Skocz do zawartości
IGNORED

LCD jak Plazma - Panasonic AX900

Maciej Koper

Rekomendowane odpowiedzi

No i w czym to ma być lepsze od mojego Szajsunga za 2400? Tyż czorno i kolorowo.

Ja byłbym bardziej ciekaw porównania jak wygląda obraz z dużą zawartością bieli bo tu przeważnie lcd leżą i kwiczą jakieś ciemne obszary niejdnorodne podświetlenie itp.

Mi piękna biel w Szajsungu kończyła się w okolicy 2 lat użytkowania - dobrze że dali mi nowy panel bo przestałbym ich lubić.

Teraz znów mam ładny kolor i białą biel i czarną czerń. Oby jak najdłużej.

BTW pomierzył ktoś pobór prądu przy tym "czornym" obrazie? "Plazma dużo prundu zjado tylko lcd "- no to by się ktoś tu mógł zdziwić...

Cena za 55" AX 902B na poziomie - 3 500 BP.

Natomiast OLED LG 930 - 2 750 BP AMAZON UK).

Mamy zatem bardzo ciekawe zjawisko.

OLED tańszy od LCD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

OLED tańszy od LCD.

Przy takim tempie obniżek u LG należy za rok spodziewać się ceny w okolicach 5 kzł ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No i chyba mit następcy plazm prysł.

65'' ma kosztować 6750 eu.

Przypominam ile kosztowała pierwsza plazma. Może ktoś przypomni ?

55' (OLED) już jest w bardzo normalnej cenie choć oczywiście tani nie jest

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To w końcu jest nie tani (= drogi) czy też w normalnej cenie? Bo pierwsza część zdania przeczy drugiej.

To w końcu jest nie tani (= drogi) czy też w normalnej cenie? Bo pierwsza część zdania przeczy drugiej.

55' w LCD ma rozpiętość też dużą od ~5 kzł do 12 kzł więc OLED za 10 kzł ma normalną cenę, ale do niskich zaliczyć jej nie można. Jak będzie kosztował 6 kzł (55') to będzie można powiedzieć, że jest względnie tani.

Zajrzałem na "Skąpca". Okazuje się że 55' zaczyna się już od 2200 zł, więc jak będzie można dostać OLED-a za powiedzmy 3000 zł to będzie on tani :-).

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przypominam ile kosztowała pierwsza plazma. Może ktoś przypomni ?

Wiesz o czym jest ten temat?

O TV LCD Panasa który jakością wydaje się, że dogonił plazmę.

I o nim piszę, o modelu AX900. Tylko ceną ją wyprzedził 3 krotnie.

55' w LCD ma rozpiętość też dużą od ~5 kzł do 12 kzł więc OLED za 10 kzł ma normalną cenę, ale do niskich zaliczyć jej nie można. Jak będzie kosztował 6 kzł (55') to będzie można powiedzieć, że jest względnie tani.

Zajrzałem na "Skąpca". Okazuje się że 55' zaczyna się już od 2200 zł, więc jak będzie można dostać OLED-a za powiedzmy 3000 zł to będzie on tani :-).

w ciągu najbliższych 5 lat 55 OLED spadnie do `2000zl (moje prognozy:P)

chwilowy brak działalności w audio.

a co w przypadku przekątnych 80'' + ? to już gruba kasa w dodatku mamy jeszcze projektory. Do TV słabszy LCD w 100% starczy.

trudno to przewidzie gdyż nie wiadomo w jakim kierunku będzie szedł rynek i co będzie wybieral klient, jeśli będzie nastawiony na coraz większe ekrany to będą coraz większe i tansze a jak na bajer smart 3d komendy głosowe komputery w tv to 80 i wyższe eda bardzo drogie

ja mam nadzieje ze "masa" się obudzi i będzie zwacala uwagę glownie na jakość obrazu i wielkość ekranu, a reszta będzie traktowana marginalnie wtedy i oled szybciej wejdzie i wielkie ekrany będą taniec szybko, ale jest nadieja na to gdyż smart 3d i inne duperele sa już dopracowane na tyle ze dzialaja i może nikt nie zaryzykuje systemu operacyjnego z prawdziwego zdarzenia (cos jak android) to wtedy wszystko pojdzie gładko a jak ktoś się wybije systemem to znow zatrzymamy się i będzie walka o smart

• 1 miesiąc później...

Twoje dzieło jest na miarę doktoratu.

BEST TEST EVER !

Kopalnia wiedzy ...

Czytam od godziny i mam wypieki na twarzy.

Za wcześnie na pytania ...

Manual:

Ukryta Zawartość

i eHELP:

Ukryta Zawartość

Pierwsze wrażenie jest takie, że dominuje obiektywizm autora.

Wielkie za to dzięki ...

Zlinkowałem na AVS, ale tam dominuje jak zwykle "amatorka"

Czas na wstępne pytania.

