Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

A merytorycznie ... zlampizuję u Fikusa swoejgo DACa za naście tysiów .... a co ...

Być może wyjdzie za ... kilkadziesiąt tysiów na lampce 6900 .. o ile czytelnicy wiedzą co to za lampa.

Może będzie dobrze, a może do doopy?

Zobaczymy.

:)

Pozdro

Tylko uważaj żebyś clippingu na tych lampkach nie miał :-)
Gość jt211

(Konto usunięte)

Szukam ałdjofilskich treści, a znajduję ... goofno ...

A masz coś merytorycznie do dodania ???

Tak pytam bo tu ostatnio samo piep...enie !!!

A merytorycznie ... zlampizuję u Fikusa swoejgo DACa za naście tysiów .... a co ...

Być może wyjdzie za ... kilkadziesiąt tysiów na lampce 6900 .. o ile czytelnicy wiedzą co to za lampa.

Może będzie dobrze, a może do doopy?

Zobaczymy.

W każdym razie nie będzie piep...nia.

:)

Pozdro

Na poważnie sądzisz że kasa wydana na 6900 zagra sama z siebie ? A gdzie reszta czyli to w jakim otoczeniu ta 6900 będzie pracować ? Zasilanie , dual mono ,rezystory , może CCS ? Lampa jest o niskim Ri to może trafo na wyjściu ?

Powiem tak że dobrze zaaplikowana 5687 wydyma 6900 i co mi zrobisz ?

A tak między nami to po za objawieniem nam Swoich planów i zarzutem dla nas o pier ... lenie i goofno co niby ten post wnosi :>)

Tylko uważaj żebyś clippingu na tych lampkach nie miał :-)

Będę uważał. Dobry wzór u starego.

Pozdro

Na poważnie sądzisz że kasa wydana na 6900 zagra sama z siebie ? A gdzie reszta czyli to w jakim otoczeniu ta 6900 będzie pracować ? Zasilanie , dual mono ,rezystory , może CCS ? Lampa jest o niskim Ri to może trafo na wyjściu ?

Powiem tak że dobrze zaaplikowana 5687 wydyma 6900 i co mi zrobisz ?

A tak między nami to po za objawieniem nam Swoich planów i zarzutem dla nas o pier ... lenie i goofno co niby ten post wnosi :>)

Nic Ci nie zrobię bo to prawda. Zawsze ważniejsze są pomysł, projekt i aplikacja.

W dobrej aplikacji 6900 powinna zagrać lepiej niż 5687 w ... dobrej aplikacji. BTW 5687 stosuje Audio Note w swoich DACach.

A nt. goofna i pip...enia poczytaj ostatnie kilkanaście postów całkowicie nie na temat wątku. Np. kolegi Sly powyżej. Kompletnie nie ma pojęcia o czym piszesz ale ... zaznacza swoją obecność ;). Szymon także odkrył Amerykę i niósł świeży powiew do wątku.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

On ma Clipping wliczony w cenę całego zestawu, nawet kolumny zostały przystosowane, a jak dojdzie EQ na basie - panocku: kawał hi-endu!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

On ma Clipping wliczony w cenę całego zestawu, nawet kolumny zostały przystosowane, a jak dojdzie EQ na basie - panocku: kawał hi-endu!

Zapewne pijesz do mnie. Następnym razem napisz: pmcomp ma ... zamiast on ma ... .

Otóż ta equalizacja na basie ze wzmaka Nakamichi pogoniła w kąt wzmak Marka Lewinsona No. 331.

Dla przypomnienia moja charakterystyka w moim pomieszczeniu po parametryzacji:

ZXB9uT.jpg

Zamiast pisać takie posty lepiej zmierz charakterystykę w swoim pomieszczeniu i systemie i zastanów się jak wyrównać te Karpaty, które zapewne się pojawią. Do czego dążyć masz powyżej na obrazku. Powodzenia.

