Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Audio Note to wspamiala firma,prosze nie pisac ze zly robi sprzet,to sprzet dla koneserow i melomanow muzyki,

Mam takie trochę dziwne pytanie do kolegów Mirka10 i Tomkly:

czy firma Audio Note England jest tą samą firmą co Audio Note Japan (obecnie Kondo) ?

Trochę się pogubiłem w kolegów rozważaniach dlatego nieśmiało pytam?

czy firma Audio Note England jest tą samą firmą co Audio Note Japan (obecnie Kondo) ?

To inne firmy i inne ceny,tlumaczylem ze Kondo to inna firma niz angielska, ale kazdy pisze Kondo szkoda poprawiac ciagle!moze jak zobacza ceny Kondo to przysiada i zapamietaja!

To inne firmy i inne ceny,tlumaczylem ze Kondo to inna firma niz angielska, ale kazdy pisze Kondo szkoda poprawiac ciagle!moze jak zobacza ceny Kondo to przysiada i zapamietaja!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

trudno powiedziec porownujac do tak znanego wzm firmy Audo Note na lampe 300B

Nie chcemy absolutnie demolować Mirka,

1. bardzo mało uniwersalnym z racji słabej mocy;

2. mało neutralnym, co oczywiście może się podobać, ale lokuje go daleko od wzorca;

3. relatywnie za drogim (jak każde Kondo) w stosunku do tego co oferuje dźwiękowo.

W każdym razie w moim systemie żadno z nich nie znalazłoby miejsca... Audio Note owszem, jest najbardziej znaną firmą, ale czy najlepszą? :-)

Audio Note to wspamiala firma,prosze nie pisac ze zly robi sprzet,to sprzet dla koneserow i melomanow muzyki

Czyli mam rozumieć ,że koledzy mieli jazdę próbną Skodą Favorit i piszą o wrażeniach jazdą Porsche.

Moje gratulacje.

Chętnie zapoznam się z ciągiem dalszym kolegów razważań na ten temat.

I mam jeszcze pytanie do kol. Tomkly:

Czy na naszej planecie istnieje taki sprzęt , kabel lub listwa zasil. , której kolega nie miał u siebie.

Bo z dotychczasowych wpisów wynika ,że chyba nie ma takich szans ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Czy cena waszego wzm w podstawowej wersji jest tania???trudno powiedziec porownujac do tak znanego wzm firmy Audo Note na lampe 300B jakim jest:

http://audiofederation.com/ces-2012/e/IMG_2754-audio-note-meishu-phono-silver-signature-integrated-amp-small.jpg

Wiem ze to calkiem inne wzm lampowe i ten wasz jest bardzo uniwersalny i mocny, ale z ta cena to tak nie calkiem! tak tani jest!!!

Sa w tej samej cenie!!!

Mirek daj spokój ja tego słuchałem , to Audio Note do malych wysokoskutecznych monitorów jest OK...ale do Amplifona ...nie ma szans...zresztą jak większość 300 B...

Jak można porównywać wzmacniacz 8W, który nie nadaje się do napędzania większości kolumn ze wzmacniaczem 43W w klasie A, który napędza swobodnie większość kolumn na rynku. No pewnie, porównywać można wszystko, cegłę do stolika również.

Dobre , he, he....

8 W to tylko z tubami.....może...

Audio Note to wspamiala firma,prosze nie pisac ze zly robi sprzet,to sprzet dla koneserow i melomanow muzyki,ktorych wazniejsze jest jakosc muzyki wyzwolona z np. wzm 8watowego niz 100watowego,w mysl audiofilskiego stwierdzenia: ze jak 2waty nie zagraja to wielokrotnosc ich tez nie! Czy znajdzcie takie kolumny co mozesz ustawic przy samej scianie albo w samych rogach i graja swietnie!kto ma pokoje od 50m2 w gore???

Mirek, kolumny Audio Note są znakomite do takiego ustawienia.

