, które pokazuję że działa to sztucznie i nie w tą stronę.

Ukryta Zawartość

Im lepsza jakość filmu tym Darbee ma mniej do roboty. Ale jeśli jest fatalna też nie zadziała.

A ty kolczas zastanów się co piszesz ... Jaki sprzęt ma Darbee na pokładzie ... Mojemu sprzętowi video nic nie dolega. A nawet jest lepszy niż przeciętna.

Namawiam jednak to osobistych testów a nie do teoretyzowania. Inaczej gadamy jak ślepy z głuchym o kolorach ...

To bez sensu ładować monetę w Darbee . Kto teraz ogląda DVD ? Fajnie mieć żeby mieć ? Albo coś jest dobre , albo nie . I takich wydawnict trzeba szukać . A nie ładować kasę w poprawiacze obrazu . Kolczas ma chyba rację ze swoją teorią :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.