Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze Kondensatory Dla Głośników Wysokotonowych – wybór / ranking

Sovereign

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy kolega słuchał kiedyś k75-10 w polaryzacji? Bo różnica jest baaardzo duża

Zajmujd sporo miejsca ale warto. Jak zrobiłem porównanie to nie mogłem się nadziwić.

Pozdrawiam

Witam

Czy kolega słuchał kiedyś k75-10 w polaryzacji? Bo różnica jest baaardzo duża

Zajmujd sporo miejsca ale warto. Jak zrobiłem porównanie to nie mogłem się nadziwić.

Pozdrawiam

Mam k75 10 fajne ale za słodkie,

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Witam. Poszukuję kondensator do wstęgi która pracuje od 6khz . Musi być to coś absolutnie detalicznego, dynamicznego,a jak będzie zachodzić lekko w ostrość to też powinno być ok. Aktualnie mam połączenie ruskiego k75 i janzten Silver. Wciąż brakuje nieco blasku, szklistosci, a wiem że przerobiony Fountek neo 5pro i to potrafi. Kiedyś miałem mundorf evo sgo i było super. Jednak teraz mam dużo większa pojemność. co polecacie? Testował ktoś ruskie teflony ft3?myślę żeby je połączyć z janzten Silver. Dzięki

Rike Audio S Cap 2

Jantzen Silver to się nadaje..do kosza...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mundorf silver oil jest lepszy na wysokich niz sgo. To bym sprawdzil na poczatek. pozniej sie mozna bawic w rozna bizuterie, szczegolnie rike audio bym sprobowal.
Co byś polecił do mundorfa silver oil dla równowagi na midbas?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Alumen podobno górę ma delikatniejsza od janzten Silver, potrzebuje coś precyzyjnego, zachodzącego nieco w ostrość. Może wstępnie spróbuje same janzten Silver w cvc. Kiedyś miałem mundorf evo sgo połączony z k75 10 w cvc. To było dobre połączenie. teraz mam aż 2x 2 uf na kolumn e.

Kanapka Alumen + jantzen silver lub inn srebrny.
Teraz mam coś podobnego, k75 10 ma dobra przestrzeń, barwę ale słodka górę, zaokraglona, a twierdzą że albumem w taki sposób gra.

Alumen u mnie ma górę jak żyleta, ale nie taka zardzerwiała i postrzępiona jak Silvery ;)

Przy Alumenie, Mundorf Supreme brzmi jak kond + rezystor.

Jak z dynamiką w alumenach vs silvery?

Powtorze jeszcze raz. Silvery graja generalnie slabo. Mala przestrzen, slaba dynamika. + patrz post wyzej @rambo54

Rike ma fenomelnalna przestrzen i dynamike. Sila Alumena sa glownie barwy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Silvery mają wg bardzo duży kontur, używałem ich też w preampie na wejściu i wyjściu. Było dużo i góry i basu, ale to było sztuczne i udawane, męczące na dłuższą mete.

Alumen nie podkreśla już tak góry, środek wg mnie nie ma dobrej barwy, po prostu jest lekko przyciemniony, bas bez podbijania.

Każde z Jantzenów, tj Standart, Superior, Silver i Alumen to suchotniki, ale Alumen ma najmniej wad a najwiecej zalet.

Chociaż w jakimś pre lampowym, mogą się np sprawdzić najlepiej właśnie Silvery.

IMHO

W zwrotnicy w filtrze do wysykotonówki, Alumen wydał mi się też najspokojniejszy, ale tych barw na średnicy wg mnie nie ma. Silvery i Superiory są jaśniejsze. Detal z Alumena też jest spokojniejszy na wysokich tonach. Średnica jakby też lekko zciemniona, tu Mundorf Supreme niby słabszy ale zagrał cieplej na średnicy ale i jaśniej.

Jakby przed tweeterem, tak z marszu podmienić pierwszy lepszy MKP np Mundorf Mcap i dać Alumena to gra po prostu głośniej, tak powiedzmy 0.2~0.3 dB.

Jak byście rozwiązali bardziej nietypową konstrukcję, mianowicie kondensatory na wyjściu zwrotnicy aktywnej? Między stopniami stoją 0.22 i 2.2uf. Lepiej zastosować dwa te same kondensatory czy eksperymentować z mieszanką?Póki co ten punkt układu jest dziewiczy, wykorzystujący elektrolity.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ja mam wzmacniacz lampowy, więc muszę nieco wyostrzyc kontur góry, mimo że reszta jest bardzo detaliczna ale tuba pracuje w układzie RL to nie mam problemu z konturem,kondensatorem. sekcja wysokotonowa jest nieco bez blasku. Opis alumena wskazuje że może być nieco za delikatny.

Zapoznałem się z tym wątkiem i mam pytanie,czy ktorys z kolegów wykonał pomiary tej wersji CVC na potwierdzenie wyników?

Czy tylko przedstawione opinie dotyczą wersji słuchowej.

Pozdrawiam,.

Tad

Zapoznałem się z tym wątkiem i mam pytanie,czy ktorys z kolegów wykonał pomiary tej wersji CVC na potwierdzenie wyników?

Czy tylko przedstawione opinie dotyczą wersji słuchowej.

Pozdrawiam,.

Tad

Ja powracam do cvc z racji że mam taką możliwość bez zwiększania pojemności bo i tak mam clc. Będę montowal włącznik na sznureczek i zmieniał w czasie odsluchu. Dla pewności.

Ja powracam do cvc z racji że mam taką możliwość bez zwiększania pojemności bo i tak mam clc. Będę montowal włącznik na sznureczek i zmieniał w czasie odsluchu. Dla pewności.

Powinny byc widoczne zmiany fazy (bardziej liniowe-tak sądzę) stąd te moje pytanie o pomiary

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.