Mam pokój powyźej 50 metrów i wierz mi Amplifon nie ma z nim problemu.

Tu nie chodzi o dobry PR dla Amplifona , to jest napradę znakomity wzmacniacz.

W tej cenie jest nie do pobicia....

Jarek, Audio Note Japan to legendarna japońska marka. Swego czasu dali dystrybucję pewnemu gościowi z UK, a on dowiedziawszy się, że nie zastrzegli marki na Europę założył swoją firmę Audio Note UK i robi swoje sprzęty, znacznie gorsze niż te Japońskie. Taki chamski numer, mega frajerski. Żeby odróżnić oryginał i legendę mówi się Kondo od nazwiska założyciela i jego syna, który markę nadal prowadzi. A to Audio Note UK to powiem tobie, że nic specjalnego. Nie jest to złe ale….to nie to. Choć wydaje się to zaskakujące, to zbiorę się na odwagę i napiszę to językiem nielubianym i radykalnym….Amplifon pod każdym względem zjada takie Audio Note UK na śniadanie…zarówno jakość wykonania, podejście inżynierskie, dynamika, rozdzielczość, o cenie nawet nie wspominam.

Natomiast monobloki Kondo Kagura, mimo kosmicznej ceny mogą być wybitnymi wzmacniaczami. Może będę miał okazję się przekonać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, Audio Note Japan to legendarna japońska marka. Swego czasu dali dystrybucję pewnemu gościowi z UK a on dowiedziawszy się, że nie zastrzegli marki na Europę założył firmę Audio Note UK i robi swoje sprzęty, znacznie gorsze niż te Japońskie. Żeby odróżnić oryginał i legendę mówi się Kondo od nazwiska założyciela i jego syna które markę nadal prowadzi. A to Audio Note UK to powiem tobie, że nic specjalnego. Nie jest to złe ale….to nie to.

Sylwek , ja to wiem ale obawiam się ,że kilku kolegów ma z tym poważne problemy co można było wyczytać w poprzednich wpisach.

Stąd moje wcześniejsze pytanie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Czy Tytan się już starł?

Tak u mnie starł już kilka razy;)))

I mam jeszcze pytanie do kol. Tomkly:

Czy na naszej planecie istnieje taki sprzęt , kabel lub listwa zasil. , której kolega nie miał u siebie.

Bo z dotychczasowych wpisów wynika ,że chyba nie ma takich szans ;)

Akurat Tomkly faktycznie jest kompletnym pozytywnym " wariatem" i może nie słyszał wszystkiego , ale odsłuchał znacznie więcej niż większość z nas ( i to w sumując;)))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sądzę, że jest takowego sprzętu całkiem sporo.... Jak chodzi o kable to pewnie mniej. Natomiast wyczuwam w słowach kolegi Jarosława albo pewną złośliwość, albo zazdrość:-) A odnośnie Audio Note to Sylwek wyjaśnił dostatecznie precyzyjnie jak sądzę o co chodzi. Zresztą sprawa przejęcia nazwy AN była po wiele razy opisywana, w tym i na naszym forum. A odnośnie wzmacniaczy pana Kondo, to ma ich wielu moich kolegów, więc nie ma specjalnego problemu z odsłuchem. W samych Katowicach są przynajmniej trzy, o których wiem.

A kontynuując wątek o Kondo i Audio Note to produkty sygnowane marką AN UK są po prostu słabe. Jak chodzi o oryginalne Audio Note, czyli produkty p. Kondo znacznie lepsze, ale dalej zupełnie nieadekwatne ceną do jakości. Dobre wzmacniacze na lampie 300B robi wielu producentów, a wyceniają je za ułamek ceny produktów made in Japan. Ja miałem conajmniej kilkanaście wzmacniaczy na 300B różnych marek, w tym mało znanych w Polsce i nie uważam, żeby były gorsze niż te ze stajni p. Kondo.

