Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

z roznych wzgledow

Czy możesz już ujawnić co to za DACa słuchałeś ,chodzi mi o tego tajemniczego z DSD o którym nieśmiało wspomniałeś dużo wcześniej ?To nie VAD przypadkiem?:)

Pozdro

Ale to jest wątek o DSD.

Naprawdę ? Popatrz dopiero zajarzyłem.

Skoro nie o Lampim tylko o DSD to proponuję posłuchać i porównać Lampiego z PS Audio Perfect Wave DSD DAC. Podobna cena ale brzmienie się różni na korzyść ..........

Naprawdę ? Popatrz dopiero zajarzyłem.

Skoro nie o Lampim tylko o DSD to proponuję posłuchać i porównać Lampiego z PS Audio Perfect Wave DSD DAC. Podobna cena ale brzmienie się różni na korzyść ..........

Tytuł wątku wydaje się dość czytelny.

No przeciez nowe nagrania robione sa glownie w cyfrze, mastery tez sa teraz glownie cyfrowe. Poczatki techniki cyfrowej to 1981r, od tego czasu coraz wiecej jest masterow cyfrowych, az do dzisiaj gdzie jest tego zdecydowana wiekszosc. Wszystkie jednak nagrania przed 1981 rokiem to sa mastery analogowe i do dzisiaj tlucze sie z nich wszelkie wydania, wlacznie z XRCD i innymi rzeczami.

Nie prawda. Te stare analogowe mastery od dawna są przeniesione na cyfrę wysokiej jakości i to z niej robi się kolejne wydania płyt. Analogowe taśmy matki są starannie przechowywane i unika się jak ognia ich używania bo każde użycie obniża ich jakość.

Gość cybant

(Konto usunięte)

O, koledzy się ostro wzięli za ' amerykańskiego fachowca od dżwięku ' ale prawda jest zawsze ta sama -

remaster czy mastery są wykonywane z taśmy matki. Chyba nikt jeszcze nie zwariował usiłując poprawić wcześniejszy zapis cyfrowy na kolejny master cyfrowy np.dla potrzeb K2HD czy XRCD.

Remastering cyfrowy jest powszechnie stosowany.

MarkN się irytuje , ale ma rację ...

Dobrze że nie mam na razie takich problemów ale kto wie może pliki też mnie dopadną ........za jakiś czas.

To jest nieuniknione, nie nalezy z tym walczyc, tylko sie dostosowac. Efekty moga byc zadziwiajaco dobre, jesli sie podejdzie bez uprzedzen.

Remastering cyfrowy jest powszechnie stosowany.

MarkN się irytuje , ale ma rację ...

Grzegorz, te dyskusje zamknelismy.

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

To jest nieuniknione, nie nalezy z tym walczyc, tylko sie dostosowac. Efekty moga byc zadziwiajaco dobre, jesli sie podejdzie bez uprzedzen.

Grzegorz, te dyskusje zamknelismy.

Czytałem od początku ..czyli od wczoraj i do zamknięcia nie doszedłem;)

Ok,

Mam pytanie odnośnie cennika Lampiego.

W tamtym roku szukałem wzmacniacza na GM70 i monobloki kosztowały podajże 18 000 zł .

Wybrałem droższego Amplifona , ale oferta Lampizatora była ciekawa cenowo.

Teraz monobloki kosztują 40 tys. to jest jakaś nowa konstrukcja?

Marek Dyba testowal chyba te monosy w highfidelity, to wszystko co wiem. Na stronie lampiego jest informacja, ze na rynek polski stosuja od ceny standardowy rabat 20 %, sugeruje pogadac z producentem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Jeśli komuś się wydaje, że za każdym razem, gdy na pudełeczku od płyty jest napisane, Remastered from Oryginal Master Tape to nie oznacza, że za każdym razem materiał jest zgrywany z taśmy. Są kopie cyfrowe, gdzie materiał jest kiedyś zgrany z taśmy i ten materiał jest później remasterowany. Oczywiście, nie mówię, że za każdym razem tak jest. Ale na pewno w większości przypadków - chroni się też samą taśmę.

Co do pierwszych wydań i wydań XRDC. Wszelkie nowe remastery, nowe technologie zapisu na gęsto i wszelkie nowe wydania płyt raczej są spaprane niż dobrze wyprodukowane. Nawet Japońskie pierwsze tłoczenia nie do końca brzmią dobrze - przez to, że podbita jest górna średnica i góra pasma.

