Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie źródełko nakarmi DACa lepiej niż Transport CD?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr91 A czy ty nie sprzedajesz przypadkiem żadnych akustycznych ustroi ?

On jest ich producentem :) więc nagania biznes na forum jak się da -teraz wszędzie na każde pytanie nawet o zmianie kolumn napiszę ze akustyka bo on oglądał wszystkich zdjęcia

Aha dla Pana Piotr producenta mogę wysłać książkę które mam w swoim zbiorze ) A.Witort - Zestawy głosnikowe

Basztura - Źródła, sygnały i obrazy akustyczne Biblia dzwiekowca Friedmann, Hausdorf - Podrecznik budowy zestawow głośnikowych

Jacek Danielewski - Akustyka wnętrz w nowoczesnej architekturze

Jerzy Krajewski - Glosniki i zestawy glosnikowe Jorasz - Psychoakustyka

Leo L. Beranek - Acoustics 1996 Miszczak - Urzadzenia elektroakustyczne

Renowski - Akustyka psychofizjologiczna

Renowski, Rudno-Rudzinski - Urzadzenia Głośnikowe

Ryszard Tadeusiewicz - Sygnał mowy Sadowski - Akustyka architektonicznaZbigniew Engel - Ochrona Środowiska Przed Drganiami i Hałasem

:)

Sprawdź sobie sam.

Gdybym to potrafił... ;-)

Poza tym nie mam subwoofera.

ZAWSZE trzeba dodać ustroje

Wiem, że to nie jest wątek o tym i za offtop przepraszam.

Jak zobaczysz zdjęcie(a) mojego pokoju odsłuchowego, to będziesz w stanie ocenić czy może być jeszcze lepiej?

Ty też upraszczasz. Wiadomo od lat, od bardzo wielu lat, że są wzmacniacze, które z pewnymi kolumnami nie zagrają. Są też wzmacniacze, które uciągną każdą kolumnę. No i są też takie kolumny, które zagrają z każdym wzmacniaczem.

Nie chodzi tylko o to, czy dany wzmacniacz "uciągnie" dane kolumny, czy nie, ale również o to w jaki sposób je "uciągnie".

Nie wiem ilu i jakich wzmacniaczy miałeś okazję posłuchać. Zapewniam Cię, że na podobieństwo kolumn różnią się między sobą nie tylko wydajnością, ale również barwą (nie mam na myśli kręcenia gałami), pasmem, kontrolą podzakresów itd.

Zmiana wzmacniacza? Nic to nie daje.

U jednego daje, u drugiego nie daje. Zależy jakie klamoty masz w domu. I nie ma to absolutnie nic wspólnego z "słuchaniem oczami", ceną itp.

PC jako źródło jest super, pod warunkiem dobrej implementacji wejścia USB w DACu, a tego zdaje się Lampizator nie posiada.

Też mi się wydaje że tym 'transportem' powinno być dobre połączenie usb-spdif(lub coś tam). Laptopa/PC to już chyba każdy ma :)

ciągłe zmiany ...

Jak zobaczysz zdjęcie mojego pokoju odsłuchowego, to będziesz w stanie ocenić czy może być jeszcze lepiej?

No raczej. Ale o ile jeśli chodzi o ustroje sytuacja nie wygląda u ciebie tak

placing_mt.gif

To może być lepiej.

Jeśli chcesz sprawdzić czy basy nie zanikają, to posłuchaj tego testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trzeba ściągnąć na dysk (Ctrl + S) a potem odsłuchać. Trzeba uważnie posłuchać na słuchawkach, wtedy zobaczysz, że nie zmienia się głośność tonów testowych, tylko ich wysokość, a potem przez głośniki, wtedy zauważysz, że niektóre częstotliwości są grane ciszej niż inne.

To wszystko jest już bardzo nie na temat. Napiszę o tym osobny wątek i zainteresowani będą mogli się dowiedzieć więcej. No ale kto chce może czytać już teraz. W internecie jest o tych rzeczach napisane bardzo dużo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodatkowo, po przejrzeniu zdjęć waszych zestawów (nie wszystkich jeszcze) nie znalazłem ani jednego, który by był dobrze ustawiony i żadnego pomieszczenia, które by było dostosowane akustycznie.

