Skocz do zawartości
IGNORED

Lista kato-lekarzy

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

Przerwanie życia = zabicie.

Tam nie ma życia. Jest płód.

Nazywanie przerwania życia aborcją jest właśnie taką nowomową.

Przeanalizuj które określenie jet wcześniejsze. A potem się ośmieszaj.

Wielu ludzi kalekich jest niezdolna do samodzielnego życia, co nie znaczy że do życia nie mają prawa.

Jest drobna różnica: oni się już urodzili.

Materiałami budowlanymi są męska i żeńska komórka. Po połączeniu stają się nowym życiem.

Nowym życiem będą po urodzeniu.

To co jest wpisane do dowody jest tylko umową społeczną. Moje istnienie na tym świecie zaczęło się od poczęcia.

A moje 10 tysięcy lat temu. Rozmawiamy poważnie czy robimy kabaret?

tylko w zindoktrynowanej kosciolnym belkotem glowie. To się leczy

Mógłbym też Twoje poglądy nazwać bełkotem i zaproponować Ci leczenie ale tego nie robię. Ludzie mówiący Twoim językiem najczęściej zarzucają katolikom mowę nienawiści. Cóż za obłuda...

Tam nie ma życia. Jest płód.

Jeśli rozwijanie się człowieka w organizmie matki nazywasz brakiem życia to żaden argument, chociażby był najbardziej naukowy, Cię nie przekona. Zapytaj którejkolwiek kobiety (oczywiście takiej, która obecności dziecka pod sercem nie porównuje do obecności ciała obcego, które niewiadomo skąd się wzięło), czy dziecko które nosi jest martwe czy żywe. Powiedz, czy płód jak go nazywasz, gdzie bije serce, ruszają się kończyny, który ssie kciuk jest martwy czy żywy? Zgodnie z Twoją argumentacją żywy nie jest do momentu przecięcia pępowiny. Większą bzdurę trudniej wymyślić...

jar1, jesteś dobrym prowokatorem ale tym razem nie dam się sprowokować.

Napisałem, że więzień powinien zapracować na swoje utrzymanie. Czemu ma być w lepszej sytuacji od ludzi będących na wolności? Oni muszą pracować na własne utrzymanie, na utrzymanie swoich dzieci i na utrzymanie darmozjadów siedzących w celach przed telewizorem...

Zarodek jest jednym z pełnoprawnych etapów bycia człowiekiem. Każde życie od czegoś się zaczyna. Czy to zarodek, czy dziecko, czy osoba dorosła są organizmem żywym. Twierdzenie że życie zaczyna się od porodu jest nonsensem.

Jednak hipokryzja ;)

Pytałem o zarodek in vitro dokładnie. Dałeś osdpowiedź niejednoznaczną. Co oznacza pełnoprawne bycie człowiekiem?

Raz uzywasz pojęcia życia raz człowieka. Kiedy życie staje się człowiekiem? A kiedy kończy? Bo według Ciebie więzień niepracujący już nie jest czlowiekiem. Ba, nawet zyciem chyba nie jest...

To co jest wpisane do dowody jest tylko umową społeczną. Moje istnienie na tym świecie zaczęło się od poczęcia.

A skąd wiesz? Przecież religia również pokazuje, że człowiek może zostać narodzony bez poczęcia.

Pytałem o zarodek in vitro dokładnie.

Zarodek taki też jest człowiekiem, dlatego też ludziom dalekim od jakiejkolwiek wiary nie przyjdzie do głowy wyrzucić go na śmietnik. To, że sytuacje takie mają jednak miejsce a także ich powody pominę...

Bo według Ciebie więzień niepracujący już nie jest czlowiekiem.

Próbujesz mi włożyć w usta słowa których nie wypowiedziałem. Zwykła manipulacja...

...

Próbujesz mi włożyć w usta słowa których nie wypowiedziałem. Zwykła manipulacja...

Żadna manipulacja. To, że sam tymi słowami tego nie opisałeś, nie oznacza, że dokładnie to nie wynika z tego, co pisałeś.

Jeśli celem nadrzędnym jest ochrona życia człowieka, to czymże jest pozbawienie więźnia wyżywienia, by zagłodzić go na śmierć, jako niepotrzebny balast społeczny? Jeśli jest człowiekiem, to jest to morderstwem. Niezaleznie jakim człowiekiem on jest.

A jesli odmawia mu się prawa dożycia, to musi to oznaczać, że więźnia nie uznaje się za człowieka. Inaczej cała ta ideologia ochrony życia ludzkiego jest dziurawa i z gruntu fałszywa.

Czyli dalej, to, czy ktoś jest człowiekiem zależy od naszej oceny i od naszej oceny zależy, czy życie tego czegoś należy chronić czy też nie. Niby dlaczego zarodka a nie więźnia?

jar1, kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Napisałem, że więzień powinien zapracować na swoje utrzymanie. Czemu ma być w lepszej sytuacji od ludzi będących na wolności? Oni muszą pracować na własne utrzymanie, na utrzymanie swoich dzieci i na utrzymanie darmozjadów siedzących w celach przed telewizorem...

