Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A słuchałeś nowych Pass-ów XA/XS ?

Jeżeli nie słuchałeś to nie wiesz jak gra Pass.

Nie słuchałem, nie miałem gdzie... Bardzo chętnie nadrobiłbym zaległości w tym zakresie;-) Moje doświadczenia dotyczą jedynie serii Aleph oraz X...

I tym się właśnie różnimy ja mam powody chyba że jest cudotwórcą :>)))

Cała seria Time Coherent ma zbliżoną efektywność. Louis 92, Dobermann 91,5, Marcus 92, Monk 93,5... Jeszcze raz powtórzę, nie mam powodu żeby nie wierzyć w pomiary Harpii...

>tomkly

Czyli najwyraźniej Harpia też zawyża efektywność - jak każdy producent. ;-) Podanie uczciwej czułości to przecież samobójstwo marketingowe - na to mogą sobie pozwolić jedynie DIY-owcy. ;-) Woofer w takim np. Dobermanie mk. II (bodajże 26 cm aluminiowy Seas) ma efektywność 88 dB. Trochę z tego jeszcze trzeba "ściąć" kompensując baffle step. Więc skąd niby miałoby się wziąć 92 dB? I nie czepiam się Harpii, bo jego filozofia robienia kolumn bardzo mi się podoba. Po prostu nie mógł inaczej.

twonk a wiesz, że ten głośnik w Dobermanie ma wymieniony korektor fazy i doklejony drugi układ magnetyczny ? Nie wiem o ile to zmienia efektywność ale zmienia na bank.

Gość jt211

(Konto usunięte)

>tomkly

Czyli najwyraźniej Harpia też zawyża efektywność - jak każdy producent. ;-) Podanie uczciwej czułości to przecież samobójstwo marketingowe - na to mogą sobie pozwolić jedynie DIY-owcy. ;-) Woofer w takim np. Dobermanie mk. II (bodajże 26 cm aluminiowy Seas) ma efektywność 88 dB. Trochę z tego jeszcze trzeba "ściąć" kompensując baffle step. Więc skąd niby miałoby się wziąć 92 dB? I nie czepiam się Harpii, bo jego filozofia robienia kolumn bardzo mi się podoba. Po prostu nie mógł inaczej.

Też to sprawdziłem a jeszcze jest zwrotka która ujmie minimum 3dB i mamy 85dB jako całość i napweno nie 6 omów jak jest podane.Zwrotka nie wygląda na prostą wiec te 3dB to też może być zbyt optymistyczne :)) Tak to wygłąda w realu ale ta przypadłość to już teraz norma producentów niestety.Widać to w każdej recenzji z prawdziwymi pomiarami.

twonk a wiesz, że ten głośnik w Dobermanie ma wymieniony korektor fazy i doklejony drugi układ magnetyczny ? Nie wiem o ile to zmienia efektywność ale zmienia na bank.

Drugi magnes nie zrekompesuje nawet strat na zwrotce.

A gdzie korekcja fazy i tłumienie rezonansu ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

U mnie są trochę inne głośniki... Na dole 26cm papierowy Seas, na średnicy metalowy Visaton 130, na górze znów Seas... No i nominalna impedancja 8 omów. Z większością lamp gra bardzo dobrze, aczkolwiek ewidentnie różnicuje ich brzmienie i wydajność prądową. Ostatnio recenzowałem świetnego, niespełna 20W Egg-Shella. Napędził kolumny, tym niemniej ograniczenia mocowe przy głośnym odsłuchu dały znać o sobie. Do odsłuchów lamp SE musiałbym mieć prawdopodobnie kolumny w typie Klipsch La Scala albo im zbliżone...

Generalnie Józek będzie mieć sporo racji w ocenie, że to nie są 100% lampowe kolumny... Mnie taka refleksja po raz pierwszy przyszła do głowy, gdy podłączyłem 500W monobloki Krella. Ewidentnie wyszła przewaga Krella w zakresie basu. W klasycznym Alteku o efektywności rzędu 102dB prawdopodobnie dla przetwarzania basu nie ma żadnego znaczenia czy napędem jest 5W SET na 300B czy 500W solid=state...

Gość jt211

(Konto usunięte)

U mnie są trochę inne głośniki... Na dole 26cm papierowy Seas, na średnicy metalowy Visaton 130, na górze znów Seas... No i nominalna impedancja 8 omów. Z większością lamp gra bardzo dobrze, aczkolwiek ewidentnie różnicuje ich brzmienie i wydajność prądową. Ostatnio recenzowałem świetnego, niespełna 20W Egg-Shella. Napędził kolumny, tym niemniej ograniczenia mocowe przy głośnym odsłuchu dały znać o sobie. Do odsłuchów lamp SE musiałbym mieć prawdopodobnie kolumny w typie Klipsch La Scala albo im zbliżone...

