Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

apropos diuny - pierwsza część wyborna

mesjasz diuny - już tak sobie, lekka wtórność, znowu spiskowanie i takie tam, momentami wszystko jakieś niemrawe. jestem na 200 stronie, pewnie dzisiaj skończę no i się okaże czy sięgnę po kolejne tomy cyklu

fremeńska za przeproszeniem dzicz podbijająca połowę wszechświata, jakoś mnie to nie przekonuje....

Wszystkim miłośnikom czytania z Warszawy i nie tylko, chciałbym przypomnieć, że jutro rozpoczynają się Warszawskie Targi Książki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

• 4 tygodnie później...

Warto, nie warto, must-have ?

Nowe wydanie. Bezkonkurencyjne, bo konkurencji na polskim rynku w tym aspekcie raczej brak.;)

Jak ktoś lubi, jak ktoś chce poszerzyć wiedzę, to warto zakupić.

Jak ktoś się chce pochwalić przed znajomymi kolekcją książek nieczytanych nigdy, ale grubego kalibru i z grzbietu mądrych - to pozycja "must have".

;)

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Napiszę potem recenzje jak się prezentuje na półce.

Bezwzględnie ze zdjęciem. :)

Z grubym grzbietem, to z nowości:

Jaume Cambrę "Cień Eunucha"

Mam takie samoprzeczucie, że kolega Cytrus już ją ma;-)

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Mam takie samoprzeczucie, że kolega Cytrus już ją ma;-)

A jeszcze nie ma! Nie dopchałem się także po autograf na targach w Warszawie...:(

Polecam książkę na wakacje-"Sedinum wiadomość z podziemi"- Leszka Hermana, lekka i przyjemna sensacyjna powieść, a akcja dzieje się w .... Szczecinie! współcześnie ale i są retrospekcje historyczne. Wciąga już od pierwszych stron- taki polski Dan Brown. Są tu i średniowieczni książęta pomorscy, masoni, hitlerowcy i nawet Templariusze no i oczywiście skarb, a wszystko dzieje się w stolicy Zachodniego Pomorza - polecam.

sedinum-wiadomosc-z-podziemi-b-iext35268166.jpg

comment_sSHUoiOOs3GXFXQ2VSNyHyhL7VVfggT8.jpg

Przeczytałem uwagę kolegi Cytrusa na temat zdjecia książki na półce i nie mogłem się powstrzymać. Im dalej się mieszka od miasta z księgarnią, tym bardziej cieszy się człowiek z Kindla... A cytat z Lema z 1961 roku idealnie pasuje.

Edytowane przez trebliG

"Warszawa Skamandrytów" Lidia Sadkowska-Mokkas Bellona 2016.Właśnie skończyłem i jestem pod wrażeniem.To opowieść o piątce głównych Skamandrytów i ich Warszawie.A tak właściwie o nich samych.Poznajemy biografie,wzajemne relacje,informacje dotyczące środowiska i sporo anegdot.Jacy to byli wspaniali ludzie!Jacy kolorowi,inteligentni,dowcipni.

Gdzie takich szukać obecnie?Jaka degrengolada!

• 2 tygodnie później...

Bezwzględnie ze zdjęciem. :)

Zdjęcia nie będzie, raz że marnie się prezentuje, dwa że brak towarzystwa:)

Dzieło jednak dla maluczkiego nie do przejścia jednym haustem.

Natomiast jako kopalnia wiedzy o operze sprawdza się doskonale i nudna nie jest jak flaki z olejem.

(...) Dzieło jednak dla maluczkiego nie do przejścia jednym haustem. (...)

Bo to nie Dan Braun, choć po nim można dostać zgagi. To się proszę Pana "cmoka" jak co najmniej 20-to letnie porto. ;)

Przeczytałem uwagę kolegi Cytrusa na temat zdjęcia książki na półce i nie mogłem się powstrzymać. Im dalej się mieszka od miasta z księgarnią, tym bardziej cieszy się człowiek z Kindla..(...)