[1]

" ... telewizor posiada podświetlenie oparte na błękitnych diodach (standardowe rozwiązanie w telewizorach LCD) jednak owe diody posiadają na sobie specjalnie zmodyfikowane filtry, by dać taki efekt jak RGB LED, a przy tym nie mieć wad tych drugich, takich jak np. wyraźna zmiana odcienia obrazu po czasie. "

Które LCD mają podświetlenie RGB LED z aktualnej oferty i wysokiej półki ?

Jaka jest dynamika (na osi czasu) zmian odcienia dla RGB LED i na czym taka zmiana polega ?

[2]

Sceptycznie podchodzę do podaży video 4K.

Zapytam więc o jakość upscalingu HD - UHD.

Piszesz:

"Panasonic AX900 ma unikalną funkcję pozwalającą porównać materiał skalowany do 4K z wyświetlonym natywnie na wyświetlaczu o takim samym rozmiarze "

W jakim trybie następuje to porównanie ?

Czy są to sąsiadujące obrazy tj. wyświetlane jednocześnie ?

Jeżeli tak to zabrakło fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Test fajny, bardzo rozbudowany.

Co do samego TV to niestety wiele razy w teście pojawia się stwierdzenie, że ten TV ma obraz który już prawie można nazwać plazmowym. Czerń czasami trochę gorsza.

Nawet jest zdanie: Miazgi plazmy nie ma, ale było blisko.

Czyli Panas wypuścił TV prawie tak dobry jak plazma, tylko dwukrotnie droższy.

No, nie za wesoła to konkluzja.

Test fajny, bardzo rozbudowany.

Co do samego TV to niestety wiele razy w teście pojawia się stwierdzenie, że ten TV ma obraz który już prawie można nazwać plazmowym. Czerń czasami trochę gorsza.

Nawet jest zdanie: Miazgi plazmy nie ma, ale było blisko.

Czyli Panas wypuścił TV prawie tak dobry jak plazma, tylko dwukrotnie droższy.

No, nie za wesoła to konkluzja.

No może i nie za wesola ale właśnie ta konkluzja doprowadzila do konca plazm. Ale będzie taniej tylko trzeba poczekać. Bo jest jeszcze drugi powod odejscia od plazmy. Taki lcd mozna wyprosukowac taniej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już dawno temu o tym pisałem. Teraz, żeby mieć prawie to samo co z plazmy musimy co najmniej dwa razy tyle zapłacić.

Nie liczyłbym na to, że cena tego Ax900 spadnie o ponad połowę i będzie taka jak plazmy.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ceny LCD są od dawna ustabilizowane, to nie jest nowa technologia wchodząca na rynek jak OLED gdzie obniżanie cen jest możliwe w miarę usprawniania produkcji. AX900 będzie tańszy... za rok na wyprzedaży jak wejdzie nowy model :) Skoro nie ma na rynku tanich LCD o takiej klasie obrazu jak AX900 to znaczy, że widocznie się nie da tego zrobić taniej w tej technologii.

Trzeba było kupować plazmy zamiast teraz czekać na obniżki jak na deszcz, żeby mieć prawie to samo :)

A jak komuś na jakości obrazu mniej zależy to nie będzie się przecież kłócił o rabat na AX900 tylko kupi coś tańszego jak 90% ludzi. Ale to nie będzie już to.

Ceny LCD są od dawna ustabilizowane, to nie jest nowa technologia wchodząca na rynek jak OLED gdzie obniżanie cen jest możliwe w miarę usprawniania produkcji. AX900 będzie tańszy... za rok na wyprzedaży jak wejdzie nowy model :) Skoro nie ma na rynku tanich LCD o takiej klasie obrazu jak AX900 to znaczy, że widocznie się nie da tego zrobić taniej w tej technologii.

Trzeba było kupować plazmy zamiast teraz czekać na obniżki jak na deszcz, żeby mieć prawie to samo :)

A kto tam czeka na obniżki wszyscy tu mamy swoje tv i tylko obserwujemy rynek pod katem przyniesienia nam lepszej ceny i wyzszej jakości. Panasonic przyniósł nam wyzsza jakość ale gorsza cene wiec dla większości z nas to tylko ciekawostka nic więcej. Ja mam nadzieję że w przeszłości oled zaoferuje wyższa jakość i lepsza cenę.

Ale brawo za test wyraźnie widac ze to jedyna strona o tematyce hdtv w Polsce na ktora warto zagladac bo u konkurencji to tylko wciskanie tv i płatne informacje i masa laików ktorym mozna wcisnac sprzet ze sklepu kikiego. Jakies orzelisy na temat działalności w sieci oowinny być. Zeby nie tworzyć z for kryptoreklamy firm zalozycieli i wprowadzania w błąd użytkowników.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dwa razy zgoda z powyższym ^^ Nie wiem kto czeka na obniżki, ja też tylko obserwuję w formie ciekawostki ale dyskusja zaczęła zmierzać w tę stronę i stąd mój komentarz. A za wnikliwe czytanie testu zaraz się zabieram. Gratulacje dla Panów z HDTV Polska za światową jakość testowania :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Niewłaściwie stawiasz problem. Spytam wobec tego czy znasz i potrafisz wskazać telewizor LCD od jakiegokolwiek producenta, który jednocześnie spełnia dwa warunki:

a) jest do kupienia w tej samej lub (lepiej) niższej cenie niż AX900

b) ma podobną lub (lepiej) wyższą jakość obrazu niż AX900

Jeśli nie będziesz potrafił wskazać takiego telewizora to napisz, czy Twoim zdaniem produkcja i sprzedaż telewizorów LCD o wysokiej jakości obrazu ma czy nie ma sensu?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Spytam wobec tego czy znasz i potrafisz wskazać telewizor LCD od jakiegokolwiek producenta, który jednocześnie spełnia dwa warunki:

