Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi i dobry interkonekt cyfrowy

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nadal nie napisałeś, czemu toslink ma być gorszy od coaxiala? To kłóci się z tezą choćby płyt CD vs pliki gdzie panuje przekonanie, że to płyta jest lepsza. Problem w tym, że krążek też odczytywany jest światłem i tam nikomu to nie przeszkadza i jakoś nikt nie narzeka, że światło jest be! :)

Wasze pytania i poglądy są na poziomie: "Wytłumacz mi, skoro Ziemia nie jest płaska, dla czego ludzie nie spadają z drugiej strony".

Najpierw trzeba sobie zadać trud i się poduczyć, a potem zadawać pytania na forum, zwłaszcza pretensjonalne.

A jest skąd się uczyć: na tym forum była już cała masa podobnych tematów, a w nich odnośniki do różnych artykułów.

A wy dalej swoje. Nikt nie będzie po raz n-ty wszystkiego tłumaczył od podstaw.

Faktem jest, że wszystko, co istotne jest po angielsku, więc ktoś może miec problem. No i oczywiście trzeba się w kwestiach technicznych orientować, żeby zrozumieć pewne rzeczy.

Z dugiej strony, jeśli ktoś ma jakąś wiedzę z nauk ścisłych, to musi angielski znać. Tak więc polecam najpierw włożyć trochę własnej pracy, a potem brylować na forum.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Napisze na pocieszenie, że sam byłem kiedyś na podobnym etapie prymitywizmu w rozumieniu tych spraw. Kupiłem w 1990r. swój pierwszy odtwarzacz CD i pierwszą płytę. Odtwarzacz kosztwował 500 DM i miał wyjście toslink. Myślałem, że jak podłączę kiedyś dobrego DAC'a do tego wyjścia to osiągnę nirvanę.

Ci którzy nie mają o technice bladego pojęcia kierują się słuchem i tak odkrywają prawdę.

Ci którzy mają głeboką wiedzę, mają świadomość, że nie wszystko jest takie proste jak to się wydaje na pierwszy rzut oka.

Najgorzej mają ci, którym się wydaje że coś wiedzą i są zadufani w sobie.

Jeszcze raz polecam: albo zacząć porządnie zgłebiać te tematy, albo kierować się słuchem, a jak nie ma się na czym słuchać, to podchodzić z pokorą do tematu.

Jeszcze raz polecam: albo zacząć porządnie zgłebiać te tematy, albo kierować się słuchem, a jak nie ma się na czym słuchać, to podchodzić z pokorą do tematu.

Może tak sam przepraktykujesz co głosisz? :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Najpierw trzeba sobie zadać trud i się poduczyć, a potem zadawać pytania na forum, zwłaszcza pretensjonalne.

Po raz enty mówisz o kierowaniu się słuchem i powołujesz na wiedzę w rozumieniu naukowym. Wytłumacz mi teraz ładnie czarno na białym, czemu nie słyszysz wspomnianych różnic w naukowym teście ABX. Tyko mi nie wyskakuj, że test nie jest obiektywny:)

Wytłumacz mi teraz ładnie czarno na białym, czemu nie słyszysz wspomnianych różnic w naukowym teście ABX.

Jak mi napiszesz skąd mogą się brać różnice przy różnych kablach cyfrowych, oczywiście takich, które nie przekłamują danych cyfrowych, to możemy zacząć dyskutować. Tak podaj proszę przy najmniej ze 3 powody.

W przeciwnym razie, sorry, ale nie mam z kim rozmawiać.

Jak mi napiszesz skąd mogą się brać różnice przy różnych kablach cyfrowych,

Znaczy ma ci podać 3 powody dla których występuje zjawisko, które wg niego nie występuje - a to wszystko jeszcze przed rozpoczęcoem dyskusji? :D

Grubo.

Jak mi napiszesz skąd mogą się brać różnice przy różnych kablach cyfrowych, oczywiście takich, które nie przekłamują danych cyfrowych, to możemy zacząć dyskutować. Tak podaj proszę przy najmniej ze 3 powody.

W przeciwnym razie, sorry, ale nie mam z kim rozmawiać.

Ja mam Ci udowodnić, że są różnice, których nie ma chyba z byka spadłeś :) Moje zdanie w temacie znasz twierdzę, że różnic nie ma, a ty twierdzisz, że są i je słyszysz. Pytam zatem, czemu nie jesteś w stanie tego udowodnić w prostym teście AB, w którym nie widzisz kabli?

Proponuję zacząć naukę od klasycznej już publikacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nigdzie tam nie pisze o zbawiennym wpływie kabli cyfrowych na brzmienie, pomijam już sam fakt, że artykuł jest napisany przez człowieka związanego z branżą audio! Podobne artykuły można znaleźć na poparcie innych audiovoodoo typu: kable zasilające, podstawki pod kable, grające myszy, naklejki na płyty CD, opaski na kable, kamyki itd.

