Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonane pięknie są to fakt. Wielkie smoki, robią wrażenie. Ale, że ciche?....że co? Ponoć mają 300W!.... :-))

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panie Andrzeju jestem tego pewien. Jezeli Pan nie to mozemy przyjac zaklad o dobra whisky:)

Powiem wiecej pushpulle na 2A3 z moca 30W tego samego dnia zagraly rownie dobrze jak MPW.

Sylwek chcesz to moge przyjechac nawet z moimi jutro. Pewnie Piotrek tez poslucha.

Nie wiem o jakim bezpieczenstwie piszesz? Certyfilat CE? Prodenent sam moze sobie taki nadac.

Do czego pijemy?

Mialbyc pojedynek rekawica zostal podjeta. Gdyby ampli wygral tez byloby takie podejscie?

Sęk w tym , że to nie miał być pojedynek...coś Ci się pomieszało, zapytaj Starego co z nim ustalałem.

To spotkanie miało być kurtuazyjne i towarzyskie, i tak do tego podszedł Artur z kolegami.

Żenujące jest to w jaki sposób ich potraktowaliście...

Zamieniliście słowa " kurtuazja oraz kultura" na jakieś walki i pojedynki...

Ustaliliśmy ze Starym , że w przypadku jakis problemów z jednej ze stron po prostu nie będziemy o tym pisać...

Jak sami podkreślacie gra cały system ....i zawsze byla możliwość , że coś się nie wpasuje...

Nie wiem czy to jest przypadek czy celowe działanie , ale ja mam ogromny niesmak ....

Jeżeli kogoś się do siebie zaprasza to nie ściąga mu się spodni w towarzystwie....

Powtórzę to spotkanie planowane bylo jako kurtuazyjne a nie pojedynek...!

Te moje mumie mają niewyobrażalna wydajność prądową i dlatego potrafią poruszyć bierną membranę basowa thieli...to słychać i czuć na klacie.

Odkąd to bas robiony membraną bierną jest dobry, ma coś wspólnego z prawdą o materiale źródłowym? gdzie ten High End? może mi kto powie?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Powtórzę to spotkanie planowane bylo jako kurtuazyjne a nie pojedynek...!

I dokładnie takie było!

Nie dajcie się wylelulomać;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Cybant Ciebie nawet nie bylo najwiecej piszesz, wlacznie z oczernianiem kolego SA o oszutwo...

Jak moje monobloki za graly za ciezko z mitami to nawet padaly tekaty, ze nie pociagnely kabli glosnikowych a teraz nagle wszyscy zrobili sie nadwrazliwi...

Szymon spokojnie co do macenia to Twoja pozycja jest niezagrozona:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To kto jest tytanem mącenia, dowiemy się ;)

Z mojej strony to napisze, ze nawet nie chce mi sie jechac na nastepne starcie bo bedzie podobnie. Niech Wam bedzie, Amplifon jest najlepszy! Juz nawet slyszalem, ze lepszy od Lamm'a ML3, mi to wystarczy

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dajcie już spokój. Ja chętnie posłucham tych MPW, tym bardziej, że i tak przymierzam się do monobloków. A ty Wojtek grasz na miedzianych czy grafitowych GM-kach?

Dobrze skończmy już te dywagacje. Bo to do niczego nie prowadzi. Każdy będzie wiedział swoje.

Ja tam wiem że kolumny starego są dość specyficzne jak już pisałem. Siedział na tym systemem ze 3 lata z orginalnch MPW nie zostało tam nic poza obudową.

To są fakty którym nikt nie zaprzeczy. Gdyby oginalnie MPW dobrze z tymi głośnikami zagrały nie tracił by czasu na zmiany.

Nie kupuję tego że robiłby to gdyby wszystko od razy było ok.

