Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie się chłopaki spinacie, zwłaszcza, że to nie Wasz system i nie Wasz clipping ;)

Zluzujcie majty bo jajka pójdą do amputacji :)

Nota bene ten clipping nie tylko w basie się objawiał,ale też wyższe partie się darły przy trudniejszym materiale. Swego czasu słuchałem takiego zestawu.

No, ale podobno 2 lata wygrzewania Thieli zrobiło swoje... clipping znikł jak ręką odjął.

Nie wiecie za co dostalem ostrzezenie i punkty karne w tym watku? Juz nie pisalem tu dlugo a tu ostrzezenie, nie wiem moze nadaja juz prewencyjnie, albo sady audiostereo dzialaja opieszale i to jakies przewiniennie z 2013r moze? ;) Ma ktos jakas koncepcje bo Moderator1 nie odpowiada w tej sprawie wiec pisze na forum.

Nie wiecie za co dostalem ostrzezenie i punkty karne w tym watku? Juz nie pisalem tu dlugo a tu ostrzezenie,

Dlatego że nie pisałeś długo tylko krótko to dostałeś ostrzeżenie,system Ciebie wciągnął Staszek musisz pisać nie masz wyboru :)))

Pozdrawiam

Nie mam takich wykresów.

Za tydzień będziemy z mirkiem24 robić korekcję dla Mark Levinson 331, wtedy zrobię.

Pozdro

Prosze cię na przyszłość zanim coś palniesz ... przeczytaj uważnie.

Sprostujmy:

Gdzie ja napisałem, że słuchałem systemu analogowego na górze ???

Gdzie ja napisałem, że GM70 ma 2W ??? Pisałem o swoim systemie.

Napisze po raz ostatni, TO NIE BYŁY MOJE PŁYTY tylko Rafała. Ich lista wymieniona jest na moim blogu, zapraszam. Zawsze możesz zapytać Rafała.

Raz jeszcze o clippingu. Clipping ma to do siebie, że nie pojawia się zawsze. Poczytaj, po raz kolejny zamieszczam ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby był zawsze to Thiele starego już nadawały by się na śmietnik, a nie na sprzedaż.

Niewydolnośc prądowa GM70 przy napędzaniu Thieli jest i słychac to "bez clippingu". Objawia się to rozlazłym, niekontrolowanym basem. A taki był. A wystarczyło podpiąć końcówki 601 McIntosha, które stały obok. Ale stary sprzedaje przecież ... "system" ;) , do tego referencyjny.

A propos akustyki już Ci odpisałem. Pokażesz swoje pomieszczenie? Dokonamy zbiorowej analizy.

A propos kanapy, to kolejny ulubiony temat starego (BTW czy ty nie jesteś Jego klonem bo jak bym słuchał argumentów starego, chyba nie bo na szczęście Twój język jest o niebo lepszy) taka kanapa to nie tylko pochłaniacz ale także i rozpraszacz.

Pisałem, zapewne nie doczytałeś, że zrobiłem test i kanapa wyleciała. I było gorzej.

Niektórzy zamiast kanapy pomiędzy głośnikami mają telewizory, zapewne efekt jest lepszy od mojej kanapy.

A dyfuzor ... masz rację, muszę podnieść o jakieś 30 cm do góry. Jak widzisz moje klocki wymagają trochę miejsca. A długie kable są niewskazane jak zapewne wiesz.

Pozdro

Sprostuję kolegę ale kanapa nie jest rozpraszaczem. Można ją rozpatrywać jedynie w formie absorbera o całkowicie losowym wpływie na akustykę pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Pmcomp czy testujesz system na słabych realizacjach? Słabo nagrane płyty wszędzie zagrają fatalnie a wybitnie nagrane tylko w nielicznych systemach grają wybitnie. Jeżeli chcesz się przekonać to spróbuj posłuchać japońskich realizacji pod 300B na swoim sprzęcie. Jak będzie gładko i przyjemnie przy zachowaniu pełnej rozdzielczości to znaczy, że system jest złożony poprawnie. Na słabym paliwie to bolid F1 nawet nie odpali :)

• Moderatorzy

A gdzie tam, przecież wiadomo że już lampa 2A3 bez problemu wysterowuje kolumny "DIY" Szymona na 40 Scan- Speakach. Po za tym, po co być aż tak małostkowym ? Co tam clipping jak jest muzyka. Potwierdzają to przecież doświadczeni audiofile z tego forum.

Gdyby światło i blask Twojego płonącego krzyża padło na ten wzmacniacz może dojrzałbyś, że to nie lampa 2A3 tylko, LAMPY 2A3 - wiesz może w jakim układzie jest ten wzmacniacz, ile tam lamp wchodzi i jaką moc mżna z niego uzyskać?

