Skocz do zawartości
IGNORED

Pomóżcie szatynce:) kolumny-wzmac-komp

kompatybilna

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary wzmacniacz Unitry, przy wejściu na głośniki napisane: 8 ohmów, 15 W. Chciałbym dokupić sobie jakieś kolumny, niekoniecznie dużej mocy (bo sąsiadów mam upierdliwych) i podłączyć to razem do komputera. Dotychczas miałam głośniki komputerowe, ale jakość dźwięku mnie nie satysfakcjonuje, a na jakiś sprzęcior z pięcioma satelitkami i subwoferem to ja miejsca nie mam na biurku

Pytanie:

jakie parametry muszą mieć te kolumny, żeby współpracowały z tym wzmacniaczem i czy to wszystko da się bezproblemowo podłączyć do kompa, żeby działało. Wzmacniacz ma wyjścia DIN - AUX, RADIO, PHON itp. a głośniki podłącza się standardowo - 4 zaciski dwa czarne, dwa czerwone :) albo druga opcja, co nie wiem jak się zwie - dwie dziurki - jedna szersza, druga węższa (no jak to w naturze bywa;))

A drugie pytanie: czy te (patrzcie link) kolumny są coś warte i czy np. takie można by dokupić do tego wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że pytania niezbyt inteligentne, ale tymczasowo nie mam dobrego doradcy, a na złych wolę nie polegać.

Oczywiście kolumny nie muszą być jakieś tam full wypas dla wymagających, interesuje mnie głównie jakość dzwięku (słucham głównie jazzu, R&B itp. a nie łomotu), a nie moc.

Ukryta Zawartość

Dzięki Mc :) A jakby się nie udało, jakie byś zaproponował (niekoniecznie z allegro ). A, i czy nie będzie kłopotu z kupieniem kabla DIN-jack (co by wzmacniacz do kompa podłączyć), albo jakiejś przejściówki?

Z przejściówkami żadnego kłopotu być nie powinno. Cena od kilku do kilkunastu złotych (za "markowe" z Media Markt). Do nabycia w MM właśnie, Praktikerze, każdej giełdzie i sklepie z dużą ilościa elektronicznego badziewia, i w wielu komisach.

Możesz zapolować na Diory Polaris 120, może nawet się trafią w pięknym sosnowym fornirze. Swego czasu wersja naturalny fornir była tańsza niż czarny zwykły winyl, paranoja, nie?

W kwestii tych kolumn z allegro - w opisie jest zdanie: "Wymienione zostały soprany na mocniejsze", co nie musi ale może oznaczać, że nie da się tego dłużej słuchać bez bólu w uszach.

zobacz to

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś takie i do takiego celu nadadzą się wyśmienicie

Ukryta Zawartość

Czemu doradzacie takie dziwne kolumny. I tak kobiety wpadają tu raz na miesiąc, to jeszcze je w ślepą uliczkę wpuszczać.

Skoro kompatybilna chce mieć to przy kompie to ja bym poszedł w inną stronę. Tannoy m1 lub m2 (jeśli fundusze pozwolą) Maleństwa, ale nie zrażaj się. Rewelacyjne jak na swoją cenę, a skoro słuchasz jazzu i tych klimatów szybko docenisz to co usłyszysz. Od tych Dior dzielą je lata świetlne jeśli chodzi o jakość dźwięku.

No to ja doradzę z rejonów, które sam lubię: Wharfedale Crystal 10. Tani, mały, a dobry. Do kompa w sam raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie szkodzi, mogą być bezpiecznie stosowane z ośmioomowymi wzmacniaczami. Z reguły zresztą są tak właśnie podpinane i - z tego, co wiem, nie ma żadnych kłopotów z tego powodu.

I znowu się zaczyna robienie sobie jaj. Jak nie macie do napisania nic konstruktywnego, to po co się wcinacie? A już myślałem że na tym forum się poprawiło.

• Redaktorzy

Zdecydowanie Tannoy. Zauważcie że facetka pisze: "nie mam tyle miejsca na biurku". Czyli zamierza cały ten chłam upchnąć na blacie. W tej sytuacji tylko niewielkie kolumienki podstawkowe wchodzą w rachubę.

Tak, Tannoye m1 to bardzo fajne głośniczki - miło je wspominam. Na biurku może być z nimi tylko jeden problem - mają wylot bas-refleksu z tyłu. Aha, jeszcze jedno - przynajmniej te moje były 4 omowe, nie wiem czy była wersja 8 omowa.

Nie pamiętam natomiast jak to wygląda w m2 - ale czy to nie dopiero m2,5 miały wylot z przodu?

Z pewną nieśmiałością wyrażę tu zdanie, że mimo ksywy to Trolu ma rację. Chyba, że to biurko stoi nie przy ścianie, a na środku pokoju ale wtedy to i miejsce na standy pewnie by się znalazło ;-) Z jeszcze większą nieśmiałością ośmielę się podpowiedzieć Avance Omega 501, bo i malutkie, i otworek mają z przodu, a nie z tyłu. I nawet je powiesic na ścianie można, co wcale w bardzo małym pokoju nie musi być złym rozwiązaniem. A w poważanym tu HiFi i Muzyce mają dobrą recenzję, więc nie tylko ja się na nich poznałem ;-) Przy bardzo małym budżecie (i bardzo małym pokoju) mogę też polecić i moje malutkie Quadrale. Używane powinny kosztować około stówy (swoich nie sprzedaję, bo na droższe mnie na razie nie stać, a za te pieniądze i tak nic lepszego nie znajdę).

To takie jak moje :-) Ściślej, to mam ich drugą, a więc późniejszą (chyba) wersję ale z wyglądu nic a nic się nie różnią. Nie próbowałem też zdejmować maskownic - z nimi prezentują się o wiele lepiej :-))) Do tego skutecznie chronię przed wścibskimi paluchami ;-) Ja swoje kupiłem w ciemno i (o dziwo) nie żałowałem...

Tak więc zapolowałam na Diory Polaris. Śliczne dzięki za poradnictwo, a panom o skłonnościach analfabetycznych uprzejmie donoszę, że pisząc, że na biurku nie mam miejsca na satelitki i inne gó..a miało znaczyć, że nowe kolumny nie będą stać na biurku, tylko na podłodze, względnie zawieszę je na ścianach. Jak się ma trudności z analizą merytoryczną tekstu, to lepiej czasem buzi nie otwierać :)

Szatynka (wbrew sugestiom)

>>Dotychczas miałam głośniki komputerowe, ale jakość dźwięku mnie nie satysfakcjonuje, a na jakiś sprzęcior z pięcioma satelitkami i subwoferem to ja miejsca nie mam na biurku

Hmmm, jak chcesz wieszać, to może poczekaj do października na Wharfedale Diamond 9.SR - to głośniki dostosowane włąśnie do wieszania. Problem w tym że 600 zł może byc za wiele jak na budżet do głośników komputerowych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.