Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon,

Ja Ciebie na dobrego trana nie przekonam, choćbym przywiózł dobry tra/unek:)

Mnie do dobrych lamp nie trzeba przekonywać, bo wiem co potrafią.Jak pisałem, miałem u siebie Waldkowe GM70 32W i szacun za całość.

Z pewnością można jeszcze lepiej.:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wiadomo, że gusta są różne i na to nie ma rady, ale są systemy wybitne. Topowe MBL czy TADy to systemy wybitne. Rok temu w Monachium i tak samo w tym roku zarówno TAD jak i MBL grały rewelacyjnie i podobały się w zasadzie wszystkim słuchaczom, nawet tym, którzy nie są fanami marki. A ty twierdzisz, że to jest niemuzykalny szajs?

Nie nazywam ich szajsem. Po prostu nie podzielam masowego i bezkrytycznego zachwytu, skoro mnie ewidentnie oba systemy nie przypadły do gustu. Źle się wyraziłem, różne wersje systemów MBL oraz TAD ani razu nie ujęły mnie swoim dźwiękiem. Znam dużo ciekawszych propozycji, w różnych klasach cenowych. Też nie sądziłem, że będę musiał wszystkim tłumaczyć takie oczywistości:-)

Po prostu nie podzielam masowego i bezkrytycznego zachwytu

Pamiętam jak mnie się oberwało jak nie akceptowałem Sophi 1 Wilsona pędzone ARC z dźwiękiem jak z za delikatnej kotary, teraz pewnie podpadnę z obu kierunków, znikam :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pamiętam jak mnie się oberwało jak nie akceptowałem Sophi 1 Wilsona pędzone ARC z dźwiękiem jak z za delikatnej kotary, teraz pewnie podpadnę z obu kierunków, znikam :)

Winowajcą jest najprawdopodobniej Wilson Audio. To wcale nie są łatwe do okiełznania kolumny. Ja zaprzestałem prób z Sophią 2 i poszedłem w zupełnie innym kierunku. Przy czym o ile pamiętam, w roku 2006 udało się im zestawić ten system na tyle dobrze, że oprócz Ancient Audio Grand Silver był uznany za drugi najlepszy dźwięk wystawy. Wilson ma swoich zwolenników, ma też przeciwników. Problemem tych kolumn jest zdecydowanie zbyt duży w stosunku do reszty pasma poziom basu. To się może sprawdzać w amerykańskich szkieletowcach, ale w budownictwie europejskim bas dominuje nad resztą przekazu i jest zbyt wolny. Prawdopodobnie sekcja basowa pożarła znaczną część prądu i trochę go zabrakło na średnicy:-) Zwłaszcza jeśli to nie były monobloki typu Ref. 750 czy 610T a zwykła końcówka. W przypadku WA absolutnym minimum mocowym wydaje się VT 200, nawet Ref. 150 może mieć kłopoty.

Jesli liczyc zwolennikow obu techonologii, to powoli szala sie przechyla na rzecz lampy. A jeszcze niedawno na forum trany mialy silnych protaganistow.

Czyzby technologia lampowa sie gwaltownie poprawila?

Nie, forumowicze sie zestarzeli:)

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja mam podobne jak Mariusz odczucia, niekoniecznie odnośnie zestarzenia się;-) Ale boję się już cokolwiek napisać, bo znów się zrobi afera...

Wszyscy skoncza na gramofonie,wzm lampowym i wysokoskutecznych kolumnach,mowie o melomanach a nie o audiofilach ciagle zmieniajacych sprzet,ale i oni zostana melomanami w koncu i wystarczy im przyslowiowe" 2W "dobrze grajace.

Ja sądzę, że decyduje o tym cena. Po prostu dobre tranzystory są bardzo drogie, a jako taką lampę można kupić taniej. Stąd ta popularność. Są tu na forum osoby grające na dobrych tranzystorach ale nie wypowiadają się w ogóle lub rzadko i na inne tematy. Ostatnio jeden z moich znajomych, od lat fan lamp, znawca tematu lamp itd, przesiadł się na tranzystor i jest bardzo zadowolony. Nie wnikam już z czego na co bo to teraz nie ma znaczenia, dlatego celowo nie podaje nazw sprzętu. Inny poważny audiofil w Polsce ma tor lampowy, ale chciał iść wyżej i zamówił na test jeszcze lepsze lampy i z tego co wiem było jeszcze trochę lepiej. Ale potem podkusiło go, żeby spróbować pewnego tranzystora…i lampy zostały pozamiatane…obie lampowe konfiguracje. Co ciekawe ten tranzystor ma cenę połowę niższą niż ta lepsza konfiguracja lampowa. Nie jestem upoważniony by podać szczegóły ale możecie mi wierzyć. Inny mój znajomy z W-wy miał lampowe końcówki, a teraz wymienił na tranzystor i ja co prawda nie słuchałem tego u niego ale wiem, że jest bardzo zadowolony. Buduje się w Polsce kilka poważnych systemów, za konkretną kasę opartych o tranzystorowe monobloki, w jednym z nich nawet o 4 sztuki w Bi-ampingu. Tak więc to nie jest takie oczywiste. Cena czyni cuda a rynek mamy taki jaki mamy. Te systemy są za pół miliona i więcej, a ich właściciele nie wdają się tu w żadne spory. Mają to w d...