W Biblii napisano: "Kto nie chce pracować niech też nie je". Stalin powiedział natomiast: "Kto nie pracuje niech też nie je". Jeśli nie zrozumiesz różnicy pomiędzy tymi dwoma wypowiedziami to dalsza dyskusja nie ma sensu.

jar1, kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.

W Biblii napisano: "Kto nie chce pracować niech też nie je". Stalin powiedział natomiast: "Kto nie pracuje niech też nie je". Jeśli nie zrozumiesz różnicy pomiędzy tymi dwoma wypowiedziami to dalsza dyskusja nie ma sensu.

Też uważam, ze dyskusja nie ma sensu. Bo ani Biblia ani Stalin nie powinno decydować o ramach, jak ma byc zorganizowane społeczeństwo. Regulacje norm życia i prawo mają słuzyć społeczeństwu a nie żadnej religii czy ideologi. Dlatego w kwestaich niejednoznacznych decydowac powinno społeczeństwo w postaci referendum. Pozostawiając decyzję osobistą każdemu i własnemu sumieniu.

Wolność jest również najwyższym prawem człowieka. I nie wolno jej pozbawiać w imię żadnego boga.

"Wolność człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka."

Czy skoro jestem wolny to mogę wejść bezkarnie do Twojego domu i wziąć co mi się podoba?

Żadne referendum nie może decydować o tym, jak głęboko mogę wejść z butami w Twoje życie, a jako że życie zaczyna się od poczęcia...

"Wolność człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka."

Czy skoro jestem wolny to mogę wejść bezkarnie do Twojego domu i wziąć co mi się podoba?

Żadne referendum nie może decydować o tym, jak głęboko mogę wejść z butami w Twoje życie, a jako że życie zaczyna się od poczęcia...

Róznica między nami polega na tym, ze to nie ja chcę Ci wchodzić z butami w Twoje zycie tylko Ty w moje. Nikt Cię nie zmusza do wykonywania lub poddaniu się aborcji. Prawo tego nie nakazuje. Dyskutujemy jedynie o dopuszczalności.

Dopuszaczalnośc aborcji nie ogranicza Twojej wolności.

I chyba ten cytat o wolności przekręciłeś :)

Chyba, ze należy go rozumieć jako: wolność kościoła kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność człowieka.

Nic nie przekręciłem i nie chcę wchodzić w Twoje życie. Chcę jedynie bronić prawa do życia od poczęcia do naturalnej śmierci. To zwolennicy aborcji stawiają się w roli osoby, która ma prawo decydować o życiu drugiego człowieka.

"Prawo do życia jest bez wątpienia jednym z fundamentalnych praw człowieka. Nie bez przyczyny zajmuje ono zawsze pierwsze miejsce we wszystkich katalogach praw człowieka. Niemożliwa jest bowiem realizacja pozostałych praw, np. wolności słowa, sumienia czy ekspresji w systemie prawnym, który nie respektuje prawa do życia."

Powinieneś wiedzieć, że w społeczeństwie nie chodzi tylko o moją wolność, ale o wolność ogółu, o wolność tych "mocnych" i tych "słabych".

Większą bzdurę trudniej wymyślić..

To Wy powtarzacie z uporem maniaka kłamstwo że płód jest człowiekiem. Zgodnie z zasadą, której autorem był Włodzimierz Lenin, a potem twórczo stosował Joseph Goebbels: "kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą". Gratuluję nauczycieli.

kłamstwo że płód jest człowiekiem

A czym jest? Świnią czy słoniem?

Zgodnie z Twoimi wywodami czas kiedy dziecko jest w brzuchu matki nie może mieć wpływu na jego dalsze życie, a jednak ma co jest naukowo dowiedzione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czemu więc praktycznie wszędzie, nie tylko w mediach związanych z religią Katolicką, określenia "płód" i "dziecko" stosuje się zamiennie jako synonimy?

Chyba że dla Ciebie dziecko to nie człowiek...

Ukryta Zawartość

Tylko w tych w których przymiotniki związane z bałwochwalstwem pisze się dużej litery

Polecam jeszcze zapoznać się z dewocją religijną posłanki Wróbel w tym temacie, i jej stanem błogosławionym ;))))

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Znowu jest pozorowana reakcja organu państwa. Niby "Minister zdrowia kieruje do Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej sprawę prof. Bogdana Chazana - dyrektora Szpitala Św. Rodziny w Warszawie. Chodzi o powołanie się na klauzulę sumienia przy odmowie aborcji i niewskazanie szpitala, który wykona zabieg." Jednocześnie "Arłukowicz poinformował na Twitterze, że sprawę prof. Chazana kieruje do wyjaśnienia przez Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej. Dodał, że prawidłowość realizacji kontraktu skontroluje Narodowy Fundusz Zdrowia, a postępowanie medyczne sprawdzi Ministerstwo Zdrowia wraz z konsultantem krajowym." I jeszcze głupio twittuje: "Bartosz Arlukowicz @Arlukowicz

Obserwuj Jeśli potwierdzi się, że mogło dojść do złamania prawa, zwrócę się do prokuratury o wyjaśnienie sprawy.

