Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz Lemański suspendowany - abp Hoser podjął decyzję

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

Doprawdy bajdurzysz coś o jakimś "aktywie dewotów" rzekomo niszczących krystalicznego Lemańskiego a słyszę to wyłącznie od Ciebie i mam udowodnić że mówisz nieprawdę?

Nie sądzisz że to Ty powinieneś zadbać o to bym nie miał takich wątpliwości....Twoje słowo to wybacz ale dla mnie zbyt mało. Czekałem na informacje z wiarygodniejszego źródła a takie szkalowanie osób (bez podania dowodów) które nie są Lemańskim zafascynowane też przypominają ubeckie metody, nie sądzisz? ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Uprzejmie proszę o zaprzestanie posiłkowania się określeniami typu "bajdurzysz". Fakt podawania przeze mnie informacji dla Ciebie niewygodnych nie upoważnia do używania epitetów. Dbajmy o kulturę dyskusji.

Podałem fakty na podstawie informacji od źródła i niczego więcej udawadniać nie widzę potrzeby. Gdybyś oglądał uważnie TVP (kanał regionalny) to byś wiedział, że były rozmowy zarówno ze zwolennikami ks. Lemańskiego, jak i przeciwnikami. Ci ostatni przedstawiali się przed kamerą do jakich grup parafialnych należą. Mówili też otwartym tekstem, że interweniowali (i będą nadal to czynić) u Hosera. Chyba więc oczywistym jest kto słał donosy. Przecież autorzy przyznali się publicznie.

Typowe odbijanie piłeczki i trzymanie się tezy nie do obrony....szkoda czasy na rzeczową dyskusję z Tobą....ciągle tego dowodzisz nie przedstawiając ŻADNYCH dowodów na swoje słowa.

Proszę zauważyć, że odwracanie kota ogonem jest standardową procedurą katolickich dewotów.

Maju, jacuś, inni których już nie pamiętam, zawsze to samo. Najlepsze jest to, że dla nich fakty nic nie znaczą, ważne jest to kto powiedział i dlaczego (oczywiście to oni o tym decydują).

Szcery podziw za tak doskonałą impregnację przed atakami bezczelnej i bezbożnej rzeczywistości!

Jestem Europejczykiem.

Może panów dziwi to że żądam dowodów a nie kryje się pod tym określeniem nic nadzwyczajnego, ot link do artykułu bądź innych informacji bym mógł porównać to co piszecie z rzeczywistością.

To że podobno coś się ukazało nie znaczy że muszę komukolwiek z Was wierzyć iże miało to taki wydźwięk jak to opisujecie. Zdolność przeciwników Kk do ubarwiania tego co się tam dzieje jest mi znana a na wskazywaniu pokrętnych manipulacji i wyprostowywaniu wielu z nich spędziłem wiele godzin w temacie o Kk.

Można to co napisałem nazwać "odwracaniem kota ogonem" ale prawdy się nie zagłuszy, bo jak na razie to tylko ja podałem artykuły z prasy na potwierdzenie swoich słów.

Jeżeli chodzi o Was musimy polegać na tylko na tym co napisaliście przyjmując to na wiarę. :)))

Pisałeś coś Bobcat o kanale regionalnym....to miał być żart a może sugerujesz że mieszkając poza zasięgiem tego kanału nie mam prawa do informacji? ;)

Tak więc pozwolisz Bobcat i Jaro_747 że jak nie podacie niczego na poparcie swoich słów o rzekomych naciskach wręcz walce z "katolickimi (radiomaryjnymi) dewotami (bojówkami)" czy "poniewieraniu przez tzw. "katolickie media" ks.Lemańskiego będę to nazywał po imieniu.

To że macie swoją "projekcję rzeczywistości" a w tym żadne przedstawiane fakty Wam nie przeszkadzają nie znaczy że muszę pominąć milczeniem to co próbujecie wmówić innym.

Ps. Jeszcze krótko o kulturze dyskusji.

Trochę się boję jak to moderacja odczyta, bo jak napisałem coś podobnego ostatnio to dostałem 3 pkt. :)))

Bobcat nie podoba ci się słowo jakiego użyłem a nie wnikasz w to czy mam prawo tak to nazwać? Ten wpis też ci tego nie uświadamia?

