Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Całe chrzanienie dźwięku zaczyna się w źródle, potem może być już tylko gorzej.

Wiesz o co chodzi!

a może już w kablu zasilającym źródło ? albo tym między skrzynką a gniazdkiem ?

----------------------------------------------------

A właśnie marslo miałem ciebie o coś zapytać. Bo sam miałem Fontannę i C8, teraz gram na Gryphonie, miałem też Vivaldiego i wiele innych DAC-ów z górnej półki. Czy ty testując grasz po RCA? Czy po XLR? Czy twój Ayon ma wejścia XLR? Bo to zasadnicza różnica.

... skonstruował w swoim laboratorium w stodole epokowy wynalazek, który brzmi tak jak 'na żywo'

- totalna żenanda, błazenada i jakaś paranoja - poza tym trolling na maxa.

Cyt.

"Osoba ogarnięta myśleniem nadwartościowym nie traci poczucia rzeczywistości, jednak jej zachowanie

określa się jako nieelastyczne, jednostronne, radykalne i fanatyczne. Występowanie myśli nadwartościowych

może świadczyć o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) u osób je doświadczających. "

Wypisz - wymaluj ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko jest wazne i sklada sie na dzwiek wlasnie zrodla.

Wszystko czyli źródło, kolumny i wzmacniacz również, nie wspominając o innych audio "pierdołach" i spasowaniu całości.

Super, extra, hiper źródłem nic nie zwojujemy

Sly,

Jak wiesz Crossfire to set, wiec trzeba go laczyc po rca. Mam xlr ale uzywalem tylko z koncowka XA od avantgarda, bo ona innych wyjsc nie ma.

Wszystki daki testuje wiec po rca , zarowno Vivaldiego , Gryphona , Fontanne czy lampiego.

Nie pamietam dokladnie polaczen Metronome, ale u Jarka w watku dokladnie to opisalem, pamietam, ze tam jeszcze byla kwestia bada usb po drodze w jednym z testowanych polaczen.

Konto w trakcie usuwania

Stasiop, czy byłeś kiedyś chociaż raz w życiu obecny w jakimkolwiek studio w procesie nagrania? Czy wiesz na czym polega edycja, miks i mastering? Wytłumacz jeszcze, co to znaczy, że słoń nadepnął mi na ucho i na jakiej podstawie to twierdzisz - nigdy nie poznaliśmy się w realu. Nie jesteś autorytetem w sprawach dżwięku, żadnym, ale to absolutnie żadnym! Dlaczego uważasz, że twoja racja jest najtwojsza?

Powiedz mi muzyczny mistrzu, skąd u ciebie tak postawa - zachowujesz się tak, jakbyć zęby zjadł na profesjonalnej pracy dżwiękowca, a przecież ty jesteś tylko najzwyklejszym słuchaczem, który coś tam jeszcze dodatkowo dłubie w elektronice. Czy masz podstawy magistrze do tego, żeby głosić te wszystkie prawdy objawione, które głosisz?

Parker's Mood

Wszystko czyli źródło, kolumny i wzmacniacz również, nie wspominając o innych audio "pierdołach" i spasowaniu całości.

Super, extra, hiper źródłem nic nie zwojujemy

Źródło to źródło, czy w dziale hi-end nie wiadomo co to źródło ?

Co mam lykac jakies tabletki? :D to mi pomoze? ;) Tak sie sklada ze obracam sie posrednio posrod ludzi gleboko wkreconych w psychologie wrecz swiatowych autorytetow, dziekuje za szczera pelna nieudawanej empatii pomoc, dam sam rade :D Ale tez troche sie zgodze, kazdy audiofil ma mocne zaburzenia osobowosci, to jest chyba znak szczegolny tej pasji, w konstrukcji to nawet pomaga, do tego potrzeba szalenstwa nawet psychicznego pomylenia w koncu to jest obcowanie ze sztuka, a ta jak wiemy ram nie posiada :D

Sly,

Jak wiesz Crossfire to set, wiec trzeba go laczyc po rca. Mam xlr ale uzywalem tylko z koncowka XA od avantgarda, bo ona innych wyjsc nie ma.

