Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, że ludzie, którzy słuchają plików - w większości nie robią tego z jakości, tylko z darmowego dostępu do muzyki oraz wygody... - ot i cała magia plików.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

ludzie, którzy słuchają plików - w większości nie robią tego z jakości, tylko z darmowego dostępu do muzyki oraz wygody... -

Jak do tego dojdzie jakosc to juz nic tego nie zatrzyma...

Wkrótce;-)

030815-USCDSales-600.jpg?itok=GcD22Dtb

Ogólnie kryzys w branży, cyfra teżw odwrocie.... przynajmniej w Ameryce i przynajmniej legalna/oficjalna...

USDigitalsales2014-768x576.jpg

źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

...w takim razie lokomotywa ruszyła...jakość jest ...

Fajnie w śród zalewu home recordingu znów robi się szeroka nisza żeby nagrywać dobrą muzykę w bardzo dobrej jakości !

Trzeba to zauważyć i to robić nim połapia sie inni :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wczoraj wieczorkiem popatrzylem sobie na plytki Big7 Golden Gate-a i innych zdjec Lampizatora dostepnych w sieci, no i musze sprostowac pewna rzecz, Ten DAC nie jest zrobiony na Sabre ES9018, z bardzo duzym prawdopodobienstwem ten scalak ktory wyglada na Sabre ESS-techa to asynchroniczny konwerter 4 kanalowy Texasa - SRC4194 i najprawdopodobniej pozniej dwa przetworniki cyfrowo analogowe PCM1798. Nie jestem tego do konca pewny, bo nie mam czasu sie temu dlugo przygladac i analizowac ( nie jest to az tak ciekawe wcale), ale z plytek i polaczem zasilan wejsc, mozna domniemac ze jest tak jak pisze. Nie rozumiem czemu Lampizator usuwa napisy scalakow? Nie jest to dla mnie wytlumaczalne, chyba po to aby dodac urzadzeniu troszke atmosfery tajemniczosci, bo przeciez ktos kto naprawde chce skopiowac urzadzenie to i tak to zrobi, jesli bedzie mial je w rekach, takie zmazywanie napisow jesli chodzi o ochrone rozwiazan po prostu NIC nie daje! Ale chyba wlasnie chodzi o aure tajemnoczosci wlasnie. ;)

pozdr

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wpis Stasiopa przeczytałem z ciekawością. Już wiesz kogo to interesuje.

ja rowniez przeczytalem z ciekawoscia, jest to wciaz w temacie lampizatorow, mimo ze bratni model. Bardziej nie na temat jest takie uszczypliwe wypominanie ze mimo ze o sprzecie audio danego producenta , to o innym modelu tutaj. Co ta wypominka jt211 ma wspolnego z lampim dsd i z audio generalnie?

W sumie, Stasiop ma rację, mając w zasadzie każde urządzenie, można je sklonować. Pozostaje Stasiu jeszcze jedno pytanie, kto będzie takim frajerem by zarwać nockę i odtworzyć schemat takiego urządzenia :)

Już lepiej poszukać gotowego "innego schematu" i się pobawić :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pozostaje Stasiu jeszcze jedno pytanie, kto będzie takim frajerem by zarwać nockę i odtworzyć schemat takiego urządzenia :)

No bez dwoch zdan dla ludzi ktorzy chca sobie zrobic dobry DAC jako DIY, pewne rozwiazania od Lampizatora warto zaczerpnac, Lampizator moim zdaniem wlasciwie nic nowego nie wymyslil podpatrywal te rozwiazania glownie z Audio Nota i w innych urzadzeniach, pozniej sie nimi bawil i po latach wyszedl mu calkiem dobry dzwiek. Wiec podgladnac warto, tylko ze to nic nowego...bledow konstrukcyjnych ( jesli chodzi o dzwiek) ma tez cala mase, te urzadzenia mozna byloby jeszcze sporo tunningowac z duza korzyscia dla dzwieku. Komponenty elektroniczne tez uzywa dosc marne ze zwyklego polskiego sklepu elektronicznego ( nie chodzi mi o gniazda, lampy i inne duperele) wiec tutaj tez jest duze pole do tunningu.

No moze jedyne co wymyslil i to rowniez tez nic nowego to ten filtr na DSD bez uzycia scalaka, ale juz wczesniej gdzies sie z tym zetknalem ze ktos tak robil tylko juz nie pamietam gdzie?! Moze ktos przypomni? ;)

Kolejny Londyńczyk

Zaśmiecasz temat, nikt nie napisał, że z uwagą przeczytał jakikolwiek Twój wpis, więc popracuj nad formą i za dziesięć lat wróć do rozmowy..

bez uzycia scalaka

Ile razy pisałem, że z układu scalonego nie ma prawa pojawić się dźwięk..?

Kolega Łukasz zastosował to w praktyce, nie odkrył niczego.

te urzadzenia mozna byloby jeszcze sporo tunningowac

Hi endu się nie poprawia, są to tak precyzyjne mechanizmy, że najdrobniejsza ingerencja w strukturę burzy zamierzoną harmonię.