Dalej nie odpowiedziałeś na proste pytanie, czemu nie słyszysz różnic, kiedy nie widzisz kabli?

Odczepcie się od tego niewidzenia!!!! problemy z oczkami, czy co????

A jak poza czytaniem (zakładam, że ze zrozumieniem) umie się wyciągać wnioski, to pewne rzeczy powinno się zauważyć..

P.S.

kamyk, zwłaszcza duży, właściwie użyty, mógłby znacząco zmienić percepcję;-)

Tak właśnie myślałem, że nawet taki prosty artykuł może być zbyt trudny.

Są tu na forum osoby, które mają odpowiednią wiedzę ale uważają, że wpływ kabli jest raczej pomijalny. Z tym można dyskutować, ale taka dyskusja ma odpowiedni poziom merytoryczny. W tym wątku jak na razie widzę zwyczajną ignorancję.

Co do ABX też możnaby wiele mądrego powiedzieć, ale patrząc na poziom zrozumienia artykułu, który podałem, raczej nie ma sensu się produkować.

Jestem z zawodu informatykiem i wiem doskonale co to transmisja cyfrowa. Gdyby chodziło o przesył danych w celu ich cyfrowego zapisu, to miałbyś rację. Ale jak odbiorcą danych jest DAC, to to już nie jest technika cyfrowa, DAC jest urządzeniem ANALOGOWYM i przez to wrażliwym na WSZYSTKIE zakłócenia sygnału.

To cud, że dyski magnetyczne działają i dane zapisują, odczytują bez specjalnych audiofilskich kabli.

Co do ABX też możnaby wiele mądrego powiedzieć

To powiedz, tylko niech to będzie coś mądrego:)

Ale ten artykuł ewidentnie dowodzi, że kable nie mają żadnego znaczenia, więc chyba sam go nie czytałeś albo nie zrozumiałeś.

malikali, przepraszam, ale nie rozumiesz tych zagadnień. uwierz mi i zacznij te tematy zgłębiać, wyjdzie ci to tylko na dobre.

malikali, przepraszam, ale nie rozumiesz tych zagadnień. uwierz mi i zacznij te tematy zgłębiać, wyjdzie ci to tylko na dobre.

Jeśli Ty twierdzisz, że przesyłanie do DAC sygnału to jest technika analogowa, to chyba nie wiesz do czego służy DAC i jakie ma zadanie. Jest to przetwornik cyfrowo-analogowy i sygnał analogowym staje się dopiero po jego opuszczeniu! Ale idąc Twoim tokiem myślenia przez kabel optyczny podłączonym do DAC idzie sygnał analogowy, czy cyfrowy?

malikali, jak na razie nie zrozumiałeś prostego artykułu, a chcesz rozmawiać o tym gdzie się kończy technika cyfrowa, a zaczyna analogowa z zawodowym informatykiem?

Nie gniewaj się, ale chyba nic z tego nie będzie. Poszperaj dalej w moich wypowiedziach na forum, skoro już zacząłeś i spróbuj zrozumieć. Nic lepszego Ci nie mogę poradzić. Lepiej by było jakbyś zrozumiał artykuł, ale może jest on za bardzo techniczny.

widzę, że mnie zignorowałeś, więc może powtórzę, z tego prostego artykułu jasno wynika, że kable nie mają znaczenia. Może powinieneś się zatem zająć profesjonalnym wypiekiem bułek, skoro nie zrozumiałeś tego prostego artykułu?

Jest to przetwornik cyfrowo-analogowy i sygnał analogowym staje się dopiero po jego opuszczeniu!

Po opuszczeniu????

To mnie Kolega oświecił, myślałem, że dzieje się to w kości przetwornika.....

Teraz to do mnie doszło i w końcu zrozumiałem. Kable cyfrowe mają ogromny wpływ na.… ludzi. Wywołują nawet burze na forach:)

Nie pozwólmy aby przejęły władzę.

Po opuszczeniu????

A ja myslalem ze w kablu. Wszak to najwazniejszy element systemu wedlug wielu audiofili.

?👈

Po opuszczeniu????

Rozbierasz DAC żeby podpiąć się kablem w kość? Nie sądzę, więc napisałem ogólnie i każdy wie, o co chodzi.

malikali, jak na razie nie zrozumiałeś prostego artykułu, a chcesz rozmawiać o tym gdzie się kończy technika cyfrowa, a zaczyna analogowa z zawodowym informatykiem?

