Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Co ma wiedza do słuchu? Czy jak będę więcej wiedział o budowie sprzętu audio, o zasadach przepływu prądu i innych procesach wpływających na brzmienie to będę też lepiej słyszał różnice?

Różnica to taka będzie, że nie będziesz się frajerzył i kupował kabel za pare set złotych.

Pomiedzy IC tez nie slyszalem roznicy, najdrozszy mialem jakis DIY ze Srebra za 200zl, porównywany byl z Klotzem AC110 i zwyklym kablem RCA za 15zl w ekranie.

1zx18yf.jpg

Pomiedzy IC tez nie slyszalem roznicy, najdrozszy mialem jakis DIY ze Srebra za 200zl, porównywany byl z Klotzem AC110 i zwyklym kablem RCA za 15zl w ekranie.

1zx18yf.jpg

W tym zestawie to na pewno nie usłyszysz zmian w kablach a w kablach sieciowych to na 100% nie usłyszysz:)

no tak bo nie jest odpowiednio drogi

to jedt gadka bez konca, jak bym mial sprzet za 10 tysi i kable za 5 i dalei bym nie slyszal to wtedy na bank gluchy, albo jeszcze muzyka nie ta...

co mialem do przetestowania to przetestowałem, roznic nie stwieedzilem bo i nie moze ich byc

co mialem do przetestowania to przetestowałem, roznic nie stwieedzilem bo i nie moze ich byc

Mogą, tylko Ty ich nie słyszysz w swoim systemie.

Ktoś inny być może słyszałby te różnice w Twoim zestawie, a także w innych zestawach.

Czy to tak trudno zrozumieć, że jedni mają większe predyspozycje do słyszenia różnic niż inni?

To tak jak w tym filmiku o ukazaniu się Matki Boskiej na niebie. ;-) (joke)

Ale poważnie - słyszenie różnic trzeba wyćwiczyć i nauczyć się zwracać uwagę na pewne niuanse i szczegóły

w brzmieniu. Wtedy porównanie i wychwycenie różnic jest łatwiejsze.

<br />co mialem do przetestowania to przetestowałem, roznic nie stwieedzilem bo i nie moze ich byc <br />

Już wcześniej Ci pisałem, że wpinanie kabla który jest droższy od zestawu nie ma sensu pomijając fakt że Twój zestaw nie ma gniazda sieciowego więc wpiąć żadnego nie mogłeś.

ten ic to bylo wtedy jakies 20% wartości, teraz mam juz nieco inne klocki

No to pochwal się na czym słuchasz bo ten poprzedni sprzęt nie nadawał się do słuchania czy to miedź czy srebro a swoją drogą nie porównywałeś interkonektów znacznie się różniących więc co chciałeś usłyszeć?

A dwa to na prawdę teraz zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze słyszałem zmiany po podmianie kabla sieciowego i skłoniło mnie to do zrobienia testu na nowo, znajdę czas i się pobawię i sprawdzę różnicę i na wzmacniaczu i na dacu. Wykonam też test na ślepo, asystent będzie mi podmieniał kable.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

1zx18yf.jpg

Nie słyszałeś różnicy między zwykłym ic a porządnym? To już teraz nie wiem co powiedzieć. Na srebrze jest przecież różnica od razu na wejście między zwykła miedzia...!!!

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Patrzę na te fotografię i się zastanawiam... i nie wierzę. Nie wiem co mam powiedzieć, bo, to co mi się ciśnie na usta do napisania się nie nadaje.

Niech kolega Bumpalump przeanalizuje ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) porówna z dźwiękiem swojego systemu, w razie potrzeb można się odezwać na PW.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl - słuchaj.

Patrzę na te fotografię i się zastanawiam... i nie wierzę. Nie wiem co mam powiedzieć, bo, to co mi się ciśnie na usta do napisania się nie nadaje.

