Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wgralem dzis plik z plyta dsd wytworni Fone Jazz, wloskiej manufaktury istniejacej od ok. 30 lat. Studio tej firmy uzywa mikrofonow z lat 40 tych opartych o technike lampowa, takich samych ,jakie rejestrowaly nagrania The Beattles na Abbey Road czy nagrania z serii Living Stereo.

Plyta wydana na 30 lecie studia w 2013 r kosztuje tylko 8 euro - pliki dsd 64.

To co lampi dsd dac potrafi z niej wydobyc jest zadziwiajace. Co za glebia , co za scena!

Kolegom lubiacym dsd szczerze polecam.

Konto w trakcie usuwania

Tytuł płyty? Gdzie można nabyć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Firma Lampizator obiecala pelna liste utworow ktore byly prezentowane na Audio Show 2014 na jakims forum, ktos wie gdzie bedzie ta lista a moze juz jest?

Szukasz konkretnego utworu,czy chcesz mieć taką set listę?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Firma Lampizator obiecala pelna liste utworow ktore byly prezentowane na Audio Show 2014 na jakims forum, ktos wie gdzie bedzie ta lista a moze juz jest?

W watku o AS w zakladce hifi jest taka lista.

Konto w trakcie usuwania

W watku o AS w zakladce hifi jest taka lista.

Dzieki za info ale chodzi mi o PELNA liste, bo ta jak dla mnie jest bez sensu ;)

No bo co to za lista: Czajkowski, The Doors, Jacintha, nie chce byc zlosliwy ale lekka kompromitacja.

Nigdy bym nie wpadl na to , zeby do tego pokoju wstawic tuby.

Jak pierdyknela perkusja, ucieklem w poplochu.

Czystosc i namacalnosc dzwieku - niesamowita.

Umowilem sie z Lukaszem na odsluch big 7 , ktory gral w sobote i na niego nie trafilem.

W duzym pokoju zestaw lampiego- palce lizac imo.

Konto w trakcie usuwania

A oto pelna lista utworow z prezentacji LampizatOra

1. 100 Best Berliner Philharmoniker, The Nutcracker-Ballet, Op. 71, Act II: Variation

2. Parov Stelar - Psychodelic Jazz z płyty Rough Cuts

3. Melody Gardot - My One And Only Thrill

4. Fink - Perfect Darkness

5. The Doors - Ścieżka filmowa z When You'r Strange, L.A. Woman (Alternate Version)

6. Jacintha - The Thrill Is Gone z płyty Jacintha Is Her Name

7. Frank Zappa - Black Napkins z płyty You Can't Do That On Stage Anymore, Vol 6

8. The bad Plus - Guilty z płyty These Are the Vistas

Musze przyznac odsluchujac teraz kilka z tych samych nagran, ze LampizatOr to prawdziwy High-End, jest sporo momentow dzwiekowych ze DAC ten zachowuje bardzo wysoki poziom i tu naleza sie duze BRAWA! N.p. fortepian jest odtwarzany bardzo dobrze ( chociaz i tu sa uwagi) z reszta instrumentow nie jest juz tak super slodko, chociaz nadal trzeba powiedziec ze DAC i tu prezentuje wysoki poziom, mysle ze z czolowki swiatowych DAC-ow, z tego co sie na tym znam...;)

Niestety jest duzo niedociagniec, pierwsza sprawa to pomimo tego ze wydawalo sie ze na wystawie sprzet prezentuje olbrzymia dynamike to jednak jest ona przecietna utwory (zreszta bardzo interesujace muzycznie) sa tak dobrane aby eksponowac dynamike i to bardzo. Druga sprawa, to jednak przybrudzenie wielu rejestrow w DAC-u, slychac poprzez lampe i nikt nie powie mi ze tak z lampami jednak nie jest! Czasami to przybrudzenie jest bardzo pozytywnie przyjmowane (n.p. wspomniane przeze mnie fortepiany) ale juz z innymi intstrumentami jak dla mnie wychodzi to na spory minus nie ma rozdzielczosci i jednak gladkosci, wokale tez slabo rozdzielcze i plaskie, najwiecej mam zastrzezen do gory pasma, od tego co prezentowal LampizatOr moim zdaniem mozna duzo wiecej w gore jakosciowo z dynmika i naturalna ostroscia dynamiczna blach. Ale calosciowo to wysoki poziom malo DAC-ow tak juz gra jaka Lampi big7

Gość jt211

(Konto usunięte)

