Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość DACa a Dźwięk

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak możesz pisać o logice jeżeli nie widzisz różnicy między moim stwierdzeniem bit perfect nie ma prawie nic wspólnego z jakością muzyki a Twoją jego wersją Natomiast nie rozumiem jak możesz pisać, że bit perfect nie ma wpływu na brzmienie.

Nie zamierzam się z Tobą spierać. Bełtasz się w swoich wypowiedziach i zmieniasz fronty jak chorągiewka na wietrze w zależności od tego gdzie Ci ktoś wytknie Twoją nie wiedzę lub nieścisłości w Twoich wypowiedziach. Jak przeczytasz moje dwa posty to znajdziesz tam wszystkie informację do poważnego zastanowienia się nad tym czy rozumiesz co oznacza bitperfect. Napisałem moje posty, ponieważ ewidentnie nie wiedziałeś co to jest bitperfect a swoimi błędnymi wypowiedziami wprowadzałeś innych użytkowników w błąd.

Pozdrawiam

Kolejny mądrala na forum Audiostereo, który lubi mieć rację, uwielbia pouczać innych i udaje, że ma wiedzę na każdy temat.

P.S.

inny cyt. : bitpefect to niemalże tylko puste słowo w kontekście jakości dźwięku

Czy to nie potwierdza Twoją tezę, że bitperfect po prostu nie ma wpływu na brzmienie?

Ja się z nią nie zgadzam i tyle.

Bitperfect to pobożne życzenie specjalistów od marketingu, fajnie brzmi bitperfect takie nowoczesne i nic więcej.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Bitperfect to pobożne życzenie specjalistów od marketingu, fajnie brzmi bitperfect takie nowoczesne i nic więcej.

Dokładnie tak jest. Co mi z tego, że jest bitperfect? Weźmy na to, że podbijam sobie equalizerem jakiś fragment pasma, który akurat został źle potraktowany przez panów za konsoletami i wtedy dla mnie subiektywnie taki dźwięk jest lepszy? Przecież to mnie ma się podobać...

Co innego gdyby wszystkie płyty były nagrane idealnie, ale dobrze wiemy, że tak nie jest. Miałem kilka płyt, które wyleciały z dysku, bo były tak nagrane, że nie dało się tego słuchać, mimo, że muzyka była ciekawa (były to flac-i, żeby była jasność). Więc pytam się jaką miałbym korzyść z tego całego bitperfect? Co innego omijanie miksera windows, który coś tam majstruje przy dźwięku, ale bez przesady z tym całym bitperfectem. Proponuję więcej muzyki, a mniej ideologii i hasełek w tym wszystkim.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Co innego przesyłanie dźwięku ze źródła bez zniekształceń, czyli bitperfect,

a co innego zmiana brzmienia poprzez majstrowanie korektorem.

Oczywiście - jeśli komuś nie podoba się dźwięk źle nagranej płyty, zawsze może go sobie "polepszyć" zmieniając odpowiednie częstotliwości.

Bitperfect to brak ingerencji w dźwięk, czyli odczyt z płyty jest dokładnie taki sam jak na wejściu cyfrowym.

Jeśli ktoś chce słyszeć dźwięk zbliżony do tego, jaki został nagrany na płycie - powinien mieć system w 100% bitperfect.

Poza tym powinno się wtedy dążyć do maksymalnie neutralnego systemu, chociaż ciężko jest taki zestawić, który byłby całkowicie

transparentny.

Wg. mnie - bitperfect to podstawa dobrego brzmienia. Ale wiadomo, że nie wszystkim podoba się naturalne brzmienie,

dlatego używają korektorów, albo szukają "koloryzujących" elementów zestawu.

Bitperfect raczej nie dotyczy napędów, odtwarzaczy CD. Stworzono pojęcie Bitperfect dla komputerowego odczytu i przesyłania sygnału cyfrowego.To jest tak jak z gniazdami XLR są w niektórych urządzeniach, a one nie mają toru w pełni zbalansowanego.

Może ten artykuł coś pomoże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ale wiadomo, że nie wszystkim podoba się naturalne brzmienie,

dlatego używają korektorów, albo szukają "koloryzujących" elementów zestawu.

W jakim miejscu można najczęściej znaleźć korektory? Czy przypadkiem nie w celu uzyskania naturalnego brzmienia? Korektora w audio używa się podobnie jak okularów, które w pewnych sytuacjach poprawiają wzrok, a w innych psują, więc korektor jak najbardziej może przywrócić naturalne brzmienie.

W takim razie wystarczy sobie kupić byle jaki sprzęt, ale koniecznie z korektorem.

Wtedy możemy sobie zapewnić brzmienie, jakiego oczekujemy. ;-)

Może ten artykuł coś pomoże.

