Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs irDAC

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

irDAC plus zasilacz Tomanka - grało to świetnie, lepiej w wielu aspektach od rDAC-a z podobnym zasilaczem.

duża różnica z Tomankiem i bez? co najmocniej zostało podciągnięte?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wyższa kultura i gładkość w całym paśmie, "pełniejsza" dynamika, niewielka, ale jednak poprawa na basie, szersza i głębsza scena. Dużo by mówić. Powrotu do chińskiego, impulsowego nie ma.

• 1 miesiąc później...

Po wielu perypetiach w końcu pojawił się u mnie irDAC z zasilaczem Tomanek, oba urządzenia "wygrzane".

W porównaniu do rDACa zasilanego bateryjne różnica w moim systemie okazała się wyraźna:

1. Bas jest nieco twardszy, bardziej obecny, jest większy wykop, energia, lepiej oddany rytm nagrań np, rockowych. Różnica nie jest duża, ale biorąc pod uwagę niedosyt poprzedniej konfiguracji w tym zakresie zmiana zdecydowanie na plus.

2. Dźwięk z rDAC był u mnie niezwykle czysty i gładki, czasem aż za bardzo, nadmiernie łagodząc brzmienie np. gitar. Z irDAC jest naturalna ostrość, więcej żywości, detali, bliżej do dźwięku live. Z drugiej strony barwa jest ciekawsza, naturalniej brzmi szczególnie męski wokal.

3. Wysokie są bardziej otwarte i zróżnicowane, szczególnie słychać to na blachach perkusyjnych.

4. Przestrzeń to chyba największa przewaga irDACa, scena jest szersza, głębsza, lepsze ogniskowanie instrumentów które są jakby większe i otoczone "powietrzem".

Pozdrawiam,

Radek

Moje wrażenia są zbieżne z Twoimi. irDAC jest krokiem do przodu, w stronę prawdziwości przekazu. Starszy brat gra bardzo przyjemnie, ale łagodzi i upraszcza muzykę. Do obu jednak obligatoryjnie trzeba kupić zasilacz klasy Tomanek lub od konkurencji, aby wycisnąć to, co najlepsze.

Oczywiście do rDAC i irDAC lepsze zasilanie to niejako konieczność, z tym że zastanawiało mnie dlaczego sam Arcam nie wyprodukował dedykowanych zasilaczy. Ostatnio zasłyszałem ciekawą opinię, z której wynikałoby że irDAC z odpowiednio dobrym zasilaniem mógłby stanowić konkurencję dla topowego FMJ D33 :)

Nie do końca. FMJ D33 posiada inny DAC, stąd i parametry elektryczne będą inne, ale faktem jest, że najgłówniejsza różnica to bardzo złożona sekcja zasilania w D33.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 1 rok później...

mógłby stanowić konkurencję dla topowego FMJ D33 :)

To kolega nigdy nie słyszał D33. No cóż, osobiście mam D33 i nie czarujmy się, żaden inny DAC Arcama mu nie dorówna, nawet z hiper-super zasilaniem.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.