BTW u starego "na słuch" to nawet nie były Karpaty, to były Himalaje, jeszcze przed pojawieniem się clippingu.

Sorry za OT.

Pozdro

Zapewne pijesz do mnie. Następnym razem napisz: pmcomp ma ... zamiast on ma ... .

Otóż ta equalizacja na basie ze wzmaka Nakamichi pogoniła w kąt wzmak Marka Lewinsona No. 331.

Dla przypomnienia moja charakterystyka w moim pomieszczeniu po parametryzacji:

ZXB9uT.jpg

Zamiast pisać takie posty lepiej zmierz charakterystykę w swoim pomieszczeniu i systemie i zastanów się jak wyrównać te Karpaty, które zapewne się pojawią. Do czego dążyć masz powyżej na obrazku. Powodzenia.

BTW u starego "na słuch" to nawet nie były Karpaty, to były Himalaje, jeszcze przed pojawieniem się clippingu.

Sorry za OT.

Pozdro

Pokaż lepiej odpowiedź impulsową i harmoniczne w tym paśmie :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A gdzie tam, przecież wiadomo że już lampa 2A3 bez problemu wysterowuje kolumny "DIY" Szymona na 40 Scan- Speakach. Po za tym, po co być aż tak małostkowym ? Co tam clipping jak jest muzyka. Potwierdzają to przecież doświadczeni audiofile z tego forum.

Pmcomp, a czego używasz do EQ na basie?

Jeśli pytasz na poważnie, a nie szukasz zaczepki to odpowiem: opcja korektora parametrycznego w dbx 480. Niestety jest konwersja AD-DA ale na szczęście na basie nie ma większego znaczenia. Lepszy byłby analogowy korektor parametryczny np.

front_eqf_1.png

albo

$_57.JPG

choć ten ma za mało punktów na basie ale marka to legenda w tego typu urządzeniach. Moog robił znakomite filtry.

Ten wygląda bardzo ciekawie:

497,r,1280,381,1.png

Do 200 Hz ma aż dziesięc punktów korekcji. Można go włączyć w całe pasmo, czyli zastosować pomiędzy pre a końcówkę w standardowym połączeniu, a nie jak u mnie tylko w sekcję basową za aktywną zwrotnicą i powyłączać nieużywane sekcje na wyższe pasmo. Choć aż sie prosi tam też wyrównać charakterystyki o ile byłaby taka potrzeba.

No i firma jest z ... Polski :):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

U Starego słuchaliście systemu do sprzedaży, a nie jego systemu do słuchania na co dzień. Więc przestań oceniać Starego pod względem jednego systemu i to w cale nie najlepiej grającego. Może Ci złożyć parę systemów w różnych konfiguracjach..., bo ma z czego. Za to Wasza muzyka do testowania - ojej, to były dopiero jaja...

Co do mojego systemu, chłopie, mam uszy i skupiam się na muzyce, drewno na poddaszu i na ścianach, i suficie, 25m2 i gra muzyka. Ty masz salon, białe ściany, kanapę pomiędzy kolumnami i zasłonięty dyfuzor - wiesz, dlaczego kanapa nie powinna stać pomiędzy kolumnami? Wiesz, że połowę informacji ta kanapa pochłania? Wiesz, że te wszystkie urządzenia i tri-amping są nie potrzebne? Wiesz, że kolumny JBL to ściana papkowego dźwięku? Ja wiem, powiesz mi zaraz, że u Ciebie nie byłem - nie muszę, słuchałem parę kolumn JBL, w różnych konfiguracjach, spektakularny sceniczny dźwięk i ostro jak cholera. Jak tak lubisz to ok, ale uważam, że można lepiej. Największy Twój problem to zbyt duże pomieszczenie i zbyt małe kolumny plus brak akustyki, przynajmniej powierzchni drewnianej, co już by dało sporo.

Można robić takie eksperymenty, tylko jest to kompletnie zbędne, bo jest zdecydowanie więcej lepiej grających kolumn Vintage. Ale głównie zastrzeżenia należą do akustyki, bo jak jest akustyka, to wtedy dopiero można cokolwiek oceniać.