Zauważ w jak pogardliwym tonie pisze wyżej Jaro_747 myślisz że tylko tych "dewotów" o których ty pisałeś miał na myśli? ;)

To daje pod rozwagę również moderacji oceniającej....tzn. proszę zwracać uwagę nie na efekt końcowy a na to co do tego doprowadza.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jeśli więc mamy zwracać uwagę na to co do czego doprowadza - unikaj proszę swojego konceptu prowadzenia dyskusji. Zwłaszcza mam na myśli przyjmowanie do wiadomości tylko tych faktów, które potwierdzają Twój punkt widzenia i nazwywanie argumentami tylko takich które Tobie się spodobają. Przyjmij do wiadomości, że Twój adwersarz też czasem może mieć rację. Praktykowany przez Ciebie właśnie taki sposób rozmowy prowokuje nikomu niepotrzebne spory, żeby nie powiedzieć awantury.

Czy miałeś prawo użyć takich, a nie innych sformułowań? Kulturalny człowiek nie ma nigdy prawa używać epitetów.

Nie rozumiem oburzenia na wskazane jedno ze źródeł mojej wiedzy na temat wydarzeń w Jasienicy. Istnieje coś takiego, jak kanał regionalny TVP, w moim konkretnie przypadku jest to TVP Warszawa. Tam było sporo o ks. Lemańskim. Nie mam zielonego pojęcia gdzie mieszkasz. Jeśli jest to miejscowość poza zasięgiem programu regionalnego, lub też jest tam inny - nie daje to Tobie żadnej podstawy do negowania tego co napisałem, bądź uznania tych informacji za niebyłe. Podanie linku do obejrzanych audycji nie zawsze jest możliwe.

Zgoda. Ty podałeś artykuły z prasy (które nazwę pisanymi na obstalunek lub pod dyktando wiadomych kręgów). Ja podałem gdzie co oglądałem.

Może zacznę od początku.

Mylnie sądzisz że oceniam czy chcę oceniać ks. Lemańskiego na podstawie informacji dla niego nieprzychylnych. Chcę go zrozumieć, motywy jego działania, więc każdą informację biorę pod uwagę.

Twój punkt widzenia oparty na tym co sugerowałeś również jest dla mnie interesujący, ale tak długo jak nie zobaczę czegoś więcej na ten temat pozostanie to dla mnie zagadką czy przedstawiłeś to wiarygodnie. Nie wykluczam że coś z tego może być prawdą, lecz dowodów nadal nie przedstawiasz. ;)

Bajdurzeniem nazwałem coś co każdy kulturalny człowiek mógłby nazwać dosadniej. Czy to już "epitet" rzecz względna. By nie zaogniać dyskusji nie będę przytaczał określeń jakich używałeś w stosunku do osób rzekomo zamieszanych w niszczenie Lemańskiego, Twój wpis 106 jest ich pełny. Nie ucz mnie więc kultury dyskusji skoro sam stosujesz jak to nazwałeś "epitety", nawet ich całej gamy. ;)

Nie mieszkam w zasięgu tego regionalnego programu i nie znam tych informacji o których potwierdzenie proszę Ciebie po to bym miał pewność że rozmawiamy poważnie i na argumenty, niczego też do końca z tego co podałeś nie neguję.

Nie ma w tym żadnego oburzenia to stwierdzenie faktu z którym powinieneś się liczyć pisząc na ogólnopolskim forum.

Rozumiem że podanie linku czy innego źródła informacji może być utrudnione, choć wybacz ale materia tej informacji jest tak medialna że dziwnym jest że nie podjęły jej inne media. ;)

A może zwyczajnie coś źle zrozumiałeś, to takie ludzkie....w sprawie wypowiedzi Gądeckiego też miałeś inne zdanie, inaczej ją odczytałeś, choć wtedy przynajmniej byli inni którzy tak jak Ty błędnie to interpretowali. ;)

Jeżeli Onet jest dla Ciebie źródłem informacji piszącym "pod dyktando wiadomych kręgów" to ta rozmowa zaczyna nam się robić humorystyczna. Daruj tego ostatniego co napisałeś nie można brać całkiem poważnie.