Ale to chyba Ty też trochę niewłaściwie stawiasz pytanie.

Bo jeszcze niedawno firma Panasonic robiła tanie TV, które były jakościowo lepsze niż teraz ten wypasiony AX.

I to jest ciężko zrozumieć i z tym sie pogodzić.

Popatrz że w tym teście sami testujący parę razy piszą, że jest już prawie tak dobry jak plazma.

Dla mnie jako klienta nie ma żadnego znaczenia czy to jest TV plazmowy, laserowy, LEDowy, kwantowy, wodorowy czy gównowy. Chodzi o to, żeby w jak najniższej kwocie kupić jak najlepszy i trwały TV.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ale to chyba Ty też trochę niewłaściwie stawiasz pytanie.

Bo jeszcze niedawno firma Panasonic robiła tanie TV, które były jakościowo lepsze niż teraz ten wypasiony AX.

I to jest ciężko zrozumieć i z tym sie pogodzić.

Popatrz że w tym teście sami testujący parę razy piszą, że jest już prawie tak dobry jak plazma.

Ale Panasonic to nie jest fundacja charytatywna tylko firma nastawiona na zysk. Sprzedawali plazmy dopóki mogli. I tak długo. Mieli to dumnie czynić aż do honorowego bankructwa? Nie ma chyba tu sensu pisać o plazmach czy OLED tylko porównywać AX900 do tego co jest teraz na rynku w technologii LCD, która jest technologią wiodącą czy tego chcemy czy nie.

I jeszcze długo będzie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale Panasonic to nie jest fundacja charytatywna tylko firma nastawiona na zysk.

Ależ oczywiście. Tylko my klienci mamy prawo zauważyć, jak się nas chce w....ć bez mydła.

Niech sobie Panas dba o swój zysk a my o swój.

co jest teraz na rynku w technologii LCD, która jest technologią wiodącą czy tego chcemy czy nie.

Tylko dlaczego w każdej recenzji topowego produktu wiodącej technologii czytam, że jest już prawie tak dobra jak plazma. Jeszcze nie aż tak dobra ale niewiele brakuje.

To gdzie tu masz postęp? Wiodąca technologia jutra, dwa razy droższa i prawie tak dobra jak ta wycofana, przestarzała.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ależ oczywiście. Tylko my klienci mamy prawo zauważyć, jak się nas chce w....ć bez mydła.

Niech sobie Panas dba o swój zysk a my o swój.

Na argument o j...baniu to faktycznie już niewiele można napisać. Poza tym, że aby uniknąć j...bania należałoby zaprzestać nie tylko dokonywania zakupów praktycznie czegokolwiek z działu A/V, jak również - a może przede wszystkim - oglądania TV :)

Tylko dlaczego w każdej recenzji topowego produktu wiodącej technologii czytam, że jest już prawie tak dobra jak plazma. Jeszcze nie aż tak dobra ale niewiele brakuje.

To gdzie tu masz postęp? Wiodąca technologia jutra, dwa razy droższa i prawie tak dobra jak ta wycofana, przestarzała.

Firmy działają dla zysku a nie dla postępu. Ja nic o postępie nie pisałem bo faktycznie dziś o niego trudno. Tak jak z martwymi pikselami w OLED zamiast powidoków w plazmie - gdzie tu jest postęp? Ale klienci chcą nowości a nie postępu. A że ta nowość często jest krokiem w tył to chyba nic nowego. Powtórzę: trzeba było kupować plazmy jak jeszcze były zamiast teraz płakać nad rozlanym mlekiem. Ja tak zrobiłem to mogę teraz pisać z czystym sumieniem. Ale darcie szat przez klientów, którzy - w ogromnej większości - plazm nie kupowali i nigdy by nie kupili choćby Panas na głowie stanął - jest po prostu śmieszne.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czego Ci życzę. Po prostu dzisiejszy rynek jest jaki jest a z rynkiem jeszcze nikt nie wygrał a ja i tak uważam, że Panas zachowuje ogromną uczciwość inżynierską w porównaniu z innymi firmami. Ale przecież nie będzie wiecznie dopłacał do interesu bo znalazłby się na takiej drodze jak Sony. A to już chyba był ostatni moment, żeby dział TV wyszedł na prostą i zaczął zarabiać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.