Ale, Pmcomp, to jest Twoja Kasa, Twoje Życie, Twoje Granie i Twoje Uszy - g... mi do tego, wszystko w temacie.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeśli pytasz na poważnie, a nie szukasz zaczepki to odpowiem: opcja korektora parametrycznego w dbx 480. Niestety jest konwersja AD-DA ale na szczęście na basie nie ma większego znaczenia. Lepszy byłby analogowy korektor parametryczny np.

Rozumiem. Tylko analogowe korektory wprowadzają szumy do systemu, więc tak źle i tak niedobrze. Najlepszy byłby cyfrowy ale najwyższej klasy czyli Trinnov z profesjonalną wersją oprogramowania ale tam cena robi się konkretna.

.

U Starego słuchaliście systemu do sprzedaży, a nie jego systemu do słuchania na co dzień. Więc przestań oceniać Starego pod względem jednego systemu i to w cale nie najlepiej grającego. Może Ci złożyć parę systemów w różnych konfiguracjach..., bo ma z czego. Za to Wasza muzyka do testowania - ojej, to były dopiero jaja...

Jak można prezentować clipping... i nie wiedzieć tego. A na dodatek to sprzedawać. Ale jaja...

Rozumiem. Tylko analogowe korektory wprowadzają szumy do systemu, więc tak źle i tak niedobrze. Najlepszy byłby cyfrowy ale najwyższej klasy czyli Trinnov z profesjonalną wersją oprogramowania ale tam cena robi się konkretna.

A Tym się interesowałeś? Elektronika z tego co pamiętam jest używana przez dużych producentach do dobrego KD ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda. Jesli ktoś słucha tylko cyfry tak jak Ty to najlepiej zakupić taki cyfrowy procesor od razu z wejściami cyfrowymi. Wtedy odpada DAC jak dodatkowe urządzenie, brak dodatkowej konwersji DA-AD, kabli itp.

dbx 480 to stary model. Nowszy dbx 4800 ma już taką opcję. Wybór takich urządzeń z wysokiej pólki na rynku profesjonalnym jest całkiem spory, jest w czym wybierać.

Najwiekszą wadą tego IGS jest to, że ma opampy. Niestety na lampach taki klocek kosztowałby majątek i miał wielkość "szafy". Na każde pasmo, a jest ich 24, potrzebowałby po dwie lampy. 48 lamp NOS ... niezła cena by wyszła :). Rozmawiałem przed chwilą z właścicielem, musze pożyczyć ten klocek na odsłuch.

Pozdro

A Tym się interesowałeś? Elektronika z tego co pamiętam jest używana przez dużych producentach do dobrego KD ?

Ukryta Zawartość

Dzieki, poczytam. Ale to jest chyba obróbka w domenie cyfrowej, a tego chcę uniknąć.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Dzieki, poczytam. Ale to jest chyba obróbka w domenie cyfrowej, a tego chcę uniknąć.

W studiach nagraniowych obróbka dźwięku też obecnie jest robiona w domenie cyfrowej i wychodzą fajne płyty (jak reszta wraz z mikrofonami jest do przetwornika A/D OK!

Jak można prezentować clipping... i nie wiedzieć tego. A na dodatek to sprzedawać. Ale jaja...

Jaki Clipping, ludzie, opamiętajcie się :)

To jest cyfra i z tego co widzę mniej zaawansowana niż Trinnov.

Ale spokojnie w pewnych zakresach spokojnie może wystarczyć choćby u Ciebie na samym basie (gdzie o ile pamiętam chciałeś poprawy) a ucho nie jest takie selektywne.

