Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel TotalDAC D1 USB

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś czytałem, że niektóre DACi grają nawet jak mi się obetnie +5V i GND w kablu USB - na samych sygnałach D1 i D2.

W ten sposób nikt nic nie napisze, gdyż tylko Ty masz ten kabel i poza Tobą nikt go nie słuchał. Dlatego przewrotnie napiszę, ze serwer Totadac jest najlepszym transportem, a wraz z dacem daje jeden z najlepszych odtwarzaczy plików ( za recenzentami :) ).

Moje prośby skerowane są do osób rozpoczynających dyskusje na tematy poboczne, m.in. to, czy lepszym transportem jest komputer czy tradycyjny napęd CD. To prawie jak wojna religijna i nie chcę aby ją toczono w tym wątku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gdzieś czytałem, że niektóre DACi grają nawet jak mi się obetnie +5V i GND w kablu USB - na samych sygnałach D1 i D2.

Przerwanie masy następuje w separatorze galwanicznym na popularnym układzie ADUM. Wpływ na dzwięk oczywiście pozytywny.

Jeśli odbiornik USB posiada własne zasilanie, to odcinanie zasilania w kablu nic nie da, gdyż w

gnieździe odbiornika nie ma dla niego stosownego połączenia i jest nieczułe na takie zmiany.

Pamiętam, że któryś kabel w ogóle u Ciebie nie działał - ciekawe co mu tam "fabryka" odcięła ? :)

Tym kablem , ktory nie gral wcale byl jcat laczacy w20 z audio aero.

Ten sam Jcat spisuje sie swietnie w polaczniu w20 z lampi dsd dac, rowniez przy wylaczonym zasilaniu usb po stronie aurendera.

Nie wiem o co biega.

Sprobuje total dac, zobaczymy co bedzie.

Konto w trakcie usuwania

Nie wiem o co biega.

Po tym kablu konweter nie mógł ustanowić poprawnego połączenia z W20. Proste :)

Założę się że problem taki nie występuje przy tzw. normalnych popularnych kablach USB.

W filtrze TotalDac nie bez powodu zastosowano takie mało audiofilskie z wyglądu przewody.

Przerwanie masy następuje w separatorze galwanicznym na popularnym układzie ADUM. Wpływ na dzwięk oczywiście pozytywny.

Owszem, ale chyba nie można tego zrobić dla USB Audio 2.0.

Ten układ zastosowany jest m.in. w konwerterze Alpha USB Berkeleya, tyle że na liniach I2S, a wiec już po odbiorniku USB. Co ciekawe, to wcale nie sprawia, że Alpha USB przestał być wrażliwy na jakość sygnału. I bądź tu mądry !

Chyba dalej pójdę drogą Adnaco.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja mam kartę Jcat i zasilacz Teddy Pardo 5V do niej, a więc napięcie +5V na wyjściu USB idzie najczystsze z możliwych.

Drugi zasilacz Teddy 12V / 4A zasila płytę główną CAPS v3.

Nie jest to takie proste. Nadal będziesz miał przyrost jakości z poprowadzeniem osobnego 5v dla USB Daca jeżeli odbiornik go potrzebuje, pomimo, że Jcat dostaje 5v od Teddiego... jednym z powodów jest np to, że jcat dostaje napięcie nie tylko z Teddiego ale także brudne z płyty główne przez PCIe.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

USB Totaldac w moim systemie ma balans lekko przesunięty w dół, a właściwie to inaczej to ujmę; bas schodzi niżej niż w innych kablach USB, które miałem u siebie. Wykonanie; poza puszką to jest zwykły kabel od drukarki :)

A teraz herezje :)

Kabel ethernetowy dla odmiany jest w środkowej części gruby i ciężki. Dźwięk jest "gładszy" , wokale brzmią w sposób bardziej naturalny niż w przypadku kabla CAT7.

Takie są wrażenia w 2 godziny po wpięciu.

Kabel ethernetowy dla odmiany jest w środkowej części gruby i ciężki. Dźwięk jest "gładszy" , wokale brzmią w sposób bardziej naturalny niż w przypadku kabla CAT7.