Troszkę się pogubiłem, bo żyję w przekonaniu i doświadczeniu, że książki "analogowe" też można zamawiać przez internet.;)

Nie wiem, czy czytałeś " Kongres futurologiczny". Tam Lem poszedł jeszcze dalej - wystarczyło łyknąć odpowiednią tabletkę, by coś "przeczytać". Ciekawe, kiedy to się ziści, bo m.in. telefon komórkowy i kindla już mamy.:)

Edytowane przez Cytrus

Przy okazji dzieł polskich tytanów literatury muzycznej - może jakoś petycję do PWM o wydanie w polskojęzycznej wersji

"The Da Capo Catalog of Classical Music Compositions" Jerzego Chwiałkowskiego?

Ktoś chętny?

Proszę mnie dopisać. Póki co, pozostaje nam posiłkować się m.in. poniższymi::)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cytrus

Podpis Lema... nienawidzę cię ty, ty $£~½@#!:67*#!

Oj! Daj Waść pokój.

Przez przypadek wyjszło, bo robię w "branży". Mam jeszcze m.in. Miłosza, O.S. Carda, Szymborską, Shakespeare'a, Mrożka i Beethoven'a. Ale przez skromność mą wrodzoną nie wklejem. ;)

Troszkę się pogubiłem, bo żyję w przekonaniu i doświadczeniu, że książki "analogowe" też można zamawiać przez internet.;)

Święta racja, tylko trzeba poczekać dzień czy dwa na kuriera czy listonosza, a na czytniku ksiazkę mam w kilka sekund. A co do książek w pigułce, to mam nadzieję, że ich jednak nie wymyślą ;-) W końcu cała przyjemność w czytaniu, a nie w tym, ze już przeczytane. Chyba ze formę pigułkową zastawimy tylko dla norm, przepisów itp. Wtedy miało by to sens. Łyknąć pigułę zamiast przedzierać się przez kolejną ustawę zmieniająca ustawę albo polskie normy - takie zastosowanie byłoby całkiem OK.

Teraz Cię nienawidzę bardziej niż pełowcy pisowców.

To jeszcze Ci coś podesłać? :)))

TrebliG,

zapomniałem wcześniej napisać: jeśli to twój autorski pomysł ze zdjęciem Kindla z tekstem Lema, to szczerzę gratuluję zamysłu!

Mogę pożyczyć to zdjęcie i gdzieś zamieścić?

pzdr

Wu

TrebliG,

zapomniałem wcześniej napisać: jeśli to twój autorski pomysł ze zdjęciem Kindla z tekstem Lema, to szczerzę gratuluję zamysłu!

Mogę pożyczyć to zdjęcie i gdzieś zamieścić?

Ukryta Zawartość

9621898aadd7be709fa0b0e76de81d5e.jpg

Ukryta Zawartość

(...) Według mnie nie gorszą fantastykę tworzy choćby R. Ziemkiewicz.

Bardzo ciekawy punkt widzenia. Niestety nie podzielam.

Knut wnuk Piasta . W Kijowie święci też są z Piastów tylko nie wiem czy jest o tym w książce , bo jej nie czytałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tę książkę w planie. Nie wiem, czy tak poruszy, jak komiksy o Piaście Kołodzieju, Królu Popiele czy powieści Karola Buncha, które za młodu łykałem, jak młody pelikan ryby:) - Dam znać. Póki co, podsyłam obrazek, który mnie ostatnio rozbawił w kontekście czytania...:

post-25865-0-79490500-1468177485_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tę książkę w planie. Nie wiem, czy tak poruszy, jak komiksy o Piaście Kołodzieju, Królu Popiele czy powieści Karola Buncha, które za młodu łykałem, jak młody pelikan ryby:) -  Dam znać. Póki co, podsyłam obrazek, który mnie ostatnio rozbawił w kontekście czytania...:

Cytru, Ty ponoć jakiś dyrektor jesteś w Empiku, czy jak :) Szukam takiego fajnego atlasu historycznego świata lub ilustrowana historia świata. Raczej to drugie. Widziałem raz taki we wrocku w Empiku, ale był to demo, zniszczony i go nie kupiłem. Teraz nie wiem, który to był po okładce, a pamiętam, że bardzo mi się podobał. Kosztował kilka stówek. Mógłbyś jakoś pomóc z racji łączącej nas więzi emocjonalnej :) Aby post nie był spamem, to szczerze polecam tą książkę :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.