Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek oburzonych na Cambridge Audio Stream Magic 6

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż za heroiczna obrona SM6!!! Wprawdzie zawsze miał kiepski soft, wprawdzie jako strumieniowiec, to nic specjalnego, wprawdzie firma już się jak chodzi o ten nigdy nie działąjący soft poddała i olała klientów.....ALE przecież jest wspaniałym DAC'iem!!! Wystarczy dokupić do niego WYSOKIEJ KLASY transport. Więc o co całe te pretensje? Wprawdzie DAC, to w strumieniowcu tylko uboczna funkcjonalność, ale nie bądźmy małostkowi!!!

muda441 Czy ty w ogóle zastanawiasz się nad tym, co piszesz? Bo zaczyna to wyglądać jak kabaret, prawdę mówiąć.

Tak w ogóle, to zwieszający się soft w tego rodzaju urządzeniu, to podstawa do natychmiastowej reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. A jak nie to do sądu. Jakby ktoś się nie orientował w zawiłościach reklamacji i skłądania pozwu, to chętnie pomogę. Podobnie wprowadzenie w błąd poprzez reklamę lub sprzedawcę też jest podstawą d otakiej reklamacji. Nie dajmy się oszukiwać!!!

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Rozroznijmy dwie rzeczy. Mowa jest o sm6 jako strumieniowcu a nie dacu do CD po coaxie.

A co tu zrobiłem ?

Podsumowując .

Kto chce dziś kupić bdb CD to warto kupić napęd i SM6 jako DAC po coaxie do tego z możliwością słuchania muzyki z sieci i z dysku , pena czy serwera .

Kto chce sterować ipadami , tabletami itd musi szukać gdzie indziej .

W sumie SM6 jest teraz tak tani że można by podpiąć pod niego inny strumieniowiec albo złożyć porządnego pod niego PCta .

I ten strumieniowiec jako DAC po coaxie zagrał i gra lepiej niż Krell KAV280CD , czy NAIM CDX a to o czymś świadczy . Po sieci gra przeciętnie o czym były już wpisy .

Pominę inne DACe

Więc jedni się cieszą ( zwłaszcza z obecnej ceny ) chcąc czytać w jak najlepszej jakości płyty CD , a inni którym ipady i taki tryb sterowania sa najważniejsze - klną .

Cóż za heroiczna obrona SM6!!!

Masz rację .

Po cholerę się ścieram . Ani tego nie sprzedaję ani nie mam z tym nic wspólnego . Firmy też nie lubię a to był ostatni DAC który u siebie sprawdziłem w interesującym mnie przedziale cenowym i został .

Wprawdzie zawsze miał kiepski soft, wprawdzie jako strumieniowiec, to nic specjalnego

Ale skoro jako DAC po coaxie zmiata odtwarzacze kosztujące niedawno po 17-20 000zł to wart jest zastanowienia .

ALE przecież jest wspaniałym DAC'iem!!! Wystarczy dokupić do niego WYSOKIEJ KLASY transport

Widzisz , nic z tego nie zrozumiałeś .

Cały czas i wszędzie pisze o nim dobrze jako o DACu , DACu który z tym transportem gra lepiej niż x razy droższe DACe i lepiej niż uznane kiedyś wysokiej klasy odtwarzacze CD .

Tak w ogóle, to zwieszający się soft w tego rodzaju urządzeniu, to podstawa do natychmiastowej reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. A jak nie to do sądu. Jakby ktoś się nie orientował w zawiłościach reklamacji i skłądania pozwu, to chętnie pomogę. Podobnie wprowadzenie w błąd poprzez reklamę lub sprzedawcę też jest podstawą d otakiej reklamacji. Nie dajmy się oszukiwać!!!

Trzymam kciuki - szczerze

I szczerze - to walka z wiatrakami .

I to mój ostatni wpis zachwalający go ( jako DACa ) na tym forum .

Octagon

Jaki masz wzmacniacz/kolumny?

PS.Nie musisz odpowiadać, ale wiedz też, że nie pytam złośliwie czy coś...

Pisałem o tym już w wątku o SM6. Wzmacniacz to Linear Audio Research IA30T MK2, a kolumny to Dynaudio Contour S 1.4

muda44

Napisałem wyraźnie stereo to z..b genetyczny i jaranie się ty nie ma sensu ,jak dla mnie!

