Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Time

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

12 letnie Porsche to akurat słaba inwestycja. Ale już takie 15 letnie, chłodzone powietrzem, można traktować już jako 4 filar. Ceny cały czas idą w górę.

Niestety ze sprzętem audio tak dobrze nie ma :(

(chyba że ktoś przypadkiem kupił zapas jakiś ultra poszukiwanych lamp).

Co do lamp prawdę pisze...........natomiast czy u siebie mógłbym posłuchać tych Avalonów Time?........czy dadzą radę Thielom na basie?

Sly w wątku o kolumnach do 200 kzł dość pochopnie zróżnicował granie Rockportów i Avalonów.......bardzo nieprzemyślany wpis.

Natomiast jestem w stanie napisać taką prawdę,że kolumny Szymona w basie po prostu są znakomite-ciężko o coś konkretniejszego.

Nie podlega żadnej dyskusji chęć posłuchania przeze mnie rzeczonych Avalonów-czy jest taka możliwość?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Grand Utopie też wiszą od roku za niewiele ponad pół ceny. Takie jest rynek….O przepraszam, Grand Utopii już nie ma, ale są Stelle i kilka sztuk Scali, zresztą bardzo dobrych. Ale nap B&W to jest po kilka 800D, 802, 803 i 804, w sumie jakieś 20 sztuk. I co to naczy? Złe są?

Nie pisałem o tym ,że coś jest złe tylko o tym ,że ponoć tak dobre kolumny wiszą czasami długo w ogłoszeniach.

Stelle , które przywołałeś są 2 miesiące w ogłoszeniu a ich cena jest wyssana z palca więc pewnie powiszą jeszcze.

Natomiast akurat Twój przykład na temat B&W jest zupełnie chybiony bo ile kolumn sprzedaje i produkuje B&W a ile Avalon ? Myślę produkcja w Avalonie mieści się w zakresie błędu statystycznego w fabryce B&W.

Więc raczej takie porównanie nie ma sensu.

Pisałem to w kontekście tego ,że skoro tak mało produkuje się tak dobrych kolumn (Avalon) to powinny iść na pniu i za dobrą cenę.

Zależności podaży i popytu są chyba wszystkim znane i oczywiste?

Czy może się mylę ?

I proszę nie doszukiwać się żadnych podtekstów i spisków w tym co napisałem.

Po prostu zadałem w miarę proste pytanie.

Przynajmniej tak mi się wydawało.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Myślę, źe Avalony są bardzo drogie, za drogie. Takie Time wielkościowo zbliżone do B&W 800 są od nich ponad 2x droższe.

Też tak myślę. Po prostu czasami różnice w cenie nie są adekwatne do różnic w dźwięku.

Niektórzy producenci zdają się tego nie zauważać.

Ale z drugiej strony czasami nie mają wyjście bo przy niskim nakładzie produkcyjnym muszą trzymać ceny aby utrzymać się na powierzchni.

Niby z czysto ekonomicznego punktu widzenia firma żyje z zysku a nie z obrotu ale mając duże obroty można obniżyć marżę i cenę .... i kółko się zamyka ;)

Pewnie tak, ale są też inne aspekty np to, że B&W jest producentem bardziej masowym, więc może trzymać niższe ceny, a Avalon jest małą manufakturą, gdzie wszystko robi się ręcznie. Taki proces produkcji zawsze jest droższy. Poza tym Avalon robi wyższe ceny...bo może, bo fani tej marki cenią ją wyżej niż inne i są dużo bardziej lojalni niź użytkownicy B&W.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pewnie tak, ale są też inne aspekty np to, że B&W jest producentem bardziej masowym, więc może trzymać niższe ceny,

Przecież dokładnie to samo napisałem powyżej.

Poza tym Avalon robi wyższe ceny...bo może, bo fani tej marki cenią ją wyżej niż inne i są dużo bardziej lojalni niź użytkownicy B&W.

Czego "dobitnym przykładem" są ogłoszenia , gdzie takie kolumny wiszą po 2 lata.