Co do mojego systemu, chłopie, mam uszy i skupiam się na muzyce, drewno na poddaszu i na ścianach, i suficie, 25m2 i gra muzyka. Ty masz salon, białe ściany, kanapę pomiędzy kolumnami i zasłonięty dyfuzor - wiesz, dlaczego kanapa nie powinna stać pomiędzy kolumnami? Wiesz, że połowę informacji ta kanapa pochłania? Wiesz, że te wszystkie urządzenia i tri-amping są nie potrzebne? Wiesz, że kolumny JBL to ściana papkowego dźwięku? Ja wiem, powiesz mi zaraz, że u Ciebie nie byłem - nie muszę, słuchałem parę kolumn JBL, w różnych konfiguracjach, spektakularny sceniczny dźwięk i ostro jak cholera. Jak tak lubisz to ok, ale uważam, że można lepiej. Największy Twój problem to zbyt duże pomieszczenie i zbyt małe kolumny plus brak akustyki, przynajmniej powierzchni drewnianej, co już by dało sporo.

Można robić takie eksperymenty, tylko jest to kompletnie zbędne, bo jest zdecydowanie więcej lepiej grających kolumn Vintage. Ale głównie zastrzeżenia należą do akustyki, bo jak jest akustyka, to wtedy dopiero można cokolwiek oceniać.

Ale, Pmcomp, to jest Twoja Kasa, Twoje Życie, Twoje Granie i Twoje Uszy - g... mi do tego, wszystko w temacie.

Zacznę od końca, jak ci g... do tego to po co się wypowiadasz? Czytaj dalej.

Jeśli chodzi o odsłuch u starego to On zawsze twierdzi i twierdził, że ma referencję. Gdyby nie pisał takich rzeczy to nigdy nie opisałbym wrażeń z tego odsłuchu. Bo wtedy mit tej referencji legł w gruzach. Jesli na Jego pozostałych klockach na dole i w systemie analogowym na górze ta referencja wygląda, lepiej gra, tak samo to ja dziękuję.

Jeśli sie sprzedaje cały system, a to kolejne słowo często używane przez starego, to ten system powinien grać. A nie grał i do tego wpadał w clipping bo stary z upodobaniem, wiesz o tym bardzo dobrze, przekręcał gałkę volume w prawo. Widocznie u niego głośniej znaczy lepiej, o innych wnioskach z tego faktu nawet nie chcę pisać czy przypuszczać.

A stary chciał sprzedać system, który nigdy nie powinien być tak złożony. GM70 nie napędzi Thiela CS 3.7 i basta. I to było słychać.

Co do prezentowanej mózyki i płyt, gwoli prawdy, to nie była moja kompozycja. Rafał przywiózł swoją muzę starannie wybraną do testów, realizacje złe, średnie i dobre nie po to aby z przyjemnością posłuchac muzy tylko aby sprawdzic jak graja Thiele. Jak kiedyś napisałem dobrze zralizowane płyty zagra fajnie każdy system, nawet z dolnej półki cenowej. Trudny materiał nie. poza tym to Rafał był kupcem i jego prawo czego słuchał. BTW tych samych płyt słuchaliśmy u mnie.

Co do uwag nt. mojego systemu i pomieszczenia oczywiście napiszę, że nie byłeś, nie słuchałeś więc nie wiesz ... więc proszę wypowiadaj się ogólnie nt. klocków, wyboru konfiguracji, teorii bo teraz piszesz jak stary. On zazwyczaj nie słucha ale najlepiej wie.

Na pewno mój system nie jest żadną referencją, są lepsze i bardzo dobrze. Pomieszczenie mam takie jakie mam więc uwagi na jego temat są zbędne. To co się teraz z niego wydobywa mi sie podoba i to jest najważniejsze. To jest mój system, w moim domu i słuchanie z niego muzyki ma się podobać mi, a nie Tobie czy komukolwiek innemu. Ja się na żadnego referencyjnego guru nie kreuję.

Niektórym moim znajomym ten dźwiek się podoba, innym mniej, a jeszcze innym wcale. I ja z tego tragedii nie robię.