Sam nie mam nic przeciwko dobrej lampie ale nie uważam, że są lepsze niż najlepsze tranzystory. Te lampowe Spartacusy grają wyśmienicie, Amplifon Limited również rewelacja. Czekam na topowe Kondo Kagura ale tam cena jest kosmiczna. Ciekawe jak to zagra. Większość reszty oferty lampowej jest jaka jest. Cena, cena , cena….taki mamy kraj.

Jesli cena jest glownym kryterium dla wielu , to dlaczego Sly zabierasz sie za lampy w swoim bezkompromisowym - rowniez cenowo- systemie:)?

Po co ten Amplifon do szczescia? Jeff sie zmeczyl?:)

W tej "wojnie" ja jestem neutralny jak Szwajcaria bo najbardziej lubię jednak urządzenia hybrydowe ... ;)

Do banku Cie ciagnie jak misia do miodu?:) czy raczej do dziurawego sera ?:)

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie można wszystkiego tłumaczyć ceną, same metki nawet najdroższe nie dają gwarancji dobrego dźwięku. Dużo ludzi oczekuje od dźwięku szlachetności, którą może dać tylko lampa...

Ale Jeff nie ma nic do tego. On był w innym systemie. Lampa SET w bi-ampingu z tranzystorem na basie to fajna konfiguracja. Ale można również zrobić bi-amping tak by na bas poszedł szybki tranzystor AB a na resztę toru barwny w klasie A. Będę robił takie porównania i nie wiem dziś jaki będzie tego rezultat. Może okazać się, że lampa jest zbędna. Amplifon od początku był u mnie tym czasowo bo ja potrzebuje mocne monobloki. Mogą być lampowe ale monobloki. Nie jest mi potrzebna integra. Ale Pan Andrzej jeszcze nie ma monobloków, a chciałem mieć coś do porównań. Przecież pisałem o tym od samego początku tematu Amplifona GM70. Tam gdzie był Jeff, w drugim systemie w ogóle nie biorę lampy pod uwagę.

Nie można wszystkiego tłumaczyć ceną, same metki nawet najdroższe nie dają gwarancji dobrego dźwięku. Dużo ludzi oczekuje od dźwięku szlachetności, którą może dać tylko lampa...

To jest nieprawda.Najlepsze tranzystory w odpowiedniej konfiguracji dają równie szlachetny dźwięk, może nie identyczny ale szlachetny na pewno.

Cena czyni cuda a rynek mamy taki jaki mamy. Te systemy są za pół miliona i więcej, a ich właściciele nie wdają się tu w żadne spory. Mają to w d...

Sam nie mam nic przeciwko dobrej lampie ale nie uważam, że są lepsze niż najlepsze tranzystory.

Tacy co to kupują sprzęt za pół miliona to często wszystko mają w d... mogą sobie na to pozwolić.

Są też tacy ludzie, którzy maja tranzystory z powodów czysto użytkowych. A inni nie mają zamiaru oparzyć się lampką;-)

Tu na forum pisze więcej posiadaczy lamp bo lampy podobnie jak i gramiaki wywołują w niektórych ich właścicielach poczucie przynależności do bardziej elitarnego klubu. No i jest poczucie wyższości wobec tych marnych tranzystorowców. Czysta psychologia. My i Oni;-)

Chyba masz rację. Tylko to nie jest wtedy kwestia dźwięku a w grę wchodzą kryteria poza brzmieniowe.

No i właśnie w tym punkcie się różnimy. Ja uważam że tylko lampa...

Rozumiem. Ja znów uważam inaczej i wielu moich znajomych mających bardzo rozdzielcze systemy i poważnie zaadaptowane akustycznie pokoje.

Mam też znajomych, którzy wolą lampę. Czyli to osobiste preferencje ale nie jednoznaczna prawda.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tu na forum pisze więcej posiadaczy lamp bo lampy podobnie jak i gramiaki wywołują w niektórych ich właścicielach poczucie przynależności do bardziej elitarnego klubu. No i jest poczucie wyższości wobec tych marnych tranzystorowców. Czysta psychologia. My i Oni;-)

Moreno, myślę że to nie jest trafny argument. Ja nie mam przynależności do żadnego elitarnego klubu. Jeśli już, to takie intencje obserwuję po stronie kupujących tranzystory po 200 tys. zł i więcej za sztukę :-) Ale jak mawiał filozof, błądzić jest rzeczą ludzką. Trudno zakazać dorosłym ludziom wydawania przez nich pieniędzy na co chcą:-)

Ja sądzę, że decyduje o tym cena. Po prostu dobre tranzystory są bardzo drogie, a jako taką lampę można kupić taniej.

pojde dalej tym krokiem i napisze ze moim zdaniem nikt przy zdrowych zmyslach nie ladowal by sie w lampy gdyby prownywalne trany byly w podobnej cenie

Moim zdaniem lampa laczy bardzo wysoki poziom dzwieku z rozsadna cena w wiekszosci przypadkow. To , ze duza czesc audiofli nie chce placic chorych pieniedzy za topowe trany raczej dobrze swiadczy o ich zdrowym rozsadku. Zawsze beda hardcorowi audiofile , dla ktorych cena jest wtorna w stosuku do jakosci dzwieku, jednak dla wiekszosci relacja cena / jakosc ma zasadnicze znaczenie.