Jakoś mi to nie pasuje do Twojej koncepcji ;)

Moim zdaniem gdzieś są "granice zdrowego rozsądku" i klient sam oceni czy warto płacić konkretną sumę za konkretny produkt i czy warto przepłacać za "legendę" (Sonus Faber) lub opowieści o lampowym tranzystorze (D'Agostino) , tajemniczym i niepowtarzalnym komputerze (Aurender) itd.itp...

Każdy sprzęt pojawia się co jakiś czas na wtórnym rynku, a czym droższy tym trudniej go sprzedać i ma większy spadek ceny względem ceny detalicznej. To jest zupełnie normalny mechanizm. Myślisz, że twój sprzęt będzie łatwo sprzedać gdybyś chciał wymienić na coś innego? Tak samo będzie ciężko i cena będzie ok 60-70% niższa niż detal na te same klocki. Ludzie sprzedają z różnych powodów. Gość który ma w Krakowie Avalony, to sympatyczny człowiek, który skompletował bardzo duży system, po czym wpadł na pomysł, że wszystko sprzedaje i zajmie się czymś innym. Poznałem go i rozmawiałem z nim o tym. Przyznał mi, że w sumie to słucha dźwięków, a nie muzyki i tak naprawdę nie ma w domu warunków na system stereo.

Jedna kolumna stoi w narożniku, a druga w otwartej przestrzeni między kuchnią, a pokojem. To fatalne ustawienie i w takim układzie żaden system nie zagra nawet na 50%. Zobacz ile na audiomarkt jest sprzętu T+A i to za grosze. Taki jest rynek. Twoje wnioski są pochopne.

tajemniczym i niepowtarzalnym komputerze (Aurender) itd.itp...

Co do 2 pozostalych wymienionych marek sie nie wypowiem, ale sadze ze wobec nich jak i wobec Aurendera ma zastosowanie ta sama zasada, ze jedyne co mozna powiedziec po odsluchu w swoim systemie, to mianowicie to , czy sprzet pasuje do niego czy tez nie, zgodnie z naszymi kryteriami. U mnie Aurender jest podstawa dobrego dzwieku w systemie, zarowno dla plikow pcm , jak i dsd. Plyty cd i sacd graja z napedu gorzej , a analog jest malo wygodny. Mysle jednak o kupnie lepszego phono stage , aby na jesien posluchac znowu troche winyli, maja swoja magie.

Jestem przekonany, ze mimo Twoich krytycznych opinii znajdziemy wielu audiofili, ktorym Sonus , d'Agostino czy Aurender zagraly doskonale w ich systemach, lepiej od innych , takich jak chocby Focal , Metronome czy T+A ( skadinad zacne marki).

Konto w trakcie usuwania

Każdy sprzęt pojawia się co jakiś czas na wtórnym rynku, a czym droższy tym trudniej go sprzedać i ma większy spadek ceny względem ceny detalicznej. To jest zupełnie normalny mechanizm. Myślisz, że twój sprzęt będzie łatwo sprzedać gdybyś chciał wymienić na coś innego? Tak samo będzie ciężko i cena będzie ok 60-70% niższa niż detal na te same klocki. Ludzie sprzedają z różnych powodów. Gość który ma w Krakowie Avalony, to sympatyczny człowiek, który skompletował bardzo duży system, po czym wpadł na pomysł, że wszystko sprzedaje i zajmie się czymś innym. Poznałem go i rozmawiałem z nim o tym. Przyznał mi, że w sumie to słucha dźwięków, a nie muzyki i tak naprawdę nie ma w domu warunków na system stereo.

Jedna kolumna stoi w narożniku, a druga w otwartej przestrzeni między kuchnią, a pokojem. To fatalne ustawienie i w takim układzie żaden system nie zagra nawet na 50%. Zobacz ile na audiomarkt jest sprzętu T+A i to za grosze. Taki jest rynek. Twoje wnioski są pochopne.

