Skocz do zawartości
IGNORED

CD + tuner + wzmacniacz -> zestaw stereo do 10 000 PLN

Skywalker___

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kompletu sprzętu w postaci CD + wzmacniacz + tuner + głośniki podstawkowowe. Do tego komplet okablowania (na poczatek nie musi to być coś ekstra - po osłuchaniu ze sprzętem zmienię sznurki na porządne kable) oraz podstawki i stolik. Sprzęt musi byc bezwzgędnie nowy.

Mój budżet nieprzekraczalne 10 000 PLN. Im mniej tym lepiej, bowiem więcej zostanie na płyty. Nie akcpetuję plików, więc nie interesują mnie serwery plików i przetworniki. W gramofon w tym budżecie także nie wchodzę.

Muzyka jakiej słucham, to rock, jazz, soul, muzyka klasyczna i bardzo stare numery: Metallica, U2, Norah Jones, Coma, Stańko, The Eagles, Porcupine Tree, Tool, Chris Isaak, Zimmer itd. Ogólnie myślę, że potrzebuję sprzętu bardzo uniwersalnego.

Lubię brzmienie analogowe, wręcz lampowe. Nie lubię rezonującego basu i kłujących/szeleszczących wysokich tonów.

Moje warunki odsłuchowe są bardzo nieciekawe. pokój to ok. 11m2 (poniżej 4m x 3m). Sprzęt będzie stał na dłuższej ścianie. Muszę go wkomponować między segmenty mebli, ale to będzie kolejny krok do zrobienia.

Jeszcze niczego nie słuchałem, ale przeglądałem ofertę rynkową. Najbardziej interesująco prezentuje się wg mnie komplet Yamahy serii 1000, ale to już klocki w dużych pieniądzach. Bradzo podoba mi się ten zestaw zarówno pod względem wizulanym jak i konstrukcyjnym - solidna robota i vintage look - tak jak lubię.

Chętnie kupię coś przewymiarowanego mocowo, bowiem sprzęt kupuję na parę(naście) lat, a w najbliższym czasie niewykluczona jest przeprowadzka.

Czy Waszym zdaniem dam radę zmieścić się opierając sie na komplecie Yamahy w moim budżecie? Jakie głośniki do tego kompletu polecacie?

Zastanawiam się także nad inną opcją? Może już teraz oprzeć sie na super głosnikach i zasilić je z niższego zestawu CD + wzmacniacz? Czy Waszym zdaniem np. B&W + niski NAD/Yamaha/Cambridge to będzie mezalians nie do zaakceptowania? Może zamiast B&W zastanowić się nad Sonus Faber Venere 1.5? Mażą mi się jakies high endowe głośniki, nawet kosztem klocków. ..Z drugiej strony ten design Yamahy serii 1000. Chętnie postawię też system w oparciu o wzmacniacz lampowy ale nie wiem czy w tym budżecie uda się to. Nie akceptuję typowo chińskich produkcji.. niestety.

Myślę, że 10 000 PLN to już dobra kwota do wyboru czegoś kompletnego? Jakie zestawy polecacie mi do przesłuchania? Czy trafiliście może gdzieś w prasie audiofilskiej propozycje dobrych zestawów w tej kwocie?

kompletu sprzętu w postaci CD + wzmacniacz + tuner + głośniki podstawkowowe. Do tego komplet okablowania (na poczatek nie musi to być coś ekstra - po osłuchaniu ze sprzętem zmienię sznurki na porządne kable) oraz podstawki i stolik. Sprzęt musi byc bezwzgędnie nowy.

Mój budżet nieprzekraczalne 10 000 PLN. Im mniej tym lepiej, bowiem więcej zostanie na płyty....Ogólnie myślę, że potrzebuję sprzętu bardzo uniwersalnego.

Lubię brzmienie analogowe, wręcz lampowe.

"CD + wzmacniacz + tuner + głośniki podstawkowowe + kable + podstawki i stolik" + "Sprzęt musi byc bezwzgędnie nowy." + "uniwersalny" + "analogowy, wręcz lampowy" = może zapytaj w Erze? ;-)

a bardziej serio - jesteś fanem Chińskiej Republiki Ludowej? bo w tym segmencie za 4 takie elementy to tylko sprzęt Made in PRC

Gość numik

(Konto usunięte)

"CD + wzmacniacz + tuner + głośniki podstawkowowe + kable + podstawki i stolik" + "Sprzęt musi byc bezwzgędnie nowy." + "uniwersalny" + "analogowy, wręcz lampowy" = może zapytaj w Erze? ;-)

a bardziej serio - jesteś fanem Chińskiej Republiki Ludowej? bo w tym segmencie za 4 takie elementy to tylko sprzęt Made in PRC

dokładnie - wzmak Mingda, cd Marantza 6005 lub Pioneer PD-50, jakieś kable, tuner z allegro, kolumny - hmmm, może Dali Zensor 3?

