Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze Kondensatory Dla Głośników Wysokotonowych – wybór / ranking

Sovereign

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o kondensatorach KPCU-01 ?

Firma Miflex.

Pytanie: Czy do tego C-V-C .... to nie lepsze byłyby kondensatory trójelektrodowe? Takie, w których jest środkowa elektroda polaryzacyjna, w ramach kanapki Folia - Izolator - Folia_Polaryzująca - Izolator - Folia? W sensie nawinięte jako "jedna zwijka"?

• 1 miesiąc później...

Koledzy potrzebuję konta 3.9 uf do béryllium Focala.

Mam teraz wlutowany biały Mundorf 630v.

Mam Audyn cap plus 3.3 i mogę do tego dokupić 0.68 audyn lub SCR SB miedziowe.

Ewentualnie 3.9 uf SCR SB.

Co polecicie z tych dwóch możliwość a właściwie trzech.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Koledzy potrzebuję konta 3.9 uf do béryllium Focala.

Mam teraz wlutowany biały Mundorf 630v.

Mam Audyn cap plus 3.3 i mogę do tego dokupić 0.68 audyn lub SCR SB miedziowe.

Ewentualnie 3.9 uf SCR SB.

Co polecicie z tych dwóch możliwość a właściwie trzech.

Daj mundorf sgo

Boję się że SGO będzie przerostem formy nad treścią. Za różnicę w cenie wymienił bym pozostałe kondy na suprême,cewki na taśmowe i rezy na węglowe.

SCR jest nawet tańszy od zwykłego Suprême więc chyba się skuszę. Zawsze jakieś nowe doświadczenie, choć myślałem że ktoś miał i podzieli się opinią.

Boję się że SGO będzie przerostem formy nad treścią. Za różnicę w cenie wymienił bym pozostałe kondy na suprême,cewki na taśmowe i rezy na węglowe.

SCR jest nawet tańszy od zwykłego Suprême więc chyba się skuszę. Zawsze jakieś nowe doświadczenie, choć myślałem że ktoś miał i podzieli się opinią.

A ktore to focale, i co w nich zmieniales?

Kolumny diy a tweeter to FOCAL TBE, stosowany w kolumnach aktywnych i Car-audio.

włani skończyłem wkładać Mundorfy Aluminium Oil do CVC na wysoki, pewnie jakiś czas będą się wygrzewac ale od pierwszego taktu grają bardzo przyjemnie,

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Według tej strony te SCR (solen) SB wypadają w środku stawki czyli nie tak źle.

Według tej strony te SCR (solen) SB wypadają w środku stawki czyli nie tak źle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ze wzmocnionym/podwójnym 78VDC (na 16-stu 9V / 6F22) hula jak trza :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 2 miesiące później...

Nawet na najbardziej wyszukanych, wypasionych najdroższych komponentach (co nie oznacza najbardziej rzetelnych/wiernych i najlepszych) ze standardowymi zwrotniczkami nikt nie ma najmniejszych szans, bo brzmieniowo rozniosę je w pył! Do ich pokonania wystarczą mi bardzo dobrze dobrane średniej a nawet niższej klasy MKP poczęstowane woltażem rzędu 80-100VDC i nie ma co zbierać z wszelkich zwrotniczek bez CC :-)

Każda zwrotnica gł. (bez CC) – co by kto jej nie wstawił, to dla mnie słabizna! … bo bez prądu to nie granie.

''Pakiety dopalające'' są przy wszystkich kondensatorach :-) ... bo szajsowate niemieckie Mundorfy M-Cap Supreme zostały wyrzucone z górnoprzepustowych średniotonowych, a w ich miejsce zaaplikowałem inne tańsze MKP z CC 78V ... i Mundorfy doznały bardzo mocnego KO :-) haha ha

M-Cap Supreme to kond. narzucający spore własne ograniczenia; nie najlepszą przepustowość dźwięku / detalu, a w tym tonowanie, zaokrąglanie i maskowanie dźwięku - nie są przezroczyste tonalnie, nie potrafią przekazywać info z pełnym wysterowaniem detalu i dużo maskują. Na wysokie na pewno się nie nadają, na średnie również, na bas zapewne także, więc na śmietnik.