Charakter dźwięku i przekazu może się nie podobać ale system jest złożony "z głową", w sposób absolutnie nieszablonowy jak na warunki domowego audio i nie ma w nim takich błedów jak na odsłuchu u starego np. próby napędzenia tych kolumn lampką 2W czy nie daj Boże clippingu.

Pozdro

Jaki Clipping, ludzie, opamiętajcie się :)

Taki, który był podczas tego odsłuchu.

Teraz stary na audiomaniacy wręcz czerpie przyjemność z tego słowa.

Zapewne On go nie słyszał ale trzy osoby i owszem. Dobrze, że przetworniki ocalały.

Gwoli ścisłości clipping nie był obecny cały czas podczas odsłuchu, wystąpił dwa razy, raz na nagraniu Rafała i drugi na nagraniu starego.

Skończmy już proszę temat tego clippingu bo starego tu nie ma i nie może się wypowiedzieć. po co ciągnąć zdechłego śledzia?

Pozdro

Ale spokojnie w pewnych zakresach spokojnie może wystarczyć choćby u Ciebie na samym basie (gdzie o ile pamiętam chciałeś poprawy) a ucho nie jest takie selektywne.

Wiem i dlatego teraz parametryzację robi mi dbx 480. Ale ten IGS organoleptycznie sprawdzę.

Co z tego wyszło pokazuje wykres.

Pozdro

Jeszcze jedno. Szumy korektorów to stereotyp ponieważ zazwyczaj mamy albo mieliśmy do czynienia z korektorami graficznymi, a nie parametrycznymi. To są zupełnie inne urządzenia mające inne filtry. W uproszczeniu w korektorze graficznym dla zadanej częśtotliwości regulowane jest wzmocnienie przy stałych parametrach filtru, zazwyczaj słabej jakości. Jego działanie jest "schodkowe". W korektorach parametrycznych regulowane są parametry filtru, jego dobroć, wzmocnienie.

Tak wygląda ustawienie u mnie:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zacznę od końca, jak ci g... do tego to po co się wypowiadasz? Czytaj dalej.

Wypowiadam się, bo gadasz głupoty i robisz wszystko jak koń pod górę. Przy okazji opisujesz jeden system, który słyszałeś u Starego i oceniasz resztę, szczególnie Analog na górze, którego nie słyszałeś. Słuchałem GM70 z Thielami i nigdy nie było żadnego Clippingu. Mało tego, dziwne, że tylko Ty to zauważyłeś, choć sporo osób słuchało tego zestawienia. Lepiej powiedz jakie żeście płyty przytargali, może tam ten Clipping już w studiu zrobili? Nie wiem na czym słuchasz, a realizacja to podstawa. W Thielach osobiście nie pasuje mi przekaz, bo są to kolumny trochę nie w moim stylu - brzmieniowo, ale nigdy nie było żadnej niewydolności prądowej GM70.

...system jest złożony "z głową"...

No właśnie nie jest, bo gdybyś pomyślał o akustyce, miał byś mniej elementów w torze i przy okazji pewnie lepszy przekaz. Sprzedaj ten dyfuzor, bo i tak go nie używasz.

...np. próby napędzenia tych kolumn lampką 2W...

Od kiedy to GM70 ma 2W? Gratuluje znajomości...

Pokaż lepiej odpowiedź impulsową i harmoniczne w tym paśmie :D

Nie mam takich wykresów.

Za tydzień będziemy z mirkiem24 robić korekcję dla Mark Levinson 331, wtedy zrobię.

Pozdro

Wypowiadam się, bo gadasz głupoty i robisz wszystko jak koń pod górę. Przy okazji opisujesz jeden system, który słyszałeś u Starego i oceniasz resztę, szczególnie Analog na górze, którego nie słyszałeś. Słuchałem GM70 z Thielami i nigdy nie było żadnego Clippingu. Mało tego, dziwne, że tylko Ty to zauważyłeś, choć sporo osób słuchało tego zestawienia. Lepiej powiedz jakie żeście płyty przytargali, może tam ten Clipping już w studiu zrobili? Nie wiem na czym słuchasz, a realizacja to podstawa. W Thielach osobiście nie pasuje mi przekaz, bo są to kolumny trochę nie w moim stylu - brzmieniowo, ale nigdy nie było żadnej niewydolności prądowej GM70.