Proponuje mu kupic tor sluchawkowy najlepszy na swiecie i nie bedzie mial problemow natury odpowiedniego dedykowanego pokoju,zapewniam ze bardziej bedzie zadowolony niz przedtem i uslyszy wiecej niuansow niz z kolumn,jakosc takiego toru sluchawkowego dorownuje sprzetom(torom odsluchowym)za najwieksze pieniadze!!!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Twoje wnioski są pochopne.

Jakie moje wnioski?

Chyba się nie rozumiemy. Ja pisze zupełnie o czym innym niż to o czym Ty piszesz.

Przeczytaj jeszcze raz ostatnie moje wypowiedzi.

Oczywistych rzeczy nie trzeba nikomu tłumaczyć na zasadzie "taki mamy rynek".

Ale nie o tym była moja wypowiedź.

Aurender zagraly doskonale w ich systemach, lepiej od innych ,

Mariusz , ja znam Twoje zdanie na ten temat i szanuję je ale wybacz ja mam również swoje zdanie na temat kupowania komputera w bajeranckiej obudowie i płacenia za taką przyjemność 80 tyś . pl.

Może jestem zbyt konserwatywny a Ty jesteś "postępowy dziadek".

Nic na to nie poradzę ;)

Poza tym nałykaliście się czegoś razem z Sylwkiem dzisiaj rano?

Ja nie pisałem nic o dźwięku tych urządzeń tylko o pewnych zależnościach na tym rynku cytuję:

czy warto przepłacać za "legendę" (Sonus Faber) lub opowieści o lampowym tranzystorze (D'Agostino) , tajemniczym i niepowtarzalnym komputerze (Aurender) itd.itp...

Przeczytaj jeszcze raz powyższe (dla ułatwienia wytłuściłem pewne zwroty).

Wybacz ale jaśniej już nie potrafię.;)

P.S.

W miejsce SF czy D'Agostino możesz wstawić zapewne kilka innych urządzeń o "legendarnym brzmieniu i wielowiekowych tradycjach ".

wybacz ja mam również swoje zdanie na temat kupowania komputera w bajeranckiej obudowie i płacenia za taką przyjemność 80 tyś . pl.

Znasz kogos , kto za niego tyle zaplacil ? Ja nie :)

Slyszalem za to o gosciu, ktory za bajerancki naped cd zaplacil kilkadziesiat kola pln:) Dasz wiare ?:)

Konto w trakcie usuwania

Chcialem tez dodac ze kiedy sprzedajacym podawalem swoja cene to ze smiechem odpowiadali" nie rob sobie pan jaj" a po roku dzwonili i pytali czy nie chcem jednak kupic tego sprzetu za moja cene,wtedy juz sie nie smiali.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Slyszalem za to o gosciu, ktory za bajerancki naped cd zaplacil kilkadziesiat kola pln:) Dasz wiare ?:)

Nie uwierzę jak nie poznam tego gościa. Kto to taki ?;)

Ale może on słyszał te urządzenia a Ty tylko ....o nich słyszałeś ?

I tutaj może być pies pogrzebany ...;)

Szkoda, że wątku zrobił się taki paśnik - tytułowe kolumny zupełnie na to nie zasługują.

A propos tego pisał co pisał wcześniej Stary Audiofil o właściwościach brzmieniowych Avalonów.

Jest w Polsce audiofil, który przesiadł się na Avalon Time dokładnie z.... Thiel CS3.7.

Pamiętam doskonale jego wrażenia z bezpośrednich porównań obu par (amplifikacja Mcintosh).

To nie była różnica klasy to... była, jest i będzie inna...stratosfera.

Zresztą gra na nich dzisiaj (w dedykowanym audio pomieszczeniu) i jest więcej niż zadowolony.

Jedyna rzecz, którą chce jeszcze zmienić to monobloki McIntosha.

Już nawet znalazł coś porządniejszego, ale lepiej nie będę pisał, bo Stary zejdzie na zawał.... :-)

Idealny klient

Szkoda, że wątku zrobił się taki paśnik - tytułowe kolumny zupełnie na to nie zasługują.