Kondy ''dopalone'' tym woltażem w zwrotnicach wyprawiają cuda i grają nie do poznania :-), tak jak nowe starsze kond., bo wyciągnięte z pudełka, gdzie leżały z wieloma innymi kondami. Po zaaplikowaniu 78V DC nawet nie było co porównywać, bo tak diametralnie wzrosła przepustowość dźwięku, dynamika, rozdzielczość, neutralność, naturalność, równowaga, balans tonalny, holografia, absolutna scena i pinpoint imaging :-)

Ta Hartsfield-owska sekcja średniotonowa jest po prostu maksymalnie zajebista, na pełnej polaryzacji !!! Numero Uno

Zajebiste paki, można słuchać każdego rodzaju muzyki i wszystko wymiata przy świetnym wysterowaniu. Od najspokojniejszych do najbardziej hardcore'owych. I przy każdym poziomie głośności; cichuteńko, średnio, głośniej, głośno. Rasowe paki kochają prąd / sygnał o ekstremalnej/rekordowej przepustowości dźwięku, do najlepszego grania na świecie.

Żadne zwykłe / tradycyjne głośniczki nie mają szans zbliżyć się do nich, bo żebym grał tak jak potrafię u siebie, czyli tak jak na żywo, to zwykłe głośniczki (np. Accuton'a czy wszelkie skandynawskie) zaczęłyby skrzeczeć, furkotać, wpadać w chaos, kompresje i zniekształcenia (im głośniej tym bardziej), aż poszłyby z dymem :D, bo to typowe głośniczki hi-fi do skompresowanego pyrkania / brzdąkania. A nie Hi-End'owskie wyczynowce do prawdziwego grania.

Nawet na najbardziej wyszukanych, wypasionych najdroższych komponentach (co nie oznacza najbardziej rzetelnych/wiernych i najlepszych) ze standardowymi zwrotniczkami nikt nie ma najmniejszych szans, bo brzmieniowo rozniosę je w pył! Do ich pokonania wystarczą mi bardzo dobrze dobrane średniej a nawet niższej klasy MKP poczęstowane woltażem rzędu 80-100VDC i nie ma co zbierać z wszelkich zwrotniczek bez CC :-)

Każda zwrotnica gł. (bez CC) – co by kto jej nie wstawił, to dla mnie słabizna! … bo bez prądu to nie granie.

''Pakiety dopalające'' są przy wszystkich kondensatorach :-) ... bo szajsowate niemieckie Mundorfy M-Cap Supreme zostały wyrzucone z górnoprzepustowych średniotonowych, a w ich miejsce zaaplikowałem inne tańsze MKP z CC 78V ... i Mundorfy doznały bardzo mocnego KO :-) haha ha

M-Cap Supreme to kond. narzucający spore własne ograniczenia; nie najlepszą przepustowość dźwięku / detalu, a w tym tonowanie, zaokrąglanie i maskowanie dźwięku - nie są przezroczyste tonalnie, nie potrafią przekazywać info z pełnym wysterowaniem detalu i dużo maskują. Na wysokie na pewno się nie nadają, na średnie również, na bas zapewne także, więc na śmietnik.

Kondy ''dopalone'' tym woltażem w zwrotnicach wyprawiają cuda i grają nie do poznania :-), tak jak nowe starsze kond., bo wyciągnięte z pudełka, gdzie leżały z wieloma innymi kondami. Po zaaplikowaniu 78V DC nawet nie było co porównywać, bo tak diametralnie wzrosła przepustowość dźwięku, dynamika, rozdzielczość, neutralność, naturalność, równowaga, balans tonalny, holografia, absolutna scena i pinpoint imaging :-)

Ta Hartsfield-owska sekcja średniotonowa jest po prostu maksymalnie zajebista, na pełnej polaryzacji !!! Numero Uno

Zajebiste paki, można słuchać każdego rodzaju muzyki i wszystko wymiata przy świetnym wysterowaniu. Od najspokojniejszych do najbardziej hardcore'owych. I przy każdym poziomie głośności; cichuteńko, średnio, głośniej, głośno. Rasowe paki kochają prąd / sygnał o ekstremalnej/rekordowej przepustowości dźwięku, do najlepszego grania na świecie.

Żadne zwykłe / tradycyjne głośniczki nie mają szans zbliżyć się do nich, bo żebym grał tak jak potrafię u siebie, czyli tak jak na żywo, to zwykłe głośniczki (np. Accuton'a czy wszelkie skandynawskie) zaczęłyby skrzeczeć, furkotać, wpadać w chaos, kompresje i zniekształcenia (im głośniej tym bardziej), aż poszłyby z dymem :D, bo to typowe głośniczki hi-fi do skompresowanego pyrkania / brzdąkania. A nie Hi-End'owskie wyczynowce do prawdziwego grania.

co za bzdety! !!!!!!! A do tego taki chaos wypowiedzi że chyba nawet autor nie wie o co mu chodziło.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

babatular wyjechał na wakacje. Będzie mógł sobie poszukać do kolekcji następnych audiofilsko-amatorskich włoskich, niemieckich i duńskich kolumienek - s. faber, a. physic i dyni, na szajsowatych amatorskich głośniczkach. Jedne drugich warte – słuchając ich to = się to samo co być w czapce uszatce :D ... bo nic w nich nie istnieje. Muły bagienne, żadnego realizmu, neutralności, otwartości, przejrzystości, rozdzielczości, szybkości i uniwersalności, bo cały dźwięk mają zamaskowany - góra / średnie / dół - całe pasmo do niczego.

