Skocz do zawartości
IGNORED

Kamienie na szaniec.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jakoś cały świat nie chce tego zauważyć. Uwziuny się na nas.

sk***ysyny. A do Pana Wojtka, przepraszam - Wojciecha. Mieszkam se tu we Francyji od lat. Raz jeden - RAZ ! - francuska telewizja przedstawiła "Pana Tadeusza " Wajdy. Wiesz, o której godzinie? Otóż - czwarta rano. Toteż - nie pier**l. Z szacunkiem, jak zwykle - Jacek.
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

I tak ważne, że film powstał. Mieliście w latach sześćdziesiątych i późniejszych inne wzory?

Teraz i tak stara się to zochydzić - Rudy i Zośka - homoseksualiści :)

Zresztą Kamienie miałem w domu - moja matka przyjaźniła się z Anodą. Anoda zaczął studiować na Architekturze, poszli nad Wisłę. Gdy spytały czy się nie kąpie, powiedział, że jest estetą.

I nie zdejmie koszulki. Był kompletnie porżnięty kulami, miał 29 otworów po kulach. Później został aresztowany, zbity jak pies i wyrzucony z okna informacji.

Może i dobrze, że Oni wszyscy zginęli - przynajmniej nie pastwiło się nad nimi, żadne komunistyczno-żydowskie bydle.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Widziałeś?

Ten z Konarowskim i Englertem w roli Orszy odebrałem pozytywnie. Prawdopodobnie grały emocje, które niwelowały wartość artystyczną.

Wtedy byłem szczęśliwy, że taki film mógł powstać. Dzisiaj powinienem na spokojnie je skonfrontować.

Xniv - czy film jest kiepski?

Mnie nie ruszył choć ogląda się dobrze i to jedyna jego zaleta.

Do obejrzenia raz jeśli nie ma się innych priorytetów w obcowaniu z kinem i historią.

Powiela schematy dzisiejszych serialowych konwencji.

Płytkie i ograniczone. Raczej dla tych co na TV chowani i historię znają raczej z komercyjnych kanałów TV.lub w ogóle jej nie znają.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja filmu jeszcze nie oglądałem. Mam trochę pietra. Ale raczej będę szukał plusów niż minusów.

Marzy mi się film o Wołyniu z 1942-3. I o Akcji Wisła.I o Skarbek.

W ogóle dużo mi się marzy. Dlaczego kręci się idiotyzmy, a leżą gotowe scenariusze? Tyrmand - Zły. Jeszcze parę lat temu można było zrobić taki film w Warszawie.

Na Dzikim Zachodzie - każdy prawdziwy warszawiak wiedział, gdzie. Dziś już nie ma Dzikiego Zachodu, wszystko poszło pod spychacz. Są nędzne resztki Bazaru Różyckiego.

Stadion zjadł Bazar - nie ma Kanady - teraz jest parking. Nie zjesz najlepszych pyz na świecie i nie wychylisz setki.

No, ale my mamy to w pamięci - warszawiaki, nie jakieś frajerstwo z prowincji. Jest nas z 10%, a może nawet nie tyle.

No, ale my mamy to w pamięci - warszawiaki, nie jakieś frajerstwo z prowincji. Jest nas z 10%, a może nawet nie tyle.

Ciekaw tylko jestem bo do Warszawy mam daleko i jakoś nieśmiały jestem na takie nieprowincjonalne miasto.

Rozumiem że macie tam 90% napływowego frajera z prowincji? Jak inteligencja warszawska dajecie sobie z nimi radę , przecież to musi być koszmar.

