Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do ok 14k pln - prośba o pomoc

Radek_51644

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zdecydowałem się na zakup dobrego stereo w konfiguracji: kolumny, wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.

Wstępnie wyselekcjonowałem:

- kolumny polskie Studio 16Hz Minas Anor lub Dali Ikon 6/7 mk2

- odtwarzacz sieciowy: Cambridge Audio - Stream Magic 6 lub Pioneer N-50 - różnica w cenie zdecydowana - pytanie jak z jakością dzwięku? Ewentualnie Oppo 103

- największy problem ma z wzmacniaczem - Nad356 wydaje się ciut za słaby, Audiolab 8200a lepszy - a może Atoll IN100 SE lub Roksan Kandy K2? Ten ostatni jest bardzo chwalony.

Słucham rocka, bluesa, jazz i też pop Uśmiech Salon wielkości ok 40m2, w większości raczej spokojne(ciche) granie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

zdecydowałem się na zakup dobrego stereo w konfiguracji: kolumny, wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.

Wstępnie wyselekcjonowałem:

- kolumny polskie Studio 16Hz Minas Anor lub Dali Ikon 6/7 mk2

- odtwarzacz sieciowy: Cambridge Audio - Stream Magic 6 lub Pioneer N-50 - różnica w cenie zdecydowana - pytanie jak z jakością dzwięku? Ewentualnie Oppo 103

- największy problem ma z wzmacniaczem - Nad356 wydaje się ciut za słaby, Audiolab 8200a lepszy - a może Atoll IN100 SE lub Roksan Kandy K2? Ten ostatni jest bardzo chwalony.

Słucham rocka, bluesa, jazz i też pop Uśmiech Salon wielkości ok 40m2, w większości raczej spokojne(ciche) granie.

nie polecam CA ani Pioneera, z w/w to Oppo. Tych polskich kolumn nie znam. Jeśli Dali i taka muzyka to na moje uszy Roksan najmniej pasował, a robiłem sporo odsłuchów. Audiolab git, mam z Zensor 5, lepiej od Nada, a Atoll brzmiał fantastycznie na odsłuchu i z Dali stworzył świetną parę. Atoll ma też chyba dobrego strumieniowca. miałbyś fajny zestaw. Ale podstawa to odsłuch, z Dali słuchałbym Audiolaba, Atolla, Mingdę (lampa - genialna para) i może Quada, choć NAD też pasuje do Dali jako czwarty. Mnie na zastaw Atolla 80 nie było stać:(

Do tych polskich kolumn nie mam pojęcia - ODSŁUCH i tak konieczny

Minasy jak dla mnie do Rocka troszke słabe na basie ale za to fajne w przestrzeni i średnicy. Dali bardziej zrównoważone i chyba bardziej uniwersalne. Musisz posłuchać. Kandy ma mocno wywaloną średnice na pierwszy plan. Atoll bardziej uniwersalny i lepsza przestrzeń.

Ja bym wzioł

1. Atolla i Dali.

2. Atolla i Minasy + jakiś sub od Rela

A co do strumieniowca to Marantz NA7004.

Pozdro.

Ja bym coś takiego wybrał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego poszukałbym niestety tylko w używkach Marantz Na-7004.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

a może propozycja oparta na amplitunerze sieciowym Naim UnitiLite oraz zestawie kolumn Audio Academy Hyperion IV lub Dali Ikon 7 MK2. W przyszłości będziesz mógł sobie dokupić końcówkę mocy, co pozwoli Ci na łatwe przejście o klasę lepszy sprzęt.

Drugą opcją może być mocny i dodatkowo wyposażony w świetny przetwornik Hegel H80 połączony z Cambridge Audio Stream Magic 6 oraz kolumny Audio Academy Hyperion IV.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 tys na kolumny po odsłuchu w swoim pokoju.

2,5 tys na wzmacniacz dobrany do kolumn

1,5 tys streamer

:)

kolumny i wzmacniacz z rynku wtórnego

niekoniecznie sprzęt słuchany w swoim pokoju, choć najlepiej, ale w normalnym pokoju, w normalnych warunkach, na spokojnie

ps.

aktualnie sam niczego nie sprzedaję

kolumny i wzmacniacz z rynku wtórnego

niekoniecznie sprzęt słuchany w swoim pokoju, choć najlepiej, ale w normalnym pokoju, w normalnych warunkach, na spokojnie

ps.

aktualnie sam niczego nie sprzedaję

kolumny kup takie:

Ukryta Zawartość

a za 8 tys, lampę i wysokiego oppo.

na kolumny trzeba trochę poczekać, ale warto.