10:30 rano - 9 cze 2014"

Minister Zdrowia Arłukowicz POwinien od razu złożyć doniesienie do prokuratury o podejrzeniu przestępstwa. Działania, które podjął to pozoracja i PR.

Nic nie przekręciłem i nie chcę wchodzić w Twoje życie. Chcę jedynie bronić prawa do życia od poczęcia do naturalnej śmierci. To zwolennicy aborcji stawiają się w roli osoby, która ma prawo decydować o życiu drugiego człowieka.

...

nej,

To już zdaje się uzgodniliśmy, ze nie wszystkich, bo niepracujących więźniów byś jednak uśmiercał. ;)

Tobie jedynie chodzi o tę konkretną akcję związaną z aborcją, więc daruj sobie tę wzniosłość.

Niestety, nie ma definicji jednoznacznej, od kiedy zarodek staje się człowiekiem a reszta jest jedynie poglądami.

Nawet Biblia tego nie określa.

Póki co pozostaje i powinno pozostać w gestii własnego sumienia albo wiary.

Z tym, ze świat, nawet ten chrześcijański już dawno odrzucił organizację państwa według kryteriów religijnych. Cofać się do średniowiecza jest bez sensu. Bo nie miałbyś ipoda. ;)

...

Powinieneś wiedzieć, że w społeczeństwie nie chodzi tylko o moją wolność, ale o wolność ogółu, o wolność tych "mocnych" i tych "słabych".

Wolność dla ogółu polega na wolności jednostki. Chyba, że chodzi Ci o wolność dla "ogółu" gwarantowaną przez Hitlera czy Stalina albo państwa wyznaniowe, jak islamskie.

jar1, nie mam ipoda ;)

Jeszcze raz mówię, nikogo bym nie uśmiercał. Czytaj ze zrozumieniem.

nie ma definicji jednoznacznej, od kiedy zarodek staje się człowiekiem

Nie ma i nie będzie, dlatego też jedynym słusznym rozwiązaniem jest przyjąć, że tą granicą jest poczęcie i rozpoczęcie podziału komórek - początek nowej istoty ludzkiej.

jar1, nie mam ipoda ;)

Jeszcze raz mówię, nikogo bym nie uśmiercał. Czytaj ze zrozumieniem.

....

Czy nie podawanie jedzenia, zamknietemu w więzieniu, bo mu się nie chce pracować, nie jest jego uśmierceniem?

Nie ma i nie będzie, dlatego też jedynym słusznym rozwiązaniem jest przyjąć, że tą granicą jest poczęcie i rozpoczęcie podziału komórek - początek nowej istoty ludzkiej.

Nie ma czegos takiego w żuciu społecznym, jak jedyne słuszne rozwiązanie. Systemy oparte na tej zasadzie najbardziej poniżały ludzka godność i zycie. I wymordowały najwięcej ludzi. Oprócz Biblii trzeba jeszcze poznawać historię.

Narzucanie społeczeństwu jedynego susznego rozwiązania jest pogwałceniem jego podstawego prawa do wolności oraz podeptaniem jego godności.

Referendum powinno byc....

rambo54, linkiem odpowiadam na Twój link...

Ukryta Zawartość

Zgodnie z tym tokiem myślenia należy zakazać transportu prywatnego, ponieważ powoduje wiele wypadków i śmierci.

Ukryta Zawartość

A czym takim różnią się od świńskich, by posiadać "godność" ?

A czym różnią się komórki z których jesteś zbudowany od świńskich? Czy zatem Twoja wartość jest taka sama jak wartość świni?

Czy nie podawanie jedzenia, zamknietemu w więzieniu, bo mu się nie chce pracować, nie jest jego uśmierceniem?

Z Twojej wypowiedzi wynika, że praca nie ma żadnej wartości. Można siąść z założonymi rękami i czekać aż Cię ktoś nakarmi i ubierze?

Praca osadzonych w więzieniu jest jak najbardziej do ogarnięcia zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku i szeroko pojętego humanitaryzmu. Jakby leń dostał chleb i wodę to by nie umarł. Na coś do chleba mógłby już zapracować.

Systemy oparte na tej zasadzie najbardziej poniżały ludzka godność i zycie. I wymordowały najwięcej ludzi.

Najwięcej ludzi wymordowały systemy walczące z religią. W godność człowieka najbardziej uderza brak poszanowania życia ludzkiego.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Bobcat.

No teraz lepiej.

Chociaż na pewnym etapie już do samodzielnego życia zdolny jest. Więc też nie tak do końca jak piszesz.

Natomiast napisanie o płodzie że : ,,tam nie ma życia'' jest oczywistą nieprawdą.

a tu tekst jednego z największych katolickich pierdolców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żywy w takim sensie w jakim jest żywa każda komórka naszego ciała. Ale jest niezdolny do samodzielnego życia.

Wskaż mi taką komórkę Twojego ciała, z której bez żadnej ingerencji z zewnątrz może powstać człowiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.