ja tam uwazam ta dyskusje za kompletnie idiotyczna. obie konstrukcje graja ok. byc moze jedna lepiej a druga gorzej ale jedna to integra a druga to monosy. nalezy obie brac z "dobrodziejstwem inwentarza". kazda ma swoje zalety i wady - wszystkie opisane na forum. oczywiscie mozna amplifona przeciwstawic MPM ale...

dla mnie pytanie jest jedno - kto pierwszy okielzna 833

:-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Oba odsłuchy miały miejsce u Artuku, więc w tym samym systemie. Pierwszy z nich miał miejsce w Wielki Czwartek (Amplifon), kolejny w następną środę (MPW). Na tym samym okablowaniu co na Amplifonie (komplet MIT MI 350; CVT 770) monobloki poległy w aspekcie dynamiki i precyzji. Zagrały dopiero po podłączeniu im srebrnych Audioquestów K2 oraz MIT Magnum w miejsce MI 350. Ale i tak generalnie oceniłem trochę wyżej brzmienie Amplifona, choć to integra. Pozostali słuchacze obu sesji czyli Artuku i Squad05 również.

Kolega Marslo pamietam ze ma watek o poszukiwaniu wzm do swoich kolumn ,moze wlasnie ta aplikacja wzm bylaby odpowiednia dla niego?

Owszem i z tego co wiem ma mieć odsłuch testowy ale wiem też, że ma bardzo dobre zdanie o firmie Amplifon, więc myślę, że sobie zamówi.

Tak u mnie starł już kilka razy;)))

Akurat Tomkly faktycznie jest kompletnym pozytywnym " wariatem" i może nie słyszał wszystkiego , ale odsłuchał znacznie więcej niż większość z nas ( i to w sumując;)))

Ciekaw jestem porównania z moimi monoblokami ............bardzo jestem ciekawy tego starcia-tzn. kto kogo zetrze))

Jakby tomkly słyszał mniej,a więcej dobrego-wtedy by zapewne nie słuchał tego wzmaka jaki posiada obecnie.

JA mało odsłuchał sprzętu i nikogo nie podsłuchał,a matki nigdy nie słuchał.

ja tam uwazam ta dyskusje za kompletnie idiotyczna. obie konstrukcje graja ok. byc moze jedna lepiej a druga gorzej ale jedna to integra a druga to monosy. nalezy obie brac z "dobrodziejstwem inwentarza". kazda ma swoje zalety i wady - wszystkie opisane na forum. oczywiscie mozna amplifona przeciwstawic MPM ale...

dla mnie pytanie jest jedno - kto pierwszy okielzna 833

:-)

Według mnie takie porównania to takie dyrdymały,ale nic nie przeszkodzi mi w złojeniu elektronicznym każdej gm-ki.........moją gm-ką 2x48wat.

Kto pierwszy okiełzna 833 powiadasz?..........prawdziwy mężczyzna pachnący wódą,koniem i tytoniem,a nie jakis stajenny)

Do kolumn AA im cieplejszy wzmacniacz tym lepiej. W tym sensie jego Ayon może być lepszym wyborem.

Ale pamietam ze koledzy pisali o aplijacji tez miedzianej w Amplifonie gdzie wspaniale gral, cieplo i slodko na srednicy i wokale byly swietne!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sądzę, że jest takowego sprzętu całkiem sporo.... Jak chodzi o kable to pewnie mniej. Natomiast wyczuwam w słowach kolegi Jarosława albo pewną złośliwość, albo zazdrość:-)

Nie chcę się czepiać ale przeczytaj sobie poniżej co napisałeś :

"Nie chcemy absolutnie demolować Mirka, którego bardzo lubię za rzeczowe wpisy, tylko to porównanie którego dokonał mnie osobiście wydaje się nietrafione. Wspomniany Audio Note jest wzmacniaczem:

1. bardzo mało uniwersalnym z racji słabej mocy;

2. mało neutralnym, co oczywiście może się podobać, ale lokuje go daleko od wzorca;

3. relatywnie za drogim (jak każde Kondo) w stosunku do tego co oferuje dźwiękowo.