Pierwsze wydania amerykańskie uważam, że brzmią bardzo dobrze, jak nie rewelacyjnie. Jest też sporo dobrych wydań polskich ze stajni "Polskie Nagrania".

Weźmy na tapetę gatunek JAZZ. Mam sporo wydań nieamerykańskich, a tych płyt daje się słuchać, a materiał na nich jak najbardziej nagrany zgodnie ze sztuką :)

Czyli trzeba słuchać, słuchać i słuchać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeśli komuś się wydaje, że za każdym razem, gdy na pudełeczku od płyty jest napisane, Remastered from Oryginal Master Tape to nie oznacza, że za każdym razem materiał jest zgrywany z taśmy. Są kopie cyfrowe, gdzie materiał jest kiedyś zgrany z taśmy i ten materiał jest później remasterowany. Oczywiście, nie mówię, że za każdym razem tak jest. Ale na pewno w większości przypadków - chroni się też samą taśmę.

Co do pierwszych wydań i wydań XRDC. Wszelkie nowe remastery, nowe technologie zapisu na gęsto i wszelkie nowe wydania płyt raczej są spaprane niż dobrze wyprodukowane. Nawet Japońskie pierwsze tłoczenia nie do końca brzmią dobrze - przez to, że podbita jest górna średnica i góra pasma.

Pierwsze wydania amerykańskie uważam, że brzmią bardzo dobrze, jak nie rewelacyjnie. Jest też sporo dobrych wydań polskich ze stajni "Polskie Nagrania".

Weźmy na tapetę gatunek JAZZ. Mam sporo wydań nieamerykańskich, a tych płyt daje się słuchać, a materiał na nich jak najbardziej nagrany zgodnie ze sztuką :)

Czyli trzeba słuchać, słuchać i słuchać :)

Kolego, nie przeczytales chyba - offtop o remasteringu zostal zakmkniety pod grozba kilkudniowego bana. Przeczytaj posty kilka wstecz, ok ?

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Marek Dyba testowal chyba te monosy w highfidelity, to wszystko co wiem. Na stronie lampiego jest informacja, ze na rynek polski stosuja od ceny standardowy rabat 20 %, sugeruje pogadac z producentem.

http://www.highfidelity.pl/@main-2351&lang=

Nie lubię zawrać komuś głowy , jeżeli nie jestem zainteresowany zakupem.

Ale zastaniawiam się czy została dokonana jakaś zmiana konstrukcyjna.

Na zachodzie ceny są niższe niż w Polsce o 40 %?

http://www.monoandstereo.com/2013/09/lampizator-gm70-amplifier-test-review.html

Nie mam pojecia jaka jest polityka cenowa firmy, najlepiej wyjasnic to z Lukaszem bezposrednio.

Jedno moge napisac z wlasnego doswiadczenia- producent jest elastyczny w przypadku rynku polskiego.

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie mam pojecia jaka jest polityka cenowa firmy, najlepiej wyjasnic to z Lukaszem bezposrednio.

Jedno moge napisac z wlasnego doswiadczenia- producent jest elastyczny w przypadku rynku polskiego.

Rozumiem , że zatosował politykę wysokich cen i rabaty;)

To też jakaś metoda;))

Po prostu grasz pliki które są plikami DSD. Wybór takich plików względem plików PCM jest symboliczny, może 1% tego co jest na PCM. Ale mając różne dziwne komputery można wszystko łącznie z plikami PCM przerabiać w locie na pliki DSD, ale wiele osób uważa, że jest to ryzykowna droga. Może się podobać ale nie musi. Plik które był zarejestrowany jako PCM najlepiej odtwarzać jako PCM, a zrobiony jako DSD odtwarzać jako DSD. No ale gusta są różne.

Nie. Natywny oznacza te samą domenę. Czyli odtwarzanie bez konwersji.

A co to jest domena?

Plik to plik. Pliku się nie słucha. Plik jest chyba jeden a nie dwa (albo pięć) dla jednego utworu.

To nie zapis na magnetofonie stereofonicznym ;)

Ukryta Zawartość

Strasznie mulom te maki na tym filmiku z YT, jak zawsze zresztom.

Co do pierwszych wydań i wydań XRDC.

XRCD grają najlpeiej, jeśli są to wersje promo.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.