A oto pelna lista utworow z prezentacji LampizatOra

1. 100 Best Berliner Philharmoniker, The Nutcracker-Ballet, Op. 71, Act II: Variation

2. Parov Stelar - Psychodelic Jazz z płyty Rough Cuts

3. Melody Gardot - My One And Only Thrill

4. Fink - Perfect Darkness

5. The Doors - Ścieżka filmowa z When You'r Strange, L.A. Woman (Alternate Version)

6. Jacintha - The Thrill Is Gone z płyty Jacintha Is Her Name

7. Frank Zappa - Black Napkins z płyty You Can't Do That On Stage Anymore, Vol 6

8. The bad Plus - Guilty z płyty These Are the Vistas

Musze przyznac odsluchujac teraz kilka z tych samych nagran, ze LampizatOr to prawdziwy High-End, jest sporo momentow dzwiekowych ze DAC ten zachowuje bardzo wysoki poziom i tu naleza sie duze BRAWA! N.p. fortepian jest odtwarzany bardzo dobrze ( chociaz i tu sa uwagi) z reszta instrumentow nie jest juz tak super slodko, chociaz nadal trzeba powiedziec ze DAC i tu prezentuje wysoki poziom, mysle ze z czolowki swiatowych DAC-ow, z tego co sie na tym znam...;)

Niestety jest duzo niedociagniec, pierwsza sprawa to pomimo tego ze wydawalo sie ze na wystawie sprzet prezentuje olbrzymia dynamike to jednak jest ona przecietna utwory (zreszta bardzo interesujace muzycznie) sa tak dobrane aby eksponowac dynamike i to bardzo. Druga sprawa, to jednak przybrudzenie wielu rejestrow w DAC-u, slychac poprzez lampe i nikt nie powie mi ze tak z lampami jednak nie jest! Czasami to przybrudzenie jest bardzo pozytywnie przyjmowane (n.p. wspomniane przeze mnie fortepiany) ale juz z innymi intstrumentami jak dla mnie wychodzi to na spory minus nie ma rozdzielczosci i jednak gladkosci, wokale tez slabo rozdzielcze i plaskie, najwiecej mam zastrzezen do gory pasma, od tego co prezentowal LampizatOr moim zdaniem mozna duzo wiecej w gore jakosciowo z dynmika i naturalna ostroscia dynamiczna blach. Ale calosciowo to wysoki poziom malo DAC-ow tak juz gra jaka Lampi big7

Stasiop bardziej debilnego słowotoku na temat co powoduje lampa w DACu

nie czytałem już dawno. BRAWO !!!

Może poszukaj dobrego doktora od głowy :)

stasiop znowu ladnie pojechal, jest tam fajne zdanie mowiace "co sie na tym znam", i tu jest wlasnie najwiekszy problem, wszystko na czym k stasiop sie zna to dzwieki z wystawy, a to raczej malo

ps swoja droga ile razy mozna sobie strzelac, widac nie ma tu ograniczen

co do prezentacji lamp. nie rozumiem jak mozna do takiego pomieszczenia wstawiac takie kolumny, jakis maly odlot

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Stasiop BRAWO !!!

Może poszukaj dobrego doktora od głowy :)

Smutne to ze mamy takie forum :(

na czym k stasiop sie zna to dzwieki z wystawy, a to raczej malo

A co znaczy to 'k' ze tak zapytam?

Druga sprawa, to jednak przybrudzenie wielu rejestrow w DAC-u, slychac poprzez lampe i nikt nie powie mi ze tak z lampami jednak nie jest!

Niestety Staszku, ale to prawda, ze wypisujesz bzdury. Jedyne co ja slysze w lampie vs tranzystor w DACach to niestety moze byc zciszenie skrajow pasma. Im lepsza lamka tym lepiej sobie radzi z ta przypadloscia. O zadnym przybrudzeniu rejestrow nie ma mowy. Wiadomo, ze wazna jest konkretna aplikacja i prezentacja, bo zawsze pozostaje kwestia reszty toru. Twoje szczegolowe oceny na podstawie odsluchow na wystawie w nieznanym sobie systemie sa bez sensu. Nie narzekaj na jakosc forum, bo sam prowokujesz.

O zadnym przybrudzeniu rejestrow nie ma mowy.

Nawet najwieksi zwolennicy lamp wlacznie z czolowymi realizatorami dzwieku mowia ze lampa brudzi najczesciej w okolicach 400Hz, no ale widocznie wiesz lepiej :/

Nie wiem po co ataki na moja osobe, ja wlasciwie pozytywnie wyrazilem sie o tym sprzecie, a ze sa niedociagniecia, kazdy sprzet takowe posiada to rzecz normalna. Co dobrze byloby gdybym sie tylko zachwycal i pisal pod katem tego co chcecie uslyszec...? Niestety jest inaczej.