Czytałem kiedyś... nie pomogło. ;-)

Mnie korekcja kojarzy się z przywróceniem czegoś do normy lub do potrzebnej wartości, więc jeśli istnieją takie korektory, które poprawią wszystko wg. oczekiwań masz rację;)

Mnie korekcja kojarzy się z przywróceniem czegoś do normy lub do potrzebnej wartości

A są takie w audio?

jeśli istnieją takie korektory, które poprawią wszystko wg. oczekiwań masz rację;)

Nie ma takich. Niektórzy jednak wierzą, że korektory są lekiem na kiepskie brzmienie.

A są takie w audio?

A dlaczego ma nie być?

Jeśli głośnik ma podbicie około 3dB na 500 Hz z jakiegoś dziwnego powodu, to korektorkiem robimy dołek odpowiednio szeroki, i po sprawie, tak samo jak gra za jasno to sobie można przyciemnić, czy to do neutralności czy do gustu.

Oczywiście pomijam to, że takie nierówności mogą wynikać ze zniekształceń nieliniowych, czy magazynowania energii.

Nie ma takich. Niektórzy jednak wierzą, że korektory są lekiem na kiepskie brzmienie.

Jeśli mówimy o nieudanej korekcji, kiedy kręcimy jak popadnie suwakami znów masz rację, a dodatkowo korektor w torze może szkodzić...dlatego jeśli bilans jest dodatni można korektor zastosować i w tych najbardziej niepasowanych systemach pomoże do czasu lepszego rozwiązania np. wyrównanie pasma korektorem, a w następnym kroku zmiana kolumn lub adaptacja pomieszczenia i oczywiście odłączenie korektora.

Bitperfect to brak ingerencji w dźwięk, czyli odczyt z płyty jest dokładnie taki sam jak na wejściu cyfrowym.

A jak puszczę muzę z CD po toslinku na DAC w którym będzie upsampler na 48khz to system będzie bitperfekt?

O korektorze cyfrowym pisałem właśnie w tym sensie, że jeśli go używam to sygnał nie jest już bitperfect. Ale nie znaczy to automatycznie, że jest gorszej jakości - jest zmieniony tak żeby dla mnie brzmiał lepiej lub wyrównywał braki mojego systemu.

To samo tyczy się różnych efektów DSP, których akurat nie lubię, ale sporo osób tego używa i twierdzi, że poprawiają w jakiś sposób brzmienie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

To samo tyczy się różnych efektów DSP, których akurat nie lubię, ale sporo osób tego używa i twierdzi, że poprawiają w jakiś sposób brzmienie.

Muszę ci powiedzieć, że jeśli w komputerze bawisz się suwakami korektora to właśnie używasz efektów DSP :)

To samo tyczy się różnych efektów DSP, których akurat nie lubię, ale sporo osób tego używa i twierdzi, że poprawiają w jakiś sposób brzmienie

Dla jednych poprawiają, dla innych degradują.

Testowałem około 10 daków w widełkach do 3 tysi i najsilniej dociążał, a także co nieco ocieplał PS Audio Digital Link III. Niestety ma dość ograniczone wejście usb i tylko jeden optyk i coaxial. SM6 raczej ci nie dociąży i nie ociepli, chyba że teraz masz jakieś radykalnie jasne źródło.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

SM6 raczej ci nie dociąży i nie ociepli, chyba że teraz masz jakieś radykalnie jasne źródło.

To DAC nastawiony na rozdzielczość i szybkość , przejrzystość .

czasem za nieco ponad trójkę można wyrwać Xindaka DAC20 . Ciepło , barwa i muzykalność .

To DAC nastawiony na rozdzielczość i szybkość , przejrzystość .

czasem za nieco ponad trójkę można wyrwać Xindaka DAC20 . Ciepło , barwa i muzykalność .

Czy ciepło, barwa i muzykalność Xindaka wyklucza rozdzielczość i przejrzystość?

Mam rozumieć, że Xindak to taka ciepła klucha dla emeryta? ;-)

Czy ciepło, barwa i muzykalność Xindaka wyklucza rozdzielczość i przejrzystość?

Poczytaj w klubie Xindaka . Warto w nim wymienić żółte polipropyleny na czerwone Jantzeny . Wtedy jest i barwa , muzykalność i rozdzielczość .

Xindak przegrywa z "gołą" płytką

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

A to Chińczycy na to nie wpadli, tylko rodzimi spece od DIY? ;-)

Xindak stosuje swoje polipropyleny . Taką mają politykę , umowy , układy . Nie wiem , nie wnikam.

A jak chcesz zagłębić temat to w klubie masz właścicieli . Ich popytaj

Napisano dziś, 10:40

Xindak przegrywa z "gołą" płytką

Ukryta Zawartość

Na starym CD Philipsa ( miałem kilka jako napędy CD były kiepskie ) , wzmaka nie doczytałem .

Takie porównania można sobie w buty włożyć .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.