Niusia

A jakie to ma znaczenie jak Francuzi widzą polskie kino?Oczywiście,ze go nie znają tak jak nie znają wielu świetnych filmów z Iranu,Turcji,Rumunii,Danii czy Norwegii.To nie zmienia mojej opinii,że w ostatmich latach powstało u nas wiele naprawdę dobrych filmów.Tylko,że masowa widownia ich nie ogląda.I nie jest to tylko moja opinia ale i krytyków.Nie należy mylić sukcesu komercyjnego z artystycznym.Zresztą z tą frekwencją też nie jest tak źle.Wyniki rządu 500tys. -1 mln. nie są wyjątkiem.

już wie, przecież na tym forum temat Powstania, AK i walki podziemnej obszczekano, obsikano i skontestowano wystarczająco dokładnie, by pozostałe reszta nie uznała go przypadkiem za godny uwagi

Kwestionownie celowości czy sensu Powstania Warszawskiego,jego apektu wojskowego czy politycznego to ma być obszczekiwanie czy obsikiwanie?Puknij się w głowę!Jeśli ją posiadasz.

Oddanie hołdu, wyraz pamięci poprzez "obowiązkowe" pójście do kina? Jesteśmy im to winni? To trochę jak z Mocherami, kupią każdy gniot, byleby był na nim wizerunek JPII. Nie uważam bym był winien Powstańcom pójście na ten film. Wolę bardziej osobiste sposoby wyrażenia szacunku.

I niespecjalnie szanuję (w kontekście dyskusji) osoby, które wszczynają dyskusję, po czym dyskutantom wyrażającym odmienne zdanie zarzucają wyłącznie ignorancję, niezrozumienie, nieuświadomienie i inne na nie. To po co wszczynać dyskusję, nie prościej ogłosić prawdę objawioną i zamknąć temat?

To trochę jak z Mocherami, kupią każdy gniot, byleby był na nim wizerunek JPII.

I nie tylko z Moherami. Polscy kibice piłkarscy przykładowo - kibicują drużynom totalnych patałachów, nie potrafią realistycznie ocenić sytuacji i domagać się światowego poziomu sportowego, w rezultacie polska liga jest przepłacana w stosunku do rzeczywistej jakości. To demoralizuje naszych kopaczy i konserwuje sytuację ciągłego zbierania batów, nawet od znacznie biedniejszych drużyn klubowych z innych krajów, nie mówiąc o potentatach.

Myślę zresztą że takie podejście w wielu innych dziedzinach życia jest u źródła tragicznych sytuacji że najzdolniejsza młodzież marnuje się walcząc kiepsko wyposażona, z dużymi stratami - własnymi a nawet odwetowymi wśród ludności cywilnej. Tak zawsze kończy się bezhołowie.

Ciężko mi ocenić motywy działania, nie uczestnicząc w danych wydarzeniach. Ironią historii wydaje mi się tylko fakt, że bardziej Powstańców przedstawiano jako bohaterów w czasach komuny, gdy obecnie coraz bardziej odziera się ich z bohaterstwa. Ale to tylko dowód na to, że nie ma obiektywnego przedstawiania faktów historycznych, jest tylko historia "wygodnie" przedstawiana dla aktualnych elit.

A w temacie kultury - wystarczą mi "Kolumbowie r. 20" - książka i film czy kanał Wajdy. Zrobiły kiedyś na mnie wrażenie i niech tak już pozostanie.

Powstańców przedstawiano jako bohaterów w czasach późnej komuny (wczesna wyrzucała ich przez okna i robiła im manicure) bo w ostatecznym rozrachunku przysłużyli się tejże komunie - zmniejszając straty sowieckie i eliminując sami siebie, przez co komuna nie miała zbyt wielu przeciwników zdolnych do jakiegokolwiek działania.

Polskie kierownictwo po raz kolejny wykazało się skrajną naiwnością - walcząc z Niemcami za cenę ogromnych strat własnych i zupełnie nie doceniając zagrożenia ze strony Sowietów.

Oczywiście dzisiejsze próby naprawienia tego stanu rzeczy nie powinny zaczynać się od kwestionowania bohaterstwa młodych Powstańców.

