Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh różnice w dźwięku amplifikacji

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałem opinię, że MC-1.2K ma gorszą barwę niż MC-601, a komu potrzeba 1200W?!! Tak na prawdę nawet 600W jest aż za dużo. Ale dzięki za info.

Ponoć MC-601 to najlepsze końcówki McIntosha.

Topowy monoblok TAD, ten na czarnej, szerokiej podstawie, które jest integralną częścią wzmacniacza, wg mnie nie jest klasą D.

Ale 2 niższe modele, tzn końcówka stereo i druga 4-ro kanałowa już są w klasie D.

Tak sprawdzilem w necie ;) M600 jest w tradycyjnej technologii

Słyszałem opinię, że MC-1.2K ma gorszą barwę niż MC-601, a komu potrzeba 1200W?!! Tak na prawdę nawet 600W jest aż za dużo. Ale dzięki za info.

U mnie MC601 grają w 16m2. Nie odczuwam nadmiaru mocy ale B&W potrzebują sporo "prądu" i schodzą w okolice 3 ohm.

Sly czy najlepsze to nie wiem ale mnie się na tyle spodobały, że zostały u mnie w systemie na dłużej :)

pzdr

Marek

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Końcówki Maca na autoformerach to jedne z najlepszych tranzystorów grających barwnie, gładko i wciągająco. Do tego mających wysoką moc i możliwość napędzenia dość trudnych kolumn. Kto pitoli o zamuleniu to znaczy, że nie słuchał nowych konstrukcji.

Przyznam ze lampowki maja ogromny czar i pewnie chetnie goscilbym je w domu, tylko ze to jednak spacza droge do prawdziwego dzwieku tak uwazam.

Tak lampowki moga byc bardzo dobre....ale sa tranzystory ponad, moj faworyt po Monachium To MBL!!!

Lukaszku nie wiesz czym sie bawie i jak gleboko wiec radzilbym daj na luz ;)

ale sa tranzystory ponad, moj faworyt po Monachium To MBL!!!

Stasio,

Jeśli już nie będą Cię TU chcieli, to możesz zaszaleć w moim wątku:) W nim jak u dziadzi na kolanach.., można słuchać wielu opowieści:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W kwestii merytorycznej wniosek jest taki że 601 grają ładniej od 1.2 KW. Teraz przedwzmacniacz, podejrzewam, że dla osoby nie przepadającej za dosładzaniem tranzystorowy będzie fajniejszy. Czy są duże różnice między topowym C1000 a następnym w ofercie C500 a w szczególności C50 (tylko 1 klocek)? Ktoś może porównywał na końcówkach 601?

To muszą być dobre wzmacniacze skoro z tymi kolumnami prezentacja była dobra.

To kiepskie kolumny. Znam je, byłem bliski zakupu ale prywatna prezentacja na której byłem w obecności człowieka z Lansche wyleczyła mnie z tego zamiaru. Kolumny mają super rozdzielczy tweeter jonowy, który nie zgrywa się z resztą przetworników. Żeby nie dominował nad resztą jest fabrycznie przytłumiony i w finale gra zaskakująco matowo. Poza tym kolumny mają problem z basem, który jest rozmyty, za miękki, nie ma ataku, nie ma dynamiki ani motoryki.

Kolumny mają super rozdzielczy tweeter jonowy, który nie zgrywa się z resztą przetworników. Żeby nie dominował nad resztą jest fabrycznie przytłumiony i w finale gra zaskakująco matowo.

Nie wiem czy tweeter jest przytlumiony, moim zdaniem jesli chodzi o jakosc wysokich NAJWYZSZA polka. Tak wlasnie graja wysokie w naturze!!!!!!!!!

Zachorowalem na glosnik plazmowy - powiem szczerze. Sa opisy DIY jak dosc prosto sobie cos takiego w domu zrobic. Ale obecnie nie mam czasu.

Zreszta jak na Lanschach zagrala perkusja to bylem PELEN podziwy jaka dynamika jasnosc i blask na gorze.

To samo w Acapellach ktore sluchalem z gramiaka tez maja plazmofon - ultra dobry dzwiek na gorze.

Oczywiscie co do ograniczen kolumn zgodze sie, ale maja one i wielkie wielkie plusy z Mola-Mola. To byl jeden z dzwiekow od ktorego sie uzaleznilem troche :D

Poza tym kolumny mają problem z basem, który jest rozmyty, za miękki, nie ma ataku, nie ma dynamiki ani motoryki.

Ten brak motoryki moze byc pozorony bardzo bo jak jest bardzo szybka gora to moze tak byc ze jestes przyzwyczajony do sprezystego dzwieku basu. a wbrew pozorom odczuwanie dolu ma duzy zwiazek z harmonicznymi gory i mozg tak to wlasnie moze analizwoac. Jak posluchasz czasami na zywo roznych basow moze sie jednak okazac ze w Lanschach jest wiecej prawdy niz nam sie moze wydawac. Taka mam koncepcje nie wiem czy sluszna?

Aplikacja tego plazmowego/jonowego tweetera w Acapellach jest znośna, na pewno lepsza niż w Lansche mimo, że to jest ten sam tweeter. Teoretycznie powinien być najlepszy ze wszystkich ale odsłuchy rozczarowały. Zarówno diament jak i beryl bardziej mi się podobają.

Dużo lepszy bas jest w tych największych Lansche 8.2 ale i te 7.0 to wielkie kolumny z 4 basowcami po 8 cali każdy więc potężna sekcja basowa a granie kiepskie, rozmyte, kluchowate, bez motoryki.