Tak jak pisali wcześniej Sylwek i Szymon SET 42 należałoby porównać z innymi urządzeniami AN i to właśnie z tej półki rzędu 200.000zł. Ja się nie chce wypowiadać odnośnie tego ile warte są urządzenia AN, bo nie chcę nikogo urazić. W każdym razie w moim systemie żadno z nich nie znalazłoby miejsca... Audio Note owszem, jest najbardziej znaną firmą, ale czy najlepszą? :-)"

Twoja wypowiedż jest odpowiedzią kol. Mirek10 na temat wzmacniacza produkowanego prze Audio Note England.

Piszesz natomiast o Audio Note Japan (Kondo) twierdząc ,że to kiepski sprzęt.

Więc albo pomyliłeś firmy albo co gorsze nie wiesz o czym piszesz.

Podobnie było już z listwą zasil. Siltecha , kablami Siltecha i KubalaSosna i nie pamietam z czym jeszcze.

Stąd moje pytanie ile w twoich opiniach jest faktycznych własnych obserwacji a ile zasłyszanych czy wyczytanych opowieści.

Nie wiem czemu ale jakoś przypominasz mi czasami naszego szanownego kol. Lukasiq ;)

Chyba już nawet kiedyś się o to Ciebie pytałem ;)

Tak, można dać miedziane lampy.

Ciekawa sprawa z tym Amplifonem,co myslisz o polaczeniu go do kolumn wysokoskutecznych,czesto sam pisales ze tak naprawde wysokoskuteczne kolumny lepiej czasami graly z mocniejszymi wzm trazystorowymi, czy ten nowy lampowy Amplifon bylby idealem?

Oba odsłuchy miały miejsce u Artuku, więc w tym samym systemie. Pierwszy z nich miał miejsce w Wielki Czwartek (Amplifon), kolejny w następną środę (MPW). Na tym samym okablowaniu co na Amplifonie (komplet MIT MI 350; CVT 770) monobloki poległy w aspekcie dynamiki i precyzji. Zagrały dopiero po podłączeniu im srebrnych Audioquestów K2 oraz MIT Magnum w miejsce MI 350. Ale i tak generalnie oceniłem trochę wyżej brzmienie Amplifona, choć to integra. Pozostali słuchacze obu sesji czyli Artuku i Squad05 również.

W Wielki Czwartek słuchaliście?................jesteście chrześcijanami,czy jakimiś pomazańcami bożymi?)

Tomek

Warunki do odsłuchu były ok?.............bo Twoje generalizowanie bardzo mocno mnie przeraża z powodu nadmiernego chaosu we wszystkim.

Swoje monobloki dopieszczałem do całego systemu dość długo i po wielu zmianach jestem naprawdę teraz kontent.

Słuchał ktoś z Was z konektem rca z dedykacją do lampy,następnie z pre do cd też konekt z dedykacją do lampy ale xlr,natomiast kabel

głośnikowy także z dedykacja do lampy...........pewny jestem ,że nikt tak nie słuchał,bo każdy wie swoje i niech tak zostanie.

Na sierpień mam terminy na odsłuchy u siebie do 15 wyczerpane-.chyba ,że przyjedziecie całą paczką wszyscy z okolic Krakowa-tzn Ci co się

interesują,bo fizycznie jest niemożliwe przywieżć całego systemu........łącznie z pomieszczeniem odsłuchowym.

Poza tym dlaczego staracie się słuchać na jakiś kolumnach delikatnie rzecz ujmując dziwacznych?......to nie jest dobry i sensowny pomysł.

Zapraszam wszystkich chętnych z gm 70 amplifona do siebie.

Przekonacie się co znaczy dobrze skonfigurowany system, to nie są moje słowa-kto słuchał ten wie.

Po Waszej wizycie mogę się tylko kurtuazyjnie z monoblokami wybrać do cybanta.