Panowie ja się trochę doszukuję i czepiam ale jak do tej pory SET42 zawsze zgrał bardzo przestrzennie i z precyzyjną górą. Wzmacniacza słuchało dość dużo osób z forum i innych. Na bardzo wielu różnych kolumnach i chyba wszyscy potwierdzą to co napisałem. Gdyby z tego testu wyszło że wzmacniacz ma mniej namacalną średnicę to przyjął bym to z pokorą bo wiem że 300B jest wstanie ten zakres pięknie zapodać. Ja nigdy nie dążyłem do zbudowania wzmacniacza o brzmieniu podobnym do 300B czyli dźwięku jaki wielu poszukuje i śmiem twierdzić że na siłę chce upodobnić GM70 do tego ideału. Bo wiem że SET42 tak nie gra.

Ale nigdy nie przyjmę płaskości brzmienia, braku dynamiki czy mało precyzyjnej góry.

Tej góry na niektórych kolumnach jest nawet czasami za dużo ale zawsze była bardzo precyzyjna i nie męcząca. Ja się już nawet doszukuję jakiegoś błędu w połączeniach systemu (bo np cybanta wzmacniacz ma 10K impedancji wejściowej albo "cuś" innego sam nie wiem) bo po prostu nie jestem w stanie uwierzyć że było płasko.

Wielkie kolumny Szymona w jego jeszcze większym salonie :) zagrały z bardzo dobrym basem szybkim i punktowym pomimo że gdy podłączałem wzmacniacz byłem pewien że ich te 40W mocy nie ruszy. Świeciły się kontrolki od przesterowania ale wszystko hulało i podroby też wmasowało:)

Tak na zakończenie to proponuję zakończyć temat. Bo już chyba wszyscy mają dość wzajemnej polemiki i robi się to trochę niesmaczne. Mi też jest głupio mimo wszystko tu pisać bo moje wpisy mogą wywoływać konsternację z oczywistego braku obiektywizmu. Pisałem przez ostatnie 2 dni bo cała sprawa tego odsłuch była dla mnie dość sporym zaskoczeniem. Tyle w temacie. Idę do roboty i życzę wszystkim więcej luzu:)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Cybant Ciebie nawet nie bylo najwiecej piszesz, wlacznie z oczernianiem kolego SA o oszutwo...

Jak moje monobloki za graly za ciezko z mitami to nawet padaly tekaty, ze nie pociagnely kabli glosnikowych a teraz nagle wszyscy zrobili sie nadwrazliwi...

Szymon spokojnie co do macenia to Twoja pozycja jest niezagrozona:)

Wojtek ,

Gdzie ja oczerniam Starego.!!!!...coś Ci pomieszało , tam był taki znaczek ;)) a to oznacza żart....

Wyluzuj trochę...

Odkąd to bas robiony membraną bierną jest dobry, ma coś wspólnego z prawdą o materiale źródłowym? gdzie ten High End? może mi kto powie?

Najpóźniej od czasów pierwszych Sonus Faber Extrema.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Najpóźniej od czasów pierwszych Sonus Faber Extrema.

Ależ kolego pytałem o jakość basu a nie kto robił te wynalazki w lidze High Endowej. Moje pierwsze solidniejsze kolumny z membrana bierną nabyłem już 1978 wtedy wydawało się że jest super, rok później słuchałem japońskich 5 drożnych kolumn z 15" na dole i cały mój zachwyt prysł jak bańka mydlana .także odnośnie jakości basu z membrany biernej.

Ja też odpowiadałem mając na myśli jakość basu.

Ja też pisałem słysząc bas i bas "robiony"

Sylwek od poczatku tylko grafitowe.

Panowie wszyscy pieprzycie od rzeczy.

Do mnie przyjechali ................goście audiofile amatorzy z nie swoją gm-ką.

Otóż gm-ka Amplifona gra jako końcówka u kolegi Cybanta z dość dziwnymi kolumnami z dodatkowym modułem basowym,który napędza

wzmak cyfrowy Behringera podłączony pod referencyjne kable klotza ca. 20 pln/metr bieżący..........to jest dla mnie kpina

Impedancja wyjściowa wzmacniacza Amplifona jest 10 ohmów...............chyba ciut za duża-tu jest pies pogrzebany.....należy ciut ująć.