zakup używanego odtwarzacza to pewne ryzyko, ale że można kupić dobre urządzenie za mniej niż 500 zł to jest ryzyko niewielkie

zakup używanych kolumn i tunera to żadne ryzyko, wystarczy podłączyć, jeśli grają - wszystko ok

wzmacniacz - też pewne ryzyko, ale jeśli nie jest starszy niż ok. 20 lat i nie grzeje się mocno, to wystarczy posłuchać chwilę , posprawdzać działanie przełączników i potencjometrów

za 10 tys, można mieć super brzmienie, ale nie przy założeniu "sprzęt bezwzgędnie nowy", wtedy można mieć tylko budżetowy dźwięk, w najlepszym razie przyzwoity

Niestety lub stety chińskie urządzenia nie wchodzą w grę.

Rozważam zakup tańszego zestawu Yamaha np. serii 500. Ciekawi mnie jak to zabrzmi z kolumnami B&W CM1 lub CM5.

Jako standy najpewniej wybiorę Ostoję.

Niestety lub stety chińskie urządzenia nie wchodzą w grę.

Rozważam zakup tańszego zestawu Yamaha np. serii 500. Ciekawi mnie jak to zabrzmi z kolumnami B&W CM1 lub CM5.

Jako standy najpewniej wybiorę Ostoję.

a te Yamahy i B&W nie są Made in China?

Najlepszy wybór to salon / odsłuch i kupno.

=Made in China

Dlaczego tak biadolicie , ze czlowiek chce nowy sprzet ?

yamaha as1000 = ok 3500

yamaha cd s1000 = ok 3500

klipsch RB81 II = ok 2500

reszta na kable

Ale jak radzi Rydz = odsluch ; kazdy slyszy inaczej

To ja polecę inny setup, moim zdaniem świetne budżetowe propozycje (jak chcesz koniecznie nowe)

Usher V-601 best-buy jeśli chodzi o monitory do 4-5tyś (w razie czego dadzą też radę w większym pokoju) ewentualnie jeszcze monitory od Dynaudio w podobnych cenach.

Baltlab Epoca2 moim zdaniem jeden z najlepszych wzmacniaczy do 4-5tyś

Arcam Rdac+lepsze zasilanie TP

CDika nie polecę ;)

To tyle, choć ja na Twoim miejscu i tak szukałbym z używanych, zawsze można lepiej ;)

Jeśli lubisz lampowe , analogowe granie to polecam kontakt i jeśli to możliwe wizytę u p. Grzegorza Rogali ze Studio 16 Hertz w Tychach ( na śląsku ) . Ta wizyta na pewno Cię mocno oświeci i zlikwiduje możliwe pomyłki . Znajdziesz tam bardzo dobrej klasy polskie kolumny , które kieszeni Ci nie wydrenują ( a to rzadkość w obecnym audio ) i możliwość sprawdzenia z róznej maści elektroniką . Poza tym przemiły kontakt i bardzo merytoryczna pomoc . Polecam , sam to kiedyś przerabiałem

Poczytaj w Klubie Studia 16 Hertz - Sam się przekonasz

Tak ..., kazdy slyszy inaczej i co innego ; jeden slucha muzyki inny cen i wyswiechtanych regulek .

Moze jakas propozycja na podstawie pierwszego wpisu ?

poszła na PW

Kolumny aktywne APS Aeon badz jesli te sa za duze Neuman KH120, do tego Audiolab CDQ jest to CD, ktore moze pracowac takez jako przedwzmacniacz, pozniej dokupisz jakis tuner.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam,

akurat mam kolumny B&W CM1, a do tego Marantz PM 7004+Marantz SA 7003. Słucham głównie muzyki klasycznej, rocka i jazzu. Dla mojego ucha to bardzo dobre połączenie. Większość ludzi przed zakupem doradzała mi Rotela, który wg większości był "idealny" dla rocka i posłuchałem Rotela... Nie pasował mi, Marantz, jego muzykalność była kluczowa i dzięki temu kupiłem ten zestaw. Kolumny B&W CM1 są jak dla mnie neutalne, budują szeroką scenę dźwiękową i jak dla mnie (a słuchałem kilku innych zestawów w podobnej cenie) to był jeden z kluczowych elementów :) Do tego dobre ustawienie kolumn, akustyka i słucham... z rozkoszą :)

Marantz PM 7004 to Made in Japan, reszta zbudowana "chińskimi rączkami"

P.S. jak dla mnie mój zestaw jest uniwersalny, i nie wydałem kilkadziesiąt tysięcy złotych! to też zaleta! :) wiadomo, wg mnie wydając kilkadziesiąt tysięcy można zyskać dużo, ale czasami pytanie brzmi "czy warto?" :)

Pytanie zasadnicze - to ma być sprzęt do słuchania czy tylko do wywalenia kasy w ramach walki z nudą?