Jeśli coś daje się poprawić nie jest urządzeniem hi endowym, tylko produktem na rynek hi end.

Listy popularnych serwisów handlowych są przepełnione takowymi produktami, urządzeń stricte hi end, jest tam jak na lekarstwo, lub tyle ile kot napłakał..

Ile razy pisałem, że z układu scalonego nie ma prawa pojawić się dźwięk..?

Kolega Łukasz zastosował to w praktyce, nie odkrył niczego.

No ale jak ze SPDiF-u zrobic strumien szerokosci impulsow w DSD, lub z gniazda USB -> DSD bez uzycia scalaka, aby pozniej mozna bylo juz tylko analogowo? 747, jak to zrobic, przy uzyciu tranzystorow, lamp??? Przeciez takich elementow musialoby byc tak liczac lekko i oszczednie okolo 10 milionow sztuk, jak 747 chcesz tego dokonac? ;)

Kolega 747 prowadzi wieloletnie badania nad wpływem przewodzenia na dźwięk. To jest clou"e problemu. Być może za kilka, kilkanaście lat wyniki tych badań zmienią świat dźwięku.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

747, jak to zrobic

Pisałem też wielokrotnie, że w sytuacjach, w których nie da się uniknąć układów scalonych, trzeba zapewnić im komfortowe warunki pracy, czyli nakarmić je odpowiednim prądem, o potrzebnej charakterystyce.

To kosztowne i mało spektakularne działanie, lecz bezwzględnie konieczne.

Właśnie AudioNote jest przykładem pozornego sukcesu w tej metodzie, jego urządzenia mało przypominają wyroby współczesnej nowoczesnej elektroniki, czy mikroelektroniki, lecz za to oferują odpowiednio korzystne warunki elektromagnetyczne dla funkcjonowania w ich obrębie sygnałów elektrycznych, przez nas definiowanych jako dźwięk.

Producenci, których miłośnikiem był do niedawna Kolega Elberoth, używali przeciwnego ukierunkowania w swoich produktach, opierali się na dokładności sygnałów, jednak to nie wystarczyło do sukcesu.

Sygnał, sygnałem, lecz my potrzebujemy dźwięku, a to już zmienia w tej materii wszystko.

Ludzie tego nie rozumieją, stąd błędy, błądzenia, wyważanie szeroko otwartych drzwi, etc

Na końcu jednak sięgają po jedyne możliwe rozwiązania w potrzebnym zakresie, rozwiązania elektromagnetyczne, jak bardzo drogie transformatory, czy kondensatory Duelund.

Na świecie, w którym przyszło nam żyć nie ma ani jednego doskonałego źródła cyfrowego w ofercie handlowej, gdyż nie ma połączenia ultra dokładnej elektroniki z idealnymi warunkami elektromagnetycznymi dla jej pracy.

To dobrze, bo wszystko przed nami.

Kolega Łukasz wydaje się być osobą, która podjęła się wyzwania, zapełnienia tej luki w sposób jaki obserwujemy.

Kolega 747 prowadzi wieloletnie badania nad wpływem przewodzenia na dźwięk. To jest clou"e problemu. Być może za kilka, kilkanaście lat wyniki tych badań zmienią świat dźwięku.

Proszę o więcej optymizmu co do wyników i czasu ich uzyskania.

kształty drutu

Kształt drutu ma ścisły związek z rozkładem pola magnetycznego.

Do przewodzenia w audio potrzebna jest odpowiednia struktura przewodząca, niestety na dziś stosowane są tylko druty, najdoskonalsze jakimi dysponuje człowiek, lecz ta doskonałość jest niewystarczająca na potrzeby audio.

Przykro mi.

Właśnie AudioNote jest przykładem pozornego sukcesu w tej metodzie, jego urządzenia mało przypominają wyroby współczesnej nowoczesnej elektroniki, czy mikroelektroniki, lecz za to oferują odpowiednio korzystne warunki elektromagnetyczne dla funkcjonowania w ich obrębie sygnałów elektrycznych, przez nas definiowanych jako dźwięk.

Dziwi mnie chwalenie przez ciebie AN jeśli głównie słuchasz ciężkiego rocka. Do takiej muzy znajdzie się kilka lepszych sprzętów.

wszystko da sie poprawic

Może przyjść dzień, w którym Kolega zmieni zdanie tego dotyczące.

Są zamknięte systemy wiedzy, kompletne, urządzenie skonstruowane na bazie takiej wiedzy stanowi system funkcjonujący w obrębie jej harmonii, naruszenie burzy cały ten porządek.

Nie da się spowodować, aby koło było bardziej okrągłe.

Oczywiście da się stworzyć model rozwojowy, lecz potrzeba do tego bazy w postaci kolejnego rewolucyjnego odkrycia własności przedtem nie dostrzeganej, bądź pomijanej.

To zabiera całe lata lub dekadę.

