Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze Kondensatory Dla Głośników Wysokotonowych – wybór / ranking

Sovereign

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedni polipropylen to nieco duży koszt. Jeszcze w innej zwrotnicy, ten sam głośnik miałem przez konda 0.220uf i tam mi najbardziej odpowiadał mundorf evo sg połączony 1do1 z k75. Teraz mam większa pojemność,inny podział, inny projekt i mam dwa ko wy po 2uf, w tej chwili zastosowała połączenie 1do1 jantze Silver i k75, jednak wiem że ten głośnik potrafi więcej. Jednak 4kondy po 2uf to koszt powyżej tysiąca złotych.

hificollective dołączyło Milflexy do oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ceny jak za Jupiter. Z całym szacunkiem ale takie ceny to może mieć firma z już wyrobioną reputacja a nie taka co na dobrą sprawę zaczyna...

Kupiłbym z ciekawości ale nie za taką kasę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 3 miesiące później...

Jantzen Audio Alumen Z-Cap zamontowałem w sekcji wysoko tonowej.Jest nie źle.Dość szybko wygrzały się .Mogę polecić ...

jednak wiem że ten głośnik potrafi więcej. Jednak 4kondy po 2uf to koszt powyżej tysiąca złotych.

A nie lepiej aktywnie i będzie bez konda i nawet taniej. Taka durna zwrotnica miniDSP kosztuje 500zł dokupisz jeszcze jeden wzmacniacz do wysokotonowych i będziesz mógł co dziennie wypróbować nowy podział na Linkwicu lub akustycznym Butherworth 18dB, koherencje akustyczną, korekcje eq itd.

Po co się męczyć z wpływem zwrotnym toru wysokotonowego z niskotonowym jeżeli odseparowanie daje zalety, brak pasywnych drogich elementów też.

Jako kochający audio (audiofil) to brak zła koniecznego (j**anego konda co psuje dźwięk) jest jedyną słuszną drogą.

A jakosc dzwieku takiej zwrotnicy miniDSP dorownuje najlepszym kondensatorom? Nie ma zadnych kondensatorow w jej budowie?

Jakies przyklady modeli i ich budowy moze masz

behringer_output.gifwywalisz T1 i zewrzesz c43 i nie ma żadnego co by miał wpływ na brzmienie.

Te kondensatory to są w ogólnym torze a te wasze to już w jakiejś części pasma.

Ale sama możliwość koherencji czasowej daje więcej przyjemności niż najlepszy kondensator.

Ja biorę przykład u najlepszych np Pana Linkwitza na jego stronie Linkwitzlab.com

Schemat jest z DCX2496 za niecałe 300Ełro no i do trójdrożnej kolumny.

Spróbujcie bo warto. Gonienie zajączka to fajna sprawa ale po co?

Bo jak zlapiesz zajaczka to bedziesz szukal kolejnego zwierza zeby gonic. Takie hobby ;)

Jantzen Audio Alumen Z-Cap zamontowałem w sekcji wysoko tonowej.Jest nie źle.Dość szybko wygrzały się .Mogę polecić ...

Jaki wrażenia, jakie kondensatory zastąpiłeś Alumenami..?

Ceny jak za Jupiter. Z całym szacunkiem ale takie ceny to może mieć firma z już wyrobioną reputacja a nie taka co na dobrą sprawę zaczyna...

Do jupiterów brakuje jeszcze miflex-owi lat świetlnych.

Szybkość,blask ,naturalność,stereofonia.większa ilość najwyższych rejestrów.Poprzedni Mundorf supreme gał jak rezystor :)

Dzięki,

mam trzy pary w torze audio, dwie w preampie i jedna w filtrze do wysokotonówek i też sobie chwalę, wcześnie z Jantzen Silver była krew z uszu.

To są chyba dość nowe kondensatory?Szkoda że nie produkują na wyższe napięcie ,zaprzągł bym do lampy :)

Panowie,

kondensator MKP Jantzen Z Cap (niebieski) ile potrzebuje godzin pracować by się ułożyć do pracy w pełni..?

Dzięki,

mam trzy pary w torze audio, dwie w preampie i jedna w filtrze do wysokotonówek i też sobie chwalę, wcześnie z Jantzen Silver była krew z uszu.

Piszesz o Jantzen Audio Alumen Z-Cap??

Wysłane z tapciocha

Schemat jest z DCX2496 za niecałe 300Ełro no i do trójdrożnej kolumny.