Ja nie będę ustosunkował się do połączenia 2a3 - SSy Szymona, bo go nie słyszałem, na gm70 słyszałem tylko przez chwilę - nie zauważyłem tam braku wysterowania. Natomiast wzmacniacz na 2a3 z Thielami dawał sobie radę bez żadnego problemu i dużo trzeba wosku w uszach mieć by usłyszeć tam cliping...

-----------------

A gdzie tam, przecież wiadomo że już lampa 2A3 bez problemu wysterowuje kolumny "DIY" Szymona na 40 Scan- Speakach. Po za tym, po co być aż tak małostkowym ? Co tam clipping jak jest muzyka. Potwierdzają to przecież doświadczeni audiofile z tego forum.

Niestety pudło. Nie te kolumny nie ta lampka ale próbuj dalej :)
Gość jt211

(Konto usunięte)

jt211 ty to z pewnoscia dostales prewencyjnie, gdybym byl moderatorem tez bym tak zrobil, brawo moderacja! :)

Wiem wiem to od waszmości te moje karne ale już niedługo.Chyba powoli będę się wynosił musze się tylko dowiedzieć jak to wygląda chodzi o znikniecie moich postów razem ze mną :>)

Wiem wiem to od waszmości te moje karne ale już niedługo.Chyba powoli będę się wynosił musze się tylko dowiedzieć jak to wygląda chodzi o znikniecie moich postów razem ze mną :>)

Ty znikasz, posty zostają. Tak to działa.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

OK

nie ja to robilem ale wytłumacze , mamy nowych moderatorów i lekko zmienione narzedzie informując Was co , za co i ile

dostajecie niepełne info - wszystko do poprawienia

napisałem uwage do nowych moderatorów , gwarantuje ze takie sytuacje sie nie powtórzą

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość jt211

(Konto usunięte)

OK

nie ja to robilem ale wytłumacze , mamy nowych moderatorów i lekko zmienione narzedzie informując Was co , za co i ile

napisałem uwage do nowych moderatorów , gwarantuje ze takie sytuacje sie nie powtórzą

Gdzie jest moderacja jako taka żeby uzyskać odpowiedz ?

Jakiś mail ? link ?

497,r,1280,381,1.png

Do 200 Hz ma aż dziesięc punktów korekcji. Można go włączyć w całe pasmo, czyli zastosować pomiędzy pre a końcówkę w standardowym połączeniu, a nie jak u mnie tylko w sekcję basową za aktywną zwrotnicą i powyłączać nieużywane sekcje na wyższe pasmo. Choć aż sie prosi tam też wyrównać charakterystyki o ile byłaby taka potrzeba.

No i firma jest z ... Polski :):

Ukryta Zawartość

Pozdro

Mój błąd, przepraszam.

Poranna pomroczność mnie dopadła.

Ten klocek skoryguje tylko bas dla dwóch częstotliwości wybranych pierwszym i drugim przełącznikiem od lewej, dla każdego kanału. To troche przymało.

Z innych znanych i ciekawych firm jest np. Orban czy Klark Teknik.

Pozdro

OK

nowych na miejsce starych czy nowych dodatkowych?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Niestety pudło. Nie te kolumny nie ta lampka ale próbuj dalej :)

Drogi Szymonie i ty Plastiku, z tym 2A3 zastosowałem skrót myślowy a więc pozwólcie że wyjaśnię: wiem że SA grał na wzmacniaczykach na 2A3 , bodajże po 4 na kanał w push-pullu co dawało oszałamiającą moc bliską 15 watów. Słuchałem tego zestawu z Thielami 3.7 i owszem, było głośno ale na tym zalety niestety się kończyły. Podobny problem występował z GM 70. W skrócie: do pitolenia może to się od biedy nadaje ale nie da się za pomocą takich wzmacniaczy wysterować Thieli 3.7, co nausznie stwierdziłem. Stary Audiofil i ty chyba też Szymonie ( chociaż tego już tak na 100% nie jestem pewny ) lansowaliście także tezę że wzmak na 2A3 SA bez problemu steruje twoimi Scan-Speakami co jest humorystyczne już samo w sobie ( twoje pseudo DIY ma po trzy 20cm. basy na stronę ? ).

I te wszystkie bajki były serwowane w dziale Hi-End.

Jedyne wytłumaczenie tej kompromitacji to chęć sprzedaży " referencyjnego systemu", dyletanctwo albo postępująca głuchota, chociaż nie można wykluczać także innych powodów...

Co ciekawe, ty do wysterowania swoich Loganów używałeś 300 watowej smażalni na lampach a do Thieli 3.7 wystarczy 15 albo 40 watów ? Jak to możliwe ?

