Skocz do zawartości
IGNORED

Co z tym Adamkiem...

kocurmarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Można, można :) Jeżeli można obrazić "uczucia religijne" i dostać prawomocnie za to dwa lata więzienia to... to jest Polska :)

No z tym się nie zgodzę. Jeśli istnieją ludzie wierzący to i ich uczucia religijne również.

No chyba, że negujesz te 2000lat chrześcijaństwa.

Na szczęście partie się na ten paragraf nie łapią. Wprawdzie pislamska banda w istocie działa jak sekta, ale do religii to im jeszcze daleko :)

Za to platformerska działa super.Jednemu łociec emeryt i mamuńcia rencistka dali dwie dychy na zegarek a łon nie pamięta biedaczek kiedy to było i nie wie skąd z marca jest paragon jak kupił wcześniej itd,itp a do tego wydali 7milionów na spot a na niepełnosprawnych nie było.Za to było na premie dla urzedasów (trzynaste) a jus mi nie kce sie wymieniać tego całego szalbierstwa tych popapranych krętaczy.Został jus tylko on,jeden.

No z tym się nie zgodzę. Jeśli istnieją ludzie wierzący to i ich uczucia religijne również.

No chyba, że negujesz te 2000lat chrześcijaństwa.

Dla obrony wyrażania "uczuć religijnych" można prawomocnym wyrokiem wsadzać ludzi na 24 miesiące więzienia za wyrażanie "uczuć antyreligijnych" lub nawet za powiedzenie, że biblia to bajki (obraza biblii)? Tak wygląda realizacja konstytucyjnych zasad świeckości i neutralności światopoglądowej Rzeczypospolitej Polskiej, bo... to jest Polska :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak Ci się wolność słowa u nas nie podoba, to pojedź do jakiegoś kraju muzułmańskiego i tam podrzyj publicznie koran na scenie. Albo jeszcze lepiej powieś ch....a na wizerunku Mahometa. Zobaczymy jak się to skończy.

Ktoś faktycznie dostał dwa lata za słowa, że biblia to bajki?!

Możesz podać link do jakiegoś wyroku w tej sprawie? To faktycznie byłoby jakieś chore kuriozum.

Za "obrazę biblii" pani Dorota Rabczewska otrzymała wyrok grzywny w wysokości 50 tysięcy złotych. Powiedziała, że autor biblii był napruty winem - wystarczyło, by wydać wyrok skazujący, bo... to jest Polska ;)

A co z uczuciami politycznymi i ich obrazą - zanegujesz 2500 lat demokracji? ;)

Widzę, że przed wyborami dawno tu nie widziany Kolega modrzew rzucił sie na front walki ideologicznej.

Zrozumiałe aczkolwiek mocno żałosne. Pozdrowienia dla sponsorów!

Jestem Europejczykiem.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Za "obrazę biblii" pani Dorota Rabczewska otrzymała wyrok grzywny w wysokości 50 tysięcy złotych. Powiedziała, że autor biblii był napruty winem - wystarczyło, by wydać wyrok skazujący, bo... to jest Polska ;)

A co z uczuciami politycznymi i ich obrazą - zanegujesz 2500 lat demokracji? ;)

No to niestety muszę powiedzieć, że celowo wprowadzasz innych w błąd.

Pierw piszesz, że za powiedzenie że Biblia to bajki dostaje się dwa lata. Poprosiłem o ten przykład i oczywiście go nie podałeś.

Czyżby to więc było kłamstwo?

Doda zaś dostała za trochę inne słowa grzywnę. I nie 50tzł jak piszesz, tylko chyba 5tzł.

Po raz kolejny robisz to celowo?

No to niestety muszę powiedzieć, że celowo wprowadzasz innych w błąd.

Pierw piszesz, że za powiedzenie że Biblia to bajki dostaje się dwa lata. Poprosiłem o ten przykład i oczywiście go nie podałeś.

Czyżby to więc było kłamstwo?

Przypomnę Ci wszystkie moje wypowiedzi:

Można, można :) Jeżeli można obrazić "uczucia religijne" i dostać prawomocnie za to dwa lata więzienia to... to jest Polska :)
Dla obrony wyrażania "uczuć religijnych" można prawomocnym wyrokiem wsadzać ludzi na 24 miesiące więzienia za wyrażanie "uczuć antyreligijnych" lub nawet za powiedzenie, że biblia to bajki (obraza biblii)

I co, celowo wprowadzam ludzi w błąd i rozpowiadam kłamstwa, można czy nie można? Poprosiłeś o przykład wyroku w tej sprawie i Ci go podałem.

