Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna centralna do kina domowego

Veniek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem w posiadaniu Arcam avr350, frontów Paradigm7v6 oraz Paradigm atom monitor v6 na tyłach. Do kompletu brakuje mi tylko kolumny centralnej. Chciałbym kupić Paradigm cc290 v6 w kolorze wenge ale jest praktycznie niedostępna. Proszę zatem o poradę doświadczonych forumowiczów w dobraniu do tego kompletu jakiejś alternatywy. Zależy mi na dobrej synchronizacji z pozostałymi kolumnami, kolorze wenge (w ostateczności czarny), oraz (o ile to możliwe) cenie nieprzekraczającej 1000 zł. Biorę również pod uwagę zakup kolumny używanej.

Często przeglądam allegro, w ostatnim czasie jeden użytkownik wystawił tą aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena za tą kolumnę nie jest zbyt wygórowana? Patrząc na ebay ceny są nawet dwukrotnie niższe. Będzie ta kolumna nadawała się do mojego zestawu?

Z góry dziękuję za pomoc!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110654-kolumna-centralna-do-kina-domowego/

Słusznie kolega don111 prawi. Centralny musi być z tej samej serii co fronty. I to jak najlepszy. Żeby dobrze odtworzyć głos ludzki - głośnik musi być z wysokiej półki. Na centralnym nie ma co oszczędzać. Przecież w filmach głównie gadają ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gość

(Konto usunięte)

Słusznie kolega don111 prawi. Centralny musi być z tej samej serii co fronty. I to jak najlepszy.

Centralny powinien być jak najlepszy. To bez dwóch zdań. Ale niekoniecznie musi być z tej samej serii.

Przekonałem sie nausznie u siebie.

Zgadzam się z przedmówcami. O tej aukcji zapomnij - słabizna.

Proponuję poszukać coś z tej samej serii lub ze starej serii STUDIO np. cc470v3, 570v3 - rewelacyjne głośniki i ceny przystępne, ale ciężko na nie trafić.

Sam sprzedałem kiedyś 470v3 jak się nie mylę za około 800zł.

Centralny powinien być jak najlepszy. To bez dwóch zdań. Ale niekoniecznie musi być z tej samej serii.

Przekonałem sie nausznie u siebie.

Już o tym kilka razy pisałeś, ale bez urazy nie wiesz o tym. I mówię to z przekonaniem mimo że to Ty jestem odbiorcą wrażeń odsłychowych a nie ja. A dlaczego? To proste , nie wiesz i raczej się nie dowiesz jak z Twoimi infinity /o nich pisze bo do tej pory z nimi zestawiałeś/ zagrałby central infinity. Możesz tylko porównać kefa który jest zdecydowanie lepszy od poprzednika, ale czy jesteś na 100% pewny że z frontami tej samej serii kefa nie zagrałoby to lepiej? Jeśli będziesz grał na dobrych jak piszesz głośnikach ale z jednej serii , chętnie posłucham opinii.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale miałem już komplet Acoustic Energy Aelite. Cały 5.1 z jednej linii.

I grało to kiepściutko w porównaniu ze zbieraniną jaką mam teraz. Więc uważam, ze jeśli mamy do wyboru central taki jak paki frontowe, lub inny ale dużo lepszy, to należy brać lepszy.

Wg mnie głośnik wysokotonowy (przynajmniej) powinien być ten sam lub o dokładnie tym samym charakterze brzmienia. W przypadku Infinity są wstęgi, a to jednak trochę inny styl brzmienia od zwykłego tweetera. Natomiast też nie demonizowałbym znaczenia tego "zgrania" centralnego, zwłaszcza jeśli chodzi jedynie o filmy (koncerty, muzyka wielokanałowa - tu już może być niespójność).

Risto

Również się będę powtarzał, ale:

JBL ES90 + center JBL ES25 grało gorzej niż z centralnym Paradigm Studio 470v3

JBL L890 + center JBL LC2 grało gorzej niż z centralnym Paradigm Studio 690v5

Według mnie chociaż te dwa moje przypadki powodują to, iż nie można generalizować, że zawsze kolumny muszą być z tej samej serii żeby się dobrze zgrywały.

Tak przy okazji to zastanawiam się dlaczego większość firm nie produkuje centralnych adekwatnych do wielkości kolumn frontowych. Jak taka mała pierdziawka np. JBL ES25 ma się zgrać z frontem ES90 czy ES100, albo L890 z LC2 albo B&W 604s3 z centralnym 600s3 nie ma szans. Większość ścieżki w filmach oddaje center i musi być porządny.

Jakie jest Wasze zdanie?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak przy okazji to zastanawiam się dlaczego większość firm nie produkuje centralnych adekwatnych do wielkości kolumn frontowych. Jak taka mała pierdziawka np. JBL ES25 ma się zgrać z frontem ES90 czy ES100, albo L890 z LC2 albo B&W 604s3 z centralnym 600s3 nie ma szans. Większość ścieżki w filmach oddaje center i musi być porządny.

No tu chlubnym wyjatkiem jest właśnie KEF.

Ta centralna kolumna którą mam XQ2c to konstrukcja czterodrożna, z dokładnie takimi samymi przetwornikami i w takiej samej ilości jak mają fronty XQ5. Nawet były w dobrej cenie na Allegro i zastanawiałem się nad wymianą moich RSIIIb na te Kefy.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi! Z chęcia bym kupił cc470 lub cc570 ale nowe są poza moim budżetem a używane ciężko trafić. Jeszcze jedno pytanie, czy zatem cc350v.3 mógłby współgrać z moimi kolumnami?

Przy okazji takich dyskusji, zawsze mnie zastanawia, iż nikt nie kwestionuje konieczności stosowania identycznych kolumn w stereo, za to C vs LR już jest dyskutowana.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nietrafne porównanie. Tym się różni chociażby DD 5.1 od stereo, że tam jest dedykowany kanał dźwiękowy na kolumnę centralną. Co innego słychać na frontach, a co innego w centralu.

Idąc Twoim tropem rozumowania 99% sprzedawanych zestawów głośnikowych 5.1 jest nie do przyjęcia.

Bo nawet jak kupimy paki z tej samej serii, to to są inne konstrukcje. Nawet jak mają te same przetworniki i w tej samej ilości ( co już się nieczęsto zdarza) to są w innych obudowach, najczęściej trochę inaczej zestrojone.

Czyli idąc Twoim tropem rozumowania, to tak jakby po lewej dać pakę w obudowie otwartej i 100l pojemności a z prawej 50l w OZ np.

Polpak sprzedaje dobre centralne Paradigma ze starszych serii w "dobrych cenach" :-)

Polpak oferuje cc-290 ale w innym kolorze i za kwotę 899 zł. Mam tez opcje kupna używanego cc350 za ok. 550 zł. Podbijam pytanie, który wybór byłby lepszy? :)

Może jednak coś innego, ale o podobnym charakterze do Paradygma - mianowicie Klipsch.

Podobno wielka wyprz, cena może być, a firma niezła:

Ukryta Zawartość

też metalowa kopułka z tubą.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.