Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - typy i antytypy.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ: czy FOXconn jako nowy właściciel znaku [sONY TV] nie zmienił zasad gry gwarancyjnej ?

Jest tak: kupujesz, produkujesz to i gwarantujesz. To dla mnie oczywiste. Po co szukać w TOKIO winnego ? TV SONY na polskich półkach nic nie mają wspólnego z Japonią. Do sprawdzenia.

Może mają w Polsce jakieś biuro ? Albo gdzieś na bliskiej Słowacji.

Boję się, że deklaracje JAPAN SONY są dziś zupełnie nie aktualne. Możesz to sprawdzić ?

Nie mam pojęcia czy się coś nie zmieniło.

Trzeba by wziąć do ręki gwarancję z dzisiaj kupowanego TV Sony i przeczytać.

Jak to jest z tym działem TV Sony?

Foxconn faktycznie go przejął i jest teraz nowym właścicielem?

Czy raczej jest tylko producentem na zlecenie Sony, tak jak w przypadku Apple.

Jest jedynie producentem, a i tak tylko czesci rzeczy. Sony jedynie sprzedalo pare fabryk by zwiekszosc swoje dochody.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Może nawet nie tyle sprzedało parę fabryk, co przyjęło kilka nowych zleceń produkcyjnych, w tym od SONY . Foxconn ma od cholery fabryk na całym świecie, może faktycznie coś nowego odkupili, trudno za tym nadążyć . Foxconn to firma która produkuje elektronikę na zlecenie .

Nie wiem skąd informacje jakoby Foxconn był właścicielem marki SONY TV, to jakaś herezja. Foxconn produkuje też wszystkie IPhone i Mcbooki , czy jest przez to właścicielem Apple?

Akurat to nic nowego dla Jajunio. Szkoda tylko ze chce zalatwiac swoje prywatne przychody tu na forum.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 3 tygodnie później...

Panas wypuścił serię TH-EX850 jako następcę serii DX850

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Seria posiada takie cechy jak matryca 100 Hz typu IPS z wygaszaniem strefowym i nagłośnienie opracowane przez Technicsa.

TH-60EX850 (60 cali)

TH-55EX850 (55 cali)

TH-49EX850 (49 cali)

Premiera 20 Października.

Z innych nowości będzie jeszcze dodanie rozmiaru rozmiaru 77'' do serii EZ1000 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, spokojnie ;), szukałem tv w granicach 3,5 tyś., doszedł jeszcze tysiąc, a tu już zrobiło się 6tyś. Nie dam rady wydać tyle.

Właściwie sprawa na teraz sprowadza się do Panasonica.

@DawidM, mógłbyś przybliżyć zasadniczą różnicę pomiędzy DX700 a obecnymi modelami?

Niedawno kupiłem TV w cenie 4.5 tysia. Od razy zaznaczę, że nie jestem jakimś wybitnym specjalistą czy robiącym analizę który rozkłada specyfikację TV na czynniki pierwsze i potem porównuje ze specyfikacją innego modelu :). Nie prowadzę też sklepu z telewizorami. Jestem przeciętnym użytkownikiem który w miarę sporo filmów ogląda. Kupiłem Philipsa 55 cali model 55PUS7101 i powiem, że gdybym miał wybierać ponownie wybrałbym go jeszcze raz. Już wypowiadałem się na podobny temat w innym wątku ale jeśli kupisz ten model to z obrazu na bank będziesz zadowolony. Powiem tylko, że teść jak przyszedł w odwiedziny jak zobaczył obraz w ciągu tygodnia kupił ten sam model co ja mam :) (miał wcześniej jakiś starszy model samsunga a jego akurat stać by wyłożyć od ręki 4.5 tysia :/ ).

Najlepiej gdybyś mógł sprawdzić kilka modeli ale nie w sklepie (bo tam z ustawieniami TV różne rzeczy się dzieją w zależności od producenta) ale u znajomych.

Pozdrawiam.

Uwaga ! poniżej jest lista sklepów słupów które nie wysyłają towaru po wpłacie pieniędzy, w niektórych sklepach z listy ''są'' dostępne w atrakcyjnych cenach tv na matrycach 100 Hz typu VA których już nigdzie nie można dostać i ktoś się może przez to sparzyć :

Ukryta Zawartość

EDIT:

Firma Samsung ogłasiła obniżkę cen na serię MU7005 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to są zeszłoroczne modele, których za chwilę już nie będzie można kupić, a co z nowościami na 2017 rok? Zapowiadane od wiosny, a w sklepach nadal ich nie widać za bardzo, ceny też już nie takie znów atrakcyjne (przynajmniej te startowe) i dalsze oszczędności w postaci wszechobecnych IPSów 50Hz :/

a co z nowościami na 2017 rok?