Jeśli to pierwsze, to szkoda w ogóle zachodu, bo dużo lepiej i tak nie będzie, a może być znacznie gorzej.

Jeśli to drugie, to możliwości wydania nadmiaru gotówki jest milion i kup to co Ci się wizualnie podoba.

Wbrew pozorom 10.000zł na kompletny system, to jest zbyt mała kwota, żeby oczekiwać cudów na kiju,

zwłaszcza że to co masz brzmieniowo Ci pasuje i zakup nowego sprzętu, to bardziej chwilowy kaprys niż realna potrzeba.

Tak się zaczyna ta choroba :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pytanie zasadnicze - to ma być sprzęt do słuchania czy tylko do wywalenia kasy w ramach walki z nudą?

Jeśli to pierwsze, to szkoda w ogóle zachodu, bo dużo lepiej i tak nie będzie, a może być znacznie gorzej.

Jeśli to drugie, to możliwości wydania nadmiaru gotówki jest milion i kup to co Ci się wizualnie podoba.

Wbrew pozorom 10.000zł na kompletny system, to jest zbyt mała kwota, żeby oczekiwać cudów na kiju,

zwłaszcza że to co masz brzmieniowo Ci pasuje i zakup nowego sprzętu, to bardziej chwilowy kaprys niż realna potrzeba.

Tak się zaczyna ta choroba :)

A kto tu pisał o tych cudach na kiju? Ty Parantulla przewaliłeś ponoć już trochę tego sprzętu z różnych przedziałów cenowych, widać dokładnie, że patrzysz z góry na przedziały budżetowe...Tylko pamiętaj, że to nie Ty będziesz tego słuchał i to nie Twoje wymagania...

A kto tu pisał o tych cudach na kiju?

No właśnie nikt. Sorry Panowie, ale popierdzieliły mi się wątki.

Czytałem podobny, gdzie gościu miał już stereo złożone z jakichś Maranztów i B&W i to do niego kierowałem swój wpis.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Seria 1000 Yamahy to piękne klocki. Niektórzy lubią to brzmienie, niektórzy mniej. Ja należę do tych pierwszych. Mając taki budżet i niewielkie pomieszczenie spróbowałbym więc tak zainwestować: cały zestaw 1000 - wzmacniacz, CD i tuner . Spokojnie za 8 kPLN , a może po negocjacjach jeszcze mniej. Nie zostaje dużo na kolumny ale tak jak piszesz to już solidna podstawa do rozwoju. Za te 2 tyś które zostaną dokup jakieś monitory, takie które będą ładnie zgrywać się z Yamahą. Ja zaproponuję JBL Monitor Studio 530. Sam niedawno kupiłem podłogówki 580 i jestem z nich bardzo zadowolony, grają u mnie z Yamahą AX-700. Głośnik wysoko średniotonowy w tych kolumnach jest naprawdę bardzo dobry. Nie ma obaw o ostrość czy męczące brzmienie. Szukałem długo kolumn pasujących do mojej Yamaszki i te spodobały mi się najbardziej.

Jeśli nie JBL to dowolne monitory do 2 kPLN, które spodobają Ci się i słuchaj muzyki, a w międzyczasie zbieraj na lepsze kolumny, niekoniecznie JBL :-) Słuchałem niedawno Sonus Faber Toy Tower - baardzo ładne granie i w dodatku z Yamahą jest co najmniej dobrze ( są tez monitory z tej serii - Toy ).

Moje warunki odsłuchowe są bardzo nieciekawe. pokój to ok. 11m2 (poniżej 4m x 3m). Sprzęt będzie stał na dłuższej ścianie. Muszę go wkomponować między segmenty mebli, ale to będzie kolejny krok do zrobienia.

I od tego zacznij - jakie kolumny zagrają wciśnięte między meble ?

Może inaczej , jakie kolumny wciśnięte w meble i w tak małym pomieszczeniu zagrają najlepiej ?

Skup się na Kefach R300 albo LS-50 i do nich dobierz resztę .

Jeszcze jedna ważna uwaga - przy tak małych powierzchniach często się siedzi prawie na kolumnach . Jakie kolumny słuchane blisko dadzą dobrą spójność dźwięku ?

Coaxiale Kefa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.