Staszek Nie rozumiesz słowa pisanego?Zarzut ignorancji dotyczy wypowiedzi o polskim filmie.Forumowicze wypowiadali się krytycznie na temat polskiego filmu nie znając tematu.Nie znając tych filmów.U nas kręci się ok 40 filmów rocznie z czego ja oglądam przynajmniej połowę.Tak więc coś o polskim kinie wiem.Denerwują mnie wypowiedzi typu polskie kino jest do bani powołując się jedynie na Westerplatte czy...Ogniem i mieczem.

Film nie dotyczy Powstania Warszawskiego ale działalności konspiracyjnej polskich harcerzy czyli Szarych Szeregów.Oczywiście rodzi się pytanie o celowość narażania na straszne represje tak młodych ludzi i o koszty walki zbrojnej w warunkach konspiracji.Czy podziemie ma moralne prawo do wszczynania akcji zbrojnych przeciwko Niemcom mając świadomość,że w wyniku represji rozstrzelanych zostanie wielu Polaków?Czy można wysadzać tory kolejowe wiedząc,że Niemcy w odwecie zlikwidują najbliższą wioskę?Jak było z Michniowem w kieleckiem.

Nie wiem ilu Was jest mój wujek przedwojenny warszawiak z korzeniami w Stanisławowie (obecnie Івано-Франківськ) trafił przed powstaniem do oflagu. Jak wrócił nie miał ani jednego ze swoich kolegów wszyscy zgineli w powstaniu taki przekorny uśmiech losu. Gdzieś Ty był jak to powstanie było?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Staszkowi - wielki plus. Tobie, Wojciechu - informacja: Francuzi generalnie - niewiele wiedzą:) przekonają się po ostatnich wyborach!:) Jak się przekonali przedtem. Pozdrawiam - Jacek.ps - przecie go nie było. Mordę drze, bo lubi.Jeszcze coś, bo i o tym mowa była ; największego niefarta do ekranizacji miał Pan Niziurski. Aż serce boli.

To,że Francuzi niewiele wiedzą to nic odkrywczego.Tyle tylko,że w ocenie polskiego kina kieruję się własnym osądem a nie jego odbiorem za granicą.

Ok, mamy jak widać w temacie wielowątkowość. Film pomijam, nie byłem więc nie mogę mieć opinii (ale zgadzam się z wtrętem B. Niusi - za jakąkolwiek ekranizację Niziurskiego się wzięli nasi filmowcy - wyszła klapa). Związek pomiędzy filmem a hołdem też już chyba mamy wyjaśniony :) Co do powstania i aspektu moralnego z tym związanego - jak uważacie, czy decydenci powstania wywołując je zdawali sobie sprawę ze skali represji, jaką sprowadzą na naród? Czy był to wkalkulowany koszt, czy nieświadomość? Nie wiem też, jak w czasie wojny "przestawia" się psychika człowieka, być może pojawia się większa tolerancja dla wartości życia, przestaje być ono nadrzędne, być może w ogóle życie osób trzecich przestaje mieć wartość na tyle wysoką, że stanowi ono jakikolwiek argument przeciw? Dzisiaj bzdurą wydaje mi się wysadzenie torów w kontekście późniejszej eksterminacji ludności najbliższej wioski, ale może gdybym siedział w tym lesie jedynym celem byłoby dla mnie szkodzenie okupantowi. Bo jeżeli nie, to po co ta cała partyzantka?

Jak pewne rzeczy stają się trudne do zniesienia, niekórzy działać muszą. Tu jednak stara żydowska mądrość się kłania - "Rabe, rabe, to już nie idzie wytrzymać", na co rabin - "módlcie się żeby nie było tego, co wy jeszcze możecie wytrzymać".

W Polsce niestety bezhołowie i chciejstwo są sportem narodowym, i stąd np. głupota w kalkulacjach sensu takich czy innych działań bądź strategii, zwłaszcza na wyższych szczeblach.

