Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz Lemański suspendowany - abp Hoser podjął decyzję

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma kościoła tego czy owego.

Jest jeden, Powszechny, Święty, Katolicki Kościół.

Rządzi w nim Prawo Kanoniczne. I to prawo dokładnie mówi, gdzie jest miejsce Hosera a gdzie Lemańskiego i co Lemański Hoserowi może.

To dobre prawo - trzyma w ryzach cały interes od 2 tysięcy lat!

Kraje i imperia powstają i upadają a Kościół trwa niewzruszony, niczym skała.

Dlaczego? Bo nie ma w nim mowy o żadnej tam "demokracji". Zresztą już Karol Marks udowodnił, że demokracja to tylko wstęp do komunizmu.

I gdyby ów "Franciszek" taki był do przodu to by Hosera pogonił a Lemańskiego wyświęcił na biskupa.

Czemu tak się nie dzieje a wręcz odwrotnie - kołatania Lemańskiego do wrót Piotrowych gufno dają?

Sam sobie odpowiedz... :)

Wiecowe slogany.

Franciszek (umieszczenie go w cudzysłowie więcej mówi o Tobie niż tysiąc Twoich wpisów) dopiero rozpoczął demontaż i rozwalanie skostniałych struktur.

Czemu traktujesz to jako zarzuty????

Przecież napisałem, że ks.Sowa jest dla takich jak Ty, a tego nie powinieneś traktować jako zarzut.

Chyba, że masz coś sobie do zarzucenia.

Jeśli tak jest, to sam dyskredytujesz to co sobą reprezentuje ks. Sowa.

Znowu nic nie zrozumiałeś.

Powtarzam. Ks. Sowa jest w tym wątku offtopem. Chcesz o nim rozmawiać - załóż swój autorski (oddzielny) wątek.

dopiero rozpoczął demontaż i rozwalanie skostniałych struktur.

Niestety jak się zdaje już Franciszkowi to uniemożliwiono.

Niestety to było do przewidzenia.

Ja akurat jestem tym nie tyle zaskoczony co rozczarowany.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jaja se robicie?

Papież rządzi chwilowo a Kościół trwa wiecznie - papież jest za krótki, by cokolwiek nagle zmienić.

To wiara tak naiwna, jakby wierzyć, że nowy dyrektor wielkiej korporacji zbrojeniowej nagle zmieni profil na produkcję zabawek!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Niestety jak się zdaje już Franciszkowi to uniemożliwiono.

Niestety to było do przewidzenia.

Ja akurat jestem tym nie tyle zaskoczony co rozczarowany.

Instytucja, która nie potrafi się modernizować i iść z duchem czasu jest skazana na zagładę. Mówienie o "2000 latach" jest robieniem dobrej miny do złej gry i próbą pocieszania samych siebie.

Jaja se robicie?

Papież rządzi chwilowo a Kościół trwa wiecznie - papież jest za krótki, by cokolwiek nagle zmienić.

To wiara tak naiwna, jakby wierzyć, że nowy dyrektor wielkiej korporacji zbrojeniowej nagle zmieni profil na produkcję zabawek!

Uprasza się poniechanie wygłaszania wiecowych sloganów i propagandowych hasełek.

No patrz pan. Przed laty nowy (wtedy) prezes zarządu największego w Republice Korei producenta makaronu, firmy Samsung, przestawił koncern na to, czym jest obecnie.

I kto tu okazał się być naiwnym?

Instytucja, która nie potrafi się modernizować i iść z duchem czasu jest skazana na zagładę

Masz na myśli np. rodzinę? :)

No - modernizowanie z duchem czasu rodzin to by dopiero była ZAGŁADA... :)

A Kościół to przecież jedna wielka rodzina.

W rodzinie nie liczymy głosów - rodzina ma swoją głowę i decyzje podejmowane są w sposób daleki od demokracji a zawsze przecież dla dobra wszystkich jej członków.

mowa-nienawisci-4.jpg

Instytucja, która nie potrafi się modernizować i iść z duchem czasu jest skazana na zagładę. Mówienie o "2000 latach" jest robieniem dobrej miny do złej gry i próbą pocieszania samych siebie.