Ja też!! :)

Prawdę mówiąc nawet lubiłem kolegę Bumpalumpa choćby ze względu na podobny stosunek do ES-ów, ale po tym, co ostatnio wypisuje...

rayfe na jakiej podstawie oceniasz ze sprzet nie nadaje sie do sluchania

zoller kolumny znikaja, pisalem o tym w warku " co wprawia ze ze kolumny znikaja"

kabelki fajne, grube mozna sie polansowac ale po co? nie bylo zmian to go odeslalem

w okablowaniu kolumny tez robilem testy, srebro mialo wprowadzac spektakularne zmiany w wysokich tonach, bez roznicy czy to srebrny kynar 0,2mm czy skretka srebrna, solid core miedziany telefoniczny czy skretka, zero zmian, mozecie pisać, co chcecie jesli wam sie wydaje ze slyszycie to niech tak zostanie

Stary, mój dac zanim go zacząłem modować nie pokazywał różnic między kablami ic. Miałem tez kiepski coax. Kombinowałem, myślałem czemu wszystko jeden pies aż znalazłem sposób na coaxa który nie psuł niczego i dopiero pokazały się różnice, dac zaczął reagowac na podmiany i wyrzucanie kondensatorów. Jeżeli sprzęt jest kiepski to kable same cudów nie zdziałają, musisz doprowadzić go do takiego stanu kiedy na zwykłym tanim ic czy sieciówce gra Ci mułowato a na czymś "lepszym" zaczyna oddychać. Tutaj podstawa to właśnie kabel do transmisji cyfrowej i od tego należy zacząć, potem ic i na końcu sieciowy.

aha, ciekawa teoria, kup drogi sprzet a później drugie tyle na kable aby zaczela grac muzyka, nie dzieki, słuchanie muzyki na tym co mam daje mi satysfakcje i przyjemnosc i niech tak pozostanie, a klasy sprzetu nie oceniaj po tym ile teraz kosztuje

zoller kolumny znikaja, pisalem o tym w warku " co wprawia ze ze kolumny znikaja"

Nie interesuje mnie znikanie kolumn, tylko jak się ma lokalizacja w Twoim systemie do tego jaka powinna być. Swoja drogą znikanie w tym systemie (fotografia) jest mocno wątpliwe

Nie myśl - słuchaj.

a co tam takiego zobaczyles z tylu? chociaz przyznaje, sprzet budzetowy, calosc z kolumnami warta byla jakies 1500 z tego zestawu obecnie nie posiadam juz nic

a klasy sprzetu nie oceniaj po tym ile teraz kosztuje

Zawsze słucham sprzętu, jest całe mnóstwo świetnych leciwych maszyn za śmieszne pieniądze, które ongiś kosztowały majątek. Najważniejsze umieć, to odpowiednio skonfigurować, sam mam cedeka ocierającego się o vintage, ale w moim systemie sprawdza się znakomicie. Mam głęboko w d... dane techniczne i cenę - ma grać i tyle. Nieważne czy kosztuje 100, 1000 czy 10000.

a co tam takiego zobaczyles z tylu? chociaz przyznaje, sprzet budzetowy, calosc z kolumnami warta byla jakies 1500 z tego zestawu obecnie nie posiadam juz nic

Każdy kiedyś przerabiał różne konfiguracje, ja też

male%20tyl.jpg

Jeżeli ten kabel głośnikowy który widzę na Twojej fotografii, to taki jak myślę, żadne zmiany interkonektów, sieciówek i okablowania kolumn nic nie wniosą - wyrówna wszystko.

Nie myśl - słuchaj.

No mój smsl kosztował niecałe 300zł a ma wielkie serce do grania. Po kilku modyfikacjach i na zasilaniu baterią grał tak dobrze że wątpiłem czy kupować nfb 1.32 ale mimo wszystko z racji że mam przeciętne słuchawki zdaję sobie sprawę że przekaz ograniczył się właśnie do ich możliwości. Mimo wszystko cena nie zawsze idzie w parze z graniem na przykład o sure klasy d czytałeś? Pisali że gra na poziomie accu które składali za ponad 2000zł a ten popierdek kosztuje kilkukrotnie mniej.

A jaki ma byc kabel glosnikowy ze zlota wykonany? obecnie mam 6mm2 z miedzi OFC 6N, przesada z przekrojem ale mam go za grosze wiec po co zmieniac.

No wlasnie sprzet ma grac nam a nie ludziom z forum czy sasiadowi, obecnie klocki to moze wciaz budzetowka ale nieco lepsza Sony TA-F570ES, z ajakis czas chce go zmienic na 770ES albo wyzej. Sony DTC-57ES w roli daca, Sony CDP-970, kolumny Sony SS-F7ES po moich modyfikacjach.