Odtwarzacz to dla mnie gramofon a reszta to przetwarzacze c/a

Sam strimer nigdy sam nie zagra i jak czytam jak to "zagra" to ... wszystko jasne

Mi wystarczy 2 tyś diy zł i ten nudny strimer idzie w odstawkę- pomijam iż wszystko dla mnie jest nudne :-)

Napiszę do do fabryki i zobaczymy co odpiszą

Pc nie jest tak źle-jak pod socety intela to trzeba parę myków wykonać ale mimo ,że mam z 2007 r cały czas można xeona kręcić .

Po 20 latach walki szukam innego systemu niż stereo -nuda ,nuda ,nuda na dziś (trabanty,maluchy,moskwicze ,łady ... )

I niezrozumiałe ceny tych zabawek.

Napisałem wyraźnie stereo to z..b genetyczny i jaranie się ty nie ma sensu ,jak dla mnie!

Kiedyś miałem zestaw stereo na którym było słychać muzykę z przodu i coś się pojawiało za mną .

Ale to było raz i takie ustawienie sprzętu i akustyka ze względów funkcjonalnych mieszkania odpadała. Ale da się .

Odtwarzacz to dla mnie gramofon a reszta to przetwarzacze c/a

Gramofon ma swoje ograniczenia . Dla mnie to zabawa z "kurzem " i zabawa z przekładaniem płyt co 20-30 minut .

Wolę wygodę z plikami .

Sam strimer nigdy sam nie zagra i jak czytam jak to "zagra" to ... wszystko jasne

No jasne , przecież to tylko napęd . Jeden element z układanki .

Mi wystarczy 2 tyś diy zł i ten nudny strimer idzie w odstawkę

Może opublikuj go . Albo rób i sprzedawaj . Chętnych będzie masa . Ze swojego doświadczenia w DIY a trwa ono już wiele lat wiem że z DIY dochodzi się do pewnego poziomu .

Są klocki DIY bardzo dobre ale większość nie przeskakuje pewnego poziomu . Zwłaszcza cyfrówka jest wredna . Dlatego lepiej kupić dobrego gotowca i go zmodyfikować ale to nie o tym temat .

Po 20 latach walki szukam innego systemu niż stereo

Stereo jest dobre i wystarczające ale od pewnego poziomu cena rośnie gwałtownie a jakość zwalnia .

I niezrozumiałe ceny tych zabawek.

Cóż , przecież nie robi się tego dla dobra ludzkości ale dla zysków a dany klamot jest sprzedawany nie za tyle ile jest wart ale za tyle ile się go da sprzedać .

Fotograf -kupuje świadomie i wie co jest dobre

Drukarz -to samo

Wędkarz i owszem

Muzyk - nie kupuje sprzętu hi fi tylko instrumenty

Operator kamery-też wie co dobre

Audiofil --- myśli że wie a nic nie wie-firmy go dymają jak się da! Mamy coś lepszego i to trzeba kupić ,i tamto ... lepszy bass ,średnica ,kabelek, podstawka, płyn

System stereo jest wadliwy od mikrofonu oraz sposobu nagrywania- po graty w domu i sam pokój

Zadałem pytanie kiedyś focalowi 2011r jaki najlepszy system pod focal scala - z rozmowy wnioskowałem,że nie wiedzą o co chodzi

A ja twardo kupiłem focal scala 35m2 i ktoś powinien podpowiedzieć mi lub już sprawdzał z czy to najlepiej będzie dałało?

Pomijam iż głośnik basowy padł po 3 miesiącach !

Produkują ale nie powiedzą jakie koła ,hamulce ,tarcze,olej nic

Jak producent nie wie co dalej z tym produktem to znaczy kretyn -może nawet nie słuchał z pomiarów w komputerze mu wyszła konstrukcja za 80 tyś .W środku kabel VDH magnum na spinki

Audio w tej postaci co jest to wielkie oszustwo

Kupujcie instrumenty i grajcie a nóż coś z tego będzie

Jak producent nie wie co dalej z tym produktem to znaczy kretyn

Wiesz z kim wymieniałeś korespondencję ?

Nie sądzę żeby nie wiedzieli co robią ale i też nie usprawiedliwia ich taki kontakt z klientem jaki opisujesz . Nie wnikam czy pan Kazio zastępował akurat pana Ziutka na urlopie czy to pani Helena dostała się do tego działu po znajomości jak to często bywa .

Faktem jest też że każdy ma inny gust , słucha innej muzyki i ma inne co do niej wymagania więc tu nie jest tak łatwo - zbyt wiele zmiennych .

Audio w tej postaci co jest to wielkie oszustwo

Kupujcie instrumenty i grajcie a nóż coś z tego będzie

Zauważ że nie każdy chce grać i jak Ty widzisz wcisnąć filharmonię w 20 metrach ?