Uprasza się poniechanie wygłaszania wiecowych sloganów i propagandowych hasełek.

No patrz pan. Przed laty nowy (wtedy) prezes zarządu największego w Republice Korei producenta makaronu, firmy Samsung, przestawił koncern na to, czym jest obecnie.

I kto tu okazał się być naiwnym?

A Toyota robiła kiedyś maszyny do szycia.

Ale... czy Samsung i Toyota przetrwają 2 tysiące lat? :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I znowu te wyświechtane slogany i dywan utkanych frazesów.

Mam na myśli instytucję.

czy Samsung i Toyota przetrwają 2 tysiące lat?

Historia pokaże. Niektórzy producenci whisk(e)y w Irlandii i Szkocji istnieją już kilkaset lat.

Nie rozumiem tego chełpienia się czasem trwania. Co przetrwało 2000 lat? Na początku było chrześcijaństwo. Jedno. Potem oddzieliła się połowa tworząc prawosławie. Minęło kilka wieków i z tej połowy, która została oddzieliła się połowa tworząc protestantyzm.

Tak, masz rację. Ta ćwiartka, która się ostała trwa nadal.

Tak, masz rację. Ta ćwiartka, która się ostała trwa nadal.

To nie ćwiartka. To całość.

Schizmatyków nie liczymy.

Pocieszaj się dalej. Nic tak nie poprawia samopoczucia jak udawanie, że się nie dostrzega otaczającej rzeczywistości, gdy ta jest nam nie w smak.

Kiedyś przed laty był rysunek Szymona Kobylińskiego: z całego płotu pozostały tylko dwie ostatnie sztachety, samotnie stojące na środku pola. Jedna mówi do drugiej: "ale my trwamy na posterunku!"

Prawosławie czy protestanci - to już w Europie dogorywa. Są w pełni uzależnieni od cywilnych władz, co nie wróży im nic dobrego.

A Kościół - ma się doskonale, mimo wysiłków opluwaczy. :)

Nie ma kościoła tego czy owego.

Jest jeden, Powszechny, Święty, Katolicki Kościół.

A skąd ta pewność ?

P.S.

I nie żebym szukał zwady , lecz mnie zaintrygowałeś !

Rządzi w nim Prawo Kanoniczne. I to prawo dokładnie mówi, gdzie jest miejsce Hosera a gdzie Lemańskiego i co Lemański Hoserowi może.

Powiedz mi/nam jeszcze , czy chrześcijan obowiązuje Prawo Kanoniczne , czy też idąc wzorem Jezusa Chrystusa powinni raczej przestrzegać Prawa Boskiego ?

Nie dajcie się nazywać Rabbi, bo jeden jest wasz nauczyciel, natomiast wy wszyscy jesteście braćmi”( Mateusza 23:8 )

oraz

Niechbym się nie okazał stronniczy wobec człowieka

a ziemskiego człowieka nie będę tytułował

bo doprawdy nie umiem tytułować

Twórca mój łatwo by mnie porwał. ( Hioba 32:21-22)

To w końcu Interes , czy " Powszechny, Święty, Katolicki Kościół." ?

Piotr

A Kościół - ma się doskonale, mimo wysiłków opluwaczy.

Jak to się nazywa... Wishful thinking? Puste czy przerabiane na inne obiekty użyteczności publicznej kościoły w większości krajów Europy mówią same za siebie. Proponuję wyjść z wieży z kości słoniowej i rozejrzeć się dookoła.

Nawet w Polsce ilość uczęszczających w niedzielnych mszach zmniejszyła się w ciągu ostatnich kilku lat o 2 miliony (dane Instytutu Statystyk Kościoła, opublikowane przez KAI).

Mimo wszystko rozmawiamy nie na temat. To jest wątek o ks. Lemańskim.

Powtarzam

Napisałeś, to i Tobie odpowiedziałem, a że Tobie nawet własna prawda nie pasuje to chyba czas na lekarza.

Kraje i imperia powstają i upadają a Kościół trwa niewzruszony, niczym skała.

Warto w tym miejscu zastanowić się , dlaczego " Święty " kk trwa niewzruszony od ponad 2000 lat ?

Odpowiedź znajduje się w PŚ !