Ale uwazam ze to prawdziwie High-Endowy DAC! Brawa dla Lampizatora!

Moze ktos jeszcze inny sie wypowie jakie odniosl wrazenia po odsluchu tego urzadzenia tzn Lampizator Big7 na Audio Show 2014?

Nikt się nie wypowie,ponieważ prawdopodobnie nikt,nie miał przy sobie innego DACa,i nie było prób wypinania Big7,zastępowania go innym urządzeniem,

i testowania co wnosi do brzmienia sam DAC.

Jedyne wrażenia,to wrażenia z odsłuchu całego systemu.

Jedyne wrażenia,to wrażenia z odsłuchu całego systemu.

Też tak uważam. Cały system robił niezwykle efektowne wrażenie prezentacją perkusji z głośnością live, ale reszta nagrań mocno nadmuchana i nienaturalna. Zwłaszcza w tej hotelowej klitce, gdzie kolumny zajmowały ok. połowy ściany, na której stały....

niezwykle efektowne wrażenie prezentacją perkusji z głośnością live

Tak z całej prezentacji to było najlepsze :).

Resztę można by oceniać w dużo większym pomieszczeniu,ponieważ wielkości instrumentów oraz wokalistki były mocno powiększone.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Stasio, ciekawa jest ta teza o tym, że lampa brudzi w okolicach 400Hz. Przyznam szczerze, że pierwszy raz takową słyszę.

No co Ty ja muszę zamiatać po każdym odsłuchu.

Twoje lampy pewnie same po sobie sprzątają ( hamerykańskie są).

Tak z całej prezentacji to było najlepsze :).

Resztę można by oceniać w dużo większym pomieszczeniu,ponieważ wielkości instrumentów oraz wokalistki były mocno powiększone.

Dlaczego wszyscy uważają , że jak powiększone to żle , a jak są pomniejszone to dobrze?

A właściwie jaki rozmiar jest właściwy ?

I wcalę nie żartuję , pytam powaznie .

Dla mnie właściwy rozmiar to jak wokalistka ma 170 cm, a nie np 100 ..

A właściwie jaki rozmiar jest właściwy ?

Nie powiesz mi,że gitara z dwumetrowym gryfem to jest właściwy rozmiar. :)

właściwy rozmiar to jak wokalistka ma 170 cm

Ok,ale gdy ma usta wielkości słonia to już chyba trochę gorzej. :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie powiesz mi,że gitara z dwumetrowym gryfem to jest właściwy rozmiar. :)

Ok,ale gdy ma usta wielkości słonia to już chyba trochę gorzej. :)

No pewnie , że nie;)

Tylko spotkałem się z opiniami , że system oddający naturalne wymiary instrumentów , " strasznie je powiększał "

To dlaczego ludzie chodzą do Kina na wielki ekran gdzie człowiek ma 5m a pies 2m? I jest WOW!! Ludzie zachwyceni. A to samo na ekranie 65 cali nie robi nawet ułamka tego wrażenia?

Dlaczego ludzie chodzą na koncerty gdzie obraz jest na telebimach tak samo jak w kinie, wielokrotnie większe obiekty niż w naturze. Dźwięk nagłaśniany też jest dużo większy niż w naturze i gitara ma 2m. Dlaczego nie robią koncertów tak by gitara były 1:1? Okazuje się, że ludzie zachwycają się tym co jest większe niż w naturze. A czy tak być powinno to już inna kwestia.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja słuchałem tego systemu w zeszłym roku i bardzo mi się podobał. Tylko ten pokój jest zdecydowanie zbyt mały jak na te wielkie kolumny. One powinny grać w salonie tak na moje oko 50m kw. +.

system oddający naturalne wymiary instrumentów

Tu nie było takiego problemu,bo nie było naturalnych wymiarów instrumentów.

Powinni wynająć dużo większy pokój i byłoby ok.

Okazuje się, że ludzie zachwycają się tym co jest większe niż w naturze.

No nie wiem... Z dwojga złego chyba jednak wolę jak wszystko jest mniejsze niż w rzeczywistości (np. kiedy słucham na monitorkach), ale mam wycyzelowany i "dopieszczony" każdy szczegół - niż jak wokalistka ma usta wielkości umywalki... ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.