Wszystki daki testuje wiec po rca , zarowno Viavaldieog , Gryphona , Fontanne czy lampiego.

Nie pamietam dokladnie polaczen Meronome, ale u Jarka w watku dokladnie to opisalem, pamietam, ze tam jeszcze byla kwestia bada usb po drodze w jednym z testowanych polaczen.

Tak, dopiero sobie to uświadomiłem. To jest już wszystko dla mnie jasne. W tej sytuacji chyba faktycznie taki Lampizator dla ciebie jest dobrą opcją. Pozostałe DAC-i z górnej półki są ustawione pod XLR, a np Gryphon to Dual Mono czyli ewidentnie pod XLR i po XLR one grają wyraźnie lepiej niż po RCA. Grając z nich po RCA nie wykorzystujesz ich potencjału. Grają wtedy na 50-60%.

Całe chrzanienie dźwięku zaczyna się w źródle, potem może być już tylko gorzej.

A jakie ma znaczenie to czy dźwięk został popsuty w źródle czy w kolumnach?

Jak źródło będzie shit, to kolumny top-hiend mu nie pomogą, ale jak dać będzie hiper-end to kolumny lub wzmacniacz mogą być do bani? To jest polaczenie szeregowe a nie równoległe....

System gra dobrze, albo nie....

Squad05 ale będziemy mieli jeden element mniej do korygowania w torze.

Rafaelu o kant pupy rozbić te wszystkie krystalicznie czyste elementy toru, zapominają ludzie o co w tym wszystkim chodzi a i dodatkowo całkowicie dystans do hobby tracą...

Tak, dopiero sobie to uświadomiłem. To jest już wszystko dla mnie jasne. W tej sytuacji chyba faktycznie taki Lampizator dla ciebie jest dobrą opcją. Pozostałe DAC-i z górnej półki są ustawione pod XLR, a np Gryphon to Dual Mono czyli ewidentnie pod XLR i po XLR one grają wyraźnie lepiej niż po RCA. Grając z nich po RCA nie wykorzystujesz ich potencjału. Grają wtedy na 50-60%.

Wiesz z tymi procentami to bym nie przesadzal, ale calkowita zgoda ,ze konstrukcje dual mono graja najlepiej w polaczeniach xlr.

Taki tor mialem kiedys na tranach z Esoterikiem jako zrodlem i Accu w klasie AB z Focalami.

Mial swoje silne strony, teraz wole set, tuby i rca.

Tor dual mono generalnie wymaga wiecej kasy, aby pieknie zagral ,a ja oszczedny jestem.

Konto w trakcie usuwania

Źródło jest najważniejsze bo tam jest czysta woda. Dalej już można tylko posuć. Ale co jak w źródle jest syf? Da się naprawić?

Nie da sie! W Big7 jest niestety duzo zanieczyszczen, to juz pojdzie dalej.

Czy masz podstawy magistrze do tego, żeby głosić te wszystkie prawdy objawione, które głosisz?

Tak mam podstawy, skonczylem muzyczna szkole podstawowa :D

Jeszcze nasunęła mi się taka myśl w kontekście słonia, który nadepnął mi na ucho! Niestety, może to będzie przykre dla forumowych magistrów, ale różnicę miedzy nagraniami słychać już na Yamaha Piano Craft i tym podobnym sprzęcie - naprawdę nie są do tego potrzebne super przetworniki i kosmiczny hi-end! Już sam fakt budowy takich myśli w świetle własnych dokonań i niemalże tak dobrego słuchu jak co najmniej rasowy, zawodowy jazzman - budzi wątpliwości i litość. Słuch audiofilski jest słuchem chwilowym i w miarę upływu czasu po prostu znika lub zanika - słuch muzyczny kształtujemy całe swoje życie! Kolor w muzyce to nie nowy wybitny DAC, wzmacniacz czy też super kolumny - kolor w muzyce to Ravel między innymi!