Piotr

To nie ćwiartka. To całość.

Boga nie da się pokroić na ćwiartki.

Bobcat tego nie rozumie dlatego tkwi przy swoim jak ogórek w słoiku.

Tym samym wbrew temu co tu pisze uprawia totalne wstecznictwo względem rozwoju ludzkiego umysłu.

Powiedz mi/nam jeszcze , czy chrześcijan obowiązuje Prawo Kanoniczne , czy też idąc wzorem Jezusa Chrystusa powinni raczej przestrzegać Prawa Boskiego ?

Zaraz usłyszysz w odpowiedzi, że Prawo Kanoniczne jest twórczym rozwinięciem i skonkretyzowaniem Prawa Boskiego. Podobnie jak leninizm był twórczym rozwinięciem i skonkretyzowaniem marksizmu.

Nie usłyszy i nie przeczyta.

Tylko Ty mogłeś na to wpaść, co w zasadzie nie powinno dziwić.

Bobcat tego nie rozumie dlatego tkwi przy swoim jak ogórek w słoiku.

Tym samym wbrew temu co tu pisze uprawia totalne wstecznictwo względem rozwoju ludzkiego umysłu.

Bez sensu i nie na temat.

Przestawiłem tylko suche fakty historyczne: odłączenie się prawosławia i protestantyzmu. Może zaprzeczysz? Nie było tak?

Końcówka wypowiedzi jest zwyczajną ordynarną i obraźliwą zarazem wycieczką osobistą.

Tylko Ty mogłeś na to wpaść, co w zasadzie nie powinno dziwić.

Prawda boli?

To prawda , pozostaje pytanie , co doprowadziło do reformacji ?

" Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest; Jeden Bóg i Ojciec wszystkich...” List do Efezjan 4 : 4-6

Zaraz usłyszysz w odpowiedzi, że Prawo Kanoniczne jest twórczym rozwinięciem i skonkretyzowaniem Prawa Boskiego. Podobnie jak leninizm był twórczym rozwinięciem i skonkretyzowaniem marksizmu.

Mam nadzieję , że w odpowiedzi na podniesioną kwestię usłyszę zacytowane z Pisma Świętego Słowa samego Jezusa Chrystusa , a nie teologiczne wydmuszki ?

Piotr

bobcat na temat i owszem.

Wiara dotyczy Boga, a tej nie da się pokroić na ćwiartki.

Nie, nie była to wycieczka osobista.

Twoja krucjata przeciw KK i obrażaniu jego zbiorowości jest ordynarne.

To prawda , pozostaje pytanie , co doprowadziło do reformacji ?

Nie ma to nic wspólnego z Bogiem lecz z przywarami ludzkimi.

Nie ma to nic wspólnego z Bogiem lecz z przywarami ludzkimi.

Z Bogiem nie , ale z kościołem już tak , wobec powyższego ponawiam pytanie , skąd zatem rozdział pomiędzy Kościołem Wschodnim a Kościołem Zachodnim ?

I po wtóre przypominam :

" Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest; Jeden Bóg i Ojciec wszystkich...” List do Efezjan 4 : 4-6

Piotr

ale z kościołem już tak

Jak napisałem z przywarami ludzkimi. KK tworzą ludzie, niszczą ludzie, odbudowują ludzie i są tez Ci, którzy go opluwają.

Mimo tego wszystkiego istnieje nadal. Co daje powody do powyższej struktury koła zachowań w przestrzeni i czasie ;)

Prawo Kanoniczne reguluje wszystkie sprawy związane z Kościołem, stanowi o obowiązkach oraz prawach poszczególnych grup działających w Kościele, o obrządku mszy i wielu, wielu innych sprawach... generalnie porządkuje kwestie administracyjne i obrzędowe.

Z Prawem Boskim dzieli jedynie Ducha a nie literę, regulując codzienny byt kościelnej wspólnoty.

Z Bogiem nie , ale z kościołem już tak , wobec powyższego ponawiam pytanie , skąd zatem rozdział pomiędzy Kościołem Wschodnim a Kościołem Zachodnim ?

Jak to - skąd? Było na lekcjach historii przecież. Kasa, misiu, kasa! Walka o wpływy i rząd dusz, co się przekłada na konkretne zyski.