W tym roku seria pus6501/6561 przeszła do wyższej serii pus 7202/7272 i będzie kosztować dużo więcej chociaż jest dokładnie identyczna. I taka jest teraz właśnie twórcza ''innowacja i inwencja'' Philipsa ;)

Np takie firmy jak Sony czy Panasonic dwa lata temu wykastrowały swoje tv z klasy średniej o matryce 100 Hz VA (zastępując nimi 50 HZ IPS), myśląc że w ten sposób zmuszą więcej klientów do zakupów w klasie wyższej, Tyle tylko że znowu będą musieli do tego wrócić , bo ceny na OLED będą szybko spadać, bo LG informowało że za dwa lata podwajają produkcję i będzie taniej. Już teraz większość ludzi zamiast LCD w klasie wyższej wybiera OLED (i słusznie bo tylko flagowe, tj najwyższe modele LCD mogą z nimi jeszcze konkurować), dlatego sprzedaż LCD w klasie wyższej będzie szybko spadać na łeb na szyję, w związku z czym znowu będą musieli rozruszać sprzedaż w klasie średniej LCD powracając do tego czego oczekują klienci czyli 100 Hz VA z poprawionymi kątami widzenia.

To przejście na 50Hz IPS jest strasznie denerwujące, bo szybko się okazuje, że do 4 tysięcy w 55"+ jest ledwo kilka modeli, które są na VA i..to nadal z 50Hz, na 100Hz VA trzeba jeszcze więcej wydać.

Przecież w tej cenie nie tak dawno temu był naprawdę duży wybór 100Hz VA i to z 3D jeszcze (pewnie to właśnie 3D wymuszało w wielu przypadkach nierezygnowanie z produkcji 100Hz, a teraz z tego rezygnują pod kątem niby "dobra klienta", a tak naprawdę chodzi o to żeby masowo wciskać 50Hz zamiast 100Hz)

Nie mam nic do IPSów, w paru przypadkach sprawdzają się wyśmienicie, ale do wieczornego relaksu przy delikatnym oświetleniu czy w ciemni jak część osób ogląda VA jest po prostu wyborem lepszym.

Lg też dwa lata temu zrobiło przykrą niespodziankę, bo produkowali w klasie średniej np taką serię jak LB671V i serię 7 które co prawda były IPS-ami ale były 100 Hz i miały wygaszanie strefowe, około 15/20 stref. Rozmiar 43'' z tymi rozwiązaniami był za nieco ponad 2 tysiące, a teraz najtańszy LG IPS 100 Hz z wygaszaniem stref kosztuje około 7 tysięcy.

Nie mam nic do IPSów, w paru przypadkach sprawdzają się wyśmienicie, ale do wieczornego relaksu przy delikatnym oświetleniu

Odnośnie tego wieczornego oświetlania IPS-ów, (czy to za pomocą lampki z boku czy też z tyłu tv) jest taka istotna uwaga, gdzieś czytałem że typowe tanie żarówki led (które są najczęściej kupowane do oświetlania za tv ) mają akurat takie widmo świecenia że ograniczają szerokość spektrum widzialnego zakresu kolorów emitowanego przez tv, dlatego system Ambilight który musi brać to pod uwagę przy jego opracowaniu, raczej będzie najbardziej optymalny do nocnego podświetlania TV. Aczkolwiek muszę ten temat ograniczenia zakresów kolorów przy różnych żarówkach i diodach dokładniej obadać.

Zobaczcie że na każdej żarówce jest podany procentowy parametr jaki po jej włączeniu będziemy widzieć procentowy zakres rzeczywistych kolorów.

Zobaczcie że na każdej żarówce jest podany procentowy parametr jaki po jej włączeniu będziemy widzieć procentowy zakres rzeczywistych kolorów.

To jest tzw. współczynnik oddawania barw (Ra, CRI); do tego trzeba byłoby też wziąć pod uwagę temperaturę barwową danego źródła światła (wyrażoną w K).

