Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end, co słychać a czego nie

Piotr91

Rekomendowane odpowiedzi

Bądź sławny.

nie chce byc slawny

a tak poza tym to wiele bym dal za to zebys usiadl na mojej sofce - nakrecilbym filmik o tym jak powoli opada ci szczena. i nizej, i nizej...

bylby hicior na YT jakich malo

Co tam nowego słychać?

e028854456045f89281324a371dc4841.jpg

Marek nie sądziłem że jesteś taki młody. Szacunek, w tym wieku taka wiedza o muzyce ;-).

Nie czekaj. Zrób przysługę ludzkości. I sobie.

Nie zrobi bo Koledzy potrafią tylko pisać o swoim słyszeniu. To zdecydowanie łatwiejsze od dowodów praktycznych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

nie chce byc slawny

Ja mam zupełnie na odwrót. Chciałbym być sławny. Gdybym tylko potrafił odróżnić kabel od kabla, to już bym miał sławę zapewnioną. Przecież do tej pory nikomu się to nie udało, a ludzi na świecie kilka miliardów.

W ogóle to zastanawia mnie, ale i przecież każdego co się zagadnieniem interesuje, dlaczego np. producent wzmacniaczy nie pokazuje jakichś pomiarów na gównianym i super wypaśnym kablu. To mamy takie pasmo na tanim kabelku. Ale na drogim to takie! Albo zniekształcenia. Na za***nym kabelku 0,0001% a na takim za pierdylion to pewnie 0,000000000001%! No czemu nikt takich rzeczy nie robi? Żadna gazeta, żaden portal. żaden nikt. Tylko wszystko trzeba usłyszeć. No ja kurteczka za chusteczkę nie słyszę ni chuchuszka żadne różnicy. A z uwierzeniem, że słyszę jak nie słyszę też mam kiepsko. Za cholerę nie wierzę w to czego nie słyszę.

No ja kurteczka za chusteczkę nie słyszę ni chuchuszka żadne różnicy. A z uwierzeniem, że słyszę jak nie słyszę też mam kiepsko. Za cholerę nie wierzę w to czego nie słyszę.

sprzet masz do dupy a nie uszy

bo skoro sie nie chcesz ruszyc do kogos kto ma lepszy sprzet to inaczej nie dasz rady

Po co wy w ogole gadacie z tym trollem ja sie zastanawiam...

Z bumem? Dla draki. ;-) A z tamtym drugim, bo cudownie nic nie wie o audio i kompromituje się bardziej niż niejaki XYZ, który przynajmniej udawał, że coś wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co tam kable panowie! Czy ktoś może powiedzieć jekie słyszy struny - metalowe czy nylonowe? W szóstej minucie utworu zaczyna się króciutkie solo gitarowe...

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

Co tam kable panowie! Czy ktoś może powiedzieć jekie słyszy struny - metalowe czy nylonowe? W szóstej minucie utworu zaczyna się króciutkie solo gitarowe...

Stawiam na nylon ;-)

Ukryta Zawartość

Napisano wczoraj, 13:46

Wyświetl postUżytkownik Lech36 dnia 15.08.2014 - 13:35 napisał

Możesz podać link do tego forum ? To może być ciekawe ;-).

Chcesz tam zaproponować ślepe testy? :)

Raczej gówniane testy. ;-)

No i dobrze stawiasz! Mnie, jak słuchałem tej płyty pierwszy raz (This is New), zmyliło to brzmienie i myślałem, że jest to metal, a to niestety, albo stety Godin. Proponuję zawsze niedowiarkom przed negowaniem różnicy w brzmieniach wzmacniaczy, przetestowanie swojego słuchu w ramach rozróżniania instrumentów - i nie chodzi mi o jakieś subtelnosci i mikroskopijne różnice czy też egzotyczne instrumenty, tylko ewidentne różnice, chociaż w wielu miejscach lub okoliczniściach trudne do wykrycia, jak np. trumpet-flugelhorn, alt-tenor czy chociażby nawet powyższy przykład. Nie chodzi też przecież o udowadnianie nadsłuchu na forum, tylko trzeżwe i sympatyczne podejście do samego siebie. Jeżeli ktoś ma problem w rozróżnianiu elementów dżwięku w kontekście brzmienia różnych i podobnych do siebie instrumentów, to można pewnie założyć, że niuansów brzmieniowych elektroniki też nie wyłapie. Takie wsłuchwanie się w poszczególne aspekty brzmienia dużo dają i zapewne uczą - przynajmniej tak mi się wydaje.

Warto też dodać, że intro w Bilbao Song to potężna przestrzeń wykreowana między innymi niskimi i pięknie zróżnicowanymi dzwiękami z cajun. Podłoga drży i ściany współpracują... '-) ! W ogóle super jest to płyta. Louisa Winsberga poznałem osobiście - wszechstronny jest to gitarzysta, po prostu gra wszystko zawodowo na maxa!

Parker's Mood

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie wiem czy Wam popsuję zabawę czy wręcz przeciwnie, ale sprawdziłem składnię i wychodzi, że piotr91 to Wasz ulubieniec XYZ Paweł. Te same maniery.

Być może za jakiś czas najlepsze wg niego wpisy z tego wątku wklepie do podtrzymania swojego padniętego na cycki forum, na którym gada sam ze sobą pod różnymi postaciami.

p.s. Co to jest: minus jeden punktów ostrzeżeń? Pochwałę zarobiłem?

Nie trzeba było :)

• Redaktorzy

Jeśli będziesz w stanie odróżnić kable od siebie itd. to sława, pieniądze i wszystkie z tym związane profity przyjdą do ciebie.

No comments.