Moim zdaniem motywy działania ks. Lemańskiego są bardzo zbliżone (acz w mikroskali) do motywów działania Jana XXIII gdy ten zwoływał Sobór Watykański II. I obecnych motywów Franciszka. Marzy mu się kościół nowoczesny, potrafiący sprostać wyzwaniom czasów, będący prawdziwą wspólnotą wiernych. I o ile nawet dla Franciszka jest to zadanie niezwykle trudne, mimo że jest papieżem, to dla ks. Lemańskiego jest to zadanie beznadziejne. Nie tylko dlatego, że był tylko proboszczem, ale głównie z powodu iż polski KK to po dyktatorsku rządzona odgórnie, skostniała feudalna struktura o ambicjach partii politycznej, a w kierownictwie episkopatu panuje nieuleczalny konserwatyzm i dogmatyczne skostnienie.

Odnośnie słów, które wzajemnie odbieramy (słusznie czy niesłusznie, w tym momencie mało istotne) jako epitety - zauważ proszę, że ja tych słów użyłem w odniesieniu do osób trzecich, których żaden z nas osobiście nie zna. Ty natomiast skierowałeś je bezpośrednio do mnie. Widzisz różnicę?

Nie potrafię podać linku do tamtych audycji w TV. Zwracam uwagę, że nie jestem jedyny, który stoi po stronie ks. Lemańskiego. Niektórzy (z Twojej drużyny) nazywają go wręcz "pupilem Gazety Wyborczej", co zapewne w ich oczach jest ciężkim oskarżeniem, a tak naprawdę jest dowodem popularności i słuszności jego sprawy. Odnośnie Gądeckiego - powszechny odbiór jego wypowiedzi był taki sam, jak mój. Jesteś jedyną osobą, która odebrała go inaczej.

Fakt, że pisane na obstalunek i pod dyktando wiadomych kręgów wypowiedzi zamieszczał portal Onet tylko dobrze o nim świadczy. Oznacza bowiem, że poważnie traktuje traktuje wolność słowa i wypowiedzi, użyczając swych łam przedstawicielom wszystkich opcji.

A oto kolejna erupcja arogancji, pychy i buty kościelnego dygnitarza. W dzisiejszej gazeta.pl jest artykuł:

"Abp Hoser: Ks. Lemański zatracił zmysł Kościoła. Dlatego błądzi."

Ja dodam jeszcze jeden artykuł dla lubiących farsę.

"Abp Hoser odpowiada Ziomeckiemu: Zarzuty o zaangażowanie polityczne Kościoła są absurdalne "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem motywy działania ks. Lemańskiego są bardzo zbliżone....

Nie będę polemizował z Twoim zdaniem, nie widzę żadnej płaszczyzny porozumienia, kościół jest dla wszystkich nie tylko dla garstki nagłośnianych medialnie "reformatorów". Nawet jak ma cel szczytny to metody które stosuje nie są godne kapłana.

....ja tych słów użyłem w odniesieniu do osób trzecich, których żaden z nas osobiście nie zna. Ty natomiast skierowałeś je bezpośrednio do mnie. Widzisz różnicę?

Wybacz ale takie stawianie sprawy trąci mentalnością Kalego.

Co to znaczy osoby trzecie i skąd wiesz ze żadnej z takich nie znam, mnie tak naprawdę również nie znasz. Dla mnie nie ma różnicy czy piszesz do mnie czy innych, pewna kultura obowiązuje.

Tak Ciebie to słowo bajdurzysz poruszyło? Mam przeprosić byś już mi nie wypominał?

PRZEPRASZAM!

Odnośnie Gądeckiego - powszechny odbiór jego wypowiedzi był taki sam, jak mój. Jesteś jedyną osobą, która odebrała go inaczej.

Daj spokój, powszechnie to mało kto ma świadomość że coś takiego (wypowiedź Gądeckiego) w ogóle miało miejsce. Te osoby którym tą wypowiedź cytowałem nie mieli wątpliwości co miał na myśli. Na pewno nie nawoływał do zamieszek.