Spróbujcie bo warto. Gonienie zajączka to fajna sprawa ale po co?

Dolicz do tego x-drożną regulację głośności, bo DCX o ile wiem takiej nie posiada. Chyba że wejdziesz w DCXa analogowo, ale wtedy to pewnie króliczek daleeeeko odskoczy ;)

W miniDSP regulacja jestr ale cyfrowa, więc króliczek znów się oddala. No i do miniDSP należałoby jeszcze doliczyć x-kanałowy DAC, bo wbudowany w ADAU1701 jest taki sobie. Nie jest to więc specjalna oszczędność. Co nie znaczy że nie popieram podziału aktywnego.

Dolicz do tego x-drożną regulację głośności, bo DCX o ile wiem takiej nie posiada. Chyba że wejdziesz w DCXa analogowo, ale wtedy to pewnie króliczek daleeeeko odskoczy ;)

W miniDSP regulacja jestr ale cyfrowa, więc króliczek znów się oddala. No i do miniDSP należałoby jeszcze doliczyć x-kanałowy DAC, bo wbudowany w ADAU1701 jest taki sobie. Nie jest to więc specjalna oszczędność. Co nie znaczy że nie popieram podziału aktywnego.

No właśnie jak się wydaje na głośniki wysokotonowy 1000zł no to czemu by nie wydać tyle samo na dobry kondensator 4,7uF z 1200V 500zł.

I też masz racje te dziady z Analog Devices w ogóle nie mają pojęcia co jest dobre.

Uważam te kondensatory to na prawdę doskonały wybór. Szkoda, że mam to cyfrowe badziewie. Chyba sprzedam i kupie sobie stare głośniki i do tego wzmacniacz lampowy i źródłem będzie normalny analogowy gramofon z korekcją pasywną pasma. Ale może taki zestaw potrzebuje polskie kolumny bo te robione przez Canona tudzież BiW albo Kefy to nawet nie potrafią porządnie odtworzyć naszej disco polo lub Maryli Rodowicz.

No właśnie jak się wydaje na głośniki wysokotonowy 1000zł no to czemu by nie wydać tyle samo na dobry kondensator 4,7uF z 1200V 500zł.

I też masz racje te dziady z Analog Devices w ogóle nie mają pojęcia co jest dobre.

Uważam te kondensatory to na prawdę doskonały wybór. Szkoda, że mam to cyfrowe badziewie. Chyba sprzedam i kupie sobie stare głośniki i do tego wzmacniacz lampowy i źródłem będzie normalny analogowy gramofon z korekcją pasywną pasma. Ale może taki zestaw potrzebuje polskie kolumny bo te robione przez Canona tudzież BiW albo Kefy to nawet nie potrafią porządnie odtworzyć naszej disco polo lub Maryli Rodowicz.

Po co się chłopie ciskasz, jak Januss ma rację...? Na ambicję Ci wszedł?

Bawiłem się sprzętami z tej serii Behringera i są super na start. Tylko jak chcesz pójść dalej to niestety są ograniczeniem. Sam teraz powoli siadam do projektu z DSP z AD1940. Na początku będę używał kodeków z płytki ewaluacyjnej, ale z czasem przejdę na zewnętrzne przetworniki.

SomekPoland ma rację. Po co się ciskasz? :)

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że osobiście popieram DSP na zwrotnicę, sam zresztą stosuję, w dodatku własnego projektu. Napisałem tylko i aż, że akurat na przykładach, które podałeś zaoszczędzić się nie da. Zwłąszcza, że nie napisałem jeszcze nic o zwiększonej liczbie końcówek mocy.

A co do kondensatora za 500 i głośnika za 1000 uważam że warte jest zastanowienia czy nie lepszy będzie kondensator za 20 i głośnik za 1500 ;)

Howgh!!!

SomekPoland ma rację. Po co się ciskasz? :)

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że osobiście popieram DSP na zwrotnicę, sam zresztą stosuję, w dodatku własnego projektu. Napisałem tylko i aż, że akurat na przykładach, które podałeś zaoszczędzić się nie da. Zwłąszcza, że nie napisałem jeszcze nic o zwiększonej liczbie końcówek mocy.

A co do kondensatora za 500 i głośnika za 1000 uważam że warte jest zastanowienia czy nie lepszy będzie kondensator za 20 i głośnik za 1500 ;)

Howgh!!!

Super!