Nie wiem czy Wam popsuję zabawę czy wręcz przeciwnie, ale sprawdziłem składnię i wychodzi, że piotr91 to Wasz ulubieniec XYZ Paweł. Te same maniery.

Przecie widzę :-)

Czy ktoś może powiedzieć jekie słyszy struny - metalowe czy nylonowe?

Ja bym powiedział, że metalowe, ale przecież słynę z marnego słuchu, więc mogę się mylić.

Raczej gówniane testy. ;-)

Te testy o dźwięcznej nazwie wymienionej wyżej to domena innej grupy ludzi niż ta do której ja należę (jeżeli chodzi o poglądy na testy) ;-). Ja jestem zwolennikiem rzetelnych technicznie testów. Zresztą tylko takie można nazwać testami. Wszystkie inne to zabawa marketingowa lub wynikająca z ignorancji do techniki.

Ukryta Zawartość

Metal.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Technika jest dobra, gdy mówmy o konstruowaniu sprzętów, jednak technika jest zbędna i nie jest pomocna w przypadku słuchania muzyki. Żaden test techniczny nie odpowie ci, Lechu (i inni), na pytanie, jak głęboką słyszysz scenę, jaka jest jakość stereofonii, ile dany sprzęt ukazuje szczegółów, które pasmo faworyzuje (o ile faworyzuje), jaka jest jakość basu itp. To naiwne myślenie inżynierów, że można coś usłyszeć miernikiem; sen studenta politechniki, że słyszy się "kartę katalogową"; obsesja niektórych fanatyków niesłyszenia, że dwa wzmacniacze o takich samych parametrach na papierze zabrzmią tak samo w rzeczywistości. Teoretycy uważają, że życie da się zmierzyć w ślepym teście z wyrównanymi poziomami. A tymczasem nic z tego. Ty, Lechu, słuchasz muzyki, czy ją słyszysz? Między słuchaniem a słyszeniem jest przepaść, pamiętaj o tym.

Tam są struny nylonowe, wyżej potwierdził to MarkN. Dziwne, że ja, który słyszę różnice brzmieniowe, to usłyszałem, a ty, Lechu, i twój kolega Piotr91, nie. To symptomatyczne.

Weszlem zobaczyc czy nasz nowy nabytek troll Piotr91 dalej trolluje czy w koncu go usuneli... jeszcze trolluje... ale to chyba dlatego ze to dosc luzne audiofilskoe forum nie nastawione az tak bardzo na rzetelne wpisy no i bocznica.

Ja mam zupełnie na odwrót. Chciałbym być sławny. Gdybym tylko potrafił odróżnić kabel od kabla, to już bym miał sławę zapewnioną. Przecież do tej pory nikomu się to nie udało, a ludzi na świecie kilka miliardów.

W ogóle to zastanawia mnie, ale i przecież każdego co się zagadnieniem interesuje, dlaczego np. producent wzmacniaczy nie pokazuje jakichś pomiarów na gównianym i super wypaśnym kablu. To mamy takie pasmo na tanim kabelku. Ale na drogim to takie! Albo zniekształcenia. Na za***nym kabelku 0,0001% a na takim za pierdylion to pewnie 0,000000000001%! No czemu nikt takich rzeczy nie robi? Żadna gazeta, żaden portal. żaden nikt. Tylko wszystko trzeba usłyszeć. No ja kurteczka za chusteczkę nie słyszę ni chuchuszka żadne różnicy. A z uwierzeniem, że słyszę jak nie słyszę też mam kiepsko. Za cholerę nie wierzę w to czego nie słyszę.

Ale piepszysz.... ja odrozniam kable jesli chodzi o dzwiek mimo ze nie pooieram kablarstwa bo klocki daja wieksza poprawe jak kable wiec cos sciemniasz mi tutaj...

chwilowy brak działalności w audio.

Tam są struny nylonowe, wyżej potwierdził to MarkN. Dziwne, że ja, który słyszę różnice brzmieniowe, to usłyszałem, a ty, Lechu, i twój kolega Piotr91, nie. To symptomatyczne.

Myślisz że na strunach nylonowych będzie słychać przesuwanie palców po strunach a tam takie przesuwanie po chropowatej powierzchni słychać. Oczywiście mogłem się pomylić bo słuchałem z głośników w monitorze, przez zintegrowaną na płycie kartę i cicho co mogło zaburzyć dosyć poważnie odbiór.

Dwa wzmacniacze o identycznych parametrach będą z całą pewnością nie do odróżnienia w prawidłowo przeprowadzonym teście. Dla Ciebie też.

P.S. Rzeczywiście nie zauważyłem wyjaśnienia Marka. Widać nie znam wszystkich typów strun. Jak zacząłem słuchać to postawiłbym na nylon, ale to przesuwanie zmyliło mnie. W technice instrumentów muszę się uczyć.

Warto by bylo porownac.... tylko nie na miniwiezy z hipermarketu...

No cóż innej nie mam ;-).

Struny nylonowe z owijką miedziano-srebrną na strunach basowych tak właśnie brzmią. I słychać przesuwanie palców po chropowatej powierzchni.

Z powyższego opisu wynika, że są to struny nylonowo-metalowe więc dużego błędu nie popełniłem. Tylko 50% ;-). Dzięki za wyjaśnienie.

Struny nylonowe z owijką miedziano-srebrną na strunach basowych tak właśnie brzmią. I słychać przesuwanie palców po chropowatej powierzchni.

Dokładnie tego drapania charakterystycznego dla strum metalowych szukałem. I znalazłem, choć nie było tego za wiele. No ale co tam. Ja przecież mało co słyszę.

• Redaktorzy

Dwa wzmacniacze o identycznych parametrach będą z całą pewnością nie do odróżnienia w prawidłowo przeprowadzonym teście. Dla Ciebie też.

O których konkretnie parametrach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.