AMPLIFON OD MPW RÓŻNIŁ SIĘ IMPEDANCJĄ WYJŚCIOWĄ........WIĘC NIE MIAŁO PRAWA TO DOBRZE ZAGRAĆ-TO TYLE

Tylko nie piszcie już w tym watku więcej głupot......bo szkodzi to tylko Amplifonowi.

Do konstruktora

Andrzeju dziś zadzwonię-pogadamy

Idżcie Wy wszyscy hajendowcy na jakieś kursa bo z waszego pisania dostałem sraczki.

Dobrze skończmy już te dywagacje. Bo to do niczego nie prowadzi. Każdy będzie wiedział swoje.

Ja tam wiem że kolumny starego są dość specyficzne jak już pisałem. Siedział na tym systemem ze 3 lata z orginalnch MPW nie zostało tam nic poza obudową.

To są fakty którym nikt nie zaprzeczy. Gdyby oginalnie MPW dobrze z tymi głośnikami zagrały nie tracił by czasu na zmiany.

Nie kupuję tego że robiłby to gdyby wszystko od razy było ok.

Panowie ja się trochę doszukuję i czepiam ale jak do tej pory SET42 zawsze zgrał bardzo przestrzennie i z precyzyjną górą. Wzmacniacza słuchało dość dużo osób z forum i innych. Na bardzo wielu różnych kolumnach i chyba wszyscy potwierdzą to co napisałem. Gdyby z tego testu wyszło że wzmacniacz ma mniej namacalną średnicę to przyjął bym to z pokorą bo wiem że 300B jest wstanie ten zakres pięknie zapodać. Ja nigdy nie dążyłem do zbudowania wzmacniacza o brzmieniu podobnym do 300B czyli dźwięku jaki wielu poszukuje i śmiem twierdzić że na siłę chce upodobnić GM70 do tego ideału. Bo wiem że SET42 tak nie gra.

Ale nigdy nie przyjmę płaskości brzmienia, braku dynamiki czy mało precyzyjnej góry.

Tej góry na niektórych kolumnach jest nawet czasami za dużo ale zawsze była bardzo precyzyjna i nie męcząca. Ja się już nawet doszukuję jakiegoś błędu w połączeniach systemu (bo np cybanta wzmacniacz ma 10K impedancji wejściowej albo "cuś" innego sam nie wiem) bo po prostu nie jestem w stanie uwierzyć że było płasko.

Wielkie kolumny Szymona w jego jeszcze większym salonie :) zagrały z bardzo dobrym basem szybkim i punktowym pomimo że gdy podłączałem wzmacniacz byłem pewien że ich te 40W mocy nie ruszy. Świeciły się kontrolki od przesterowania ale wszystko hulało i podroby też wmasowało:)

Tak na zakończenie to proponuję zakończyć temat. Bo już chyba wszyscy mają dość wzajemnej polemiki i robi się to trochę niesmaczne. Mi też jest głupio mimo wszystko tu pisać bo moje wpisy mogą wywoływać konsternację z oczywistego braku obiektywizmu. Pisałem przez ostatnie 2 dni bo cała sprawa tego odsłuch była dla mnie dość sporym zaskoczeniem. Tyle w temacie. Idę do roboty i życzę wszystkim więcej luzu:)

Panie Andrzeju

Miałem dzwonić,do Pana.........ale po co?

U mnie wszystko jest do bani,za to pańskie palce lizać.

Proszę zmniejszyć impedancję w swojej integrze jest za duża.

Takiego steku bzdur o thielach jeszcze nie czytałem.........poziom siegnął dna,Stary na składaniu systemu gowno się zna.

Zmykam od pokus.......czyli ripostowania na idiotyzmy.

czyli musi być decydujące stracie 2 :)

Wszyscy chcą mi już teraz dowalić u siebie.........zapraszają,ale są za chudzi w uszach.