Najwyraźniej kolega szukał nie tam gdzie trzeba. Temat pt. "Wasze ustroje", który zapewne kolega przeglądał w poszukiwaniu zdjęc to akurat jest ostatnie miejsce, w którym spodziewałbym się trafić na dobre przykłady adaptacji akustycznych. Sugeruję poszukać raczej w tym dziale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a w szczególności w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tam kolega znajdzie więcej niż się spodziewa. Miłej lektury.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze wracając do pierwotnego pytania autora wątku:

PS3 jako transport plików daje słaby dźwięk nie tyle z winy samego sprzętu co raczej softu. Na początku ta konsola dawała przyzwoity dźwięk nawet z wyjść analogowych, ale wraz z aktualizacją oprogramowania systemowego do wersji 3.00 (wrzesień 2009) coś zostało sknocone i od tego momentu PS3 nie nadaje się już nawet do roli transportu. Tak, więc obecnie lepszy dźwięk z plików uzyskasz z praktycznie z każdego dedykowanego transportu plików (nawet z tych tanich), albo ze zwykłego laptopa + konwerter USB/SPDIF.

Jeśli chcesz sprawdzić czy basy nie zanikają, to posłuchaj tego testu

Ukryta Zawartość

Bardzo fajny test. Odsłuchałem od razu na głośnikach, bo słuchawek nie używam.

Cały czas słyszałem dudnienie w uszach o mniej więcej jednakowej głośności, tylko o zmiennej częstotliwości.

To dobrze czy źle? :)

P.S. Przepraszam - dudnienie zaczyna się od 30 Hz. Przedział 10-20 jest u mnie niesłyszalny.

Natomiast na marnych głośnikach laptopowych dudnienie zaczyna się gdzieś w okolicy 90 Hz i stopniowo przybiera na sile,

a pod koniec stabilizuje się.

Ukryta Zawartość

To pokaż swoje - na naukę nigdy nie jest za późno !

Pewnie to zwykłe tanie klocki które poprzez dobrze zaadoptowane pomieszczeniu sięgają granic high-endu. Przynajmniej w rozumieniu autora wpisu.

Cały czas słyszałem dudnienie w uszach o mniej więcej jednakowej głośności, tylko o zmiennej częstotliwości.

To dobrze czy źle?

Raczej dobrze. Praktycznie to raczej niemożliwe, że wszystko jest ok. ale kto wie? Najważniejsze jest to "mniej więcej". Czasem mniej więcej oznacza +/- 30 dB jak nie więcej. Spróbuj jeszcze raz, ale postaraj się nie ruszać z miejsca nawet o centymetr i zakrywając jedno ucho. Problem z basem łatwiej wychwycić jeśli się słucha jednym uchem. Zresztą to dotyczy całego pasma. Słuchając jednym uchem możemy zauważyć problem, słuchając zwyczajnie problem może być maskowany.

Bardzo fajny test

Warto jeszcze zapuścić sobie ten test:

Ukryta Zawartość

To jest wygenerowana sinusoida w zakresie 22kHz-8kHz (czyli górne pasmo przenoszenia płyty CD)

Mój sprzęt jak w stopce - słuchając zarówno na słuchawkach jak i głośnikach, zacząłem słyszeć cokolwiek w okolicach 17kHz.. wcześniej zupełna cisza.

Dlatego ja daje sobie spokój z gęstymi plikami hi-res :)

Nie wiem na jaką cholerę mi .flac 96/24 przenoszący pasmo akustyczne do 48kHz i zajmujący 10x więcej niż 44/16 :D

Jak komuś jakość płyty CD nie wystarcza, to ja wymiękam :)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dobry dźwięk to jest taki, którego pasmo przenoszenia przekracza zakres, który można usłyszeć w pliku z linka który podałem :D

Wkońcu hi-end to rozwinięcie hi-fi, którego norma jasno definiuje że hajfi to 20Hz-20kHz :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

hehehe…co za bzdura. Kolego nim zaczniesz dalej wypisywać te głupoty to posłuchaj wpierw kilka poważnych systemów. Będą grały różnie, lepiej, gorzej a wszystkie będą miały zakres przenoszenia większy niż 20-20000hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.