Kolejna zbłąkana córa - Kościół Anglikański. Skąd się wziął i dlaczego? :)

Także wiele jest powodów do schizmy, nie ma się czym przejmować.

Jak to się nazywa... Wishful thinking? Puste czy przerabiane na inne obiekty użyteczności publicznej kościoły w większości krajów Europy mówią same za siebie.

W Polsce nie widziałem niczego takiego. Babcia mi natomiast opowiadała, że jak przyszli komuniści w okolice Tarnopola to zamienili kościół na magazyn zboża.

Cieszysz się? Przedwcześnie!

Bo dziś znowu jest tam kościół i wierni zbierają się tam na msze z polskim księdzem. Mój tato ze stryjem byli rok temu i widzieli.

Bolesne - co? :) Nie pasuje do teorii?

W Skandynawii widziałem wiele kościołów przerobionych na budynki publiczne oraz prywatne, podobnie na Wyspach, ale to nie były kościoły katolickie.

To inne wiary nie wytrzymują próby czasu.

Z Dublina - kancelaria adwokacka w pokościelnym budynku jakichś schizmatyków na Cabrze a obok wielka katolicka świątynia wciąż żywa i pełna ludzi.

Podobnie dom starców na Ballymun.

Przykłady można mnożyć.

Nawet w Polsce ilość uczęszczających w niedzielnych mszach zmniejszyła się w ciągu ostatnich kilku lat o 2 miliony (dane Instytutu Statystyk Kościoła, opublikowane przez KAI).

Przejmujesz się? Ja wcale.

Te 2 miliony, zapewniam - uczestniczy w katolickich mszach za granicą.

Sam jestem przykładem.

Polska parafia w Navan działa prężnie. Nawet Anonimowych Alkoholików kółko jest. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to - skąd? Było na lekcjach historii przecież. Kasa, misiu, kasa! Walka o wpływy i rząd dusz, co się przekłada na konkretne zyski.

Kolejna zbłąkana córa - Kościół Anglikański. Skąd się wziął i dlaczego? :)

Także wiele jest powodów do schizmy, nie ma się czym przejmować.

Wiem , wiem , tylko nadal nie wiem , który Kościół , to ten prawdziwy ?

Jak napisałem z przywarami ludzkimi. KK tworzą ludzie, niszczą ludzie, odbudowują ludzie i są tez Ci, którzy go opluwają.

Mimo tego wszystkiego istnieje nadal. Co daje powody do powyższej struktury koła zachowań w przestrzeni i czasie ;)

(Jakuba 4:4) „Przyjaźń ze światem jest nieprzyjaźnią z Bogiem.”

„Biada tym, którzy zło nazywają dobrem, a dobro złem, którzy zamieniają ciemność w światłość, a światłość w ciemność, zamieniają gorycz w słodycz, a słodycz w gorycz” (Izajasza 5:20, Bw).

Strzeżcie się fałszywych nauczycieli religijnych, którzy przychodzą do was w odzieniu owiec, a w rzeczywistości są żarłocznymi wilkami. Możecie ich poznać po ich owocach. (…) Każde dobre drzewo wydaje zdrowe owoce, ale drzewo spróchniałe wydaje złe owoce (Mateusza 7:15-17,)

Piotr

Wsłuchaj się w głos wewnętrzny. On Ci najlepiej doradzi.

Znam takich co wierzyli we Włodzimierza Lenina, ale czy to jest właściwa droga do zbawienia? :)

A może brać przykład z dra Niegłowicza ze sławnej powieści Zbigniewa Nienackiego i szukać Boga zarówno na mszach u proboszcza Mizerery jak i w protestanckim zborze pastora Knothe?

Przecież Bogu wszystko jedno, ważne byś był człowiekiem przyzwoitym.

Tak naprawdę to żadnego kościoła do tego nie potrzeba by kroczyć ku zbawieniu. Czy jak ktoś mieszka na bezludnej wyspie to nie dostąpi zbawienia bo na msze nie chodził?

Dlatego ja bym nie nawoływał do żadnych wojen religijnych, bo to są tylko pośrednicy. Wszystko jedno gdzie pójdziesz tak naprawdę.