Konto w trakcie usuwania

A niech wydają. W STOLICY jest taki nowy sklepik z super zabawkami za 1,1-1,8 mln PLN...w naszych warunkach to zupełnie nieprzydatne zabawki ale kupujący się i tak znajdzie...i może w gratisie dostanie jakąś końcówkę za 200 tyś PLN...ale do bagażnika to jej nie zapakuje;-)

Moim zdaniem lampa laczy bardzo wysoki poziom dzwieku z rozsadna cena w wiekszosci przypadkow.

Tak może być.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Marslo ma jak zwykle rację. Niechęć do tranzystorów wynika nie tylko z wysokiej ceny, po prostu w powszechnej świadomości odbierane są jako urządzenia bezduszne, oschłe, bez wyrazu. Mało kto planuje zakup monobloków za 300 tys. zł, które być może będą zbliżone kulturą dźwięku do lampy za powiedzmy 30 tys. zł. Poza tym ja chcę cały czas podkreślić, iż nie zgadzam się z tezą że topowy tranzystor może zastąpić lampę. Dla mnie jest to argumentacja nie do przyjęcia. A mój upór nie wynika z pobudek ideowych a z doświadczeń czysto odsłuchowych...

Ale jak mawiał filozof, błądzić jest rzeczą ludzką

Wiesz, to duża arogancja w poglądach i pycha. Mógłbym być niegrzeczny i łatwo to skontrować ale podaruję sobie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Do banku Cie ciagnie jak misia do miodu?:)

Na razie ciągnie mnie na zasłużony urlop a po urlopie do nowego mieszkania , do którego masz już ode mnie zaproszenie ze swoim Lampizatorem na mały sparing z moją przestarzałą technologią płyt CD ;)

W międzyczasie posłucham jeszcze ze 2- 3 ostatnich konstrukcji (w tym również tranzystorowych - FM Acoustic) a potem zobaczymy na kogo wypadnie na tego .... bęc.

Ja swojego obecnego faworyta na razie mam i zobaczymy jak się obroni w starciu z urządzeniami uważanym za najlepszą konstrukcję lampową i tranzystorową.

Tyle tylko ,że ja niczego zmieniać na siłę nie muszę bo jestem b.zadowolony z tego co mam obecnie - szczególnie po ostatniej zmianie kabli AC ;)

Oczywiście, że marslo ma rację. Ale jak do teraz nie mówiliśmy nic o kasie,a jedynie o dźwięku w kategoriach bezwzględnych. A teraz okazuje się, że mówimy jednak o kasie i że w cenie jakiej ktoś ma lampę trudno kupić równie dobrze grający tranzystor. I tu mogę się zgodzić. Trzeba jednak pamiętać o realnej wycenie sprzętu lampowego tzn z kilkoma kompletami lamp na wymianę w ciągu 10 lat. Wtedy porównanie cen będzie bardziej uczciwe.

Zgadzam się, że wybitne tranzystory są za drogie i że lampami można zaoszczędzić trochę kasy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wiesz, to duża arogancja w poglądach i pycha. Mógłbym być niegrzeczny i łatwo to skontrować ale podaruję sobie.

Zgadzam się, mam arogancką naturę:-) Zwłaszcza w kwestiach w których jestem przekonany co do swoich racji. Aczkolwiek nie za bardzo wiem czemu odebrałeś tę uwagę do siebie? Ja raczej miałem na myśli tych audiofilów, których wymieniałeś w swoim poście... Czyżby uderz w stół.... Nie zauważyłeś jak prowokacyjny i arogancki był w takim razie post Moreno.... A ja mu nie nadaję od pysznych i aroganckich, bo go bardzo lubię i rozumiem jego aluzje. Czyżby optyka działała wybiórczo?

Sylwek, jak Ty się poczułeś urażony moim postem, to bardzo Cię przepraszam. To miała być tylko taka drobna złośliwostka. Śmiało możesz zripostować, nie będę się gniewać.

Ja jestem otwarty i na dobre lampy i na dobre tranzystory. Napisałeś, że inny pogląd niż twój to błądzenie, a że ja mam inny pogląd to również i mnie to dotyczy. Ujmę to może tak…żeby nie być złośliwym ale jednak przekazać swoją myśl... Znam sprzęty, których używasz i one grają dobrze. Słyszałem też te kolumny i też są ok. Nie mogę powiedzieć nic złego o brzmieniu tego sprzętu. Ale znam systemy tranzystorowe, które pod każdym względem grają znacznie lepiej, szlachetniej, barwniej itd, a wg.ciebie i twojej teorii jest to niemożliwe. Dlatego uważam, że jesteś w błędzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.