Od początku tego tematu nie napisałeś nic sensownego, nawet nie wytłumaczyłeś, gdzie tam w kablu cyfrowym widzisz sygnał analogowy, nie umiesz wyjaśnić również, gdzie ten sygnał analogowy jest w kablu optycznym! Zaczynam wątpić, czy jesteś tym informatykiem:) Chyba lepiej dla Ciebie jak zaczniesz rozmawiać jak informatyk, a nie tylko o tym mówić:)

Od początku tego tematu nie napisałeś nic sensownego

To akurat nie jest prawdą, bo poleciłem autorowi wątku dobry i tani (150-200PLN) kabel cyfrowy. A w końcu o to chodziło.

Chyba lepiej dla Ciebie jak zaczniesz rozmawiać jak informatyk, a nie tylko o tym mówić:)

Może napisz najpierw jakie są najważniejsze tezy artykułu, o którym mówimy? Bo jakbym wiedzial, że podchodzisz do sprawy poważnie, to wart by było podyskutować, a tak to nie wiem...

I jeszcze taka uwaga natury technicznej. Użytkowników można dodawać do listy ignorowanych, nie pokazuje się wtedy treść ich postów. Lista ignorowanych przeze mnie osób jest u mnie w stopce.

no to by tłumaczyło czemu jestem ignorowany :) Widzę że ten trol ignoruje każdego kto potrafiłby mu wytłumaczyć że zbłądził więc malikali jedyne co uda ci się osiągnąć to dołączenie do tego zacnego grona :)

Polecam Profigolda 4000 ale ma tylko 75cm

Kable tego typu słychać co sam stwierdziłem 14 lat temu robiąc kopie na nagrywarce AUDIO .

Dopiero później na tym forum dowiedziałem się że jednak nie :)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pan Stanisław też go poleca- ;),a p Pacuła już nie-i ku..wa komu tu wierzyć. ;)-mimo że go posiadam,nie mówię że jest zły lub dobry-po prostu przewodzi jest solidnie zrobiony,nawet Ałdiofilsko wygląda ;) tylko cholera te 75cm.

Jest mi metr potrzebny żeby klocki przestawić-i znowu będę szukał(dobrego) coaxa. he he

Wojtek też mi powiedział że bardzo przyzwoite są te Chorda-i wcale nie Indigo,tylko zwykły Prodac VEE3 za niecałe 4 setki (ceny katalogowej)

Wolał bym jednak 50 pln dołożyć-i Progigolda kupić 1m-no ale nima.,ale nie dlatego że ktoś się nim zachwyca tylko że by było taniej :)

Z tym Profigoldem to na zadymę można jechać. ;)-kawał pyty.

post-51087-0-12227000-1397836468_thumb.jpg

no to by tłumaczyło czemu jestem ignorowany :) Widzę że ten trol ignoruje każdego kto potrafiłby mu wytłumaczyć że zbłądził więc malikali jedyne co uda ci się osiągnąć to dołączenie do tego zacnego grona :)

Generalnie kolega dd6 niewiele rozumie, bo jeśli już schodzi do poziomu analogowego, czyli do napięcia, które reprezentuje umownie jedynkę i umownie zero, to nie pisałby takich bzdur że:

Plik: oczywiście, że ma tę samą treść, ale problemem nie jest transmisja cyfrowa jako taka. Przesyłana jest również analogowa informacja, a mianowicie zegar źródła. To już nie jest transmisja cyfrowa. Trzeba patrzyć na to tak: po S/PDIF przesyłana jest informacja w postaci cyfrowej oraz informacja w postaci analogowej.

Właśnie cały czas usiłuję wytłumaczyć: S/PDIF przesyła 2 rodzaje danych:

1. cyfrowo wartości poszczególnych próbek

2. analogowo sygnał zegara

Otóż zdziwisz się, ale to właśnie kabel wprowadza największy jitter, a nie źródło.

Patrząc na to, co jest nośnikiem sygnału cyfrowego, można powiedzieć, że nośnikiem są umowne stany napięć, wiec to również jest przesyłane analogowo. Twierdzenie, że jitter powstaje w kablu to bujda! Ale kolega dd6 słyszy:) Szkoda, że nie przeprowadził sobie takiego testu z synem jak ten:

Co do różnic wav/flac, to przy pomocy syna zrobiłem sobie ślepy test. W skrócie polegało to na tym, że syn przełączał nagrania na moje żądanie. Trochę po drodze namieszał, tak że juz nie mogłem wiedzieć które jest które i następnie miałem wybrać to lepsze. W zasadzie były takie same, ale jak bym już musiał wybrać... no i wskazałem na flac. Oczywiście nie musze mówić, że wcześniej byłem przekonany, że wav gra lepiej. To oczywiście dowodzi tylko tego, że na moim systemie ja różnic nie słyszę. Ale polecam każdemu taki test.

Nie sugeruję, żeby robić ślepe testy wszystkich elementów. Czasem różnice są tak duże, że nie ma to sensu. Ale w takich kontrowersyjnych przypadkach to wręcz należy.

Sugeruję Ci jednak taki test do pozostałych elementów:) Większość różnic zniknie nawet te pozornie duże:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.