747, wybacz ale Ty nie masz wiedzy o tych zjawiskach, to sa proste zjawiska ktore juz dawno zostaly opisane i nic nie trzeba tutaj wiecej zadnej magii czarow eksperymentow itp... Wystarczy TYLKO wiedziec o jakie konkretnie zjawiska chodzi NIC WIECEJ!

głównie słuchasz ciężkiego rocka.

Proszę o ile to możliwe, nie postrzegać mojej skromnej osoby przez pryzmat rodzaju muzyki, w jakimkolwiek odniesieniu.

Zajmuję się hi end, muzyka stricte, nie interesuje mnie, słucham, gdyż nie ma innego sposobu na uzyskanie zbioru odniesień i wyprowadzenie wniosków.

Pracuje na materiale, z którym zapoznałem się podczas dorastania, gdyż jest najmocniej osadzony w psychice, zawiera największe czasowe spektrum odniesień, polegam na tym, nigdy się nie zawiodłem i dla tego już nic w tej materii nie zmieniam.

Ty nie masz wiedzy

Nie przyszedłem na forum aby przechwalać się publicznie swoją wiedzą.

Ostrzegam jednak, aby osoby, które już podejmują się pod tym kątem oceny mojej skromnej osoby, nie stosowały uproszczonej kalki, najczęściej dotyczącej modelu stereotypowego na krajowym podwórku powiązanym z hi end, zawiodą się i rozczarują nie mną, lecz sobą.

Ostrzegam jednak, aby osoby, które już podejmują się pod tym kątem oceny mojej skromnej osoby, nie stosowały uproszczonej kalki, najczęściej dotyczącej modelu stereotypowego na krajowym podwórku powiązanym z hi end, zawiodą się i rozczarują nie mną, lecz sobą.

Z pewnoscia nic sie takiego nie stanie 747, zle polaczyles pewne zjawiska, czarow brak, nie musisz sie niczego doszukiwac bo niczego nie ma!

Wystarczy TYLKO wiedziec o jakie konkretnie zjawiska chodzi

To jest modelowy przepis na porażkę w audio!

Nie radzę iść drogą uproszczeń, cudów nie ma, jaki wkład pracy, taki efekt.

Jeśli ktoś nie poświęcił znacznej, przeważającej części swojego życia na ciągłe pogłębianie rozumienia zagadnień dotyczących hi end, ten nie ma czego w tej branży szukać, poza sukcesem komercyjnym, który jest wynikiem działań bardziej logistycznych niż innych.

Jeśli jednak osoba pragnie powiększyć swój stan posiadania za pomocą przestrzeni rynkowej tej branży, zapisuje się w ten sposób po stronie, żyjących z hi end, a nie dla hi end, to różnica absolutnie podstawowa.

Forum i zakładka, w której teraz piszemy pokazuje wyraźnie ten podział, nikt tu niczego nikomu nie daje, za to osoby pragną pozyskiwać środki swoimi działaniami, bądź pozyskiwać możliwości działania na skróty.

Skróty, najczęściej okazują się drogą okrężną jednak, co zakładka przedstawia jako informację pierwszoplanową, wystarczy tylko poczytać wpisy między wierszami.

Być może też, za kilka lub kilkanaście lat pojawi się na rynku instalacja i kit do wymiany mózgu w domowych warunkach - to powinno uzdrowić zakładkę hi-enową, przynajmniej w jakimś małym procencie, chociaż nie jest to wcale takie pewne - ale zawsze warto próbować!

Parker's Mood

Z pewnoscia nic sie takiego nie stanie 747

Dawno wyleczyłem się z tego typu podejścia, lekcje pokory mam już za sobą.

ale zawsze warto próbować

Kolega też w życiu miał szansę na rozwój, pytanie jest w jaki sposób ją zaprzepaścił, losy ludzkie bywają pogmatwane, nie zawsze jesteśmy sami winni kłopotów, lecz doświadczenie uczy, że Bóg każdemu od czasu do czasu daje kolejną szansę, bardzo rzadko lecz jednak, warto poczekać i z takowej skorzystać, zamiast mścić się na innych za swój trudny los.

Kształt drutu ma ścisły związek z rozkładem pola magnetycznego.

Do przewodzenia w audio potrzebna jest odpowiednia struktura przewodząca, niestety na dziś stosowane są tylko druty, najdoskonalsze jakimi dysponuje człowiek, lecz ta doskonałość jest niewystarczająca na potrzeby audio.

Przykro mi.

O ile pamiętam rewolucją jest drut o przekroju pięciokątu. Są ludzie którzy znają się na najnowszych technologiach jednak z pewnych względów ich nie udostępniają. Są to względy wyższej natury niż biznesowe. Czyli niestety celowe działania.

Ogólnie kryzys w branży, cyfra teżw odwrocie.... przynajmniej w Ameryce i przynajmniej legalna/oficjalna...

USDigitalsales2014-768x576.jpg

źródło:

Ukryta Zawartość

Mysle, ze powodem zmniejszenia sprzedazy plikow z albumami w ostatnich 2 latach jest szybki rozwoj serwisow streamingowych jak spotify oraz qobuz i wimp/tidal, ktore oferuja juz jakosc cd.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.