A propos tego pisał co pisał wcześniej Stary Audiofil o właściwościach brzmieniowych Avalonów.

Jest w Polsce audiofil, który przesiadł się na Avalon Time dokładnie z.... Thiel CS3.7.

Pamiętam doskonale jego wrażenia z bezpośrednich porównań obu par (amplifikacja Mcintosh).

Zresztą gra na nich dzisiaj (w dedykowanym audio pomieszczeniu) i jest więcej niż zadowolony.

Już nawet znalazł coś porządniejszego, ale lepiej nie będę pisał, bo Stary zejdzie na zawał.... :-)

To oczywiste, tylko dlatego wybrał Avalony bo nie słuchał Thieli z MPW GM70.

Sluchalem tytulowych Avalonow dosc dlugo i musze przyznac ze jest w tych glosnikach cos wyjatkowego, mysle ze ta wyjatkowoscia jest srodek pasma, niestety w mojej ocenie bas w systemie ktorym sluchalem byl mocno nieobecny niestety. Ale czytelnosc srodka byla jedna z najlepszych jaka slyszalem w zyciu, mysle ze to zasluga ceramicznych glosnikow wlasnie. Dodatkowo kolumny te posiadaja wyjatkowa zdolnosc do kreowania dobrej przestrzeni jak i szczegolowej dosc lokalizacji.

Pozdr.

I jeszcze jedno ja te glosniki troche dogialem do srodka, bardzo minimalnie...ale wydaje mi sie ze przestrzen na tym zyskala. Zreszta ja lubie dogiete glosniki do wewnatrz nawet znacznie...kazdy ma swojego swira :D

To prawda i nawet z basem to trochę prawda. Muszą mieć mocne wzmocnienie i pokój nie może być za duży. Gdy pokój ma np 80m2 jak miał w Monachium to Time grały tam nieźle ale nawet nie na 50% swoich możliwości. Ważne jest też ustawienie kolumn. Co ciekawe mniejsze Time mają znacznie głębszą obudowę niż wyższy model Isis, przez co Isis łatwiej ustawić optymalnie.

I co w związku z tym? Tuby którymi ty się zachwycasz też słuchałem i totalna kompromitacja. Uciekałem po 10 minutach. Na takich pokazach niestety dystrybutorzy nie potrafią zaprezentować kolumn tak by zagrały dobrze.

Drogi Kamilku

Znam tego Pana...........to Pan Artur-mający mpnobloki mcintosha 2301 na podłej lampie kt88

U mnie nie słuchałeś to co możesz wiedzieć-nic

LEPIEJ SIĘ POCHWAL Z KONNFRONTACJI AMPLIFONA Z AYONAMI VULCANAMI..........TAK JE ZACHWALASZ.

LEPIEJ NIC NIE PISZ BO STRACISZ PRACĘ,A O MOJE SERCE BĄDŻ DZIECIAKU SPOKOJNY.

LEPIEJ PO RAZ TRZECI ........PRZYJEDŻ TO POSŁUCHASZ KOLUMN DIY SZYMONA-BAS CIĘ POWALI NA ZIEMIĘ WEŻ DESKOROLKĘ

Czy nauczyłeś się już składać systemów.............bo moje MPW leją wszystko po kolei i na wyrywki.

Chcialem tez dodac ze kiedy sprzedajacym podawalem swoja cene to ze smiechem odpowiadali" nie rob sobie pan jaj" a po roku dzwonili i pytali czy nie chcem jednak kupic tego sprzetu za moja cene,wtedy juz sie nie smiali.

A Ty im wtedy z wyższością odpowiadałeś ze już kupiłeś inny sprzęt.

Na takich pokazach niestety dystrybutorzy nie potrafią zaprezentować kolumn tak by zagrały dobrze.

Po co się sprzęgać jak każdy inaczej słyszy i ma inne wyrobienie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Idealny klient

To oczywiste, tylko dlatego wybrał Avalony bo nie słuchał Thieli z MPW GM70.