Fakt, że pisane na obstalunek i pod dyktando wiadomych kręgów wypowiedzi zamieszczał portal Onet....

Ukryta Zawartość

A oto kolejna erupcja arogancji, pychy i buty kościelnego dygnitarza.

Żartujesz chyba?

To nie tylko jego opinia o Lemańskim, jesteś poza Kk i nie wiesz co o nim sądzą inni, kapłani wcale go nie traktują jako "swojego". Zdziwiłbyś się jak krytyczne a jednocześnie rzeczowe kazania potrafią z wątkiem o nim powiedzieć....ale co Tobie po ich kazaniu. ;)

Ukryta Zawartość

kościół jest dla wszystkich nie tylko dla garstki nagłośnianych medialnie "reformatorów".

Ale za to jest dla konserwatywnego betonu? Użycie cudzysłowu przy słowie reformator w kontekście nazwiska ks. Lemańskiego jest (nieświadomym?) znieważeniem jego osoby.

Ukryta Zawartość

Wybacz, ale powoływanie się na Frondę obraża inteligencję. Pod względem wiarygodności to źródło znajduje się na ostatnim miejscu. A raczej nawet poza tabelą.

kapłani wcale go nie traktują jako "swojego". Zdziwiłbyś się jak krytyczne a jednocześnie rzeczowe kazania potrafią z wątkiem o nim powiedzieć

Może tylko w takimi kapłanami się spotykasz. Co specjalnie nie dziwi.

Powtarzam: kolejna erupcja arogancji, pychy i buty kościelnego dygnitarza.

Ukryta Zawartość

Użycie cudzysłowu przy słowie reformator w kontekście nazwiska ks. Lemańskiego jest (nieświadomym?) znieważeniem jego osoby.

"reformator" ks. Lemański nie jest reformatorem KK w żadnym wypadku i nie jest niechęć do niego kogokolwiek lecz jego niekoniecznie poważne, a raczej właściwe, skuteczne podejście do pojęcia "reforma".

Pod względem wiarygodności to źródło znajduje się na ostatnim miejscu

W zasadzie jak każde inne choćby pierwsze lepsze "salonowe" - masz rację.

kolejna erupcja arogancji, pychy i buty kościelnego dygnitarza.

Erupcją buty i arogancji jest traktowanie Lemańskiego jako "świętego reformatora" w całym tym szumie i braku reformowania po obu stronach tak hierarchi, jak i samego Lemańskiego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"reformator" ks. Lemański nie jest reformatorem KK w żadnym wypadku

Wpisujesz się w kampanię opluwania i wdeptywania w glebę ks. Lemańskiego dyrygowaną przez wiadome kręgi. Kiedyś też partia wskazywała palcem trędowatych, a posłuszny chór potakiwaczy potępiał "rewizjonistów" i "dysydentów". Historia przyznała rację tym ostatnim. Nie partyjnej wierchuszce.

W zasadzie jak każde inne choćby pierwsze lepsze "salonowe" - masz rację.

Nie "jak każde inne", gdyż w plugawym zakłamaniu Fronda nie ma sobie równych. Pierwszy z brzegu brukowy tabloid jest bardziej wiarygodny.

Erupcją buty i arogancji jest traktowanie Lemańskiego jako "świętego reformatora"

Użycie słowa "świętego" potwierdza to, co napisałem we wstępie. Czujesz się komfortowo jako członek grupy dezawuującej ks. Lemańskiego gdyż wskazano Ci palcem, że jest "be" - Twoja sprawa i Twój problem.

Pierwszy z brzegu brukowy tabloid jest bardziej wiarygodny.

Współczuje Tobie jako czytelnikowi.

Czujesz się komfortowo jako członek grupy dezawuującej ks. Lemańskiego

Masz jakieś dziwne zapędy szufladkowania wszystkich z wyjątkiem siebie.

Poza tym nie uważam Lemańskiego za kogoś "złego" lecz raczej za ewentualną "fajtłapę" w swych poczynaniach, jeśli są szczere.