Nic nie jest doskonałe a skoro coś sprawia nam frajdę w postaci takiej jakiej jest to czerpmy z tego przyjemność ...

A dzisiaj na każdym kroku wszyscy próbują nas naciągnąć na kasę w ten czy inny sposób a od nas zależy czy się temu damy , czy przefiltrujemy to co jest warte wydawania pieniędzy

Moi mili Panstwo,

Z informacji jakie mam od sprzedawcow/wlascicieli sklepow audio na terenie Holandii wiem, ze ..... i tu Uwaga: bedzie niedlugo dostepna nowa aplikacja CA na androida, ktora ma byc super w obsludze i dopracowana w 100 proc. chwile pozniej pojawi sie na IOS. Jesli bedzie tak jak zapewnia CA to nie powinno byc juz powodow do narzekan na niesprawnie dzialajace CA app :-).

Aktualizacje CASM6 napewno beda dostepne, i tu kolega nie powinien sie martwic tylko cieszyc z faktu ze posiada dobre urzadzenie. Co moge doradzic to aby udac sie do sklepu w ktorym kupiles strumieniowca i wynegocjowac jakis rabat zamiast sie klocic.

Pozdrawiam

u mnie tez na na Ipad dziela dobrze ale np android jest porazka. Czekamy na nowego app, CA zapowiada przelom...zobaczymy czy tak sie stanie :-)

• 3 tygodnie później...

Witam jako nowy zadowolony użytkownik CA SM6 :) Nówka sztuka kupiona za 2500 PLN. Wszystkim niezadowolonym z aplikacji na Androida polecam apkę "Stream Magic Lite" - działa bezproblemowo, dużo stabilniej niż "Stream Magic", choć interfejs nie ma tak ślicznych kolorków i na ekranie telefonu nie wyświetlają się tytuły utworów podczas słuchania radia (ale za to ma inne funkcjonalności - np. można filtrować stacje po bitrate). Apka na iOS działa od samego początku bezproblemowo. O jakości dźwięku trudno mi powiedzieć coś więcej niż to że się zdecydowanie poprawiła - przesiadłem się z Beresforda, który przy SM6 wypada po prostu cieniutko :)

St

Witam jako nowy zadowolony użytkownik CA SM6 :) Nówka sztuka kupiona za 2500 PLN. Wszystkim niezadowolonym z aplikacji na Androida polecam apkę "Stream Magic Lite" - działa bezproblemowo, dużo stabilniej niż "Stream Magic", choć interfejs nie ma tak ślicznych kolorków i na ekranie telefonu nie wyświetlają się tytuły utworów podczas słuchania radia (ale za to ma inne funkcjonalności - np. można filtrować stacje po bitrate). Apka na iOS działa od samego początku bezproblemowo. O jakości dźwięku trudno mi powiedzieć coś więcej niż to że się zdecydowanie poprawiła - przesiadłem się z Beresforda, który przy SM6 wypada po prostu cieniutko :)

Stream Magic Lite jest w fazie rozwoju (wersja beta) "To answer your questions – There is currently a Beta version of the Stream Magic app available on the Play Store, called Stream Magic Lite. You’re welcome to help us to test this version and provide any feedback via the in-app feedback button. The full version of this app and the iOS app will be available next year" - mail od cambridge audio, ktory dostalem tydzien temu. Pozdrawiam

...i zapomnialbym, zadalem im pytanie czy maja zamiar wspierac roznymi aktualizacjami wersje V1 i oto odpowiedz - "We will support the Stream Magic 6 as much as possible, though I’m not aware of any planned firmware updates which affect it."

Freepio, daj proszę info, jaka jest Twoja opinia na temat sprzętu, który kupiłeś. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się coraz bardziej na świadomym zakupem Stream Magic 6 w tej wersji, którą właśnie kupiłeś. Na dzień dzisiejszy nie widzę sensu zakupu najnowszej wersji właśnie ze względu na tempo postępu technicznego. Za 2-3 lata cała historia się powtórzy i wyjdzie kolejna wersja, jeszcze lepsza, jeszcze wspanialsza. Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że lepiej dziś świadomie kupić tańszy sprzęt akceptując jego ewentualne niewielkie mankamenty, a za kilka lat kiedy postęp pójdzie do przodu warto kupić coś lepszego. Mimo wszystko jest sporo różnica wydać 2,5 koła zamiast 4.... A Octopusowi współczuję, żal mi gościa.

T100A,

od którego dealera jesteś próbujacego sprzedać zaległe SM6 ?

Wczoraj rejestracja, 1 post i o tak ?