Taki stan rzeczy uważam za najrozsądniejszy-bo moja pierwsza wizyta u Cybanta może być tylko towarzyska bez monobloków-powód prosty

a mianowicie po co ma iść fama w świat,że moja gm-ka jest słaba,nie mam zamiaru strzelać sobie samobója-bo jestem logiczny facet.

Gdyby WASZ WYJAZD do mnie miał dojść do skutku-proszę o info na pw-ustalimy termin to jest podstawą.....wakacje blisko

pozdr.

Ciekawa sprawa z tym Amplifonem,co myslisz o polaczeniu go do kolumn wysokoskutecznych,czesto sam pisales ze tak naprawde wysokoskuteczne kolumny lepiej czasami graly z mocniejszymi wzm trazystorowymi, czy ten nowy lampowy Amplifon bylby idealem?

Myślę że byś się zdziwił i przestał szukać wsród tych z reguły tandetnych wynalazków. Byłbyś bardzo zadowolony. A i wybór kolumn nagle okazałby się 100x większy!

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Piszesz natomiast o Audio Note Japan (Kondo) twierdząc ,że to kiepski sprzęt.

Więc albo pomyliłeś firmy albo co gorsze nie wiesz o czym piszesz.

Podobnie było już z listwą zasil. Siltecha , kablami Siltecha i KubalaSosna i nie pamietam z czym jeszcze.

Stąd moje pytanie ile w twoich opiniach jest faktycznych własnych obserwacji a ile zasłyszanych czy wyczytanych opowieści.

Nie wiem czemu ale jakoś przypominasz mi czasami naszego szanownego kol. Lukasiq ;)

Chyba już nawet kiedyś się o to Ciebie pytałem ;)

Po kolei:

1. Rozróżniam oryginalne AN jak i AN-UK, wbrew temu co Ci się wydaje. Audio Note UK to po prostu złodziej, więc w ogóle szkoda o nim rozmawiać. Oryginalny AN to sprzęt lepszy, ale dalej za drogi wobec tego co prezentuje. Pomysł na dźwięk w obu firmach jest podobny, dla mnie osobiście strata czasu, ale szanuję różne gusta.

2. Odnośnie Siltecha czy Kubali to nie za bardzo wiem o co chodzi? Poczytaj jeszcze raz recenzję Kubali Elation, może Ci umknęła. Co do listwy to faktycznie miałem stary model o tej samej nazwie.

3. Nie znam kolegi Lukasiqa, ale z tego co się domyślam nie jest to zbyt pochlebne porównanie.

4. Wydaje mi się, że ciężko znosisz fakt, że ktokolwiek inny mógł w swoim życiu słyszeć więcej różnych rzeczy niż Ty:-)

Nie przejmuj się, ja też tak kiedyś miałem. Jakieś 10 lat temu:-)

5. Nie sądzisz, że warto byłoby podzielić się z kolegami swoimi opiniami z niewątpliwie licznych doświadczeń odsłuchowych. Na przykład poprzez napisanie choćby kilku recenzji, które mogliby oni wykorzystać w swoich poszukiwaniach. Sądzę, że byłoby to z pewnością bardziej wartościowe dla wszystkich niż Twoje próby dezawuowania innych użytkowników. Na początek spróbuj napisać choć jedną recenzję, a ja zobowiązuję się pomóc choćby w warstwie językowej.

Problem w tym ze nie MPW brakuje dynamiki tylko maja za duzo nasyce3nia zeby zagrac z mitami 770. Dodatkowo pre Manleya tez bardzo miekko gra, wiec jak to mialo zagrac? Poprostu konfiguracja najwazniejsza, Po tym odsluchu moge jedynie wywnioskowac, ze amplifon generuje duzo chudszy dzwiek od MPW i ide o zaklad, ze ze srebrnymi audioquestami zagralby jak totalny suchotnik.

Kiedy porownacie bezposrednio MPW SA do Amplifona? To 1vs 1? Mialbyc odsluch w Krakowie i co?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.