Doda zaś dostała za trochę inne słowa grzywnę. I nie 50tzł jak piszesz, tylko chyba 5tzł.

Po raz kolejny robisz to celowo?

Nie było mnie tam, ale za:

Rabczewska została w czerwcu zeszłego roku prawomocnie skazana za obrazę uczuć religijnych i karę grzywny w wysokości 50 tys. zł. Poszło o wywiad, jakiego Doda udzieliła Dziennikowi.pl w 2009 r., a w którym stwierdziła, że "bardziej wierzy w dinozaury niż w Biblię", bo - jej zdaniem - "ciężko wierzyć w coś, co spisał jakiś napruty winem i palący jakieś zioła facet". Kodeks karny stanowi, że kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo do 2 lat więzienia.

Ukryta Zawartość

"Proces został uznany za pomyłkę nawet przez niektórych prawicowych i katolickich publicystów" - przypomina Doda, komentując przyjęcie przez Trybunał Konstytucyjny skargi na wyrok, skazujący ją na 50 tys. złotych grzywny. „Wolność słowa nie może być ograniczana przez archaiczne zapisy (omawiany artykuł zakorzeniony jest w prawie kanonicznym i jest niemal identyczny z tym obowiązującym w II RP) dotyczące tak abstrakcyjnych i niedefiniowalnych pojęć jak „uczucia religijne” - argumentuje i przypomina, że Polska jest jedynym krajem w UE, który ma taki przepis.

Ukryta Zawartość

Patrz, oni i wiele innych szanowanych portali informacyjnych też celowo wprowadzają ludzi w błąd i rozpowszechniają kłamstwa. Na pewno robią to celowo!

Na stronie wiki Dody jest rzeczywiście 5 tysięcy zł.

W styczniu 2012 roku Sąd Rejonowy Warszawa-Mokotów ukarał Dodę karą grzywny w wysokości 5000 zł za obrazę uczuć religijnych określeniem autorów Biblii jako „naprutych winem i palących jakieś zioła”[226]. Odwołała się od tego wyroku, lecz Sąd Okręgowy w Warszawie apelację oddalił i utrzymał wyrok sądu I instancji w mocy[227].

Wyrok i jego podtrzymanie spotkały się z krytyczną oceną wielu komentatorów: polityków, artystów, prawników i naukowców. Niektórzy z nich, jak na przykład Włodzimierz Cimoszewicz[228], sugerowali, iż wokalistce odmówiono prawa do wolności słowa. Logik i filozof analityczny Wojciech Krysztofiak odniósł się do całkowicie błędnej w jego opinii ekspertyzy językoznawczej, jaką posłużono się w trakcie procesu[229]. Psychofarmakolog Jerzy Vetulani, cytując badania izraelskiego uczonego Benny'ego Shanona, opisał w swoim artykule historię substancji psychotropowych występujących w czasach starożytnych na terenie Izraela, wykazując, że słowa Rabczewskiej były racjonalne i merytoryczne, gdyż autorzy Pisma Świętego, podobnie jak niektóre występujące w nim postacie, miały kontakt z różnymi środkami odurzającymi, nie tylko winem.

Ukryta Zawartość

Takie właśnie absurdy popiera Tomek Adamek. Obraża to moje uczucia polityczne, estetyczne, kulinarne i agroturystyczne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Poprosiłeś o przykład wyroku w tej sprawie i Ci go podałem.

Nie podałeś.

Pokaż mi wyrok z którego wynika, że za słowa, że biblia to bajki, ktoś dostał dwa lata.

Lub napisz ,że jednak dezinformowałeś forumowiczów.

A skoro sam widzisz, ze jakieś media piszą bzdury, to ich nie czytaj, a przynajmniej nie cytuj ich na poparcie swoich słów.

Bo i Ty wyglądasz wtedy niepoważnie.

Ktoś faktycznie dostał dwa lata za słowa, że biblia to bajki?!

Możesz podać link do jakiegoś wyroku w tej sprawie? To faktycznie byłoby jakieś chore kuriozum.

Nie podałeś.

Pokaż mi wyrok z którego wynika, że za słowa, że biblia to bajki, ktoś dostał dwa lata.

Lub napisz ,że jednak dezinformowałeś forumowiczów.

A skoro sam widzisz, ze jakieś media piszą bzdury, to ich nie czytaj, a przynajmniej nie cytuj ich na poparcie swoich słów.

Bo i Ty wyglądasz wtedy niepoważnie.