A jakie to ma znaczenie jak Francuzi widzą polskie kino?Oczywiście,ze go nie znają tak jak nie znają wielu świetnych filmów z Iranu,Turcji,Rumunii,Danii czy Norwegii.

Jakoś Niemcy dali radę sprzedać na cały świat swoją gadzinówkę szkalującą Polaków. Znowu 1:0 albo i więcej dla nich. Wygrywać trzeba umieć, niestety Polakom ta umiejętność jest obca.

Film nie dotyczy Powstania Warszawskiego ale działalności konspiracyjnej polskich harcerzy czyli Szarych Szeregów.Oczywiście rodzi się pytanie o celowość narażania na straszne represje tak młodych ludzi i o koszty walki zbrojnej w warunkach konspiracji.Czy podziemie ma moralne prawo do wszczynania akcji zbrojnych przeciwko Niemcom mając świadomość,że w wyniku represji rozstrzelanych zostanie wielu Polaków?Czy można wysadzać tory kolejowe wiedząc,że Niemcy w odwecie zlikwidują najbliższą wioskę?Jak było z Michniowem w kieleckiem.

skoro tego nie rozumiesz to pojęcia nie masz czym jest patriotyzm, dla was widać polega na prywatnym pilnowaniu własnej dupy

Jest do dobra okazja.Poza tym przypuszczam,że przytłaczająca większość młodszych Polaków nic na ten temat nie wie.

mamel -"już wie, przecież na tym forum temat Powstania, AK i walki podziemnej obszczekano, obsikano i skontestowano wystarczająco dokładnie, by pozostała reszta nie uznała go przypadkiem za godny uwagi"

Kwestionownie celowości czy sensu Powstania Warszawskiego,jego apektu wojskowego czy politycznego to ma być obszczekiwanie czy obsikiwanie?Puknij się w głowę!Jeśli ją posiadasz.

kontestując cel, deprecjonujesz oddanie służących mu ludzi, co podkreśliłeś we wpisie wyżej, więc po co tworzysz taki wątek? by zaistnieć jako czołowy tu intelektualista?

pomijam estetykę wypowiedzi inteligentnego człowieka - Puknij się w głowę!Jeśli ją posiadasz. - brawo krynico kultury

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

powołując się jedynie na Westerplatte czy...Ogniem i mieczem.

...lub Pokłosie, 1920 Bitwa Warszawska, Obława, Wałęsa człowiek nadziei pierwsze z brzegu filmy spieprzone mimo dość ciekawych i dość kontrowersyjnych tematów. Dlaczego? Bo robionych tylko dla kasy lub wyłącznie dla kontrowersji.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przykład takiego powstania mieliśmy ostatnio na Majdanie. Lud się zebrał, chciał walczyć przeciwko złu, myślał że skoro racje moralne są po jego stronie to zwycięży. I do czego doprowadzili ? Podziału państwa, możliwości jego rozpadu, nabierającego tempa upadku ekonomicznego.

Tak to wygląda jak się lud bierze za politykę bo nie umie wyłonić własnych przedstawicieli którzy umieli by tą politykę prowadzić !

Ukraińcy mogą sobie teraz napisać własne "kamienie na szaniec". I przez następne pokolenia wzdychać do tej książki jaki to ich "prawy sektor" był dzielny ...

xniwax

Cały czas wypowiadasz się na temat filmów,których nie widziałeś( zresztą większość dyskutantów róznież).Kamieni też nie widziałeś.Daj sobie spokój!Idź do kina na kolejny dramat psychologiczny z B.Willisem.

mamel

Zawsze dostosowuję się do poziomu dyskutanta.

A co do rozumienia patriotyzmu to twoje rozumienie polega na piciu polskiej wódki.

Zawsze dostosowuję się do poziomu dyskutanta.

A co do rozumienia patriotyzmu to twoje rozumienie polega na piciu polskiej wódki.

z powyższego widać, że coraz rzadziej dajesz radę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.