Że co proszę? kabel ethernetowy Ci "gra" ?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

a take cuś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jaka jest różnica ceny? Bo tu 48$ plus koszty sprowadzenie to wyjdzie i tak ok 200zł albo nawet lekko ponad. A ten AR jaką ma cenę?

Faktycznie masz rację. AR jest 4x droższy.

a take cuś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak myślicie?

Ten filterek zapewnia pełną izolację galwaniczną co w znacznym stopniu ograniczy śmieci z routera i np. NAS.

Tylko czy to da się usłyszeć ?

Ukryta Zawartość

USB Totaldac w moim systemie ma balans lekko przesunięty w dół, a właściwie to inaczej to ujmę; bas schodzi niżej niż w innych kablach USB, które miałem u siebie. Wykonanie; poza puszką to jest zwykły kabel od drukarki :)

Także odniosłem takie wrażenie. Dźwięk z tego kabla jest pełniejszy i lepiej nasycony. Koniecznie powinni spróbować tego kabla wszyscy ci, którzy narzekają, że pliki graja im zbyt detalicznie, jasno.

Nie ma czegoś takiego jak zbytnia detaliczność. Jasność i ta przesada w detaliczności bierze się z niewłaściwego odwzorowania sceny dźwiękowej. Po prostu muzyka zostaje wypchnięta do przodu i mamy tzw. efekt dźwięku na twarz. Scena zostaje spłaszczona a dźwięki wchodzą na siebie. Robi się jazgot, brakuje płynności co jest odbierane jako brak muzykalności.

Moim zdaniem to nie kwestia odwzorowania sceny, tylko niewłaściwego spektrum harmonicznych (bo pasmo przenoszenia, każdy DAC ma płaskie jak stół). Jeden głośnik nie da ci żadnej sceny stereo, a też może grać przesadnie analitycznie.

Update:

Karty pojawiły się na Amazonie:

Ukryta Zawartość

Swoją drogą, Amazon ma ciekawe oprogramowanie. Wszedłem w Amazonie (będąc zalogowanym) na stronę produktu Adnaco, którego wtedy nie było w sprzedaży, a 2-tyg później dostaję automatyczne na maila powiadomienie, że jest :)

Ukryta Zawartość

Jeden głośnik daje jeden kanał. Prawy lub lewy. Podłącz kanały odwrotnie a zobaczysz jak rozjedzie się baza stereo. Niektórzy producenci dedykują nawet kolumny do konkretnego kanału, prawego bądź lewego chociaż obie kolumny są identyczne.

Swoją drogą, Amazon ma ciekawe oprogramowanie. Wszedłem w Amazonie (będąc zalogowanym) na stronę produktu Adnaco, którego wtedy nie było w sprzedaży, a 2-tyg później dostaję automatyczne na maila powiadomienie, że jest :)

Tegp typu szpiegowskie programy to ma juz chyba kazdy sprzedawca internetowy. Nawet tutaj na Audiostereo pojawiaja mi sie nagle reklamy produktow (np.buty gorskie) przegladanych chwile wczesniej na google....

USB Totaldac zostaje u mnie. Nie jest to najlepszy kabel we wszystkich aspektach, ale nie jest słaby w żadnym.

Mialem u siebie Jcata, Synergestic Research Active, Audioquest Diamond, Tellurium Black Diamond. Każdy z nich jest w czymś bardzo dobry, ale jednak całościowo, przy moich preferencjach najlepiej wypadł Totaldac.

Kabel Ethernetowy jest również bardzo dobry.

ale myślałem że jak to w tych czasach i tym całym hiendzie to może gdzieś jest "wystawiona placówka", która opyla towar 50% taniej ;-)

Masz na mysli allegro, gdzie sie ludzie pozbywaja wczesniejszych zakupow za 50% ich ceny oryginalnej. Tutaj musisz chwile poczekac az sie wlasciciele Totaldaca 'naciesza' tym kablem ;'))

A serio, nikt nie skomentowal slow Marcina GPS odnosnie braku wyrafinowania tego kabelka, mam rozumiec, ze do popu i ciezkiego metalu jest on ok, ale juz klasyka i jazzowe instrumentarium zaczna kulec muzycznie ?