Tak mam podstawy, skonczylem muzyczna szkole podstawowa

Przedstaw swoimi słowami co znaczy podstawowa forma AABA - po prostu opisz każdą literę w sposób zrozumiały dla wszystkich?

Parker's Mood

kolor w muzyce to Ravel między innymi!

Ravel to glownie z tego co znam to glownie rytm, takie bolero faktycznie da sie sluchac nawet jak ma sie problemy z odbieraniem dzwiekow harmonicznych, pozostaje wtedy dosc prosty rytm, to tez moze krecic i nazywac sie odbiorem muzycznym :D No to w koncu zrozumialem cie Marku, jestesmy w domu! :D

Przedstaw swoimi słowami co znaczy podstawowa forma AABA - po prostu opisz każdą literę w sposób zrozumiały dla wszystkich?

Marku zejdz z niebios na ziemie to jest watek o Lampizatorze ;)

Jeszcze nasunęła mi się taka myśl w kontekście słonia, który nadepnął mi na ucho! Niestety, może to będzie przykre dla forumowych magistrów, ale różnicę miedzy nagraniami słychać już na Yamaha Piano Craft i tym podobnym sprzęcie - naprawdę nie są do tego potrzebne super przetworniki i kosmiczny hi-end! Już sam fakt budowy takich myśli w świetle własnych dokonań i niemalże tak dobrego słuchu jak co najmniej rasowy, zawodowy jazzman - budzi wątpliwości i litość. Słuch audiofilski jest słuchem chwilowym i w miarę upływu czasu po prostu znika lub zanika - słuch muzyczny kształtujemy całe swoje życie! Kolor w muzyce to nie nowy wybitny DAC, wzmacniacz czy też super kolumny - kolor w muzyce to Ravel między innymi!

Oj tam oj tam :)

Właśnie po to się w studio realizuje nagrania żeby dobrze brzmiały u klienta docelowego! Nagranie dedykowane, zrobione dla przenośnego MP-3 playera u takiego np. Piano w domu zabrzmi koszmarnie! Kolejne: stereotyp o muzykach, oni maja zagrać odpowiednio frazę wysokość tonu, tempo a że np choroba zawodowa przytempiła im słuch to w graniu długo nie przeszkadza. Inaczej jest jak ktoś ma odsłuchiwać zawodowo sprzęt, on nie może mieć niedosłuchu!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sylwek a co ma dual mono do XLR ???

Kolejna sprawa; kolorem w muzyce zajmowali się koloryści i ten ruch wyszedł z racji sposobu słyszenia przez niektórych muzyków (pewna dysfunkcja mózgu) a raczej odbierania dżwięków jako kolory tęczy.

Uczę się grać już kilkanaście lat - gitara (z różnymi skutkami i przerwami), a to bardzo ciężki instrument do opanowania i niestety trzeba ćwiczyć codzienie, albo prawie codziennie i im więcej umiem, tym mniej wiem i nie wiem, czy kiedykolwiek będę wiedział! Pewnie nigdy nie zagram Giant Steps, a tam to wiadomo - proszę dokończ co wiadomo...! Wiem co to są harmoniczne, albo lepiej wypadałoby powiedzieć alikwoty, bo te bardziej pasują do nomenklatury muzycznej. Harmoniczne, to raczej kojarzyłbym z elektroniką i technicznymi aspektami - jakkolwiek! Mam też dostęp do porządnego fortepianu, pianina, drums set, percussion i... no właśnie Stasiop - i do sprzętu audio, zarówno tego własnego, w moim domu, jak i tego super hi-endowego w QA - na wyciągnięcie ręki!

Kolejna sprawa; kolorem w muzyce zajmowali się koloryści i ten ruch wyszedł z racji sposobu słyszenia przez niektórych muzyków (pewna dysfunkcja mózgu) a raczej odbierania dżwięków jako kolory tęczy.

Czy chromatyka może być kolorem w muzyce?

Parker's Mood

Marku zejdz z niebios na ziemie to jest watek o Lampizatorze ;)

Spoko, schodzę na ziemię, ale przecież napisałeś, że skończyłeś podstawówkę! Taki żarcik tylko i już spadam i nie zaśmiecam myśli inżynierom hiendowcom. Pa!