Panowie wrocmy na ziemie. Wlasnie sie zastanawiam nad kondami na gore, z racji ze mam 0.220uf to mysle nad supreme, k75-10 z bocznikiem, a moze inny mundorf? Planuje zrobic CVC

Panowie wrocmy na ziemie. Wlasnie sie zastanawiam nad kondami na gore, z racji ze mam 0.220uf to mysle nad supreme, k75-10 z bocznikiem, a moze inny mundorf? Planuje zrobic CVC

Jak planujesz CVC to nie bierz supreme, ten kondensator to dwa połączone w szeregu zatem nie zrobisz CVC tylko CCVCC.

Proponuję Evo Aluminium Oil, min 27V i... miłych odsłuchów życzę!

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

A może takie przetestujcie Jantzen Alumen Z-Cap 100 vdc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - o ile to pojedynczy kondensator, a nie jak MCap Supreme.

Albo Jantzeny Silver Z-cap jak u Kenrick'a :

''We sell complete crossovers for JBL 4343, 4344 or 4345 at 1,150,000 JPY.'' :

Ukryta Zawartość

Ktoś tu na forum przy tweeterach porównywał (bez CC) Supreme S.G.O. i Supreme Evo S.G.O. do Jantzen Silver Gold Z-cap, Silver Z-cap, i Solen Silver Sound – i Mundorfy przy nich grały jak typowo audiofilskie zamuły :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...łatwo wywnioskować, z ich wpisów, że nawet top mundorfy zaokrąglają, osłabiają atak, rozdzielczość, jasność, wyrazistość.

Mundorf to niemiecki szajs, jak wszystko co niemieckie, to prawie najgorsze. One tonują, ukrywają / gubią dużo informacji. Jedynie na skraju wysokich Supreme S.G.O. dobrze trzymają się na UHF-ie z CC 78V. Ale czy najlepsze to nie powiem, bo nie miałem Jantzen'ów Silver Gold Z-cap, Silver Z-cap, czy Solen'ów Silver Sound, a Ci co mieli i porównywali przy tweeterach, to Supreme S.G.O. i Supreme Evo S.G.O. grały jak zamuły, nie mówiąc już o tańszych, bo to w ogóle zamulenie cało-pasmowe. Jedynie topowe Mundorfy i to tylko na skraju wysokich potrafią przekazywać dużo informacji, a reszta mundków to szajs.

Żaden z Mundorfów (bez CC) nie jest jasny, i nie jest neutralną żyletą która wszystko przekazuje jak leci. One są po ciemniejszej / bardziej zaokrąglonej i gęstej stronie brzmienia. Przy czym S.G.O. bez rozjaśniania potrafią przekazywać dużo informacji i mikro-detali na skraju wysokich, po wcześniejszym poczęstowaniu ich woltażem 78V DC. Bo inaczej są dużo słabsze: ciemniejsze, zgaszone i mniej detaliczne - tak z kilka, dużo, dużo razy gorsze bez CC. W ogóle bez porównania, bez CC 78V to i S.G.O. słabizna, tak jak i wszystkie inne kondensatory. W zamulaniu UHF-u nic nie przebije Jensenów PiO-Cu, to dopiero były rekordowe muliszcza.

Bullet Tweetery 075 na dobre rozhulały się z Supreme S.G.O. w układzie CVC z 78V. I nie potrzebuję zmiany, ale ciekawi mnie jakby w ich miejscu z CC 78V zagrały Jantzen'y Silver Gold Z-cap, Silver Z-cap, albo Solen Silver Sound. Lub jakieś inne, najlepsze, najjaśniejsze, najbardziej otwarte, bez własnej farby, maksymalnie neutralne, jasne i przezroczyste. Bo wiem, że Mundorfy nie są najjaśniejsze jak i najbardziej rozdzielcze, przezroczyste i otwarte.

Po tym jak wyrzuciłem standardowo podłączone (bez CC) MCap Supreme, i wstawiłem w ich miejsce kondensatory Vishay MKP1839 i 1845 z CC 78V, to nie było co zbierać z Mundorfów, których od razu mi się odechciało.

To już było wiadomo wcześniej, że MCap Supreme w górnoprzepustowych na średnicy ograniczały sygnał na starcie, bo tylko tam gdzie one były, nie mogło być CC 78V.