Ja w 99% słucham klasyki i jazzu, tak więc nie potwierdzam. Aczkolwiek pamiętajmy, że systemy są różne.

Tegp typu szpiegowskie programy to ma juz chyba kazdy sprzedawca internetowy. Nawet tutaj na Audiostereo pojawiaja mi sie nagle reklamy produktow (np.buty gorskie) przegladanych chwile wczesniej na google....

Tu mówisz o remarketingu i wyświetlaniu reklam na stronach, które mają podpisane umowy z google. Załapiesz cookie'sa, i potem reklamy chodzą za tobą jak grypa. To jest jednak coś zupełnie innego, niż email z powiadomieniem.

Ciekawy wątek.

Jestem zwolennikiem słyszenia kabli, czyli tzw. Entuzjastą. :)

Słyszę wpływ wszystkich możliwych kabli na brzmienie, oprócz kabli USB i optycznych.

Na czym polega fenomen kabla w tytule wątku?

Tylko błagam... bez komentarzy typu: kup i posłuchaj.

Interesuje mnie co wpływa na jego brzmienie. ;-)

To zupełnie inna koncepcja budowy kabla.

Audiofilskie firmy produkujące kable, robią to do czego przyzwyczaiły nas od 30 lat - a więc różne przewodniki, geometrie, ekrany i izolacje.

Tymczasem autor tego kabla, doszedł do wniosku, że w/w działania nie działają, bo problemem transmisji USB są nie jakieś zniekształcenia powstające podczas transmisji, czy tez zakłócenia RF jakie zbiera każdy kabel, tylko śmieci płynące z komputera. Tych ostatnich, nie jest w stanie zlikwidować żadna wydumana geometria czy przewodniki ze srebra.

Inaczej mówiąc, doszedł do wniosku że problemem jest komputer, a nie kabel USB.

TotalDAC D1 to zwykły kabel od drukarki, który uzbrojono w specjalny filtr, którego zadaniem jest pozbycie się komputerowych śmieci, a więc aktywne oczyszczenie sygnału.

a więc aktywne oczyszczenie sygnału.

No raczej pasywne ;)

Ten układ zastosowany jest m.in. w konwerterze Alpha USB Berkeleya, tyle że na liniach I2S, a wiec już po odbiorniku USB. Co ciekawe, to wcale nie sprawia, że Alpha USB przestał być wrażliwy na jakość sygnału. I bądź tu mądry !

Oczywiscie wplywaja na to polaczone masy zrodla czyli komputera oraz samego konwertera. Dodatkowo sam sygnal cyfrowy zawiera Jitter danych (ddj) ktory wplywa na regenerator i jego zasilania szarpiac zakloceniami szyn zasilan. Galwaniczna izolacja nic nie zmienia wlasciwie za bardzo, mozna odciac sie od mas ale zaklocenia przechodza tak samo jak przez kabel. Niestety, pozostaje dobre czyste nadawanie impulsow prostokatnych zrodla oraz ich czyszczenie, regeneracja nawet asynchroniczna tradycyjna, malo zmienia. No wiec mamy niby cyfre ale zjawiska czysto analogowe :D

Interesuje mnie co wpływa na jego brzmienie. ;-)

Rozne rodzaje kabli roznie transmistuja sygnal cyfrowy rozne sa ich pasma przenoszenia i ich rodzaje. To co slyszymy poprzez zmiane kabli to poprostu zmiana ilosci roznego typu jitteru ktory dostarczany jest do odbiornika. A ze rodzajow jitterow jest sporo jak i zwiazkow miedzy nimi mamy z tego wielkie zamieszanie...Ale aby wyjasnic to dokladnie potrzeba byloby napisac ksiazke, ale w skrocie tak to wyglada moim zdaniem oczywiscie ;)

Zawsze na forum piszecie ci którzy kable słyszą że lepszy zastosowany materiał kabla wpływa na dźwięk ?!! Jeśli tak to dlaczego producent tego USB kabla zastosował zwykły kabel z drukarki i dodał puszkę która robi całą robotę ?

Czyli te wszystkie USB kable po 2i 5 k złotych z drewnianymi dodatkamii wogole to po co ? Jak nagle okazuje się że kabel zwykły z drukarki jest wystraczajacy ??

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.