Realnie to pewnie 83dB na 4 ohmy czyli nie do lampy SE chyba że na 833A :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Realnie to pewnie 83dB na 4 ohmy

Bez jaj, tyle to miały Dynaudio Crafty... Napędzić je to był faktycznie problem, choć one takie niewielkie;-)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Bez jaj, tyle to miały Dynaudio Crafty... Napędzić je to był faktycznie problem, choć one takie niewielkie;-)

Jaja Tomky to robią z nas producenci i marketing i nauki nigdy za wiele na co masz przykład.

>jt211

Ten Seas ma impedancję 8 omów, więc kolumna też będzie miała tyle.

Zależy od typu zwrotki ale ogólnie masz rację mea culpa !

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jaja Tomky to robią z nas producenci i marketing i nauki nigdy za wiele na co masz przykład.

Z tego wynika, że te Dynaudio miały poniżej 80dB... Pamiętam, że miałem wtedy do nich Chorda SPM 1200, który jakoś tam je poruszał.

No piknie to jak byśmy zamawiali 1,5 metra kabla a otrzymywali 1 metr!

Rozpiętość mikro dynamiki w takim razie też jest na 100% mniejsza!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

No piknie to jak byśmy zamawiali 1,5 metra kabla a otrzymywali 1 metr!

Rozpiętość mikro dynamiki w takim razie też jest na 100% mniejsza!

:>)))) może nie dokładnie tak ale ta dysputa dowodzi że złożyć dobry zestaw lampowy to nie takie proste jak się wielu wydaje i wymaga pewnej wiedzy i dużego uporu.Głośniki to podstawa od tego trzeba zacząć bo jak inaczej usłyszymy co oferuje lampa czy mały tranzystor w klasie A.

:>)))) może nie dokładnie tak ale ta dysputa dowodzi że złożyć dobry zestaw lampowy to nie takie proste jak się wielu wydaje i wymaga pewnej wiedzy i dużego uporu.

Trzeba po prostu mieć to coś ja to nazywam mieć czuja.

Najpierw się watek ślicznie rozbudował a teraz nagle posągowe tytany zaczeły się walić i wkracza chaos, czyli znów od początku ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Są kostrukcje (np BAT VK-60) które łączą pracę lamp SE ze zbalansowanym torem i pracujące lepiej przy połączeniu XLR. Ale to są raczej pojedyncze na rynku urządzenia. Nie bez powodu VK-60 w momencie jak wszedł na rynek uważany był za przełomowy...

Tomaszu vk-60 nie gra lepiej po xlr, on ma tylko wejścia XLR.

CZY XLR gra lepiej czy gorzej zależy wyłacznie od tego jak życzy sobie tego konstruktor.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

jedyna przewaga xlr jest mozliwosc stosowania dluzszych polaczen

Nie zauważyłem też, żeby połączenia RCA cokolwiek degradowały, ale faktycznie są sprzęty, które preferują XLR i wtedy po RCA będzie gorzej. Ale to nie jest wina samego RCA tylko konkretnej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

takie masz to swoje pre?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

paranoja jakas - ale zeby az taka wies?

ja rozumiem nawet klony co wysysaja brednie z palca codzienne inne i nie moga ogarnac tego co akurat im sie napisalo...

ale zwykli uzytkownicy??

ok - nie trzeba miec wszytiego w stopce ale bez jaj...

przeciez to tylko pomaga

ale zwykli uzytkownicy??

ok - nie trzeba miec wszytiego w stopce ale bez jaj...

przeciez to tylko pomaga

ni ch...ja, na forumie jedziesz w/g wytycznej :-)))

Szukam jakiegoś lampowca SE, żeby napędzić sekcję wysokotonową w swoich kolumnach - Nie mam pojęcia jakiego watażu szukać. Do napędzenia jest 1-calowa kopułka + wstęga. Cały zespół głośnikowy ma 6 ohm oraz 84 dB efektywności.

Pomoże Ktoś?

Szukam jakiegoś lampowca SE, żeby napędzić sekcję wysokotonową w swoich kolumnach - Nie mam pojęcia jakiego watażu szukać. Do napędzenia jest 1-calowa kopułka + wstęga. Cały zespół głośnikowy ma 6 ohm oraz 84 dB efektywności.

Pomoże Ktoś?

Co to za kolumny na sekcji sredniotonowej ta sama lampka?

aż tak trudne to monitory ? nie wystarczy jedna dobra lampa lub dobry tranzystor ?

----------------------------------------------------

Gość jt211

(Konto usunięte)

Dla Sylwka i innych Amplifoniarzy. Cztery Valvo E88C i te lepsze E86C.Wyglądają ładnie są pudełka, napisy brak śladów zużycia czyli NOS-y. Tylko co wychodzi po uważniejszym oglądaniu ? NOS-y to mogą być, ale patrząc od lewej.

Pierwsza to na 99% Amperex New York druga to Philips Heerlen a dwie ostatnie bez kodów to na 95% RTF East Germany. To tak jako przykład przy zakupach Panowie :>)

post-11588-0-21186800-1425299910_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.