Skocz do zawartości
IGNORED

Jak bronić się przed agresywnymi psami?

Robmit

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego dnia moze sie zdarzyc cokolwiek,poki co przez 13 lat sie nie zdarzylo to chyba mozna jakies wnioski wyciagnac...

Nie w temacie bezpieczeństwa. 13 lat to jakieś 4750 dni, i tego rzędu liczba spotkań z psami. W innej dziedzinie związanej z bezpieczeństwem człowieka - przechowywaniu i konserwacji żywności - termin przydatności do spożycia oznacza szansę zepsucia się produktu w sposób zagrażający zdrowiu poniżej jeden do miliona.

Podobnie jest z wypadkami drogowymi - dużo się o nich mówi, mimo że poważny wypadek zdarza się raz na ok. 5 mln km. Dlatego wielu przejeździ całe życie bez wypadku - czy to daje im prawo twierdzić że problem jest wydumany?

Skoro pies może człowieka pogryźć a nawet zagryźć, powinno się do jego trzymania stosować standardy bezpieczeństwa jak w przypadku żywności, ruchu drogowego czy broni palnej.

Jednak faktem jest, że psy "zachodnie" nie rzucają się powszechnie w pogoń za biegaczami lub cyklistami, tak jak to mają w zwyczaju psy polskie. Wychowanie? Kultura insza?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jednak faktem jest, że psy "zachodnie" nie rzucają się powszechnie w pogoń za biegaczami lub cyklistami, tak jak to mają w zwyczaju psy polskie. Wychowanie? Kultura insza?

no wlasnie o tym mowie,w polsce kazdy burek leci za toba jakbys byl ostatnia szansa na pokarm a tutaj nie i tyle,dlaczego?

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Na końcu dla przeciwwagi znacznie krótszy materiał jak to się robi w USA.

Zawsze byłem pełen podziwu i uznania dla amerykańskiej policji.

no wlasnie o tym mowie,w polsce kazdy burek leci za toba jakbys byl ostatnia szansa na pokarm a tutaj nie i tyle,dlaczego?

To jest kwestia mentalności - zarówno potencjalnego właściciela psa jak i organów państwa. Na zachodzie chętny do posiadania psa myśli na początek "czy ja się do tego nadaję, czy mam warunki - lokal, wolny czas, pieniądze" i w bardzo wielu przypadkach po prostu rezygnuje. Do tego władze państwowe zaraz interweniują jeżeli coś jest nie tak (hałas, agresja, zaniedbanie), więc poczucie odpowiedzialności jest jeszcze większe. U nas wszystko idzie na prymitywnych zachciankach "Ja chcę labka" albo wręcz "kupię sobie pitbulla to wszyscy będą mi z drogi schodzili" a władza przede wszystkim dba o tzw. chwd i udawanie że mamy Europę. A że państwa nie stać na utrzymanie beztrosko rozmnażanych kundli, mamy to o czym pisał już Burczymucha.

większość właścicieli psów nie umie gówien po swoich pupilkach sprzątać. to tez jest duży problem. u mnie pomimo tego, że na osiedlu sa specjalne torebki przy śmietnikach, niewiele to daje.

co do wychowanie psa, ilu właścicieli uczęszcza ze swoimi psami do szkół dla psów?

Zabawny ten wątek . Mam trzeciego amstaffa w życiu . Czytając tutejsze wpisy śmieję się do łez :-) Pomyśleć ,że wszystko kręci się wokół ludzkiej obawy przed zwierzętami. Kiedy moja dziewczyna zobaczyła mojego rudzielca to zamarła ze strachu . Po tygodniu nie może się z nim rozstać ... mimo,że waży prawie tyle co ona :-)

...there is no spoon...

No i czego to dowodzi ? Że agresywne psy nie istnieją ? Że pogryzieni ludzie sami się okaleczają a później konfabulują ?

Moja koleżanka z pracy jest teraz świadkiem w procesie o śmiertelne pogryzienie. Świadkiem obrony, jako znajoma oskarżonego. Że te psy nigdy jej nie zaatakowały, mimo że często do nich przychodziła.

Koleś kupił sobie 3 ludojady, bo kiedyś coś mu tam ukradziono z podwórka.

Któregoś wieczora burki podkopały się pod siatką i zagryzły sąsiada. Nota bene miał przy sobie kosę, bo wyszedł naciąć zieleniny dla królików.

Może wspomnę swojej koleżance aby w sądzie napomknęła o tym twoim amstafie, to może kolesia uniewinnią, haha.