Dla kogos moze byc smieciowym sprzetem, dla mnie gra tak jak lubie, sprawdza sie w gatunkach muzyki ktorych slucham i ma pazur w przeciwienstwie do niektorych klocków ktore mialy aspiracje do hiendu a nadawaly sie tylko do cichego plumkania

@bumpalump

Większość użytkowników forum albo już brało dyskusje w takich tematach, albo naczytało się na tyle, żeby dojść do wniosku, że to nigdy donikąd nie zaprowadzi. Kto słyszy i go stać dobiera sobie kabelki, kto nie słyszy albo go nie stać (bo nie sądzę, żeby ktoś chciał się z tego powodu zadłużać) nie wymienia. I to jest całą filozofia i żadna dyskusja tego nie zmieni. W tej kwestii jeszcze nigdy nikt nikogo nie przekonał.

w przeciwienstwie do niektorych klocków ktore mialy aspiracje do hiendu a nadawaly sie tylko do cichego plumkania

Może konkretniej prosimy,które to klocki hiend są do plumkania?

l'enfant sauvage

Większość użytkowników forum albo już brało dyskusje w takich tematach, albo naczytało się na tyle, żeby dojść do wniosku, że to nigdy donikąd nie zaprowadzi. Kto słyszy i go stać dobiera sobie kabelki, kto nie słyszy albo go nie stać (bo nie sądzę, żeby ktoś chciał się z tego powodu zadłużać) nie wymienia. I to jest całą filozofia i żadna dyskusja tego nie zmieni. W tej kwestii jeszcze nigdy nikt nikogo nie przekonał.

No i właśnie o to chodzi. Dlatego wciąż nie mogę zrozumieć, po co te ciągłe kłótnie i zaczepki ze strony antykablarzy.

Dla kogos moze byc smieciowym sprzetem, dla mnie gra tak jak lubie, sprawdza sie w gatunkach muzyki ktorych slucham i ma pazur w przeciwienstwie do niektorych klocków ktore mialy aspiracje do hiendu a nadawaly sie tylko do cichego plumkania

Ależ nikt (chyba) tu nie uważa Twojego sprzętu za śmieciowy. Słusznie zauważyłeś, że on ma grać dla Ciebie.

Jednak weź pod uwagę, że może on mieć różne ułomności, tak samo jak słuch. To, że u Ciebie nie ma różnicy, nie oznacza automatycznie, że TAK JEST I JUŻ!!

Arcam alpha 5, 8

Camridge Azur 640

Musical Fidelity A3

Nad 316

zaden z popularnych wzmacniaczy DIy rowniez nie zrobil na mnie wrazenia, uniamp, Ugoda, gainclone

moze z tym hi-endem przesadzilem, ale sa to wzmacniacze ponoc polecane na ktorych juz cos slychac

Wracajac jeszcze do pieniedzy, Rotel RA-1010 wzmacniacz kosztujacy moze z 300zl ale z powodzeniem moze konkurowwac z wiele drozszymi od siebie, nie kazdemu moze sie tylko design podobac

@Bumpalump-jak lubujesz się w Rotelach czy Sony to zainteresuj się też starszymi Nakamichi,na prawdę dobre granie za niewielkie pieniądze,podobnie amplitunery,np. TA-4E, ale te wciąż trzymają cenę,tutaj mocno zawyżona,można go zdobyć taniej:

Ukryta Zawartość

A z przykładowymi hiendami to nie,nie przesadziłeś...Ty pojechałeś po całości,to jakaś prowokacja miała być?;)

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Jak już argumentów brakuje to zawsze pojawia się to magiczne słowo. Dobrze, odpowiem Ci. Nie ma hi-endu, ale man w domu Spendory/MF i Creeka. Te kolumny pokazują nawet subtelne zmiany; IC - tak, kable głośnikowe - jak najbardziej, CD - zdecydowanie tak, ustawienie ich na kolcach, utwardzonych podkładkach gumowych (które akurat sam preferuję), na marmurowych itd. - tak, kable zasilające - nie. Teraz dla odmiany usłyszę że jestem głuchy.

Skoro uważacie że kable sieciowe mają wpływ na dźwięk kupujcie ile wlezie. Ostatecznie to Wasza kasa. Ja nic więcej do dodania nie mam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.