Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

No wszystko dobrze...tylko,że jeśli by ciągnąć dalej tą analogię motoryzacyjną to chyba te auta różnią się bardziej niż Vitusy i Amplifon.

Nie staram się krytykować decyzji,szukam motywu,rzetelnego uzasadnienia i tu tego po prostu nie dostrzegam.

l'enfant sauvage

Są 2 systemy. Czymś trzeba je zasilić. W jednym będą Vitusy bo okazały się najlepsze. Ale po czasie równie dobre okazały się Amplifony. I co byś zrobił?

Tak ale też są trochę nieporęczne i będą musiały stać na platformach przed szafką audio, a Vitusy są znacznie mniejsze i weszłyby na szafkę. Ale fakt, że świecące lampy fajnie wyglądają.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja Sylwka doskonale rozumiem. Ma topowe rozwiązania zarówno lampowe jak i tranzystorowe. Szczyt w dziedzinie jednej jak i drugiej technologii. To daje okazje do porównań i rzetelnej oceny różnych innych sprzętów.

Tomuś,

A ja myślałem, ze to stwarza głównie okazję do słuchania muzyki:((

To cały czas byłem w błędzie?:)))

Strach co teraz sobie ludziska pomyślą...

Ok proponuje oszczędzić pare wątków nim zabrniecie za daleko, bezsensowne wpisy zostały usunięte

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Aaaa :) Ja właśnie opracowuje system - jak przywieźć Pre od żabojadów, nie ruszając dupska:))

Maciek, pomyślą że my straszne snoby jesteśmy;-) Ja też mam dwa systemy..... ;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Aaaa :) Ja właśnie opracowuje system - jak przywieźć Pre od żabojadów, nie ruszając dupska:))

Uważaj, żeby Cię tam nie przekręcili. Ja unikam kupowania sprzętów we wszelkich krajach umownie mówiąc południowych i romańskich. Raczej znajdź kogoś zaprzyjaźnionego we Francji kto sprawdzi autentyczność sprzętu. Było wiele przekrętów w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. We Francji może ciut bezpieczniej, ale tam też jest dużo różnych dziwnych emigrantów... Ja bym kasy w ciemno nie wysłał.

a ja Sylwka nie rozumiem - naprawdę nie mogę uwierzyć że lampy grają brzmieniowo na równym poziomie jakościowym do np. Vitusów :)

To niemożliwe :) Poza tym Sylwek ma super systemik ale te kolumny....:) - niby wszytsko ok ale kompletnie Focale nie mają nawet odroiny pierwiatka magii czy muzykalności w brzmieniu - ot poprawność i nic poza tym - po prostu nuda jak w polskim filmie :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A jakie kolumny twoim zdaniem mają tą magię ? I pytanie gdzie i z czym słuchałeś Utopiii z III serii ?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Magię to mają OB, ale zen dipole również dają radę ;)

A jeden z najdroższych i doskonale ocenianych "głośników" to właśnie zestaw OB.

I proszę zauważyć, gra to w pomieszczeniu bez żadnej adaptacji akustycznej

• Redaktorzy

Nie zachwyciło mnie. Pewnie w bezpośrednim kontakcie byłoby lepiej ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Magię to mają OB, ale zen dipole również dają radę ;)

A jeden z najdroższych i doskonale ocenianych "głośników" to właśnie zestaw OB.

I proszę zauważyć, gra to w pomieszczeniu bez żadnej adaptacji akustycznej

Tylko w takim układzie nie ma szans na bas poniżej 80 Hz..

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tylko w takim układzie nie ma szans na bas poniżej 80 Hz

Z OB, czy z Zena ?

Bo pisałem powyżej o jednym i drugim rozwiązaniu.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Z OB, czy z Zena ?

Bo pisałem powyżej o jednym i drugim rozwiązaniu.

Z tego OB.

Zawieszone głośniki zupełnie bez odgrody nie będą w stanie wygenerować niskiego basu.

Tzn . jest taki projekt z Nowej Zelandii czy Australii , ale tam jest 6 x 18 cali...

Poszukam ..

O proszę ...i nie ma problemu z pomieszczeniem...;)

Tylko żona nas rzuci...

post-27208-0-09733400-1426061145_thumb.jpg

Widziałem te z Australii. Sam nie mam za dużo doświadczeń z dipolami. Słuchałem Jamo 909 i 907 i to było słabiutkie. Wiem natomiast, że do dipoli na całe pasmo konieczny jest procesor DSP. Firma z Australii też daje procesor DEQX. I tylko wówczas gra to ponoć super ale jest jedno ale....wszystko jest obrabiane cyfrowo, całe pasmo. I czy wtedy lampa ma sens? Czy smaczki lampy nie zaginą w cyfrowej obróbce? Zauważyłem, że do systemów z procesorem daje się dobre tranzystory.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Widziałem te z Australii. Sam nie mam za dużo doświadczeń z dipolami. Słuchałem Jamo 909 i 907 i to było słabiutkie. Wiem natomiast, że do dipoli na całe pasmo konieczny jest procesor DSP. Firma z Australii też daje procesor DEQX. I tylko wówczas gra to ponoć super ale jest jedno ale....wszystko jest obrabiane cyfrowo, całe pasmo. I czy wtedy lampa ma sens? Czy smaczki lampy nie zaginą w cyfrowej obróbce? Zauważyłem, że do systemów z procesorem daje się dobre tranzystory.

Sly , a po pierona w dipolach na całe pasmo DSP?

DSP tylko na sam bas.

Proszę pomiary u mnie w miejscu odsłuchowym z dipoli ...

Jamo cieniutkie w porównaniu z czym ...z Utopiami ?

post-27208-0-82837700-1426061744_thumb.jpg

post-27208-0-89859100-1426061754_thumb.jpg

Jamo? W ogóle cieniutkie. Nie tylko w porównaniu z Utopiami ale teź z mniejszymi kolumnami. Matowe granie, bez wyrazu, bez ekspresji, bas też nijski. 2x słuchałem i to uważnie w pokoju z adaptacją. Może z procesorem DSP byłoby inaczej.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Jamo? W ogóle cieniutkie. Nie tylko w porównaniu z Utopiami ale teź z mniejszymi kolumnami. Matowe granie, bez wyrazu, bez ekspresji, bas też nijski. 2x słuchałem i to uważnie w pokoju z adaptacją. Może z procesorem DSP byłoby inaczej.

Nie słuchałem ..

Tam jest ten metalowy Seas ...

A słuchałeś kiedyś jakichś innych OB.

Ciekawi mnie jak odbierasz sposób prezentacji.

Barwa i bas jest uzależniona od użytych głośników.

Ja mam wręcz odwrotne doświadczenia z barwą i basem w OB.

Słuchał Tomkly , Artuku i Squad ciekawią mnie ich krytyczne opinie .

Szkoda że nie posłuchałeś Magnepanów, myślę że Vitusy z MG 20.7 to byłaby absolutna magia.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Szkoda że nie posłuchałeś Magnepanów, myślę że Vitusy z MG 20.7 to byłaby absolutna magia.

Jesteś w błędzie , słuchałem ;))

Bardzo fajne , tylko jest problem z silnikiem ;)

Nie wiem co to jest OB. Chyba nie słuchałem. Pamietam tylko te Jamo i wtedy w zasadzie skreśliłem dipole, ale może źle zrobiłem. Co do Magnepanów to słuchałem w kontrolowanych warunkach tylko tych 1.7. To było ciekawe granie ale chyba nie dla mnie. Zapewne takie MG 20.7 to już inna liga.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.