Na wyjeżdzie jestem sporo ostrzejszy,wręcz agresywny.......poniewaz zazwyczaj nie ma transparentów i całej mojej reszty.

Tylko sie tak zastanawiam ........po co mi to wszystko?...........nie musze sie dowartościowywać-tylko powiem tak.......Wasze szanse.......słabo widzę

Wizyty czysto koleżeńskie .........owszem na takie przystaję-inne raczej nie z powodu niechęci robienia gospodarzowi kuku)

Sly,Bingant................proszę się nie smiać!!

Niech Wam bedzie, Amplifon jest najlepszy!

I na tym możemy zakończyć :)

Jak ktoś chce sprawdzić wydajność prądową Swojego piecyka to moje kolumny rezerwowe są u Starego. Kabel Mita jest w komplecie. Puszki są dwie to zamulacze mogą się nie przebić.

Czy zna ktokolwiek impedancję wyjściową daczka Mcintosha MDA1000 oraz wejściową MPW?

Gość cybant

(Konto usunięte)

I na tym możemy zakończyć :)

Jak ktoś chce sprawdzić wydajność prądową Swojego piecyka to moje kolumny rezerwowe są u Starego. Kabel Mita jest w komplecie. Puszki są dwie to zamulacze mogą się nie przebić.

Czy zna ktokolwiek impedancję wyjściową daczka Mcintosha MDA1000 oraz wejściową MPW?

Szukałem dzisiaj, niestety McIntosh tego nie podaje, nie ma jej nigdzie w necie, należy chyba poprosić Starego , z pewnością ją zna.

Ach te wybitne Szymonowe puszki:) Napewno tez sa najlepsze na swiecie:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czynienie zarzutu Staremu że stworzył genialny zestaw i dlatego porównanie było niemiarodajne, obnaża u tych którzy to czynią,potrzebę brania lekcji u Piotra.Ta zabawa właśnie na tym polega, nie jestem tylko przekonany, czy Stary będzie chciał takich lekcji udzielać,sztuka kosztuje:)))

Dajcie Mu Amplifona na kwartał, może wiele się zmienić:))

Nie do końca się zgodzę.To, że ma świetnie dobrane wszystko do swoich kolumn to fakt i chwała mu za to. Tak powinno być. Ale wpięcie w te same kolumny przypadkowego wzmacniacza i do tego w wersji "biedniejszej" bez bajerów skazuje ten drugi na to, że nie zgra się z kolumnami i nie pokaże swojego potencjału. Porównanie równorzędnej wersji tzn takiej jak moja w innym systemie bardziej wyrównuje szanse. Nadal monobloki mają przewagę choćby oddzielnego zasilania i braku wzajemnych, negatywnych oddziaływań. Monobloki powinny zagrać lepiej niż integra czy też końcówka stereo ale wtedy szanse byłby równiejsze.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Sylwek, "eksperyment" u Piotra dobitnie wskazuje na to że gadanie o jakiś samodzielnych bytach w oderwaniu od reszty systemu, pokoju i preferencji jest tylko biciem piany.Trochę tej piany Amplifonowi nabito i oby nie zrobiło mu to niedźwiedziej przysługi.

Wiadomo, że sprzęt musi zagrać w danym systemie. To oczywistość. Ale jeśli robi się porównania to miło gdy choć trochę są zbliżone szanse.

Jeśli ja wepnę u siebie np super Kondo, super kable, super preamp, a ty przyjedziesz do mnie z np Lebenem i średnimi kablami to twój Leben będzie pozamiatany i nie ma co się dziwić. A potem będę mógł powiedzieć, że mój wzmacniacz rozjechał twojego, że aż było żal, bo twój jest kiepski. Jak być się poczuł? I tu nie chodzi o Starego bo akurat on nie wypowiadał się w tej kwestii, ale Wojtek już się wypowiadał.

A są?

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.