No właśnie nie jest, bo gdybyś pomyślał o akustyce, miał byś mniej elementów w torze i przy okazji pewnie lepszy przekaz. Sprzedaj ten dyfuzor, bo i tak go nie używasz.

Od kiedy to GM70 ma 2W? Gratuluje znajomości...

Prosze cię na przyszłość zanim coś palniesz ... przeczytaj uważnie.

Sprostujmy:

Gdzie ja napisałem, że słuchałem systemu analogowego na górze ???

Gdzie ja napisałem, że GM70 ma 2W ??? Pisałem o swoim systemie.

Napisze po raz ostatni, TO NIE BYŁY MOJE PŁYTY tylko Rafała. Ich lista wymieniona jest na moim blogu, zapraszam. Zawsze możesz zapytać Rafała.

Raz jeszcze o clippingu. Clipping ma to do siebie, że nie pojawia się zawsze. Poczytaj, po raz kolejny zamieszczam ten link:

Ukryta Zawartość

Gdyby był zawsze to Thiele starego już nadawały by się na śmietnik, a nie na sprzedaż.

Niewydolnośc prądowa GM70 przy napędzaniu Thieli jest i słychac to "bez clippingu". Objawia się to rozlazłym, niekontrolowanym basem. A taki był. A wystarczyło podpiąć końcówki 601 McIntosha, które stały obok. Ale stary sprzedaje przecież ... "system" ;) , do tego referencyjny.

A propos akustyki już Ci odpisałem. Pokażesz swoje pomieszczenie? Dokonamy zbiorowej analizy.

A propos kanapy, to kolejny ulubiony temat starego (BTW czy ty nie jesteś Jego klonem bo jak bym słuchał argumentów starego, chyba nie bo na szczęście Twój język jest o niebo lepszy) taka kanapa to nie tylko pochłaniacz ale także i rozpraszacz.

Pisałem, zapewne nie doczytałeś, że zrobiłem test i kanapa wyleciała. I było gorzej.

Niektórzy zamiast kanapy pomiędzy głośnikami mają telewizory, zapewne efekt jest lepszy od mojej kanapy.

A dyfuzor ... masz rację, muszę podnieść o jakieś 30 cm do góry. Jak widzisz moje klocki wymagają trochę miejsca. A długie kable są niewskazane jak zapewne wiesz.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Pmcomp, To Ty raczej przeczytaj mój wpis uważniej...

EOT z mojej strony.

Przepraszam za posty nie na temat wątku. Choć doświadczenia nt. equalizacji basu są pouczające, a taki temat rzadko gości na łamach AS. Może ktoś wykorzysta taki pomysł.

I dzieku zapytaniu sly'a znalazłem klocek IGS !!! I to jest największa radość z tej porannej dyskusji ;).

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Choć doświadczenia nt. equalizacji basu są pouczające, a taki temat rzadko gości na łamach AS

Piotrek, a kogo to tu obchodzi? Tu od dawna nie ma zainteresowanych tą tematyką.

Tu jest ważna tylko długość fajfusa. Albo stajesz w szeregu do pomiaru albo wypad do hifi :)

Piotrek, a kogo to tu obchodzi? Tu od dawna nie ma zainteresowanych tą tematyką.

Tu jest ważna tylko długość fajfusa. Albo stajesz w szeregu do pomiaru albo wypad do hifi :)

Maciek,

+1

ale ... mnie się zawsze wydawało, że tak jak napisał jar1 w wątku warszawskiego klubu chodzi o ... orgazm.

Ja jestem za :).

CZyli jakis związek z tym fajfusem jest.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.