Maju dnia 28.08.2014 - 20:07 napisał "kościół jest dla wszystkich nie tylko dla garstki nagłośnianych medialnie "reformatorów".'

Ale za to jest dla konserwatywnego betonu? Użycie cudzysłowu przy słowie reformator w kontekście nazwiska ks. Lemańskiego jest (nieświadomym?) znieważeniem jego osoby.

Zastanawia mnie jedno, po co ciągle masz pretensje do mnie że używam niestosownych słów w stosunku do ludzi, ale to ty kreujesz Lemańskiego takim nie ja, stąd cudzysłów. I to go znieważa?, to tylko moja opinia o nim. Tobie za to przystoi lżyć konserwatystów i wmawiać niestworzone rzeczy "dewocyjnym bojówkom" czy "betonowemu murowi skostniałych radiomaryjnych dewotów", to ich nie znieważa czy obraża?

Kim są wg. Ciebie zwolennicy tegoż "reformatora" "protestujący" w kościele i zakłócający msze Św. Tak ma wyglądać Kk po "udanej reformacji" gdzie kościół stanie się areną do protestów?

Ci którzy proszą biskupa by reagował gdy dochodzi do awantur w kościele są dla Ciebie "konserwatywnym betonem", jak nazwiesz zadymiarzy bezczeszczących to miejsce?

Cytat

Ukryta Zawartość

Wybacz, ale powoływanie się na Frondę obraża inteligencję. Pod względem wiarygodności to źródło znajduje się na ostatnim miejscu. A raczej nawet poza tabelą.

....gdyż w plugawym zakłamaniu Fronda nie ma sobie równych. Pierwszy z brzegu brukowy tabloid jest bardziej wiarygodny.

Zastanawia mnie też to w jak cyniczny sposób oceniasz każde z moich wklejanych informacji.

A sam podajesz tak niewiele zmuszając bym musiał wierzyć ci na słowo.

Bardzo często zarzucasz mi że nie przyjmuję innych informacji do wiadomości....a ja chciałbym, cóż skoro nie dajesz mi tej sposobności nie dając ich do weryfikacji.

Tobie za to wolno wybierać i przebierać krytykując źródła informacji, insynuując że piszą pod obstalunek bądź odrzucając je w czambuł? :)))

Zauważ jedno zanim coś skrytykujesz przeczytaj choć nagłówek, a tam zobaczysz że Fronda odsyła do Tygodnika Powszechnego....też piszą pod obstalunek? Wszyscy się sprzysięgli przeciw Lemańskiemu?

Cytat "...kapłani wcale go nie traktują jako "swojego". Zdziwiłbyś się jak krytyczne a jednocześnie rzeczowe kazania potrafią z wątkiem o nim powiedzieć..."

Może tylko w takimi kapłanami się spotykasz. Co specjalnie nie dziwi.

Powtarzam: kolejna erupcja arogancji, pychy i buty kościelnego dygnitarza.

Powtarzam - kolejna opinia człowieka spoza Kk nie rozumiejącego jego istoty i powołania, co potwierdzają tego typu płytkie opinie.

Znam tego kapłana z racji wygłaszanych kazań i jednej wizyty podczas kolędy. Nie sądzę by głosił tylko swoją opinię na ten temat. Fakt że nie zawsze w Kk dyskutuje się na takie tematy (księża wierni) oznacza że Kk ma poważniejsze sprawy, a to że zaczynają nawiązywać o tym w kazaniach świadczy że po prostu jeden z nich przekroczył pewne granice, tyle i aż tyle.

Znam też kapłana (niezbyt blisko) mającego w w pewnych sprawach zbliżone poglądy do ks. Lemańskiego, również mocno współpracujących z lokalną Gminą Żydowską, wydającego swoje dość kontrowersyjne pismo parafialne, powołującego się w swoich artykułach na Gazetę Wyborczą i.... i tu Ciebie zaskoczę doskonale współpracującego z lokalnym biskupem (zdziwiony byłbyś z którym ;) ) a na jego parafii wzorowano się kręcąc znany serial. Wniosek sam wyciąg.

Ukryta Zawartość

Tak ma wyglądać Kk po "udanej reformacji" gdzie kościół stanie się areną do protestów?