Parker's Mood

Czy chromatyka może być kolorem w muzyce?

Koloryści jak by Ci to powiedzieć po prostu odbierali dżwięk jako konkrtny kolor np. żółty, fioletowy,e.t.c. (kiedyś o tym czytałem w bardzo ciekawej książce)

Ty dla odmiany pytasz o zapis nutowy i to nie jest to samo!

Koloryści jak by Ci to powiedzieć po prostu odbierali dżwięk jako konkrtny kolor np. żółty, fioletowy,e.t.c. (kiedyś o tym czytałem w bardzo ciekawej książce)

Ty dla odmiany pytasz o zapis nutowy i to nie jest to samo!

Po LSD może być podobnie. Synestezja to się nazywa. Ale myślę, że o inną barwę chodziło MarkowiN

System gra dobrze, albo nie....

Po LSD może być podobnie. Synestezja to się nazywa. Ale myślę, że o inną barwę chodziło MarkowiN

Tak Synestezja.

Koloryści jak by Ci to powiedzieć

Ty mi nie musisz nic mówić, bo ten tekst 'jakby ci to powiedzieć' to chyba tak palnąłeś, żeby sobie dodać powagi i profesjonalizmu, ale już dobrze, niech i tak będzie. Na zakończenie dzisiejszej rozprawki dodam, ża to w zasadzie audiofille typu Stasiop i jemu podobni powinni zejść na ziemię ponieważ: szukają swoich prawd tam gdzie ich faktycznie nie ma i mylą pojęcia praktycznie za każdym razem. Szukają koloru i barw w kablach, dodatkach, przetwornikach... nie zastanawiając się absolutnie nad muzyką i jej strukturą. Brzmienie nie pochodzi z technologii, co już nie raz i nie dwa pisałem, ale nie dotarło i pewnie nie dotrze! Sprzęt home audio jest zabawką i jak każda zabawka, może być lepsza lub gorsza - żadne 'prawdy' ukazane przez te zabawki nie są prawdziwe i nigdy nie będą. Muzykę się uśrednia, żeby co najmniej zagrało dobrze na drogich zabawkach jak i na tanich - i tak zawsze było. Płacz, dlaczego się nie nagrywa idealnie, jest śmieszny i powodujący zadumę tylko i wyłącznie u ludzi, którzy generalnie z muzyką jako produktem surowym nie mają nic wspólnego. Pomijając i nie rozważając osobowości frazy artysty, charakteru brzmienia, sposobu improwizacji, języka improwizacji, timingu, poczucia rytmu i w ogóle ducha muzyki drzemiącego w muzyku, a skupiając się na duchu DACów, cd, wzmacniaczy... i opowiadając przy okazji niepoliczalną ilość bzdur, skazują się audiofile na samochłostę i permanentne chlastanie między sobą. Między nagraniem, a odtworzeniem nagrania u odbiorcy jest jeszcze coś takiego jak miks i mastering, o którym to też bardzo mało audiofile wiedzą i póżniej wymyślają PRaTy i inne niedorzeczności. To właśnie dobry miks, zaraz po osobowości i umiejętności artystów powoduje, że nagranie jest przestrzenne, wyrażne, posiada energię i wytwarza proces tupania nogą w podłogę, albo zadumę i kontemplację - nie sprzęt audio (chociaż na pewno też w jakimś małym procencie i byłbym niesprawiedliwy mówiąc, że w ogóle).

Sorry Marslo za ten offtop, ale dzisiaj miałem wenę twórczą i musiałem trochę nabazgrać w takt tych wszystkich audiofilskich niedorzeczności. Na zakończenie powiem jeszcze, że ktoś kto zaliczył setki lub tysiące koncertów, jak zapewne częśc z Was, nie opowiada takch historii zarówno na temat muzyki jak i sprzętu audio - po prostu ma wielki dystans do tych dwóch światów i zachowuje balans.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.