Dużo lepszy bas jest w tych największych Lansche 8.2 ale i te 7.0 to wielkie kolumny z 4 basowcami po 8 cali każdy więc potężna sekcja basowa a granie kiepskie, rozmyte, kluchowate, bez motoryki.

Meitner na ktorym grali to kiepski DAC ;) nie ma wypelnienia stad to rozmycie bylo. chodzi mi o Monachium oczywiscie i te Lansche co na filmie. Mysle ze tutaj Meitner wiele zniszczyl, z tego co sie znam na cyfrze ;)

WIdzę, że kiepsko się znasz twierdząc, że Meitner nie ma wypełnienia. Ma dobre wypełnienie i nasycenie.

Ma wypelnienie podbarwieniem i wysuszeniem dzwieku - takie jego wypelnienie. Ale moze wiesz lepiej, nie bede sie spieral przedstawiam tylko swoje wrazenia z obcowania z tym DAc-em w roznych systemach, ktore sluchalem.

"Meitner na ktorym grali to kiepski DAC ;) nie ma wypelnienia stad to rozmycie bylo"

i znowu bzdura, czy naprawde musisz ciagle wypisywac bzdury i wprowadzac innych w blad, po prostu przestan, ile mozna, niech ktos w koncu cos z tym zrobi

albo to:

"Ma wypelnienie podbarwieniem i wysuszeniem dzwieku"

ile mozna, czy nikt nie widzi, ze branzysta po prostu wprowadza ludzi w blad poprzez swoja niewiedze, wypelnienie wysuszeniem, ile mozna tak pieprzyc?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

EMM Labs czy Meitner ma dźwięk wypełniony, soczysty, barwny i bardzo nasycony. Stasiu, nie masz pojęcia o czym piszesz, albo jesteś totalnie głuchy.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panu Stasiowi całkowicie brak instynktu samozachowaczego ......kompromituje się po raz kolejny ..i dalej w to brnie...

Proponuję wystopować, jak dla mnie całkowicie stracił wiarygodność....żenada...

W kwestii merytorycznej wniosek jest taki że 601 grają ładniej od 1.2 KW. Teraz przedwzmacniacz, podejrzewam, że dla osoby nie przepadającej za dosładzaniem tranzystorowy będzie fajniejszy. Czy są duże różnice między topowym C1000 a następnym w ofercie C500 a w szczególności C50 (tylko 1 klocek)? Ktoś może porównywał na końcówkach 601?

Jak się koledze chce to zapraszam na odsłuch ale mam tylko C1000 i C2300 i MC601. Tranzystorowego pre brak, bo takowe od wielu lat już mnie nie kręcą.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Najlepsze końcówki MACa w relacji ceny do jakości. Pytanie jak ma się ich jakość do konkurencji? Moim zdaniem dobrze. Cena za Watt jest atrakcyjna.

Jest na rynku niewiele urządzeń high-end które mają ,,realistyczne" ceny w stosunku do oferowanej jakości. A takich, które mają wybitny stosunek jakości do ceny jest bardzo mało. 601 należą do jednych z nich.

Kolejnym przedstawicielem tego rzadkiego gatunku na wymarciu;-) są na przykład Thiele 3.7. Świetne kolumny w swojej kategorii cenowej. Gdybym miał więcej m2 w swoim pokoju to ba pewno bym się nimi zainteresował.

Najlepsze końcówki MACa w relacji ceny do jakości. Pytanie jak ma się ich jakość do konkurencji? Moim zdaniem dobrze. Cena za Watt jest atrakcyjna.

Zależy kogo zapytasz tych co słuchali we własnym systemie czy Stasia.

Czy aby na pewno 601-ki są najlepsze z oferty Mac-a ale w relacji do ceny? Skoro droższe 1.2KW grają ponoć nieco gorzej, a wiem to od kilku osób, to 601-ki będą najlepsze obiektywnie, a nie tylko w relacji do ceny.

Czy aby na pewno 601-ki są najlepsze z oferty Mac-a ale w relacji do ceny? Skoro droższe 1.2KW grają ponoć nieco gorzej, a wiem to od kilku osób, to 601-ki będą najlepsze obiektywnie, a nie tylko w relacji do ceny.

Zarówno starsze 501 i nowsze 601 to wyśmienite i realnie wycenione urządzenia i co najlepsze nie mają nic wspólnego z ciągle powtarzanym stereotypem czyli zamuleniem. Sly co teraz kombinujesz chcesz Jeffa odstrzelić? Ja mam mola w szafie ale nie przypadł mi do gustu. Bez lampek i tak nie będzie najwyższej jakości brzmienia.

Zależy kogo zapytasz tych co słuchali we własnym systemie czy Stasia.

Ja słuchałem ich kilka razy i na własne uszy a nie poprzez znajomych opinie lub Youtube;-)

Kolega Stasio powinien zająć się na serio konstruowaniem super DACa a nie pisaniem bzdur... Idą upały i takie pisanie dyrdymał może skończyć się przepaleniem ,,muzgu" dla ich autora...

Ja słuchałem ich kilka razy i na własne uszy a nie poprzez znajomych opinie lub Youtube;-)

Kolega Stasio powinien zająć się na serio konstruowaniem super DACa a nie pisaniem bzdur... Idą upały i takie pisanie dyrdymał może skończyć się przepaleniem ,,muzgu" dla ich autora...

Ten dac to już tyle lat powstaje, że prędzej Rosja Ukrainę zajmie zanim Stasio go dokończy. Nawet jak skończy to nie będzie sprzedawał w PL. Tylko czy technologia do tego czasu się nie zestarzeje? Sam tak napisał więc nie posłuchasz :) Sly kiedyś opisał schemat jego powstania i dobrze, że miałem pamperaka bo można było popuścić...wodze fantazji oczywiście.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.