Znów stawiasz sprawę na głowie i próbujesz odwracać kota ogonem. Albo udajesz, że nie rozumiesz. Po udanej transformacji KK stanie się prawdziwą wspólnotą wiernych, a nie (jak dziś) po dyktatorsku zarządzaną instytucją o ambicjach politycznych. A biskupi staną się tym co deklarują: następcami apostołów, a nie aroganckimi dygnitarzami. Znikną więc powody do jakichkolwiek protestów. Zawsze lepiej jest usuwać przyczyny niż próbować łagodzić skutki.

"dewocyjnym bojówkom" czy "betonowemu murowi skostniałych radiomaryjnych dewotów", to ich nie znieważa czy obraża?

Jeżeli prawda i nazywanie rzeczy po imieniu kogoś obraża - nie jest to wina mówiącego i nazywającego.

kolejna opinia człowieka spoza Kk nie rozumiejącego jego istoty i powołania, co potwierdzają tego typu płytkie opinie.

Na to, aby widzieć co się dzieje i rozumieć prawdziwe przyczyny szykanowania ks. Lemańskiego wystarczy mieć otwarty umysł. Czy ktoś jest poza czy wewnątrz - nie ma najmniejszego znaczenia.

Nie sądzę by głosił tylko swoją opinię na ten temat.

Głosił zgodnie z generalną linią. Skąd my to znamy?

Fakt że nie zawsze w Kk dyskutuje się na takie tematy (księża wierni) oznacza że Kk ma poważniejsze sprawy

Powiadasz, że KK ma poważniejsze sprawy niż słuchać wskazań Ewangelii i i zgodnie z nimi postępować? Śmiała teza.

a to że zaczynają nawiązywać o tym w kazaniach świadczy że po prostu jeden z nich przekroczył pewne granice, tyle i aż tyle.

Centrala wskazała palcem trędowatego w osobie ks. Lemańskiego i poleciła na niego pluć. Zgodnie z zasadami tzw. centralizmu demokratycznego (skąd my to znamy?) doły posłusznie wykonują polecenia góry.

Wniosek sam wyciąg.

Chyba raczej wyciągnij. Co miałeś z polskiego w szkole?

I znów (nad)używasz pogrubionej czcionki. Tyle ludzi i tyle razy prosiło Cię abyś tego unikał.

Lepiej napisać coś błędnie niż mieć błędną ocenę rzeczywistości i jeszcze się tym szczycić. Pytanie o ocenę nie jest według Twoich kryteriów atakiem personalnym....jak Ty piszesz to do mnie pewnie nie, na odwrót to nie przejdzie. Co ja piszę, za taki wpis do Ciebie na tym forum 3 pkt. się dostaje. :))))

Po drugie proszę nie insynuować że ktoś oprócz Ciebie mi zarzucał że coś pogrubiłem bądź podkreśliłem.

Maju dnia 29.08.2014 - 07:48 napisał

"Tak ma wyglądać Kk po "udanej reformacji" gdzie kościół stanie się areną do protestów?"

Znów stawiasz sprawę na głowie i próbujesz odwracać kota ogonem. Albo udajesz, że nie rozumiesz. Po udanej transformacji KK stanie się prawdziwą wspólnotą wiernych, a nie (jak dziś) po dyktatorsku zarządzaną instytucją o ambicjach politycznych. A biskupi staną się tym co deklarują: następcami apostołów, a nie aroganckimi dygnitarzami. Znikną więc powody do jakichkolwiek protestów. Zawsze lepiej jest usuwać przyczyny niż próbować łagodzić skutki.

Ciekawe, ale nie wierzę w to co piszesz. Troska przeciwnika Kk o jego przyszłość to mi hipokryzją na mile zalatuje. Po owocach poznaliśmy (pogrubione) do czego doprowadziły ambicje ks. Lemańskiego.

Głosił zgodnie z generalną linią. Skąd my to znamy?
Centrala wskazała palcem trędowatego w osobie ks. Lemańskiego i poleciła na niego pluć. Zgodnie z zasadami tzw. centralizmu demokratycznego (skąd my to znamy?) doły posłusznie wykonują polecenia góry.