Nie mam nic do CA SM6, sam jestem nim zainteresowany, ale "wzmacniaczy" nie lubię :/

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

A Octopusowi współczuję, żal mi gościa.

A kto to jest Octopus?

T100A,

od którego dealera jesteś próbujacego sprzedać zaległe SM6 ?

Łatwo znaleźć, chwalą się, że wykupili cały magazyn starej wersji.

Freepio, daj proszę info, jaka jest Twoja opinia na temat sprzętu, który kupiłeś. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się coraz bardziej na świadomym zakupem Stream Magic 6 w tej wersji, którą właśnie kupiłeś. Na dzień dzisiejszy nie widzę sensu zakupu najnowszej wersji właśnie ze względu na tempo postępu technicznego. Za 2-3 lata cała historia się powtórzy i wyjdzie kolejna wersja, jeszcze lepsza, jeszcze wspanialsza. Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że lepiej dziś świadomie kupić tańszy sprzęt akceptując jego ewentualne niewielkie mankamenty, a za kilka lat kiedy postęp pójdzie do przodu warto kupić coś lepszego. Mimo wszystko jest sporo różnica wydać 2,5 koła zamiast 4.... A Octopusowi współczuję, żal mi gościa.

Jeżeli chcesz kupić to mogę sprzedać. Sprzęt z tego roku. Na gwarancji, mało używany i w dobrej cenie.

Panowie w dwóch zdaniach jakie są różnice (funkcjonalne i brzmieniowe) pomiędzy wersjami bo

nie mam siły żeby przebrnąć przez cały watek a kolega z pracy chce kupić ?

Panowie w dwóch zdaniach jakie są różnice (funkcjonalne i brzmieniowe) pomiędzy wersjami

Żadne :) tylko że około miesiąca temu lub dwóch była mowa że starsza wersja nie będzie już miała dodawanego nowszego softu-a tu bach i 3 tyg temu wyświetla się napis(zaktualizuj oprogramowanie) dodam że był zainstalowany najnowszy jaki był-zresztą opcja jest cały czas załączona,że po włączeniu się wyświetla jak jest jakaś aktualizacja.

No i że ten nowszy model ma mieć dostępne aktualizacje a ten stary już nie.

Panowie w dwóch zdaniach jakie są różnice (funkcjonalne i brzmieniowe) pomiędzy wersjami bo

nie mam siły żeby przebrnąć przez cały watek a kolega z pracy chce kupić ?

Model v2 moze odtwarzać strumieniowo pliki high resolution do 24bit192khz, wersja V1 moze sobie pozwolić na maksymalnie 24bit 96khz (w przypadku usb 24bit 192khz), ponadto V2 obsługuje spotify a V1nie (albo jeszcze nie) wiecej różnic nie ma a przynajmniej nie wiadomo mi nic o nich.
  • 3 tygodnie później...

Cześć, ja mam testowego V2, ale mam ogromny problem z plikami, Stream Magic widzi sieć, loguje się do niej, w router mam wpięty dysk sieciowy WD, na którym na dysku Public mam foldery z muzyką, ale nie widzę ich, ani na aplikacjach w tablecie, ani w urządzeniu. Jedynie jeden plik muzyczny, jeden utwór na setki tam zapisanych mogę odtworzyć. Jak podłączę dysk zewnętrzny pod gniazdo USB wszytko jest ok, mogę wyszukać każdy folder i pliki. Pomóżcie proszę :)

Na odległość raczej trudno Ci pomóc.

W drugim wątku o Stream Magic 6 są wpisy o kłopotach we współpracy z WD.

Sam to przeszedłem; w efekcie wymieniłem na Synology.

Od początku działa z SM6 bez najmniejszych problemów.

Rozważ taką opcję.

Nocne szukanie rozwiązania skutkowały przeczytaniem instrukcji od WD, dla zainteresowanych: w folderze Shared Music miałem jeden plik, ten który był widoczny przez urządzenie i tablet, pozostałe pliki i foldery z muzyką były poza nim, po przegraniu wszystkiego do folderu Shared Music wszysktko pokazało się tak jak powinno, można wybierać foldery/pliki z SM6 jak i tableta. jest OK.

Witam, dla zainteresowanych odtwarzaniem plikow 24bit 192khz w wersji SM6 V1, po podlaczeniu komputera do odtwarzacza za pomoca USB audio wszystko dziala i nic sie nie przycina. Jesli ktos ma maca to mozna ze stron takich jak Hdtracks.com sciagac pliki muzyczne w formacie AIFF i odtwarzac je za posrednictwem Itunes (flac jest niekompatybilny z OS X)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.