Chodzi o to że nasi standardowi miłośnicy audio sami przyznają, że nie mają pojęcia o elektronice ale by coś zmienili bo doszli do wniosku, że góra powinna być rozjaśniona. A może by zrobić test słuchu i zakupić equalizer zamiast kabelków czy kolorowych części. Porównują srebrne z niebieskimi kondy w starych kolumnach sugerując wielkie znawstwo tematu. A tu dopiero po mojej prowokacji czytam ku mojemu zadowoleniu Twoją dygresje, że warto wydać na głośniki zamiast na barwne kondy.

Acha, gdzieś widziałem potencjometr 6x10kOhm logarytmiczny za jakieś 15 Ełro j to z silniczkiem.

Ale to jest wątek pod tytułem "najlepsze-kondensatory-dla-glosnikow-wysokotonowych" - czy może się mylę?

• Moderatorzy

Zamiast niebieskich Jantzenów zdecydowanie polecam czerwone, lepsze we wszystkich aspektach poza ceną.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

A tu dopiero po mojej prowokacji czytam ku mojemu zadowoleniu Twoją dygresje, że warto wydać na głośniki zamiast na barwne kondy.

No nie do końca bo od razu pisałem co myśle o cyfrowym podziale ;)

Porównują srebrne z niebieskimi kondy w starych kolumnach sugerując wielkie znawstwo tematu.

Fakt. Trudno mówić o znawstwie tematu opisując wpływ takowych. "Jakość dźwięku" jest kwestią tak subiektywną jak mało co. Ale jeśli ktoś znajduje w tym zabawę i osiąga oczekiwane efekty to w czym problem? Demokracja to fajna sprawa.

Ale to jest wątek pod tytułem "najlepsze-kondensatory-dla-glosnikow-wysokotonowych" - czy może się mylę?

Dokładnie! Pytanie tylko czy najlepszy kondensator w zwrotnicy to czasem nie jego brak? Tak że po mojemu jak najbardziej jesteśmy w temacie.

Acha, gdzieś widziałem potencjometr 6x10kOhm logarytmiczny za jakieś 15 Ełro j to z silniczkiem.

Jeśli były to te same co myśle chińskie zestawy z najtańszym alpsem (kto wie czy nie jego podróbką) to możesz zapomnieć o choć przyzwoitej zbieżności. Nie znam wielokanałowych zbieżnych potków. Nawet dwukanałowy osławiony niebieski Alps to kwestia szczęścia lub pecha. Wg mnie tu w grę wchodzą tylko cyfrowo sterowane drabinki, ewentualnie jakieś attenuator'y na przekaźnikach. Ewentualnie DAC'i Sabre gdzie cyfrową regulację zrealizowano "nieco" inaczej.

Użyłem niebieskiego Jantzena zamiast MKT Philipsa w filtrze Zobla, ale tak na słuch bez zmian. (kond równolegle do głośnika z rezystorem 6,8 Ohm)

Jeśli były to te same co myśle chińskie zestawy z najtańszym alpsem (kto wie czy nie jego podróbką) to możesz zapomnieć o choć przyzwoitej zbieżności. Nie znam wielokanałowych zbieżnych potków. Nawet dwukanałowy osławiony niebieski Alps to kwestia szczęścia lub pecha. Wg mnie tu w grę wchodzą tylko cyfrowo sterowane drabinki, ewentualnie jakieś attenuator'y na przekaźnikach. Ewentualnie DAC'i Sabre gdzie cyfrową regulację zrealizowano "nieco" inaczej.

ponoć gwarantują 2dB a w pomiarach wychodzi 0,5dB. A drabinka swój urok ma

Ale jeśli ktoś znajduje w tym zabawę i osiąga oczekiwane efekty to w czym problem?

Oczywiście że dla zabawy to niech każdy robi co chce ale nie róbmy z tego religii z wyznaniem wiary o wyższość drogich nad prostotą tanich.

• 3 miesiące później...

Witam. Poszukuję kondensator do wstęgi która pracuje od 6khz . Musi być to coś absolutnie detalicznego, dynamicznego,a jak będzie zachodzić lekko w ostrość to też powinno być ok. Aktualnie mam połączenie ruskiego k75 i janzten Silver. Wciąż brakuje nieco blasku, szklistosci, a wiem że przerobiony Fountek neo 5pro i to potrafi. Kiedyś miałem mundorf evo sgo i było super. Jednak teraz mam dużo większa pojemność. co polecacie? Testował ktoś ruskie teflony ft3?myślę żeby je połączyć z janzten Silver. Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.