Na te insynuacje nie mam zamiaru odpowiadać do czasu jak nie wskażesz mi na to jakiegokolwiek dowodu.

Cytat Maju "Fakt że nie zawsze w Kk dyskutuje się na takie tematy (księża wierni) oznacza że Kk ma poważniejsze sprawy..."

Powiadasz, że KK ma poważniejsze sprawy niż słuchać wskazań Ewangelii i i zgodnie z nimi postępować? Śmiała teza.

Sugerujesz że pisząc powyższe słowa miałem coś innego na myśli jak ewangelizację?

Jeszcze śmielszą tezą jest przypisywanie ks. Lemańskiemu "prostowanie ścieżek" jakimi podąża Kk....może z pozycji człowieka będącego poza kościołem i znająca go z mediów im nieprzychylnych tak to może wyglądać. ;)

Cytat Maju '...kolejna opinia człowieka spoza Kk nie rozumiejącego jego istoty i powołania, co potwierdzają tego typu płytkie opinie.

Na to, aby widzieć co się dzieje i rozumieć prawdziwe przyczyny szykanowania ks. Lemańskiego wystarczy mieć otwarty umysł. Czy ktoś jest poza czy wewnątrz - nie ma najmniejszego znaczenia.

Mając (zbyt) otwarty umysł można też nieświadomie go otworzyć na bełkot przeciwników Kk i oceniać go na podstawie niezweryfikowanych informacji a po tym tylko krok do błędnej oceny rzeczywistości wyrażającej się w choćby takiej opinii jak tej Twojej poniżej. ;)

Maju dnia 29.08.2014 - 07:48 napisał "...dewocyjnym bojówkom" czy "betonowemu murowi skostniałych radiomaryjnych dewotów", to ich nie znieważa czy obraża?'

Jeżeli prawda i nazywanie rzeczy po imieniu kogoś obraża - nie jest to wina mówiącego i nazywającego.

O jakiej prawdzie piszesz, tej skrojonej na potrzeby przeciwników Kk? :)))

Napisano wczoraj, 08:32

Coś "nieśmiało" tym ot zasugerowałeś?

Założę się że nie znasz problemu, jak już to coś pobieżnie z manipulacji medialnych. ;)

Ale co tam moje słowa, poczytaj co się faktycznie zarzuca tej "zabawce". Artykuł niestety z Frondy, może nie masz aż takiej awersji jak niektórzy, musisz to znieść chcąc mieć wiedzę co kościół naprawdę jej zarzuca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fronda ma wartość szamba i kloaki, nie zamierzam przeto sie zajmować czymkolwiek z tego portalu. Daruj sobie więc wklejanie linków tamże. Szkoda czasu i oczu na czytanie wypocin dla inteligentnych inaczej. Nie sposób poważnie traktowac oszołomów, którzy w kotku-maskotce widzą uosobienie zła wszelakiego. To jest obsesja mianiakalna i tacy powinni być leczeni. Podobnie jak ci, ktorzy za każdy rogiem i za każdym krzakiem widzą czającą się tam agenturę KGB.

Bełkot (jak to nazwałeś) przeciwników jest nieskończenie więcej wart niż bełkot zdalnie sterowanych grupek nieuleczalnych konserwartystów, parafialnych dewotów i radiomaryjnego betonu. W Jasienicy tacy stanowią znikomą mniejszość. Jednakże według dobrze znanych (zgadnij: skąd?) wzorców, czując za sobą poparcie potężnego mocodawcy, obwołali się głosem całej parafii. Podobnie w 1945 roku stanowiący nieliczącą się mniejszość komuniści sami siebie mianowali reprezentacją narodu polskiego. Nie pytając tegoż narodu o zdanie, gdyż czuli za sobą poparcie Wielkiego Brata ze wschodu.

Podtrzymuję wszystko, co napisałem do tej pory na temat ks. Lemańskiego i Jasienicy.

Podtrzymuję wszystko, co napisałem do tej pory na temat ks. Lemańskiego i Jasienicy.

Problem w tym, że dziś już nie wiadomo czy Lemański i "Jasienica" podtrzymują to co i TY.