Tej dziewczynie również możesz napisać o swoim psie, i że z jej przygody "śmiejesz się do łez" :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oo, a tu masz jeszcze bardziej do śmiechu, i to o amstafach nawet :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabawny ten wątek . Mam trzeciego amstaffa w życiu . Czytając tutejsze wpisy śmieję się do łez :-) Pomyśleć ,że wszystko kręci się wokół ludzkiej obawy przed zwierzętami. Kiedy moja dziewczyna zobaczyła mojego rudzielca to zamarła ze strachu . Po tygodniu nie może się z nim rozstać ... mimo,że waży prawie tyle co ona :-)

W niektórych krajach istnieje lista ras niebezpiecznych i posiadanie takich psów jest po prostu zakazane. Twoje Amstaffy na tej liście się również znajdują. Więc nie rozweselaj nas tu takimi wpisami.

Wszelkie breed specific legislation to ślepa uliczka. Dla chcącego nic trudnego, jaki problem skrzyżować amstaffa z labradorem a następnie selekcjonować psy o wyglądzie możliwie zbliżonym do labradora a własnościach bojowych - do amstaffa. To jak z zakazywaniem konkretnych środków dopingujących w sporcie - wynalazcy zawsze są krok do przodu względem kontrolerów.

Agresywny może być zresztą pies każdej rasy czy kundel, dlatego prawo powinno traktować je jak broń palną czy pneumatyczną ew. środki transportu, różnicując względem wagi - kryterium obiektywne i jako tako korelujące z zagrożeniem, odpowiednik kalibru broni czy pojemności skokowej silnika ew. masy pojazdu - jedne rzeczy są bez pozwoleń czy praw jazdy a inne nie, w zależności od potencjalnego zagrożenia jakie powodują.

Poniżej np. 8kg bez pozwoleń, powyżej ścieżka zdrowia - niekaralność (zwłaszcza za zdarzenia z udziałem psów należących do danej osoby), posiadanie odpowiednich warunków (np. dostęp do wybiegu odpowiedniego dla danej rasy, w sposób nie łamiący prawa) ew. ważny powód posiadania psa (przewodnik, ratownik) mogący skutkować poluzowaniem wymagań w dziedzinie warunków mieszkaniowo - ogrodowych. W razie jakiegokolwiek zdarzenia z udziałem psa osoby posiadającej pozwolenie (łącznie z np. wydostaniem się psa i wpadnięciem pod samochód), przepadek zwierząt i b. trudny do odkręcenia zakaz posiadania psów powyżej 8kg.

Dziwne to kraje . Dobrze ,że mieszkamy w Polsce i tu takich idiotyzmów nie ma :-)

To nie są idiotyzmy ale mądre prawo. U nas też takie jest w przygotowaniu.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W Nigerii mają jeszcze ciekawiej:

http://pudelekx.pl/twardziele-z-nigerii-hoduja-hieny-32792-g6#galeria

Uwielbiam zwierzęta, psy zwłaszcza.

Ale zawsze mam świadomość tego, że to tylko zwierzę i może się z niewiadomych, niezrozumiałych dla nas przyczyn kierować w swoim zachowaniu instynktem. Może mu się to zdarzyć raz na 10 lat, ale może.

Agresywny może być zresztą pies każdej rasy czy kundel,

Tylko najczęściej kundel kopnięty spieprza ile wlezie i nie ma paruset kilogramów uścisku w zębatej paszczy.

obrońcy psów tacy słodcy. Pieska głaszcze, drugą ręką świnkę na patelnię kładzie. Ale pieska to ty bucu nie usypiaj :)))) Pieski koffane, świnki, krówki i koniki smaczne :)

W Chinach to przynajmniej rozumieją i mają nawet święto psiego mięska :))))

• 2 tygodnie później...

Skuteczne użycie tasera (a wcześniej kopa) przeciwko rottweilerowi, co prawda 6-miesięcznemu:

Ukryta Zawartość

Tu z kolei fachowiec od psów nie daje rady, z opresji ratuje go dobrze wyszkolony strzelecko policjant:

Ukryta Zawartość

Kolejny dobry strzał, jednak tłum postępowych Nowojorczyków uważa że policjant powinien był dać się rozszarpać:

Ukryta Zawartość

Aż miło popatrzeć na odstrzeliwane pchlarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wklejałem tych filmów dla niczyjej przyjemności (wątpliwej klasy), tylko raczej w celu obalenia paru mitów - np. że pies jest tak szybki i zwinny, poza możliwością zrobienia czegokolwiek przez człowieka, że można tylko dać się rozszarpać przy okazji podziwiając wspaniałość piesków. Miłośnicy niektórych ras zdają się ubóstwiać je w ten sposób i rozsiewać plotki o ich rzekomej niezwyciężoności, a jak wiadomo strach przed tygrysem jest jego siłą. Filmiki pokazują że skuteczna obrona jest możliwa, nawet bez broni palnej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.