<<nowych na miejsce starych czy nowych dodatkowych? >

nowych

jello

jaki jest sens prowokowania osób które mają blokady na kontach , albo nie odpowiedzą wcale albo w w sposób ograniczony

jello

jaki jest sens prowokowania osób które mają blokady na kontach , albo nie odpowiedzą wcale albo w w sposób ograniczony

Zgadzam się.

Jednak może warto obalić mity referencji ???

Wiadomo ... gdzie w grę wchodzi kasa ... dopowiedzcie sobie sami :).

No i te fajfusy, o których wspomniał masza.

Znam relację innego forumowicza nt. tej referencji. Zacytuję: za głośno i ... do doopy.

Jakoś ostatnio w zakładce hi-end mało faktów jest, a mitów dużo.

Na mnie stary niedługo wyrok wyda ;).

Pozdro

Życzliwi przekażą uwagi. Po za tym to jest dyskusja merytoryczna, traktująca o podstawowych zasadach doboru wzmacniacza do kolumn, które są w dziale Hi-End nagminnie podważane.

dlatego czesc merytoryczna twojego wpisu została , wyleciały jedynie personalne prowokacje

Gość masza1968

(Konto usunięte)

HiEnd made in AS = Polskie Gówno

Zgadzam się.

Jednak może warto obalić mity referencji ???

Znam relację innego forumowicza nt. tej referencji. Zacytuję: za głośno i ... do doopy.

Na mnie stary niedługo wyrok wyda ;).

Pozdro

to że słaba lampa nie wysteruje kolumn zbudowanych do mocnego tranzystora to sprawa znana

problem polega na tym że niewiele osób ma naprawdę mocne lampy aby udowodnić róznice

to że słaba lampa nie wysteruje kolumn zbudowanych do mocnego tranzystora to sprawa znana

problem polega na tym że niewiele osób ma naprawdę mocne lampy aby udowodnić róznice

Rzecz w tym że w dziale Hi-end nie do końca znana...

Nie potrzeba mocnych lamp bo na tych słabych już tą różnicę słychać. Niestety w sensie negatywnym.

Moja lampa 2 x 50W w klasie A też nie wysterowała poprawnie JBL 4343 pomimo ich wysokiej skuteczności i dość przyjaznej impedancji. Bas się rozłaził ale i tak był lepszy niż połączenie GM70 z Thielem CS 3.7. I mam na mysli granie, a nie audiofilskie plumkanie na trzy instrumenty. Np. 17 instrumentów orkiestry big bandowej.

I zapewne z tego powodu JBL fabrycznie zrobił w nich opcje do aktywnej zwrotnicy i biampingu. W latach 70-ych lampy były jeszcze powszechne, a tu na bas tranzystor potrzebny.

Zapewne monosy Amplifona na lampie 833 dałyby radę i Thielom CS 3.7 i moim JBLom na pasywnej fabrycznej zwrotnicy.

Pozdro

Stary Audiofil i ty chyba też Szymonie ( chociaż tego już tak na 100% nie jestem pewny ) lansowaliście także tezę że wzmak na 2A3 SA bez problemu steruje twoimi Scan-Speakami co jest humorystyczne już samo w sobie ( twoje pseudo DIY ma po trzy 20cm. basy na stronę ? ).

Nie słuchałem u Starego 2A3 PP z Thielami więc nie powiem jak to grało ale z zestawem na scanach grało to wybitnie bez żadnej kompresji i to na poziomie głośności delikatnie za wysokiej jak dla mnie.

Z moich odsłuchów wynika raczej, że twoja ocena jest humorystyczna.

Moje wnioski są zbliżone do waszych. Nawet 50W lampy w klasie A nie do końca potrafiło sterować Utopiami mającymi wg.producenta 94dB, ponoć tak na prawdę 90dB. Dopiero wzmacniacze na 833A robią to bardzo dobrze.

Moje wnioski są zbliżone do waszych. Nawet 50W lampy w klasie A nie do końca potrafiło sterować Utopiami mającymi wg.producenta 94dB, ponoć tak na prawdę 90dB. Dopiero wzmacniacze na 833A robią to bardzo dobrze.

tylko ile osób moze to sprawdzić

reszta pisze to co im się wydaje , bo jest głośno przecież :)

Nie słuchałem u Starego 2A3 PP z Thielami więc nie powiem jak to grało ale z zestawem na scanach grało to wybitnie bez żadnej kompresji i to na poziomie głośności delikatnie za wysokiej jak dla mnie.

Z moich odsłuchów wynika raczej, że twoja ocena jest humorystyczna.

No cóż, z natury ufam bardziej własnym doświadczeniom aniżeli opiniom innych.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.