Problem w tym, że dziś już nie wiadomo czy Lemański i "Jasienica" podtrzymują to co i TY.

Ja mogę się wypowiadać wyłącznie w swoim włąsnym imieniu. Natomiast to, co podtrzymują ks. Lemański i Jasienica - będą decydowali ks. Lemański i Jasienica. Nie Xniwax.

Jeśli nie podtrzymują tego co TY to w takim razie co TY wówczas będziesz podtrzymywał?

A Ty już wiesz że nie podtrzymują? Bo jak wiem co innego. Nie podtrzymują wyłącznie zdalnie sterowane marionetki Hosera, czyli pajacyki na sznurkach, za które pociąga abepe. Jak wspomniałem - sami siebie mianowali "głosem parafii" i przez kurię zostali natychmiast za ów "głos" uznani (co nie dziwi), analogie historyczne podałem. Próby wciągnięcia mnie w pyskówkę będą nieskuteczne. Więc proszę się nie wysilać.

Napisano dziś, 11:00 Fronda ma wartość szamba i kloaki, nie zamierzam przeto sie zajmować czymkolwiek z tego portalu.
. Daruj sobie więc wklejanie linków tamże.

Uderz w stół. :))

A to ci to proponuje, to pisałem wyraźnie do rambo54.

Nie sposób poważnie traktowac oszołomów, którzy w kotku-maskotce widzą uosobienie zła wszelakiego.
To jest obsesja mianiakalna i tacy powinni być leczeni.

Nie sposób poważnie traktować i dyskutować z kimś kto nie czytając wypowiada takie sądy!

Bełkot (jak to nazwałeś) przeciwników jest nieskończenie więcej wart niż bełkot zdalnie sterowanych grupek nieuleczalnych konserwartystów, parafialnych dewotów i radiomaryjnego betonu.

To już wiem skąd to przekonanie i te własne projekcje rzeczywistości - gratuluję autorytetów.

Daj spokój tym porównaniom do wschodu i komuny, śmieszne to zaczyna być i kompletnie odrealnione.

Podtrzymujesz?

A może lepiej dla poratowania wiarygodności podaj coś na poparcie swojej tezy, ale już bez "analogii historycznych" czyli porównań do byłego systemu. :))))

Maju próbowałem wielokrotnie podejmować z Tobą wymianę myśli. Po raz kolejny udowodniłeś, że jakakolwiek rozmowa z Tobą jest najzwyczajniejszą stratą czasu.

EOT

Mieliśmy "wymieniać myśli"? ;)

Twoja wyobraźnia nieraz mnie zaskakiwała, więc nie zamierzam brać w tym udziału.

Prowadzimy rozmowę a ja staram się dyskutować na argumenty. Masz w jednym rację, gdy ci ich brakuje lepiej znaleźć pretekst by to zakończyć. Nie będę się temu opierał, bo mam więcej powodów by stwierdzić że czas Tobie poświęcony jest straconym bezpowrotnie, zwłaszcza gdy widzę jak coś bezsensownie komentujesz czego z racji swoich uprzedzeń nawet przeczytać nie raczyłeś. :)))

Proszę zauważyć, że odwracanie kota ogonem jest standardową procedurą katolickich dewotów.

Maju, jacuś, inni których już nie pamiętam, zawsze to samo. Najlepsze jest to, że dla nich fakty nic nie znaczą, ważne jest to kto powiedział i dlaczego (oczywiście to oni o tym decydują).

Szcery podziw za tak doskonałą impregnację przed atakami bezczelnej i bezbożnej rzeczywistości!

Nie proś się bo się doprosisz.

Mogę tu przytoczyć te tfoje fakty...zapomniałeś? Bo ja nie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Nie proś się bo się doprosisz.

Mogę tu przytoczyć te tfoje fakty...zapomniałeś? Bo ja nie.

Co tam u pedofila Wesołowskiego? Dalej metoda szyte-kryte?

Jestem Europejczykiem.

...jak z kłamstw robiłeś fakty.

Nie wiem, nie znam i nie interesuje się tak pedofilami jak ty.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.