Zresztą - czy nie lepiej gadać bezpośrednio z samym Szefem?

Oczywiście w polskiej tradycji katolicyzm zakorzeniony jest najmocniej i dlatego Polacy uczęszczają najczęściej do świątyń katolickich. Też nic złego w tym nie widzę, tym bardziej że KK przyczynił się mocno w XXw. do utrwalania polskiej państwowości, tradycji i codziennie w dzisiejszych trudnych czasach daje nam siłę do walki z Szatanem.

Bo jeśli wierzysz w Boga to i Szatan musi istnieć - pamiętaj.

Dlatego trzeba powtarzać za Grzegorzem Braunem program pozytywny: KOŚCIÓŁ, SZKOŁA, STRZELNICA! :)

„Strzeżcie się fałszywych nauczycieli religijnych, którzy przychodzą do was w odzieniu owiec, a w rzeczywistości są żarłocznymi wilkami. Możecie ich poznać po ich owocach. (…) Każde dobre drzewo wydaje zdrowe owoce, ale drzewo spróchniałe wydaje złe owoce” (Mateusza 7:15-17,)

Widziałem dzisiaj takich dwóch, a w zasadzie parkę. Ładnie ubrani, z prasą pod pachą, pukali do drzwi z przyklejonym fałszywym uśmiechem, a pod nim nienawiść do katolików skrzętnie ukrywana. To były owoce a drzewo wiadomo jakie...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

To tylko dowodzi, że polski KK coraz bardziej dzieli się na frakcję idącą z duchem czasu, zgodnie ze wskazaniami papieża Franciszka oraz frakcję nieuleczalnych konserwatystów z centralą w Toruniu.

To niczego nie dowodzi.

Jest dokładnie tak jak pisze Włodzimierz.

Powoływanie się na nauczanie Franciszka kuriozalnie brzmi patrząc co Lemański mówił o cierpieniu u Owsiaka a niemal w tym samym czasie papież w Korei.....jedynie słuszne media ("sztandarowy" TP i GW)tego nie podały? :)))

Cytat I nie rozumiem, czemu Lemański sam się nie wypisze?"

Może marzy mu się kościół Franciszka, a nie kościół Hosera?

Niedługo powstaną o tym że Lemański jest tak bliski obecnemu papieżowi (w przeciwieństwie) legendy. :))

Ciekawe jak po ataku na papieża środowisk antykatolickich (w pierwszych tygodniach) stosują one inną strategię....tym razem rzekomego rozmijania się nauczania czy stanowiska Franciszka z hierarchią.....czekam z utęsknieniem na przykłady tej złej współpracy, jakoś nikt tego nie raczy uzasadniać. A tego że to Lemański się mija z tym nauczaniem nie zauważacie? ;)

Przede wszystkim to Hoser powinien być wywalony na zbity pysk. Za Ugandę, za krycie pedofila z Tarchomina, za wyczyny jego pupila ks. Lipko, za rozwalenie wspólnoty z Jasienicy....

To ty powinieneś podać dowody na te pomówienia lub zamilknąć!

Co insynuujesz w sprawie Ugandy?

W jaki sposób "krył pedofila" i czy to odpowiednie określenie?

Kto z dnia na dzień zdymisjonował Lipkę?

W sprawie udziału Lemańskiego w rozbijaniu wspólnoty i przedstawionymi dowodami na to dyskutujesz tylko w jeden sposób - odrzucasz wszystko w czambuł.

Mimo wszystko rozmawiamy nie na temat. To jest wątek o ks. Lemańskim.

Po zamknięciu i "zniknięciu" tematów stosownych było tylko kwestią czasu że to nastąpi.

Sygnalizowałem to moderacji ale ona wie lepiej.

Na razie pozwala na pisanie różnych mniej lub bardziej poważnych informacji na temat Kk - ciekawe jak będzie jak zechcę z niektórymi polemizować. ;)

il Dottore dnia 03.09.2014 - 21:10 napisał "To dobre prawo - trzyma w ryzach cały interes od 2 tysięcy lat!"

To w końcu Interes , czy " Powszechny, Święty, Katolicki Kościół." ?