Najpierw zarzucasz mi kłamstwa i celowe wprowadzanie w błąd tym, że można dostać w PL za to dwa lata. Córz, otusz można jak się przekonałeś z treści Art. 196 KK. Podałem Ci link do wyroku w TEJ SPRAWIE. Potem dyskutując na jego temat twierdzisz, że dezinformuję forumowiczów, bo nie podałem Ci wyroku w TEJ SPRAWIE. Gdy go przytaczam ponownie to piszesz, że nie mam czytać mediów, które o nim napisały. Sebastian, czy Ty jesteś dziś poważny czy jeszcze wczorajszy? ;)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dla obrony wyrażania "uczuć religijnych" można prawomocnym wyrokiem wsadzać ludzi na 24 miesiące więzienia za wyrażanie "uczuć antyreligijnych" lub nawet za powiedzenie, że biblia to bajki (obraza biblii)?

Czyli jednak to nie była prawda.

Bo chyba jak na razie nikt w Polsce za słowa,że biblia to bajki nie dostał dwóch lat.

A to właśnie sugerowałeś.

Gość Gość

(Konto usunięte)

To nieprawda.

Napisałeś , że można dostać dwa lata za słowa że biblia to bajki.

A to moim zdaniem niemożliwe i nigdy nie miało miejsca. Pytałem Cię czy znasz konkretny przykład na poparcie swoich słów.

Niestety Ty atakujesz mnie osobiście zamiast taki przykład podać albo przyznać się do błędu.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Po raz kolejny mijasz się z prawdą.

Ten paragraf mówi o tych dwóch latach jako maksymalnej karze za obrażanie uczuć religijnych.

Trzeba by było się naprawdę postarać i zachować się jako niesamowity gnój, żeby na to zasłużyć.

Jak widzisz nikt jeszcze w Polsce nie dostał za słowa, że biblia to bajki ,żadnej kary.

Nigdy, nikt nie został za takie sformułowanie ukarany. Więc pisałeś bzdury.

A wyrok dla Rabczewskiej to uważasz, że mówił o nagrodzie grzywny, nie o karze? :D Wskaż proszę, gdzie napisałem bzdury, bo jak na razie widzę tylko u Ciebie brak zrozumienia tekstu pisanego, tzw. analfabetyzm funkcjonalny.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie zamierzam dyskutować z Tobą w ten sposób.

Zamiast argumentów starasz się za wsze

Dla obrony wyrażania "uczuć religijnych" można prawomocnym wyrokiem wsadzać ludzi na 24 miesiące więzienia za wyrażanie "uczuć antyreligijnych" lub nawet za powiedzenie, że biblia to bajki (obraza biblii)?

Tutaj.

Nikt w Polsce nie został skazany za słowa, że biblia to bajki.

Nigdy!!!

Nawet na dwa dni odsiadki, nie mówiąc o niby dwóch latach jak twierdzisz.

Jaka ciekawa scysja między lubiącym koloryzować i ubarwiać (co nieraz zupełnie zmienia ich sens) swoje wpisy a miłośnikiem banowania za nic w swoich wątkach.... :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

I wszedł w to ślepy i głuchy i bedzie recytować bajki na głos :))))

Słucham....jaką 'bajkę" mi znów opowiesz.....nie wysilaj się, ci do których napisałem musieli zrozumieć, a po Tobie tego się nie spodziewam, "ślepy i głuchy" doskonale Ciebie charakteryzuje w tej sytuacji! ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Nikt w Polsce nie został skazany za słowa, że biblia to bajki.

Nigdy!!!

Nawet na dwa dni odsiadki, nie mówiąc o niby dwóch latach jak twierdzisz.

Pewnie nie. Natomiast realne jest skazanie za de facto powiedzenie prawdy czyli stwierdzenie faktu, że tworzący Biblię używali substancji psychoaktywnych. Co nota bene sami potwierdzili w Biblii.

Jestem Europejczykiem.

Szanuje Pana Adamka jako sportowca i człowieka. Niestety, jak już ktoś wcześniej napisał dostał angaż maskotki, małpki w swoim ugrupowaniu. Pomysł aby ktoś taki reprezentował Polskę w EP jest słaby, a może i nawet żenujący(nie ze względu na poglądy, a wątpliwe kompetencje). Ale nie do końca razumiem osoby które maja z tym tak wielki problem. Nikt nikogo nie zmusza do głosowania na Adamka. Chcecie demokracji, to właśnie tak ona wyglada jest synonimem sredniactwa i tandety.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.