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

kolumny kup takie:

Ukryta Zawartość

a za 8 tys, lampę i wysokiego oppo.

na kolumny trzeba trochę poczekać, ale warto.

Bleee, ale brzydactwo nie postawiłbym tego w pokoju, choćby nie wiem jak by to grało ;) Przeznaczając jakieś 8-9tyś na kolumny używane, ale powiedzmy 5 letnie miałby praktycznie przedsionek hajendu, po co mu takie rupiecie jak te z linku?

Ukryta Zawartość

Przeznaczając jakieś 8-9tyś na kolumny używane, ale powiedzmy 5 letnie miałby praktycznie przedsionek hajendu

a na 15-letnie - autentyczny hi-end

natomiast starsze to już zabawa dla koneserów

wiem, co mówię - sam gram na kolumnach produkowanych w latach 1976-79, kupowałem świadom ryzyka i akurat trafiłem na egzemplarze w świetnym stanie

jeśli się bierze pod uwagę ryzyka takie podejście też ma sens, ale dotyczy to niewielu modeli, trzeba mieć wiedzę, szczęście i płacić tyle ile są warte z uwzględnieniem ryzyka, ja dałem 900 zł, widziałem i za 2500, też warte tej ceny, ale płacenie większej ceny nawet za dobry vintage rzadko ma sens, w kategoriach HiFi, bo co innego kwestie kolekcjonerskie, chyba że to klasyczne Tannoye czy JBLe, Quady ESL, Lowthery itp. w dobrym stanie, który trzeba jednak zbadać przed zakupem

te Tandbergi rzecz dla amatora - dla mnie koszmar, no ale to moja opinia tylko oczywiście

Nie odnoszę się w ogóle do propozycji innych. Jakbym dysponował ww. kwotą posłuchałbym dwóch kolumn:

Spendor A6 - (nówki mocno zbitą ceną dostępne w Decibelu - mają aukcję na allegro, która wisi od grudnia),

Usher Dancer II Mini One (nówki też po przecenie, przy czym one wcale nie są mini),

Pierwsze kolumna z bajkową średnicą, mało co potrafi tak zagrać, druga bardziej neutralna i dosadna z bardzo dobrą przestrzenią. W pierwszym wypadku pozostaje Ci kupę kasy na wzmacniacz ze średniej półki nowy (lub jeszcze lepszy z rynku wtórnego) plus sporo pieniędzy na wybrany odtwarzacz.

Radzę posłuchać, moim zdaniem warto.

Zwróciłbym uwagę na:

Ukryta Zawartość

Te mogą być małe, ale można poszukać na ebay

Ukryta Zawartość

Ewentualnie targować się i szarpnąć na te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Zwróciłbym uwagę na:

Ukryta Zawartość

Te mogą być małe, ale można poszukać na ebay

Ukryta Zawartość

Ewentualnie targować się i szarpnąć na te:

Ukryta Zawartość

14 tys. to jest budżet NA CAŁOŚĆ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj też Harpia Acoustics 300B mini + lampa (może być MingDa MC368-BSE). Moim zdaniem do rocka i jazzu bardzo dobre. Przypominają trochę "starą szkołę" dźwięku, dzięki zastosowaniu głośnika 22 cm (niezły bas!) z membraną cellulozową.

Jeżeli się zdecydujesz, poproś koniecznie p. Jurka o zainstalowanie dobrej klasy kondensatora filtrującego wysokie tony. Ja sobie wymieniłem sam na 4,7uF Oblligato Premium Gold - bardzo analogowe granie z ciekawą barwą. Ze standardowym niebieskim Jantzenem wg mnie bardzo dużo tracą te kolumny. Po wymianie kondensatora jest tak dobrze, że przestałem "szukać dziury w całym", a po prostu słucham muzyki - POLECAM!