Po wyrzuceniu tychże Mundorfów, neutralność i przezroczystość dźwięku jest ekstremalnie wyczynowa na całej linii, bo wszędzie jest CC 78V :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie sie zastanawiam nad kondami na gore, z racji ze mam 0.220uf to mysle nad supreme, k75-10 z bocznikiem, a moze inny mundorf? Planuje zrobic CVC

Jak planujesz CVC to nie bierz supreme, ten kondensator to dwa połączone w szeregu zatem nie zrobisz CVC tylko CCVCC.

Proponuję Evo Aluminium Oil, min 27V i... miłych odsłuchów życzę!

Dziwne, że Guido z Behringer electric poleca m.in. kondy Mundorf Supreme :

Ukryta Zawartość

A przecież wykonuje zwrotnice gł. CC ze swoim skromnym Bias'em 9V :

Ukryta Zawartość

... jak np. te do 1400 Array :

Ukryta Zawartość

Choć w jego zwrotnicach z Mundorfa nie widać MCap Supreme, a MCap Audiophiler MKP. Ogólnie, najczęściej używa Audyn-Cap'ów, tak do Audyn-Cap Plus.

1400%20Array%20CC%20crossover%20(Large).JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie widze sensu stosowania az 78v na tweeterze. Nawet 27v to przerost formy nad trescia. Na tweeter idzie raptem kilka wat, tam starczy 9v. Na bas to juz 27v. Tylko kurde te kondy jakie.. Myslem nad polaczeniem k75-10 wraz z mundorf sgo w ukladzie CVC

kto doradzić jaki kondensator będzie optymalny do wysokotonowego ceramika?.

Obecnie to mundorf evo oil.tak do 2kz za parę.

Ją osobiście to zastanawiałem się nad V-CAP ami OIMP

U mnie ceramiczny cell gra z mundorfem supreme. Wg mnie gra lepiej ale i łagodniej od evo oil. Ponoć silver gold oil są niezłe. Jeśli masz rezystor w torze do ceramika polecam mundorfa mresist supreme. Wybrzmienia są lepiej zaakcentowane i jest więcej szczegółów niż z rezystorów duelunda.

kto doradzić jaki kondensator będzie optymalny do wysokotonowego ceramika?.

Obecnie to mundorf evo oil.tak do 2kz za parę.

Dokładnie to samo evo tylko w układzie CVC, w tym układzie gra zupełnie inaczej

U mnie ceramiczny cell gra z mundorfem supreme. Wg mnie gra lepiej ale i łagodniej od evo oil. Ponoć silver gold oil są niezłe. Jeśli masz rezystor w torze do ceramika polecam mundorfa mresist supreme. Wybrzmienia są lepiej zaakcentowane i jest więcej szczegółów niż z rezystorów duelunda.

W torze wysokotonowego nie mam rezystorow,tylko kondensatory i cewki.

Mój mundorf Evo oil jak był nowy to na nim fajnie się słuchało,jak się wygrał to tak jak by się zamknął w sobie.

Dokładnie to samo evo tylko w układzie CVC, w tym układzie gra zupełnie inaczej

Co to jest ten CVC?.

A ktoś używał Clarity Cap? Mam teraz w pre lampowym i jest bardzo miło. Tannoy ich używa w Westminsterach (seria MR).

W torze wysokotonowego nie mam rezystorow,tylko kondensatory i cewki.

Mój mundorf Evo oil jak był nowy to na nim fajnie się słuchało,jak się wygrał to tak jak by się zamknął w sobie.

Co to jest ten CVC?.

Abstrahując od ilości żółci w temacie tu masz całą potrzebną wiedzę:

Ukryta Zawartość

Ogólnie polega to na łączeniu dwóch kondensatorów w szeregu zamiast pojedyńćzego (niestety by uzyskać pojemność pojedynczego trzeba zastosować dwa o dwukrotnie większej pojemności), pomiędzy kondensatory podłączamy poprzez rezystor 2,2Mohm "+" baterii (lub zestawu baterii, ja mam 27V, Alton 72V, inni 9V, co kto woli podobno im więcej tym lepiej) "-" bateri podłączamy do "-" głośnika. Najlepiej jest tak potraktować wszystkie kondensatory w zwrotnicy. Efekt przerasta oczekiwania.

Ukryta Zawartość

Jednak wciaz nie ma odpowiedzi jak bardzo warto zainwestowac w elementy, Co lepsze , dwa gorsze elementy w ukladzie cvc czy jeden lepszy. Zwazywszy wlasnie na duzo wieksza pojemnosc co zwieksza koszta.

Dobre kondy i tak sa przecież tworzone z szeregowego połączenia dwóch kondow. Supreme i superior tak właśnie są zbudowane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.