Piotrze aż tak brakuje ci tematu o Kk i atakowania go że kolokwializmów się czepiasz? :))))

Mam nadzieję , że w odpowiedzi na podniesioną kwestię usłyszę zacytowane z Pisma Świętego Słowa samego Jezusa Chrystusa , a nie teologiczne wydmuszki ?

Sam napisałeś:

Odpowiedź znajduje się w PŚ !

"Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą."

Może być? ;)

Widziałem dzisiaj takich dwóch, a w zasadzie parkę.....

W moich okolicach po długim braku zainteresowania zauważam duży wzrost ich aktywności...czyżby to ogólnopolska tendencja była....może poważnie wzięli bajki o bardzo złej kondycji Kk? :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

bobcat na temat i owszem.

Twoja krucjata przeciw KK i obrażaniu jego zbiorowości jest ordynarne.

Nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca. Żadnej krucjaty nie prowadzę i nie zamierzam. Nikogo nie obrażam. Czy obrazą jest stwierdzenie, że co innego wskazuje papież Franciszek, a co innego mówią i czynią polscy hierarchowie? Nie odnoszę się do całej zbiorowości, natomiast po imieniu nazywam pewne ekstremum. Więc proszę nie (nad)używać wielkich słów. Znamienna jest histeryczna reakcja na każdą próbę krytyki i ulubione traktowanie tego jako "prześladowanie".

.....co innego wskazuje papież Franciszek, a co innego mówią i czynią polscy hierarchowie?

To bardzo ciekawe....to nie jest "nieuprawniona nadinterpretacja rozszerzająca"? :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jak napisałem z przywarami ludzkimi. KK tworzą ludzie, niszczą ludzie, odbudowują ludzie

Coś mi to przypomina. Gdzieś coś podobnego słyszałem... Aha: "komunizm jest dobry, to ludzie zawiedli".

Kasa, misiu, kasa!

Cóż za rażące uproszczenie. Lutrowi wcale nie chodziło o kasę, tylko o (jak byśmy powiedzieli bardziej współczesnym językiem) o błędy i wypaczenia.

W Polsce nie widziałem niczego takiego. Babcia mi natomiast opowiadała, że jak przyszli komuniści w okolice Tarnopola to zamienili kościół na magazyn zboża.

Cieszysz się? Przedwcześnie!

Pojeździj po Zachodniej Europie to z łatwością zauważysz. Świat nie kończy się na Irlandii. Nigdy i nigdzie nie napisałem, że się cieszę bądź nie cieszę. Stwierdzam suchy fakt.

Bo dziś znowu jest tam kościół i wierni zbierają się tam na msze z polskim księdzem. Mój tato ze stryjem byli rok temu i widzieli.

Jednostkowe doświadczenia nie czynią statystyki. Natomiast świadczą o egocentryzmie o rozdętym do rozmiarów galaktyki.

Te 2 miliony, zapewniam - uczestniczy w katolickich mszach za granicą.

Bzdura. Poprzednie badanie (z wynikiem o 2 mln większym) było przeprowadzone 2 lata temu, a więc po wielkiej fali emigracji. Proszę dokładnie przeczytać informację KAI.

ważne byś był człowiekiem przyzwoitym.

I widzisz jak słusznie prawisz.

czy nie lepiej gadać bezpośrednio z samym Szefem?

Pewnie, że lepiej. Tylko zawodowi pośrednicy na Ziemi stracili by w takiej sytuacji ciepłe posadki.

Widziałem dzisiaj takich dwóch, a w zasadzie parkę. Ładnie ubrani, z prasą pod pachą, pukali do drzwi z przyklejonym fałszywym uśmiechem, a pod nim nienawiść do katolików skrzętnie ukrywana. To były owoce a drzewo wiadomo jakie...

Aż kapie od jadu i nienawiści do innych wyznań. A sam dla siebie żąda tolerancji. Każda religia ma prawo w myśl prawa do swojej działalności misyjnej.

Przestańmy rozmawiać o wszystkim. Bo nam znowu wątek pogrąży się w nicości, a wyjaśnień nie doczekamy nigdy. Po raz nie wiadomo który mówię, że to jest wątek na jeden temat: ks. Lemański.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.