Co do streamera, to chyba akurat najmniej istotny temat, więc coś pewnie kupisz. Kluczowe są kolumny i wzmocnienie.

nie polecam CA ani Pioneera, z w/w to Oppo. Tych polskich kolumn nie znam. Jeśli Dali i taka muzyka to na moje uszy Roksan najmniej pasował, a robiłem sporo odsłuchów. Audiolab git, mam z Zensor 5, lepiej od Nada, a Atoll brzmiał fantastycznie na odsłuchu i z Dali stworzył świetną parę. Atoll ma też chyba dobrego strumieniowca. miałbyś fajny zestaw. Ale podstawa to odsłuch, z Dali słuchałbym Audiolaba, Atolla, Mingdę (lampa - genialna para) i może Quada, choć NAD też pasuje do Dali jako czwarty. Mnie na zastaw Atolla 80 nie było stać:(

Do tych polskich kolumn nie mam pojęcia - ODSŁUCH i tak konieczny

Dziękuję za tę podpowiedź. Minasów słuchałem z Mingdą - niestety wypadła bardzo słabo, albo one z nią - ale zupełnie niekontrolowany bas :(

Chyba spróbuję posłuchać Atolla (kolega ma z AA Hyperion) i Audiolaba - zobaczymy efekty.

Posłuchaj też Harpia Acoustics 300B mini + lampa (może być MingDa MC368-BSE). Moim zdaniem do rocka i jazzu bardzo dobre. Przypominają trochę "starą szkołę" dźwięku, dzięki zastosowaniu głośnika 22 cm (niezły bas!) z membraną cellulozową.

Jeżeli się zdecydujesz, poproś koniecznie p. Jurka o zainstalowanie dobrej klasy kondensatora filtrującego wysokie tony. Ja sobie wymieniłem sam na 4,7uF Oblligato Premium Gold - bardzo analogowe granie z ciekawą barwą. Ze standardowym niebieskim Jantzenem wg mnie bardzo dużo tracą te kolumny. Po wymianie kondensatora jest tak dobrze, że przestałem "szukać dziury w całym", a po prostu słucham muzyki - POLECAM!

Co do streamera, to chyba akurat najmniej istotny temat, więc coś pewnie kupisz. Kluczowe są kolumny i wzmocnienie.

Dziękuję za podpowiedź, że streamer mniej istotny, bo z uwagi na duży wybór to też zaśmieca głowę. To sobie zostawię na koniec, mam też stary CD Sony - da radę do momentu zakupu streamera :)

Harpia też wygląda interesująco - czyżby to kolejny polski producent, z dobrą jakością?

S16Hz Minas Anor do tego Mingde i masz mały hi end!

Co do strumieniowca to nie słuchałem :-)

pzdr.

No właśnie z tą Mingdą jakoś nie bardzo zagrały - nie kontrolowały basu. Nie wiem, może to też kwestia (mojego) dnia :)

Minasy jak dla mnie do Rocka troszke słabe na basie ale za to fajne w przestrzeni i średnicy. Dali bardziej zrównoważone i chyba bardziej uniwersalne. Musisz posłuchać. Kandy ma mocno wywaloną średnice na pierwszy plan. Atoll bardziej uniwersalny i lepsza przestrzeń.

Ja bym wzioł

1. Atolla i Dali.

2. Atolla i Minasy + jakiś sub od Rela

A co do strumieniowca to Marantz NA7004.

Pozdro.

będę chciał to koniecznie przesłuchać - natomiast tego Marantz nigdzie nie ma.

:/

natomiast tego Marantz nigdzie nie ma.

A no faktycznie teraz wchodzi nowy model NA8005 i jest on z wyższej serii więc cena ~5tys.

Jak masz czasz poczekać to polecam.

Weź jeszcze pod uwagę Paradigm studio 60 (albo 100 jak starczy kasy) ze wzmacniaczem Anthem 225. Do tego może być np. Oppo, albo tańszy transport + lepszy DAC.

Będzie porządne granie a nie "ćwierkanie"

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość numik

(Konto usunięte)

Weź jeszcze pod uwagę Paradigm studio 60 (albo 100 jak starczy kasy) ze wzmacniaczem Anthem 225. Do tego może być np. Oppo, albo tańszy transport + lepszy DAC.

Będzie porządne granie a nie "ćwierkanie"

ANTHEM z Paradigmami dają kopa strasznego, dla mnie był zbyt duży;p

to się mieści w budżecie?

Jak się dobrze porozmawia z p. Jurkiem, to się zmieści ;)

Ale dobrego kondensatora na wysokotonówce bym nie odpuszczał - musi być wymieniony, bo oryginalny Jantzen "zabija" barwę ;)

Ukryta Zawartość

Przed wyborem I zakupem odtwarzacza strumieniowego plików polecam zapoznać się z tym wątkiem

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.