Tomuś co Ty wiesz o sprzedawanych przez siebie klockach?-nic.............bo ich nie masz one są we świecie gdzieś.

Ty zostałeś do emerytury z systemem ACCUPHASE.

Żal mi Ciebie i tyle.

I co w związku z tym? Tuby którymi ty się zachwycasz też słuchałem i totalna kompromitacja. Uciekałem po 10 minutach. Na takich pokazach niestety dystrybutorzy nie potrafią zaprezentować kolumn tak by zagrały dobrze.

Tubami zachwycam sie z dwoch powodow ,czyli ich wygladem i odmienna prezentacja grania, ktora jednych zachwyca innych nie!ale tuby,ogrody i inne wysokoskuteczne kolumny to powiedzmy margines normalnych kolumn ktorych ty sluchasz a do ktorych te jedne z najlepszych jak piszesz Avalonow zaliczasz i to gra na takiej wystawie gorzej od kazdych wysokoskutecznych kolumn ,nawet tych co slabo graja, bo tez oczywiscie takie slabo grajace tuby tez mozna spotkac.

Jeszcze napisz,że wymienił też okablowanie z transparenta na...Purist).....musi mieć dobry słuch--to przeca inna galaktyka kabli.

Nie ma jak być sprzedawcą wtedy co mamy u siebie na półce jest najlepsze.

Mam w tej chwili u siebie następujące kolumny-thiel 3.7.Szymona diy,oraz rockport avior............masz jakieś pytania może?

Avolony to po prostu świetne kolumny jedne z niewielu amerykańskich obok Magico ktore graja w wyrafinowany sposob. A model TIME jest rewelacyjny. I rację ma SLY30 ze nie moga grac w zbyt dużym pomieszczeniu

Tubami zachwycam sie z dwoch powodow ,czyli ich wygladem i odmienna prezentacja grania, ktora jednych zachwyca innych nie!ale tuby,ogrody i inne wysokoskuteczne kolumny to powiedzmy margines normalnych kolumn ktorych ty sluchasz a do ktorych te jedne z najlepszych jak piszesz Avalonow zaliczasz i to gra na takiej wystawie gorzej od kazdych wysokoskutecznych kolumn ,nawet tych co slabo graja, bo tez oczywiscie takie slabo grajace tuby tez mozna spotkac.

Gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o sprzęcie, kolumnach i odsłuchach w domowych warunkach to wiedziałbyś, że na wystawach sprzęty nie grają dobrze z wielu przyczyn, bo kolumny są niewygrzane, źle ustawione, źle skonfigurowane w systemie itd. Ale ty nie masz pojęcia bo wszystko czego słuchasz to niezbyt wysokiej klasy wzmacniacz i słuchawki. Kolumn w domu nie masz do dziś mimo, że podniecasz się kolejnymi filmikami, zdjęciami i marketingowym bełkotem z internetu i to od wielu lat. Sam przekonałem się o tym wiele razy, że coś na wystawie nie gra, a potem słuchałem tego u kogoś w dokończonym systemie i cały system grał rewelacyjnie. Bywało nawet, że u siebie w kontrolowanych warunkach dany sprzęt miałem i nie grał dobrze, a jakiś czas później słuchałem tego samego sprzętu u kogoś i nie mogłem uwierzyć jak dobrze zagrał. Ale ty nigdy nie przekonasz się jak to jest. Czytaj dalej ten marketingowy bełkot, który jest właśnie po to, żeby zachęcić do zakupu takich jak ty.

Jeszcze napisz,że wymienił też okablowanie z transparenta na...Purist).....musi mieć dobry słuch--to przeca inna galaktyka kabli.

Nie ma jak być sprzedawcą wtedy co mamy u siebie na półce jest najlepsze.

Mam w tej chwili u siebie następujące kolumny-thiel 3.7.Szymona diy,oraz rockport avior............masz jakieś pytania może?

ja mam ....jakie wrażenia z rockport ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.