Dlatego kupuje sie LED'y RGB w renomowanym sklepie, gdzie kazdy moze sobie dopasowac swiatlo do koloru scian czy wlasnych "widzimisie". IKEA to najtansza propozycja jesli chodzi o zakup dobrych LED za TV. Nie polecam zas tych chinskich z szpuli dostepnych na aukcjach internetowych. ;)

Ciekawe jak w tych LEDach z IKEI mają się parametry o których pisałem... Z reguły źródła światła najpowszechniej dostępne w sprzedaży to uwielbiane przez wszystkich ciepło białe (2700K) badziewie o Ra=70 używane do wszystkiego.

To jest tzw. współczynnik oddawania barw (Ra, CRI); do tego trzeba byłoby też wziąć pod uwagę temperaturę barwową danego źródła światła (wyrażoną w K).

He he, czyli przy kalibracji należałoby też to wziąć pod uwagę (jeżeli ktoś używa zewnętrznego podświetlania w nocy), tyle tylko że pomiar kalibracyjny odbywa się za pomocą spektrometra który szczelnie przylega do matrycy w celu nieprzedostawania się zewnętrznego światła co by zaburzało pomiar tego co pojawia się na samej matrycy, ale tutaj z kolei (przy użyciu konkretnego różnego źródła podświetlania zewnętrznego za tv lub obok) trzeba by było zrobić pomiar w miejscu siedzenia tam gdzie się ogląda tv.

I teraz zachodzi takie ciekawe pytanie, jakby za tv ustawić różne rodzaje lampek z różnymi współczynnikami oddawania barw i o różnej temperaturze barwowej, to ciekawe jak bardzo by się zmieniał odbiór obrazu w miejscu siedzenia a nie przy pomiarze na samej matrycy ?, być może potrzebne by były wtedy 3 profile kalibracyjne, tj (1) dzień/ (2) noc/ (3) noc + konkretny rodzaj podświetlania ? .

Nie polecam zas tych chinskich z szpuli dostepnych na aukcjach internetowych. ;)

Ponoć właśnie przy użyciu tego rodzaju podświetlania widoczne spektrum kolorów jest bardzo mocno zawężone. No ale to już by trzeba było konkretnie pomierzyć na pomiarach, co się nadaje a co nie.

Ponoć właśnie przy użyciu tego rodzaju podświetlania widoczne spektrum kolorów jest bardzo mocno zawężone. No ale to już by trzeba było konkretnie pomierzyć na pomiarach, co się nadaje a co nie.

Na pewno najbezpieczniej byłoby wybrać coś o jak najwyższym Ra (idealnie jest 100, ale to już raczej profesjonalne oświetlenie i nawet nie wiem, czy już są takie LEDy dostępne dla ludzi, powyżej 90 też będzie dobrze) oraz o temperaturze barwowej zbliżonej do światła dziennego tj. w granicach 3000-4000K (choć przy wieczornym oświetleniu dekoracyjnym większość ludzi preferuje cieplejszą barwę, poniżej 3000K). Tanie chińskie LEDy czy świetlówki kompaktowe mają zwykle nędzny parametr Ra, stąd wrażenie nienaturalnego wyglądu rzeczy oświetlanych przez nie. Oświetleniem można dużo wnieść do wyglądu pomieszczenia i odbioru wizualnego, także przy oglądaniu TV. Najlepszy przykład takich "manipulacji" to sklepowe oświetlenia na działach mięsnych i warzywnych - nawet bladopomarańczowego pomidorka pokażą w pięknym malinowym odcieniu :)

Ja uzywam dokladnie tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno najbezpieczniej byłoby wybrać coś o jak najwyższym Ra (idealnie jest 100, ale to już raczej profesjonalne oświetlenie i nawet nie wiem, czy już są takie LEDy dostępne dla ludzi, powyżej 90 też będzie dobrze)

Powyżej 90 to juz są "profesjonalne LED'y" ;) W sumie, jak możecie, to prosiłbym o link do lampek LED z Ra od 90 w górę, jakichś zaufanych firm (Philips, OSRAM), które nie piszą bzdur na opakowaniu (bo napisać Ra 98 na LED na E27 z realnym Ra 70 to firma krzak jak najbardziej może)

Ja ostatnio zamówiłem te Niemieckie bo chciałem oświetlić sobie biurko gdzie gram i po dwóch godzinach odpadły dupny klej poza tym diody RGB,opcje świecenia,czujnik podczerwieni i pilot super.Musiałem użyć kleju dopiero się trzymają nie wiem czy od ciepła odpadły czy jak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strzelam w ciemno ze ich panele OLED beda znacznie lepsze niz te od LG. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.